AFM bannerGeld lenen in Duitsland (4 voorwaarden) » Bankr

Geld lenen in Duitsland

Veel mensen denken dat geld lenen in Duitsland makkelijker en goedkoper is dan in Nederland. De reputatie van banken in Duitsland is dat ze erg stabiel en sterk zijn en dat ze lage rentetarieven hanteren.

Een lening in Duitsland aanvragen klinkt dan ook erg aantrekkelijk. Maar kan geld lenen in Duitsland zomaar, en zo ja, wat is er allemaal voor nodig om geld lenen Duitsland in werking te zetten?

4 Voorwaarden voor geld lenen in Duitsland als Nederlander

Je kunt geld lenen in Duitsland als Nederlander onder bepaalde (strenge) voorwaarden. Dit komt omdat de Duitse banken het risico bij niet terugbetalen zoveel mogelijk willen beperken.

Om in aanmerking te komen voor geld lenen in Duitsland of een lening bij een Duitse bank die je direct benadert, dien je:

  1. Een Duits woonadres op te geven – Als je als Nederlander in Duitsland woont, dan is het dus wel mogelijk. Ook als je een adres van vrienden/familie opgeeft dat kan dat deuren openen, maar je begrijpt dat dit niet de officiële manier is en dus niet volgens de regels gaat.
  2. Getrouwd te zijn met een Duitse(r) – Indien je partner de Duitse nationaliteit heeft dan is het wel mogelijk een lening in Duitsland af te sluiten. Het is dan waarschijnlijk wel van belang dat jouw (Duitse) partner deze lening aanvraagt. Na storting kun je de lening d.m.v. een buitenlandbetaling naar Nederland brengen.
  3. Een salaris te ontvangen van een bedrijf dat in Duitsland gevestigd is – Met salaris van een Duits bedrijf wek je het vertrouwen van de Duitse banken. Een Duits salaris geeft je namelijk een binding met het land.
  4. Niet bij Experian geregistreerd te staan – Ondanks dat de gegevens van het BKR niet over landsgrenzen gaan, is het niet zo dat je vervolgens met een BKR registratie makkelijk in Duitsland kunt lenen. Geld lenen in Duitsland zonder BKR gaat niet zo maar. Er zijn vele andere kredietbeoordelaars, zoals het internationale Experian, die geraadpleegd worden. Experian is een bedrijf dat ook je financiële gegevens bijhoudt en indien gewenst door de bank aan hen kan verstrekken. Ook in Duitsland.

Kortom als je dit lijstje met voorwaarden doorleest dan begrijp je dat Duitse banken op zoek zijn naar een bepaalde binding met het land. Geld lenen uit Duitsland is dus alleen mogelijk als je een link hebt met Duitsland.

Een partner, een woning of een salaris geeft aan dat je meer hebt met het land Duitsland, dan alleen een plek om snel een lening af te kunnen sluiten en je BKR registratie te ontlopen.

Dit geldt overigens niet alleen voor geld lenen in Duitsland maar bijvoorbeeld ook voor lenen in België.

Hoe zit het met een BKR-registratie en Duitsland?

Het Bureau Krediet Registratie is een Nederlands bedrijf dat je financiële gegevens alleen deelt binnen Nederland. In Duitsland wordt dan ook geen BKR toetsing gedaan. Daardoor is het voor mensen met een BKR registratie interessant om naar een lening over de grenzen te kijken.

Echter bestaat er nog een ander bedrijf die financiële informatie over particulieren bijhoudt. Dit bedrijf heet Experian. Experian is een bedrijf dat kredietinformatie bestudeerd om hieruit twee conclusies te kunnen trekken.

Enerzijds willen zij inventariseren of een bepaalde consument een frauderisico vormt voor een kredietverstrekker. Anderzijds willen zij de consument beschermen om bijvoorbeeld een lening aan te gaan die hij of zij moeilijk terug kan betalen.

Indien je bij Experian een notitie achter je naam hebt staan dan zal, ook als die voldoet aan de eerste drie voorwaarden uit het lijstje hierboven, krediet aanvragen in Duitsland alsnog moeilijk zijn. Dit geldt voor zowel voor geld lenen in Duitsland als een persoonlijke lening als voor geld lenen in Duitsland als een doorlopend krediet.

De geschiedenis van de Duitse economie

Een wijdverspreide gedachte onder veel Nederlanders is dat het makkelijk zou zijn om bij de Duitse banken aan te kloppen voor bijvoorbeeld een lening. Hoe komt het eigenlijk dat veel mensen dat denken? En waar komt die gedachte vandaan?

Deze gedachte is logisch te verklaren en komt voort uit twee argumenten die hieronder worden uitgelegd.

  1. Nederland en Duitsland zijn beiden lidstaten van de EU. Binnen de EU bestaan er geen grenzen voor onder andere kapitaal. Het klinkt dus aannemelijk dat leningen gemakkelijk over de grens af te sluiten zijn.
  2. De Nederlandse en Duitse economieën zijn beiden groot in Europa en nauw met elkaar verbonden. De uitwisseling van kapitaal zou daardoor ook makkelijk kunnen zijn tussen de twee ‘bondgenoten’.

Geen grenzen binnen de EU

Veel landen in Europa zijn aangesloten bij de Europese Unie, ook wel de EU genaamd. De Europese Unie is een statenverband die bestaat uit 28 verschillende Europese landen.

Hieronder een overzicht van alle 28 lidstaten van de Europese Unie

BelgiëBulgarijeCyprusDenemarken
DuitslandEstlandFinlandFrankrijk
GriekenlandHongarijeIerlandItalië
KroatiëLetlandLitouwenLuxemburg
MaltaNederlandOostenrijkPolen
PortugalRoemeniëSloveniëSlowakije
SpanjeTsjechiëVerenigd KoninkrijkZweden

Deze landen hebben met elkaar een gemeenschappelijk interne markt dat zich beweegt binnen een gestandaardiseerd rechtssysteem.

Binnen dit gestandaardiseerd rechtssysteem kunnen verschillende zaken zich vrij manoeuvreren, waardoor een hoop ongemakken uit de weg worden gegaan. Hieronder vallen onder andere arbeid, goederen en diensten.

Oftewel de landen die zich hebben aangesloten bij de EU hebben een eigen markt waarin goederen, diensten en producten zich vrijer kunnen bewegen dan tussen landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Er gelden dan ook andere regels voor handel tussen lidstaten van de EU en handel tussen landen die geen lid zijn van de EU.

Buiten arbeid, goederen, diensten is ook kapitaal een stroom die zich onder de vrije beweging tussen de verschillende lidstaten valt.

Daarom denkt men bijvoorbeeld dat lenen in een ander land binnen de EU ook makkelijk zal gaan. Immers hier er is geen sprake van importkosten en ingewikkelde regelgeving want de grenzen zijn verdwenen.

Maar banken zijn daar minder happig op dan andere bedrijven die veel baat hebben bij de grenzeloze handel tussen de lidstaten.

Duitse banken willen bijvoorbeeld graag dat een leningaanvrager een bepaalde binding hebben met het land en zij stellen vaak als eis om een woonadres in Duitsland op te geven.

Nederland en Duitsland als bondgenoten

Duitsland en Nederland zijn al lid van de Europese Unie sinds de oprichting hiervan in 1958, toen het nog het Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal heette. De Tweede Wereldoorlog heeft voor het idee gezorgd dat zoiets gruwelijks niet nog een keer mag gebeuren.

Door het verweven van economische belangen tussen verschillende landen zal de kans op nog een oorlog veel kleiner worden is de gedachte en daaruit is de Europese Unie ontstaan. Je gaat namelijk veel minder snel met een ander land oorlog voeren als er ook veel handel bestaat met dat desbetreffende land. Je snijdt jezelf daarmee ook in je eigen vingers.

Sinds de oprichting van de Europese Unie en het einde van de Tweede heeft Duitsland zich economisch enorm ontwikkeld. Zo heeft Duitsland niet alleen het grootste aantal inwoners van heel Europa, het heeft ook de sterkste economie van ons hele continent.

Het succes van Nederland hangt ook grotendeels af van de economische groei in Europa. Veel Nederlandse exportproducten worden namelijk gekocht door organisaties en bedrijven in het buitenland.

Met name Duitsland koopt veel van onze exportproducten en daarmee is onze Nederlandse economie nauw verbonden met die van Duitsland. Vice versa houden Nederlanders van de welbekende ‘Duitse degelijkheid’. Duitse merken worden in Nederland sneller dan gemiddeld vertrouwd. Het succes van de Duitse bank N26 merkt dit duidelijk. De populariteit in Nederland is groot voor de goedkope mobiele bank.

Je merkt bijvoorbeeld ook dat als het met de Duitse economie beter gaat, dat het met de Nederlandse economie ook beter zal gaan. De afgelopen jaren zag je dat de Europese crisis eerst in Duitsland minder werd om vervolgens ook in Nederland te stagneren.

Ondanks dat Nederland en Duitsland veel goederen, producten en diensten met elkaar uitwisselen is het niet vanzelfsprekend dat je er als Nederlander gemakkelijk een lening kunt aanvragen.

Het is wel logisch gedacht dat een Duitse lening afsluiten makkelijk is maar het zijn de banken zelf die hun eigen regels hebben aangepast.

Goedkoop geld lenen in Duitsland en profiteren van de lage rente in Duitsland is dus voor niet iedereen weggelegd.

Nederlandse leningen bekijken?

Hoewel Duitsland interessant lijkt, is geld lenen in Nederland toch de meest voorkomende keuze. We hebben de populairste Nederlandse aanbieders voor je op een rijtje gezet.
2020 update
Scroll naar boven