Direct je Annuïteitenhypotheek berekenen

Opeens verschijnt er een bordje ‘te koop’ voor het droomhuis waar je elke dag langs fietst. Denk dan niet langer na en kijk naar de mogelijkheden om dit huis te kopen, met een annuïteitenhypotheek kun je zomaar een heel eind komen en snel intrekken in je droomhuis.

Top 3 aanbieders van Annuïteitenhypotheken

Er zijn verschillende hypotheekvormen die allemaal hun eigen kenmerken hebben op het gebied van kosten en aflossen. Sommige hypotheekvormen zijn tegenwoordig nauwelijks meer verkrijgbaar door nieuwe regels die gelden voor hypotheken en hypotheekverstrekkers. 

De annuïteitenhypotheek is juist een hypotheek die deze regels wel overleefd heeft. In dit artikel lees je alles over hoe een annuïteitenhypotheek werkt, krijg je een voorbeeld annuïteitenhypotheek en lees je alle voordelen annuïteitenhypotheek en nadelen annuïteitenhypotheek. 

Wat is een Annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm die elke maand hetzelfde bedrag kent. Aflossing en rente bij elkaar opgeteld is dus elke maand hetzelfde bedrag. 

Het is een zeer populaire hypotheekvorm met een vaste looptijd. Aan het eind van deze looptijd heb je de gehele hypotheek gegarandeerd afgelost! 

Hoe dit precies werkt lees je in het volgende hoofdstuk. 

Kijk snel bij Hypotheek-rentetarieven en begin met een annuïteitenhypotheek berekenen.

Hoe werkt een Annuïteitenhypotheek?

Het meest herkenbare kenmerk van een annuïteitenhypotheek is dat je maandbedrag gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Dit bedrag dat je elke maand betaalt, heet de annuïteit. 

Dit houdt wel in dat het aandeel van de rente en aflossing elke maand verschilt. De eerste maand betaal je verhoudingsgewijs het meest aan rente en het minst aan aflossing. 

Deze verhouding keert langzaamaan om tot de allerlaatste maand van de looptijd waarbij je alleen de laatste aflossing betaalt. De rente daalt per aflossing omdat je de rente alleen betaalt over het deel van de hypotheek dat nog open staat, dat wordt steeds minder.

Het is samen met de lineaire hypotheek de meest populaire hypotheekvorm. Dat heeft alles te maken met het feit dat je over deze twee hypotheekvormen sinds 2013 als enige nog hypotheekrenteaftrek kan krijgen. 

Deze hypotheekrenteaftrek is op het begin van je hypotheek het hoogst. Omdat je steeds minder rente gaat betalen daalt ook de mogelijkheid om deze af te trekken van de belasting. 

Aanbieders van Annuïteitenhypotheek vergelijken

#1: Annuïteitenhypotheek bij Hypotheek-Rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Een overzicht van alle geldende rentetarieven bij hypotheken vind je op de vergelijkingssite hypotheek-rentetarieven.nl. Je kunt hier eenvoudig de hypotheekrentes van allerlei banken en andere hypotheekverstrekkers vergelijken. 

Het is een onafhankelijke site die je helpt met het aanvragen van een vrijblijvende offerte en het regelen van je hypotheek. 

#2: Annuïteitenhypotheek bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

4.8/5

Voordelen:

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar tussendoor. Voor een goede adviseur kun je goed terecht bij Financieel Fit, hier helpen experts je met het volledige proces van een annuïteitenhypotheek aanvragen. 

Daarnaast kun je gemakkelijk online beginnen bij de website van Financieel Fit. Hier kun je alvast je aanvraag indienen zodat je daarna meteen met een expert aan de slag kan. Financieel Fit is geregistreerd als bemiddelaar bij de toezichthouder AFM

#3: Annuïteitenhypotheek bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

4.6/5

Voordelen:

Door heel Nederland vind je kantoren van Hypotheekadviseur NL. Deze bemiddelaar kan je online helpen, maar er is dus ook altijd een plek waar je fysiek terecht kan in de buurt. 

Zij vergelijken allerlei hypotheken van banken en andere hypotheekverstrekkers om voor jou de beste optie te vinden. Begin zelf met de eerste aanvraag op de website van Hypotheekadviseur NL.

Annuïteitenhypotheek aanvragen in 6 stappen

Om een annuïteitenhypotheek aan te vargen moet je een aantal stappen doorlopen. In het stappenplan hieronder lopen we al deze stappen door en vind je voorbeelden hoe je dit zelf het beste aan kan pakken. 

Stap 1: Maximale hypotheek berekenen

De eerste stappen kunnen door elkaar heen lopen, maar het is een verstandige eerste stap om erachter te komen wat je maximale hypotheek is. Zo kun je gerichter op huizenjacht en niet in de verkeerde prijscategorie belanden en daar pas later achter komen. 

Voor deze berekening heeft een website slechts enkele gegevens nodig. Zo wordt er gevraagd naar het bruto jaarinkomen van jou en je partner en je leeftijd.

Op basis hiervan krijg je een eerste indicatie voor je maximale hypotheek. Deze kan lager zijn als je schulden hebt of andere financiële problemen. 

Na het berekenen van je maximale hypotheek weet je in welke prijscategorie je kan gaan zoeken op de woningmarkt.

Stap 2: Vind jouw droomhuis!

Tijd om op zoek te gaan naar het huis van je dromen. Houd rekening met de maximale hypotheek die je zojuist berekend hebt.

Stap 3: Doe online een aanvraag voor hypotheekadvies

Nu is het tijd om een hypotheekadviseur te vinden, je kunt online een aanvraag doen voor advies voor je annuïteitenhypotheek. Vervolgens zal deze adviseur contact met je opnemen om al je gegevens door te lopen en inzicht te krijgen in je financiële situatie. 

Stap 4: Beoordeel adviesrapport en offerte

Op basis van jouw gegevens en financiële situatie bepaald de hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn voor jouw annuïteitenhypotheek. Dit krijg je door middel van een adviesrapport en offerte waarin de details van jou aan te vragen annuïteitenhypotheek te vinden zijn. 

Stap 5: Geef goedkeuring op de hypotheek

Als je akkoord bent met de offerte die je ontvangen hebt, kun je goedkeuring geven en de offerte accepteren. Vanaf dan kun je alles rond maken om definitief je nieuwe huis te kopen. 

Stap 6: Ga naar de notaris

De notaris moet de hypotheekakte ondertekenen om de annuïteitenhypotheek officieel te maken. Daarnaast regel je met de notaris alle laatste zaken die gedaan moeten worden zoals het regelen van je eigen geld dat je in brengt en de overeenkomsten tekenen. 

Formule Annuïteitenhypotheek berekenen

Een annuïteitenhypotheek berekenen kun je zelf doen door wat formules in een excel sheet te zetten óf je maakt gebruik van één van de handige rekentools die online te vinden is. In deze tools kun je eenvoudig de hoogte van je hypotheek, looptijd en rentestand opgeven om te zien welk maandbedrag (annuïteit) hierbij hoort.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij hypotheek-rentetarieven.nl. Op deze website kun je een kleine berekening doen om snel te weten wat je maximale hypotheek is of een uitgebreide berekening. 

In deze uitgebreide berekening geef je aan dat je een woning wilt kopen en moet je een aantal gegevens opgeven. Zo is het belangrijk om je inkomen goed aan te geven en al je gegevens, vervolgens krijg je binnen 24 uur een uitgebreid aanbod met jouw mogelijkheden voor een annuïteitenhypotheek. 

Om zelf een berekening te maken heb je de annuïteitenhypotheek berekenen formules nodig. Zo kun je de maandlasten annuïteitenhypotheek berekenen en precies weten wat je maandelijks gaat betalen.

De annuïteitenhypotheek berekenen formules zijn als volgt: 

  • De maandlasten: hypotheekschuld * rente per maand / (1 – (1 + rente per maand) ^ -n.
  • n = het aantal maanden looptijd van de hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek rente per maand = (1 + rente per jaar) & (1/12) -1

Kenmerken van Annuïteitenhypotheek

Hieronder lees je nog meer over de annuïteitenhypotheek betekenis en krijg je een annuïteitenhypotheek uitleg over de verschillende kenmerken die bij deze hypotheekvorm horen. 

Een annuïteitenhypotheek is tegenwoordig één van de twee meest aangevraagde hypotheekvormen. Bijna twee derde van de hypotheken die op dit moment afgesloten worden zijn annuïteitenhypotheken. 

Hypotheekrente

Het belangrijkste bij het afsluiten van een hypotheek is altijd de hypotheekrente die je afspreekt. Een hypotheek wordt vaak voor 30 jaar afgesloten en gedurende de hele looptijd heb je de rente die je op het begin afspreekt met de hypotheekverstrekker. 

Aflossen Annuïteitenhypotheek

Het aflossen van een annuïteitenhypotheek gaat met vaste maandbedragen gedurende de hele looptijd van de hypotheek. Op het begin betaal je een groter gedeelte rente en kleiner gedeelte aflossing en deze verhouding kantelt gedurende de hypotheek.

Extra aflossen Annuïteitenhypotheek

Om extra af te lossen op je annuïteitenhypotheek is het verstandig om advies in te winnen bij je hypotheekadviseur. Zo kun je samen kijken of dit een voordelige optie is, het kan namelijk zijn dat je een boete moet betalen over het gedeelte dat je vervroegd aflost. 

Maandlasten Annuïteitenhypotheek

De maandlasten van je annuïteitenhypotheek zijn gedurende de hele looptijd gelijk. Dit zorgt voor duidelijkheid in je hypotheek en is voor veel mensen voordelig omdat je op de start van je hypotheek een lager maandbedrag hebt dan bij andere hypotheekvormen.

Maandlasten Annuïteitenhypotheek berekenen

De hoogte van je hypotheek hangt helemaal af van de maandlasten die jij maximaal kan dragen. Je kunt dit eenvoudig online berekenen bij één van de aanbieders uit dit artikel, zo weet je meteen je maximale hypotheek en het bedrag dat je per maand kan betalen aan je hypotheek. 

Annuïteitenhypotheek of lineair

De twee meest aangevraagde hypotheekvormen van het moment zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Dit zijn de enige hypotheken waar je nog gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek, hieronder bespreken we de verschillen tussen deze twee hypotheken. 

Maandbedrag

Het grootste verschil tussen de twee hypotheken zijn de maandlasten die je moet betalen. Zoals je inmiddels weet zijn die bij de annuïteitenhypotheek gedurende de hele looptijd gelijk doordat je op het begin veel rente betaalt en minder aflossing. 

Bij een lineaire hypotheek heb je juist op het begin de hoogste maandlasten omdat in deze hypotheek de aflossing gedurende de hele looptijd gelijk blijft. Daar bovenop komt de rente die op het begin veel is en dan elke maand terugloopt. 

Hypotheekrenteaftrek

Deze verschillen in de manier waarop je de hypotheek aflost zorgt ook voor een verschil in de hypotheekrenteaftrek. Bij beide hypotheken daalt deze omdat je logischerwijs een steeds kleiner bedrag aan rente betaalt elke maand. 

Het voordeel is wel dat je bij een lineaire hypotheek ook dalende maandlasten hebt en dus minder problemen krijgt als je minder geld terug krijgt via de hypotheekrenteaftrek. 

Bij de annuïteitenhypotheek blijft je maandbedrag gelijk terwijl je voordeel via de hypotheekrenteaftrek langzaamaan minder wordt. 

Tip: Kijk kritisch naar je financiële situatie en bepaal of je direct hogere maandlasten kan dragen of dat het verstandiger is om vaste maandbedragen te hebben zoals bij de annuïteitenhypotheek. 

Voor- en nadelen van Annuïteitenhypotheek

Voordelen Annuïteiteinhypotheek 

Bij een annuïteitenhypotheek heb je altijd de zekerheid dat aan het eind van de looptijd je volledige hypotheek afgelost is. Op het begin staat al vast met welke bedragen je gedurende de 30 jaar of minder dat je hypotheek loopt gaat aflossen. 

Een ander voordeel van deze hypotheekvorm is dat je op het begin lagere maandlasten hebt dan bij de andere populaire hypotheekvorm, de lineaire hypotheek. Hierdoor is het een voordelige hypotheekvorm voor mensen die in de toekomst meer gaan verdienen dan ze nu doen. 

Nadelen Annuïteitenhypotheek

Omdat je op het begin meer rente betaald is de aflossing een stuk lager dan bij een lineaire hypotheek. Je lost de hypotheekschuld dus minder snel af dan bij andere hypotheekvormen, zo betaal je uiteindelijk langere tijd rente over een groter bedrag en zijn de kosten dus hoger. 

Een ander nadeel is dat je fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek afneemt omdat je steeds minder rente gaat betalen. Dit gebeurt bij elke hypotheek, maar omdat je maandbedrag vast blijft staan bij de annuïteitenhypotheek ga je er in je netto maandlasten op achteruit. 

Meer weten over het hele proces rondom een hypotheek? Lees dan snel ons artikel met daarin het stappenplan om eenvoudig een hypotheek aan te vragen.

Annuïteitenhypohteek: Veelgestelde vragen

Wat de betere hypotheekvorm is hangt af van je financiële situatie en hoe deze er in de toekomst uit gaat zien.

Als je nu hoge maandlasten aan kan, kun je het best kiezen voor de lineaire hypotheek terwijl je beter voor een annuïteitenhypotheek kan kiezen als je verwacht dat je er de komende tijd op vooruit gaat in financieel opzicht en in een later stadium van je hypotheek hogere lasten kan dragen. 

Het maandbedrag van je annuïteitenhypotheek kun je zelf berekenen door een dag je suf te rekenen en alle bedragen op een rijtje te zetten. Handiger is om bij een website als hypotheek-rentetarieven.nl een vrijblijvende berekening te doen. 

Bij een annuïteitenhypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing, de eerste maand betaal je het meest aan rente en dit neemt langzaam af als er meer van je hypotheekschuld afgelost wordt. 

Bij een annuïteitenhypotheek wordt berekend wat je vaste maandlasten zijn over de gehele periode van de hypotheek. Zo heb je altijd exact dezelfde kosten voor je hypotheek. 

Er is geen maximum aan hoe hoog de annuïteitenhypotheek kan zijn. Als je genoeg verdient kunnen er hoge hypotheken verstrekt worden. 

Annuïteitenhypotheek: Conclusie

Het is de meest populaire hypotheekvorm in Nederland sinds in 2013 besloten werd dat je alleen bij deze hypotheek en de lineaire hypotheek nog gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. De annuïteitenhypotheek kent een aantal voordelen, maar is niet voor iedereen even geschikt. 

Zo betaal je elke maand hetzelfde bedrag, maar ga je er netto op achteruit doordat je steeds minder rente betaalt en dus ook minder hypotheekrenteaftrek kunt krijgen. Houd er dus rekening mee dat deze hypotheek op het einde van de looptijd netto duurder is dan op het begin.

Je kunt gemakkelijk online alvast de eerste berekeningen doen om er achter te komen wat je maximale annuïteitenhypotheek is en welke maandlasten hierbij horen. Vervolgens  kun je dit vergelijken met een andere hypotheekvorm of met een hypotheekadviseur bekijken wat je beste optie is. 

Benieuwd of een Annuïteitenhypotheek iets voor jou is?
Maak dan een vrijblijvende berekening bij Hypotheek-rentetarieven.nl en besluit of dit de meest geschikte hypotheekvorm is voor de aankoop van jouw nieuwe huis.
TIP
Scroll naar boven