Alles over hedging | Leer beleggen net als de grote hedge funds (2023)

Hedging, hedge funds, hedging of funds: termen die je regelmatig tegenkomt als je zoekt op het indekken van je beleggersrisico. Maar wat betekenen die termen? Lees gauw door, want we leggen het allemaal uit in dit artikel.

hedging by funds
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is hedging?

Hedging is een methode om de financiële risico’s van beleggen af te dekken. Door het openen van een nieuwe positie in bijvoorbeeld een aandeel- of valutakoers kun je je huidige positie in die of een andere koers beschermen.

Hedging is een term die veel verschillende manieren om je investering veilig te stellen omvat. Hedging helpt dus bij het beschermen van je positie in een koers, waardoor je je rendement kunt maximaliseren. En dat is wat je wil als belegger: zo’n hoog mogelijk rendement met een zo laag mogelijk risico.

In dit artikel vertellen we je alles over hedging, noemen we een aantal slimme hedges en hedge funds en wat hedgen kan betekenen voor particulieren en bedrijven.

Inhoud

Beginnen met hedging

Hedgen draait altijd om het minimaliseren van je risico en het maximaliseren van je rendement. Het is goed om te onthouden dat hedgen nooit gratis is.

Voor particuliere beleggers kun je hedgen het beste interpreteren als het spreiden van je risico, in plaats van het verlagen van je risico op één specifiek aandeel.

Je kunt daarbij denken aan een gediversifieerd aandelenportfolio opbouwen, met aandelen uit verschillende sectoren. 

Als het dan slecht gaat in de ene sector, kun je nog terugvallen op de aandelen uit de andere sector.

hedging voor particulieren

Daarnaast kan het ook verstandig zijn om te beleggen in zogenaamde veilige havens. Een veilige haven is een grondstof of bedrijf waarin je kan beleggen waarvan je weet dat de waarde haast altijd stijgt in crisistijden. Verderop in het artikel vertellen we je meer over hoe je kunt hedgen als particuliere belegger.

Om zelf aandelen te kopen en te hedgen is het het makkelijkst om de handel in te stappen via een online broker. Tegenwoordig zijn er veel verschillende brokers waarbij je aandelen kunt kopen. Hieronder lichten we er twee uit en vertellen we hoe je er van start gaat.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 1: Kies een online broker

De eerste stap als je wil beginnen met beleggen, of het hedgen van beleggingen, is het zoeken naar een online broker.

Een broker moet je eigenlijk zien als een verzamelplek van veel verschillende martken. Cryptomunten, aandelen, ETF’s: voorbeelden van wat er zoal verhandeld kan worden bij een broker.

De keuze voor een broker hangt onder meer af van de keuze die je maakt in handelsstrategie. Handelen in beursbewegingen (CFD’s)? Of toch liever in de aandelen zelf?

Hieronder lichten we een paar brokers toe uit de zee waaruit tegenwoordig te kiezen is.

eToro

Voor de belegger die nog niet heel ervaren is, is eToro een hele geschikte broker. Het platform is gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen voor iemand die nieuw is in de wereld van beleggen.

Daarnaast is de Copytrading tool een handige functie van eToro om beginnende beleggers te helpen opstarten.

De tool geeft je de mogelijkheid om de portfolio’s van andere, succesvolle beleggers te bekijken en te kopiëren naar je eigen portfolio. Zo heb je gelijk een gediversifieerd portfolio om mee aan de slag te gaan.

In de afbeelding zie je een overzicht van zulke succesvolle beleggers.

populaire beleggers etoro
Een overzicht van succesvolle beleggers in eToro die je zou kunnen kopiëren.

Ook heb je bij eToro een ruime keuze in handelsproducten. Je kan via eToro investeren in aandelen, ETF’s, index, valuta en grondstoffen

Als je nog niet klaar bent om zelf met je eigen geld investeringen te maken, kun je bij eToro ook eerst nog even oefenen in een gratis demofunctie. Je kunt dan met virtueel geld beleggen om te leren hoe alles werkt, zonder je eigen geld te hoeven gebruiken.

Als je wel klaar bent om je eigen geld te gebruiken schakel je makkelijk terug naar een normaal account. Als je geld in je account wil storten hoeft dat nog steeds niet heel veel te zijn: het minimale stortbedrag is bij eToro €170,-, wat relatief laag is.

Ook de commissies over ETF’s en aandelen zijn laag bij eToro. Sterker nog, ze bestaan niet: je betaalt bij eToro geen commissie over aandelen en ETF’s. Doordat je daar geen geld aan kwijt bent, haal je maximaal rendement uit je investeringen.

Gelijk beginnen met beleggen via eToro? Klik dan op de groene button.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

DEGIRO

Een andere fijne broker voor beginners is DEGIRO. Deze broker is van Nederlandse bodem en is in acht jaar uitgegroeid tot een broker waarvan het platform is uitgerold over 18 landen.

Net als eToro is DEGIRO makkelijk in gebruik. Het gebruikersinterface is overzichtelijk en door middel van de makkelijke zoekfunctie ben je in no time waar je wil zijn op het platform.

Je kan bij DEGIRO beleggen in onder andere ETF’s, cryptomunten en aandelen. De mogelijkheid om in ETF’s te beleggen maakt deze broker ook erg geschikt voor passief beleggen.

DEGIRO is daarnaast ook een erg veilige broker. De broker staat namelijk onder gedragstoezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en onder prudentieel toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).

Ook toegankelijkheid is bij DEGIRO een pluspunt. Ze hebben namelijk een handige app, zodat je op ieder moment makkelijk bij je aandelen en andere beleggingen kan.

Je kunt meteen beginnen en een account aanmaken via de knop hiernaast!

Stap 2: Maak een account aan

Na het kiezen van een broker kun je een account gaan aanmaken. Dit gaat bij veel brokers op dezelfde manier. Als voorbeeld nemen wij hier eToro.

Je maakt bij eToro een account aan middels een emailadres. Je zou ook kunnen inloggen met je Google-gegevens. 

Je kunt kiezen of je gelijk van start wil in je echte account of dat je liever nog even rondkijkt via een demo-account. Wisselen tussen beide kan op ieder moment.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je met echt geld wilt gaan beleggen, dan moet je natuurlijk geld op je account van eToro hebben staan.

Voordat je echter geld kunt storten op je account moet je eerst nog een extra stap ondergaan. eToro heeft namelijk nog een kopie van je identiteitsbewijs nodig.

Daarnaast toetst eToro jouw kennis van de financiële markt via enkele vragen. Na het invullen van deze vragen wordt jouw account voltooid en kun je geld storen.

Er zijn een aantal methodes die eToro daarvoor aanbiedt, waaronder iDEAL en Paypal.

geld in etoro paypal
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Kies een aandeel om mee te hedgen

filters etoro
De filters in eToro's zoekfunctie

De laatste stap om te beginnen met beleggen of te beginnen met hedging is het zoeken van een geschikt aandeel.

In de zoekbalk die in alle schermen van eToro bovenaan staat maakt het zoeken makkelijk.

Je kunt per aandeel dat je opzoekt meer informatie krijgen over dat aandeel door erop te klikken. Bij de optie ‘grafieken’ kun je zien hoe het aandeel het doet en of de koers stijgt of juist daalt. 

Afhankelijk van zulke informatie kun je beslissen welke aandeel je wel of niet wil kopen. 

Als je specifieke aandelen zoekt om je portfolio mee te diversifiëren als hedging methode, let er dan op dat je je aandelen uit verschillende sectoren haalt.

Je kan op eToro makkelijk je zoekresultaten filteren op categorie. Dan kun je makkelijk uit verschillende categorieën aandelen uitzoeken en kopen. 

Ben je geïnteresseerd in hedging? Begin vandaag nog binnen 10 minuten!

Bij het verhandel van CFD's bij deze aanbieder verliest 67% van de accounts van particuliere beleggers geld. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe CFD's werken en denk goed na of je het je kunt veroorloven om het hoge risico op geldverlies te nemen.

Waarom doen beleggers aan hedging?

Hedging is een manier voor beleggers om je investering te verzekeren. Daar zijn een aantal manieren voor, maar eerst kijken we naar waarom je zou kunnen hedgen.

Hedging verkleint het risico op het verlies van geld. Dat is ook gelijk de voornaamste reden om te hedgen: je houdt de kans op zoveel mogelijk winst groter.

Zeker als je op grote schaal wilt beleggen in een aandeel of munt waarvan je weet dat de koers erg volatiel is, kan hedging een goede methode zijn om je geld veiliger te stellen.

Het is altijd afwegen of hedgen de moeite en de kosten waard zijn. Voor veel particuliere beleggers is hedgen niet per se nodig, mits je een gediversifieerd aandelenportfolio hebt. Voor bedrijven die veel willen investeren in één markt, zoals olie, kan hedgen juist een fijne zekerheid zijn.

Later in dit artikel kijken we naar verschillende methodes om te hedgen en leggen we uit welke manier voor wie geschikt is.

Verschillende methodes voor hedging

Particuliere belegger

Zoals eerder in dit artikel al uitgelegd, gaat hedgen om het risico op je beleggingen te minimaliseren, en je rendement te maximaliseren. Het afdekken van je risico dus.

Portfolio diversifiëren als hedging methode

Er zijn veel verschillende soorten manieren om te hedgen. We legden al uit dat je als particuliere belegger vaak het beste je risico kan minimaliseren door een gediversifieerd aandelenportfolio te hebben in plaats van je geld grotendeels in één soort aandeel te beleggen.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen beleggen in een aantal tech-bedrijven en een aantal logistieke bedrijven. Die twee hebben in principe weinig met elkaar te maken en de beursbewegingen van de één beïnvloeden de ander daardoor niet of weinig.

Hedgen met dollar-cost averaging

Een andere methode om als particuliere belegger je risico te spreiden is de dollar-cost averaging. 

Bij deze methode is het uiteindelijke doel om zoveel mogelijk marktfluctuaties te onderscheppen. Het werkt als volgt:

Stel het volledige bedrag dat je wil investeren omvangt €1000,-. In plaats van die €1000,- in één keer in een aandeel te investeren, verdeel je die €1000,- over bijvoorbeeld 10 weken, waarbij je dus iedere week op hetzelfde tijdstip €100,- belegt.

dollar cost average
Doe altijd research voordat je begint met investeren.

Je hebt dan uiteindelijk dus €1000,- belegt op het 10-weekse marktgemiddelde, in plaats van dat je je geld heb belegt op de prijs van één moment. Daarmee voorkom je dat je bijvoorbeeld per ongeluk al je geld investeert vlak voor een enorme dip in de koers.

Hoe langer je de termijn van deze methode maakt, hoe beter je risico gespreid is. Je voorkomt er ook mee dat je op een saaie coronacrisis-maandag al je geld in één keer belegt uit verveling, met misschien wel grote verliezen als gevolg. Een x-aantal keer een deel van je totale investeringsbedrag gebruiken is verstandiger.

Hedgen door middel van veilige havens

Eerder in dit artikel haalden we ze ook al aan: veilige havens. Dit zijn bijvoorbeeld grondstoffen of bedrijven waarin je kan beleggen in de wetenschap dat de waarde haast altijd stijgt in crisistijden.

Een goed voorbeeld van een veilige haven is goud. Door de jaren heen hebben steeds meer beleggers zich aangewend om te beleggen in goud als veilige haven. Allereerst hangt de waarde van goud natuurlijk vast aan het materiaal, dus een onverwachte daling in waarde is niet gebruikelijk.

Daarnaast stijgt de waarde van goud in crisistijden vaak enorm, omdat veel beleggers hun toevlucht zoeken in het edelstaal als het met de rest van de markt slecht gaat.

Als je zorgt dat jij zelf al in een eerder stadium hebt geïnvesteerd in goud, kun je in crisistijd voor piekwaardes je goud verkopen om verliezen uit andere aandelen te compenseren.

Tip: Als particuliere belegger is de meest eenvoudige manier om te beleggen via een online broker. Je kan met een gratis demo account eerst alle functionaliteiten ontdekken, zonder risico te lopen! Begin dus altijd eerst met een demo-account.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Institutionele beleggers: hedge fund

hedging door fonds

Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders hebben ook de mogelijkheid om te hedgen via hedge funds, oftewel ‘hedging of funds’.

Hedgefunds hebben net als bij particulier hedgen de intentie om het risico te minimaliseren en het rendement te maximaliseren. De manier waarop is echter heel verschillend.

Waar je als particuliere belegger te maken hebt met allerlei beperkingen op het gebied van hoeveel strategieën je mag toe passen in je beleggingen en hedges, hebben hedgefunds dat veel minder.

Omdat ze veelal niet gereguleerd zijn hebben ze de mogelijkheid meerdere hedging methodes tegelijkertijd toe te passen. Daardoor kunnen ze meer risico beperken dan een particuliere belegger met hedges. Investeren in een hedge fund (hedging of funds) is daardoor ook prijzig: wie veel risico wil afdekken, moet daarvoor betalen.

Meer dan eens hebben hedge funds kritiek gekregen op hun handelswijzen. Vaak worden ze weggezet als onethisch, omdat ze ten koste van alles winst willen behalen.

Daarnaast zijn een aantal hedge funds zo omvangrijk dat ze bepalend worden voor de markt, terwijl een hedge fund juist in zou moeten spelen op de markt. 

Short gaan als hedging methode

Een hedging methode die voor zowel mensen die een grote investering willen doen als voor hedgefunds handig kan zijn, is short gaan op een aandeel.

Short gaan op een aandeel houdt in dat je inzet op de daling die je denkt dat de koers gaat maken. Dat is ook de enige manier om te kunnen verdienen aan een short. Als de waarde van een aandeel juist stijgt, maak je verlies op een short.

Stel je belegt €200,- in een aandeel en opent in die koers ook een short positie. 

Als het aandeel in waarde daalt, verliest je geld op het aandeel maar verdient geld op de short positie.

Die bedragen strepen elkaar dan weg waardoor je uiteindelijk geen winst maakt, maar ook geen verlies draait.

Andersom werkt dit ook zo. Als het aandeel stijgt in waarde verdien je daaraan. Maar omdat een short positie, die altijd ingezet wordt op waardedaling, niet uitkomt zoals gedacht verlies je daar geld. 

De winst van het aandeel en het verlies van de short strepen elkaar dan weer weg en zo speel je weer quitte.

short gaan als hedging
In eToro kun je short gaan door te klikken op 'handelen' en vervolgens naar 'verkopen' te gaan.
Dit laatste voorbeeld is natuurlijk niet wenselijk. De winst die behaald had kunnen worden werd belemmerd door het verlies van de short. Daarom is het pas verstandig om een short positie te openen als hedge als er echt een overtuiging is dat het aandeel gaat dalen in waarde.

De snelste manier om te beginnen met hedging? Dat is bij een online broker. Via eToro kun je ook short gaan op handelsproducten, zo kun je ook profiteren van neerwaartse koersverlopen!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat kost hedging?

De kosten van hedging kunnen heel uiteenlopend zijn. In de traditionele hedging methodes is het vaak zo dat hoe meer risico je afdekt, hoe duurder het wordt.

Dat merk je bijvoorbeeld als je veel belegt in veilige havens. Je doet dan namelijk allereerst een investering in een aandeel waar het eigenlijk om gaat en doet daarna als ‘verzekering’ een investering in bijvoorbeeld goud.

In het meest gunstige geval levert je dit alleen maar geld op, maar dat is in de aandelenwereld nooit zeker.

Institutioneel hedgen of hedging door middel van short gaan kan ook beide veel geld kosten, maar ook opleveren. Of hedgen voor jou de moeite en het geld waard is, hangt af van de waarde van je investering.

Hedging hoeft niet altijd veel te kosten. Als je bij voorbaat al zorgt voor een gediversifieerd aandelenportfolio hoef je niet veel zekerheidjes in de vorm van andere hedgingmethodes in te bouwen, waardoor het ook niet duur hoeft te zijn.

De voor- en nadelen van hedging

Op basis van alle bovenstaande informatie hebben we hier de concrete voor- en nadelen van hedging voor je opgesomd. 

Voordelen

Het grootste voordeel van hedging is natuurlijk dat je je beleggersrisico beperkt. Dat is een voordeel omdat je dan zekerder bent van wat je investering je gaat kosten of opleveren.

Een voordeel dat daaruit voortkomt is een bepaalde mate van het gevoel van veiligheid. Als jij het gevoel hebt dat je door middel van hedging je investering veiliger kan maken, ben je geruster op het investeren van je geld dan wanneer je het ervaart als risicovol of spannend.

Nadelen

Het grootste nadeel van investeren in hedges zijn de kosten. Bijna alle hedging methodes kosten geld, zeker als je gaat hedgen via hedge funds (hedging of funds). 

Een ander nadeel kan zijn dat het de wereld van aandelen houden en verkopen ingewikkelder maakt. Je zou kunnen stellen dat je net zo goed gelijk kunt investeren in een aandeel waarvan je denkt dat hij gaat stijgen, dan investeren in een aandeel waarvan de stijging niet zeker is waardoor je moet gaan hedgen. 

Enthousiast geworden over hedging? Wacht niet langer en maak direct een account aan bij één van de meest populaire brokers ter wereld: eToro.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Twee tips voordat je begint met beleggen in fondsen

Tip 1: check welke hedging methode bij je past

Afhankelijk van of je een institutionele belegger bent of een particuliere belegger, kun je checken welke methode voor het investeren in hedges voor jou de beste match is. Lees het gedeelte hierboven nog eens goed door en maak een keuze, voordat je begint met het investeren in hedges.

Tip 2: bedenk goed of hedging het geld en de tijd waard zijn

Niet altijd is het nodig om te kiezen voor hedges. Je kunt jezelf geld en tijd besparen door direct te investeren in een aandeel waarvan je zo goed als zeker weet dat hij gaat stijgen. Weeg dit goed af voor jezelf.

Veelgestelde vragen

Hedging is het fenomeen waarbij een belegger de risico’s van zijn beleggingen afdekt met andere beleggingen. Zo proberen beleggers dus hun risico zo veel mogelijk te spreiden.

Een hedge kan bestaan uit veel verschillende handelsproducten en -instrumenten. Zo kun je een positie afdekken met aandelen, opties, CFD’s, ETF’s, grondstoffen, forex en meer.

Vaak is het verstandig om de valuta waarin je handelt af te dekken tegen een andere valuta. Mensen die bijvoorbeeld veel zaken doen in Amerika zijn sneller afhankelijk van de koers van de dollar.

Om dit te dekken kun je daardoor opties kopen op de schommelingen van de dollarkoers, zodat je ook profiteert als die omlaag gaat. Op die manier dek je de waarde van bijvoorbeeld je Amerikaanse aandelen af.

Dat is onder andere afhankelijk van het risico dat je durft te lopen en het bedrag dat je wil investeren. Voor veel particuliere beleggers is investeren in hedges niet nodig als je portfolio gediversifieerd genoeg is. Het kan echter wel helpen met het versprijden van je risico.

Ja, traditioneel hedgen kost altijd geld. Zie het als het afsluiten van een zorgverzekering: je betaald voor het geval dat er iets met jou gebeurd, zodat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien. 

Dat werkt met het hedgen van je investeringen precies zo: je laat dan de hedge opdraaien voor de kosten van je investering in het geval dat je verlies lijdt.

Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Dat hangt onder andere af van het bedrag dat je investeert en het bedrag dat je investeert in hedges voor die investering. Je behoud altijd risico met beleggen, het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van je eigen financiële positie.

Vanwege het grote aanbod en de vele verschillende mogelijkheden om te investeren wordt aangeraden om te beginnen bij eToro. Je kunt hier hedgen door te investeren in grondstoffen of door short sells te gebruiken. 

Hedging: Conclusie

Al met al hebben we in dit artikel geleerd wat hedging is, wat voor soorten hedges er zijn en hoe je hedging toe kunt passen als institutionele of particuliere belegger.
 
Hedging is vooral van belang als je van plan bent veel geld in te zetten op een aandeel waarvan je niet zeker weet of hij in waarde gaat stijgen. Investeren in hedges kan dan dienen als een soort verzekering.
 
Weeg altijd goed af voor jezelf of hedging de tijd, moeite en het geld waard zijn. Wil je safe spelen, dan is het een goede optie om te overwegen.
 
Beleggen in hedges met eToro?
Via eToro kun je beleggen in verschillende soorten hedges, zoals goud of het diversifieren van je aandelenportfolio. Gelijk van start? Klik dan op de button!
TIP

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Scroll naar boven