Ambtenarenlening

Beoordeling aanvraag in: 3 werkdagen / 15 min

veilig op onze vergelijkingspagina

 

Een ambtenarenlening kun je asluiten als ambtenaar of semi-ambtenaar. Hiervoor geldt een extra lage rente. Maar ieder voordeel kent zijn nadeel. Hier bespreken we de eigenschappen en voor- en nadelen van een ambtenarenlening.

In Nederland kun je een ambtenarenlening afsluiten bij o.a. Frisia. Bij Frisia kies je zelf wat voor leenvorm je wenst. Je bepaalt zelf de looptijd en kiest daarmee ook zelf het termijn dat je maandelijks gaat betalen.

Wie kan een ambtenarenlening aanvragen?

In Nederland werken meer dan 1 miljoen ambtenaren. Door de lagere rente is een ambtenarenlening voor deze mensen interessant. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ambtenaren hun financiële huishouden beter op orde hebben. Zij krijgen hierdoor een voorkeursregeling met lagere rentekosten.

Deze ambtenarenlening is wegens de voorwaarden alleen niet voor iedereen weggelegd. In principe kunnen alleen mensen werkzaam in de publieke sector deze lening aanvragen. Hieronder een lijst met personen die in aanmerking komen voor een ambtenarenlening.

Dit zijn personen die werken bij:

 • Het waterschap
 • Het onderwijs
 • De gemeente
 • De overheid
 • De provincie
 • De politie
 • De zorg

Het is ook goed om te weten dat je ook in aanmerking komt als jouw partner in de publieke sector werkt en jij zelf niet. Let wel op de kleine lettertjes, want de voorwaarden zijn in deze situatie net iets minder soepel.

Voordelen van een ambtenarenlening

We nemen graag de voor- en nadelen van een ambtenarenlening met je door. De voordelen op een rij:

 • Geen kosten voor advies (zelfkennis nodig)
 • Geen kosten voor bemiddeling
 • Geen kosten voor het afsluiten
 • Ook voor gepensioneerden
 • Laag leenbedrag mogelijk
 • Lage rentekosten
 • Boetevrij aflossen

Zoals je hierboven in de lijst van voordelen ziet, is het ook mogelijk een goedkope ambtenarenlening af te sluiten indien je reeds gepensioneerd bent. Het is dan wel van belang dat je op het moment van aanvragen niet ouder bent dan 74 jaar.

Ook is het fijn om de mogelijkheid te hebben om een klein bedrag te kunnen lenen. Een lening vanaf 5000 euro behoort bij diverse partijen tot de opties. Het leenbedrag mag oplopen tot maximaal 100.000 euro, uiteraard afhankelijk van de aanbieder.

Nadelen van een ambtenarenlening

Deze leenvorm kent veel voordelen, maar desondanks zijn er ook een paar nadelen te benoemen:

 • Strengere voorwaarden voor semi-ambtenaren
 • Voorwaarden veranderen als je je baan verliest
 • Niet-ambtenaren komen niet in aanmerking
 • Met negatieve BKR registratie niet mogelijk
 • Rente niet altijd lager dan concurrenten
 • Er is initieel geen financieel advies

Na het ontvangen van offertes is het van belang dat je de voorwaarden van iedere kredietverstrekker grondig doorneemt. Deze financiële bijsluiter geeft je namelijk inzicht in de mogelijkheden als semi-ambtenaar, of wat er gebeurt indien je je baan kwijt raakt.

Sommige partijen bieden ook financieel advies aan tegen additionele kosten. Heb je hier behoefte aan? Vergelijk deze kosten dan met de advieskosten van een derde partij (bv. financieel adviseur voor particulieren).

Stabiele en relatief hoge inkomens in Nederland

Het feit dat ambtenaren betrouwbaarder zijn als het aankomt op het terugbetalen van een lening komt natuurlijk ergens vandaar. Zo zijn ambtenaren doorgaans zeer loyaal aan hun werkgever en doen ze niet snel aan ‘job hoppen’.

Het stabiele ambtenaarsinkomen is daarnaast relatief hoog in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse ambtenaren een van de hoogte inkomens genieten van Europa.

Dit zorgt ervoor dat banken minder risico lopen. Mede hierdoor durven banken rentekosten te verlagen. De kans dat de leningnemer de lening inclusief kosten niet terugbetaalt is immers klein.

De recessie van enkele jaren terug is gelukkig voorbij. De huidige groeiende economie en historisch lage rente geven ook ambtenaren extra vertrouwen om risicoloos geld te lenen.

Ervaringen met een ambtenarenlening

Rijksambtenaren, provincieambtenaren, gemeenteambtenaren, ambtenaren in het onderwijs en in de zorg schrijven regelmatig over hun ervaringen met deze leenvorm. Hun finale beoordeling is waardevol om te lezen.

Zoek maar eens in Google wat anderen schrijven over aanbieders van ambtenarenleningen. Deze klanten zijn overwegend positief over de snelle en vakkundige begeleiding tijdens de leningaanvraag.

Ook komt naar voren dat het loont om een eventuele oude lening over te sluiten. De rente kan hierdoor zomaar 1% of meer procenten onder de huidige norm liggen van reguliere aanbieders. Review lezen loont dus absoluut.

Tot op heden zijn er nog geen grote klachten geweest over ambtenarenleningen. De enige klachten die bekend zijn hebben louter te maken met achterblijvende klantenservice.

Proef op de som: berekenen van een ambtenarenkrediet

Ben je een ambtenaar en heb je interesse, dan rest je nog maar één ding: berekenen van een ambtenarenlening. Dit doe je binnen enkele minuten op de website van een van de aanbieders. Hier lees je ook actuele rentetarieven.

Scroll naar boven