Wat is Defensief beleggen? Rendementen bij elk risicoprofiel (2024)

Wil je beginnen met beleggen, maar ben je nog niet helemaal zeker of je wel veel risico wil lopen? Dan kan defensief beleggen een uitkomst zijn voor jou.

Defensief Beleggen - stappenplan

Wil je ook starten met defensief beleggen? Ga dan naar eToro en maak eenvoudig een nieuw account aan!

Wat is Defensief Beleggen?

Al lange tijd is de spaarrente zeer laag. Bij veel banken krijg je minder dan een procent rente en sommige banken hebben de rente op 0% gezet. Dat betekent dat sparen niet meer loont tegenwoordig.

Het wordt erger: de inflatie op geld is al een tijdje hoger dan de rente die je vangt op je sparen. Hierdoor wordt je geld dus minder waard als je er niets mee doet. 

Veel mensen vinden hun heil in beleggen. Beleggen neemt risico’s met zich mee, maar heeft ook hogere potentiële rendementen. Defensief beleggen is een vorm van beleggen waar een risicoprofiel bij gehanteerd wordt die de risico’s beperkt en toch rendementen weet te behalen.

Inhoud

Hoe kan ik beginnen met Defensief Beleggen?

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met defensief beleggen. Zo kun je je vermogen laten beleggen door een bank of je kan het zelf beleggen. Beleggen bij een bank brengt uiteraard kosten met zich mee, waar zelf beleggen vaak een stuk goedkoper is. 

Zelf defensief beleggen is tegenwoordig een stuk makkelijker dan voorheen. Zo is er een breed aanbod aan online brokers waarmee je gemakkelijk zelf kan beginnen met defensief beleggen. Het beginnen met beleggen bij een online broker is vaak gratis en je kan gebruik maken van een demo account.

In deze gids leggen we je uit hoe je kan beginnen met defensief beleggen bij een online broker.

Stap 1: Kies een online broker

Defensief beleggen begint bij het kiezen van een geschikte broker. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt; het gaat immers om jouw geld. Zo hebben de verschillende brokers ook verschillende functionaliteiten die ze in meerdere of mindere mate geschikt maken voor defensief beleggen.

Wij hebben een aantal verschillende brokers voor jou op een rijtje gezet.

eToro

eToro logotype

eToro is een broker van wereldwijde faam die sinds 2007 actief is. Het is volgens onze beoordeling de beste broker voor beginnende beleggers. Dit schrijven we ze toe vanwege hun gebruikvriendelijke platform en de laagdrempelige wijze waarop mensen kunnen beginnen met defensief beleggen.

Hetgeen wat eToro echt uniek maakt is de CopyTrading functie. Met deze functie kunnen gebruikers portfolio’s inzien en overnemen van succesvolle beleggers.

Daarnaast kun je met de miljoenen andere gebruikers discussiëren en nieuws bespreken over de verschillende handelsproducten.

Via de CopyTrading functie biedt eToro verschillende mogelijkheden om defensief te beleggen. Gebruikers kunnen verschillende portfolio’s kopiëren van andere gebruikers, ingedeeld op markten of van partners van eToro.

Uitleg Defensief beleggen
Defensief beleggen met eToro

Naast beleggen in fondsen kun je ook op vele andere manieren beleggen bij eToro. Zo kun je bij deze broker ook kiezen voor het beleggen in aandelen, CFD’s, ETF’s, grondstoffen.

Wij raden aan om altijd eerst te beginnen met de gratis demofunctie van eToro. Op deze manier kun je het platform ontdekken, de verschillende mogelijkheden uitproberen en alvast de resultaten van defensieve beleggingen checken. Met het demo account handel je nog met fictief geld, dus loop je geen risico.

In de kosten ben je bij eToro vaak goedkoper uit dan bij een bank of bij andere broker. Dit komt vanwege de lage minimale inleg van €170,-. Daar bovenop rekenen ze 0% commissie over beleggingen in aandelen en ETF’s. Het is dus niet voor niets dat eToro tot de meest populaire beleggingsplatforms ter wereld hoort.

Per beleggingsfonds geeft eToro een risicoprofiel en het beleggen rendement weer. Zo kun je een defensief portfolio kiezen om jouw geld in te beleggen.

eToro wordt gereguleerd door de FCA en de CySEC. 

Druk op de knop om meteen te beginnen met defensief beleggen.

DEGIRO

DEGIRO is eveneens een goed gereguleerde en betrouwbare broker. Dit handelsplatform is van Nederlandse komaf en wordt derhalve gereguleerd door de AFM. De Autoriteit Financiele Markten is de toezichthouder voor Nederlandse financiële dienstverleners.

Het voordeel van het platform van DEGIRO is dat het een simplistisch design heeft zonder allemaal toeters en bellen. Dit vinden sommige handelaren erg fijn, maar voor de belegger die wat meer diepgang verlangt of meer informatie tot zich wil nemen kan dit hinderlijk zijn.

Als je voornamelijk in fondsen wil investeren en defensief wilt beleggen, wil je waarschijnlijk niet veel te hoeven omkijken naar je gedane beleggingen. Toch kan het fijn zijn om wel op de hoogte te worden gehouden van het verloop van jouw beleggingen en de rendementen die je er op pakt.

Naast defensieve beleggingsmogelijkheden is er ook nog het bredere aanbod van DEGIRO. Die bestaat onder anderen uit beleggen in aandelen, ETF’s of cryptomunten.

Stap 2: Maak een account aan

Om te kunnen beginnen met beleggen is het uiteraard belangrijk om een account aan te maken. Wij raden altijd aan om te beginnen met een demo account. Wij nemen het demo account van eToro als voorbeeld.

Via de website van eToro maak je gemakkelijk een account aan via het inschrijfformulier. Vervolgens kun je het account via jouw emailadres verifiëren.

start beleggen defensief
Via eToro kun je gemakkelijk een account aanmaken

Klaar is Kees! Je krijgt fictief geld gestort om mee te oefenen. Zo kun je alvast dit geld defensief beleggen om te kijken wat voor beleggen rendement je eventueel zou krijgen!

Is alles al duidelijk en wil je gelijk beginnen met defensief beleggen? Open dan gelijk een account bij eToro. 

Stap 3: Stort geld

Heb je genoeg geoefend met fictief geld? Denk je het beleggen onder de knie te hebben en weet je al welk fonds je wilt gebruiken? Dan is het nu tijd om over te gaan op het echte werk.

Je kunt jouw account omzetten naar een volwaardig account door geld te storten en een identificatiebewijs te uploaden. De identificatie is wettelijk verplicht. Verder krijg je een vragenlijst over de risico’s van beleggen die eveneens wettelijk verplicht is.

Je hoeft nu alleen nog maar geld te storten om te beginnen. Dit kan gemakkelijk via iDeal, PayPal, creditcard of overschrijving.

Gefeliciteerd! Het defensief beleggen kan beginnen.

geld storten etoro
Geld storten kan gemakkelijk via iDeal

Stap 4: Kies een Defensief Beleggingsportfolio

De verschillende beleggingsportfolio’s kun je inzien via de knop ‘CopyPortfolios’ op je dashboard. Bij eToro zijn er veel verschillende gebruikers die gebruik maken van een portfolio of er zelf één samenstellen.

De beleggingsfondsen zijn opgemaakt uit verschillende activa. Zo kunnen ze bestaan uit aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta of cryptomunten. De samenstelling van het fonds/portfolio en de volatiliteit van de activa bepaalt het risicoprofiel.

eToro weergeeft het risicoprofiel van het fonds, de historische rendementen en het aantal investeerders wat het fonds heeft. Ook wordt aangetoond met hoeveel procent het aantal investeerders is toe- of afgenomen. Zo kun je zelf bepalen welk portfolio bij jouw risicoprofiel past en waar jij je geld in wilt investeren.

Je kan een fonds nader inspecteren door er op te klikken. Je kan dan nieuws inzien over het fonds, de koersgrafiek van het fonds bekijken en je kunt zien hoe het fonds is opgebouwd.

Als je overtuigd bent, kun je via de blauwe knop bovenaan geld inleggen bij het fonds. Jouw belegging wordt vanaf dat moment beheerd door de investeringscommissie van eToro. Je hoeft dan in principe niets meer te doen, maar je kan regelmatig het fonds checken voor updates, nieuws of andere wetenswaardigheden.

defensief beleggen rendementen
Verschillende portfolio's met weergegeven risicoprofiel

Offensief of Defensief Beleggen?

Veel mensen die willen beginnen met beleggen zullen zichzelf de volgende vraag moeten stellen: wil ik offensief of defensief beleggen?

De definitie van offensief of defensief beleggen is als volgt: een offensief beleggingsprofiel houdt in dat jouw kapitaal gestoken wordt in volatielere producten met hoge potentieële rendementen en een hoog risico. 

De definitie defensief beleggen is dat jouw geld geïnvesteerd wordt in producten met gematigde rendementen en een laag risico.

Wat kan ik het beste kiezen?

Wat voor jou het beste risicoprofiel is, kun je bepalen door jezelf een aantal vragen te stellen. Jouw uitgangspunten maken namelijk uit bij het bepalen of offensief of defensief beleggen bij jou past. 

Ten eerste: wat is het doel van jouw beleggingen? Wil je vermogen opbouwen of je geld waardevast houden? Als je snel rijk wil worden van je beleggingen, ongeacht het risico, kun je tussen offensief of defensief beleggen beter kiezen voor een offensief beleggingsprofiel.

Wil je echter over lange termijn geld waardevast houden zonder al te veel risico, is de keuze tussen offensief of defensief beleggen snel gemaakt: jij kan beter defensief gaan beleggen.

Het doel en de beleggingstermijn zijn dus belangrijke uitgangspunten voor het bepalen van jouw risicoprofiel.

Defensief Beleggen Rendement: wat is realistisch?

Nu je het een en ander weet over offensief of defensief beleggen, begin je je misschien wel af te vragen wat een realistisch rendement is voor een defensieve beleggingsstrategie.

Het is belangrijk om te weten dat defensief een relatief begrip is.

Wat voor de één een zeer risicovolle belegging is, is voor de ander geen probleem. Over het algemeen wordt er met een defensief beleggingsprofiel bedoeld: een portfolio wat voor minimaal 50% bestaat uit obligaties met een laag risico.

Er wordt binnen het defensieve beleggen dan ook onderscheid gemaakt tussen defensief en zeer defensief. eToro hanteert geen begrippen maar een geleidende schaal. Zij rangschikken de portfolio’s van 2 naar 8, waarbij 2 een laag risico is en 8 een hoog risico.

Omdat defensief een relatief begrip is, kunnen de rendementen ook verschillen. Wat wel gesteld kan worden is dat met defensief beleggen in een ‘normale’ markt over het algemeen een rendement van een paar procent realistisch is. Hierdoor blijft jouw kapitaal in ieder geval waardevast.

Stel je belegt nu €10.000 voor 10 jaar met een jaarlijks rendement van 5%, dan heb je aan het einde van de beleggingsperiode €16.289. Met de huidige spaarrente van 0.01% zou dat slechts €10.100 zijn. 

Beleggen bij een bank vs. beleggen bij een broker

Defensief beleggen kun je doen bij een bank of zelf via een online broker zoals eToro. Er zijn verschillende redenen om voor één van de twee te kiezen. De voornaamste reden zijn de kosten.

Defensief beleggen via een bank

Als je wilt gaan beleggen via een bank zul je een rekening bij die bank moeten hebben. Bij een bank wordt je geld belegd door medewerkers van de bank.

Beleggen via de bank brengt niet noodzakelijk meer opbrengsten met zich mee. De servicekosten van de bank liggen echter wel vaak hoger dan bij een broker.

defensief beleggen bank

De belangrijkste verschillen

Een bank die bijvoorbeeld beleggen aanbiedt als optie is ING. Wij hebben in ons artikel over ING alles uitgelegd over hoe beleggen via ING werkt. In onze tabel hieronder hebben we de belangrijkste verschillen uiteen gezet.

ING Online brokers (eToro)
Demo account
Jaarlijkse fee€20€0
Geld opnemen €0€3,25
Servicekosten0,06%-0,24%0%
Analysemogelijkheden

Voor- en nadelen Defensief Beleggen

Defensief beleggen brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Defensief beleggen is namelijk een vorm van beleggen die wat minder risicovol is dan offensief beleggen, maar daardoor ook minder potentiële winst kan opleveren.

Afgaande op een goede, weloverwogen set uitgangspunten kan defensief beleggen juist heel goed bij jou passen. We hoeven niet ver in het verleden te kijken om grote crises te identificeren waarbij een defensief beleggingsprofiel veel potentiële verliezen op wist te vangen.

Voordelen

Nadelen

Wil jij gelijk beginnen met defensief beleggen? Open dan een account op eToro en oefen eerst veilig met een demo-account. 

Veelgestelde vragen

Defensief beleggen is een vorm van beleggen waarbij het beleggingsrisico beperkt wordt. Er wordt dus gekozen voor een portfolio wat bestaat uit veilige handelsproducten. Hierdoor zijn de beleggingen die gedaan worden wat meer bestendig tegen schommelingen van de markt. Vaak zijn de veilige beleggingen ook beleggingen die wat minder rendement opleveren. Het uitgangspunt van defensief beleggen is dus een laag risico met een gering potentieel rendement.

Als je zelf defensief wilt beleggen kun je bij een online broker terecht. Beleggen bij online brokers is tegenwoordig makkelijker dan ooit en de kosten zijn vaak ook zeer laag. Wij raden aan om te beleggen bij eToro.

eToro is één van de grootste brokers ter wereld. Deze broker biedt verschillende portfolio’s aan waaruit gekozen kan worden. Elke portfolio is ingedeeld op risicoprofiel, rendement en aantal investeerders.
Naast beleggen in defensieve portfolio’s is het via deze broker ook mogelijk om te beleggen in aandelen, CFD’s, ETF’s, grondstoffen en valuta.

De keuze voor offensief of defensief beleggen is volledig afhankelijk van jouw doel, beleggingstermijn en aanvaardbaar risico. Je moet goed voor jezelf bedenken wat jouw doel is voor het beleggen. Wil je slechts je geld waardevast houden of wil je echt actief vermogen opbouwen? Daarnaast is de beleggingstermijn van belang. Hoe lang wil je je geld beleggen? Daarmee samen hangt het aanvaardbaar verlies. Wat vind jij, gezien jouw doel en de beleggingstermijn, een aanvaardbaar verlies? Deze factoren zijn allemaal van invloed op welk risicoprofiel het beste bij jou past.

Wil je het liefst zo veilig mogelijke keuzes maken, zonder een hoge verwachte winst en wil je vooral je geld waardevast houden? In dat geval is defensief beleggen wat voor jou!

Jazeker, het is bij online brokers vaak mogelijk om te oefenen met beleggen. Dit kan via de zogeheten demo accounts. Demo accounts zijn een veilige en vaak ook leuke manier om beleggen te ontdekken. 

Bij eToro kun je kosteloos een demo account aanmaken. Op dit account wordt dan fictief geld gestort zodat je kan oefenen met beleggen zonder risico te lopen. Zo kun je alle functionaliteiten en alle handelsproducten uitproberen om te bepalen of beleggen wat voor jou is.

Aan beleggen zijn altijd kosten verbonden. Hoe hoog deze kosten oplopen, verschilt erg per gekozen beleggingsmethode. Zo kun je er voor kiezen om jouw vermogen te laten beleggen bij een bank. Beleggen bij een bank brengt vaak meer kosten met zich mee dan zelf beleggen. Raadpleeg altijd goed de kostenpagina’s van de betreffende partij waar je wilt gaan beleggen alvorens veel geld te storten.

Defensief Beleggen: Conclusie

Concluderend is defensief beleggen een zeer interessante beleggingsmethode voor de beginnende belegger. Als jouw doelen niet bestaan uit het behalen van grote winsten, maar eerder uit het waardevast houden van je vermogen, dan is defensief beleggen wat voor jou.

Financiële crises zoals in 2008 of 2020 hebben geleerd dat het verstandig is om niet te veel van je vermogen in aandelen te steken. Met een defensief risicoprofiel beperk je de risico’s. 

Mocht je willen beginnen met defensief beleggen kun je het beste terecht bij eToro. Naast defensief beleggen biedt deze broker veel meer mogelijkheden. Zo kun je ook investeren in aandelen, ETF’s, grondstoffen of valuta.

Beginnen met defensief beleggen?
Met eToro kun je vandaag nog beginnen met beleggen in een portfolio met een laag risico!
begin nu
Scroll naar boven