Een hypotheek oversluiten kan je veel geld opleveren!
Na het kopen van een huis sluit je namelijk een hypotheek af, en betaal je daar een rentepercentage over. Deze hypotheek loopt soms wel 30 jaar, en in die tijd kan de gemiddelde rente erg dalen waardoor jij veel voordeliger uit kunt zijn. Wat zijn nu de kosten hypotheek oversluiten tegen een lagere rente? Wij helpen je op weg!
Top 3 aanbieders Hypotheek Oversluiten
- 1 - Hypotheek-rentetarieven.nl: Bij deze site vergelijk je handig de huidige hypotheekrentes.
- 2 - Financieel Fit: Goed advies nodig voor het oversluiten van je hypotheek? De experts van Financieel Fit helpen je!
- 3 - Hypotheekadviseur NL: Met kantoren verspreid door Nederland is er altijd wel een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig kan zijn om te beginnen met een hypotheek oversluiten. Omdat elke keuze rondom een hypotheek ingrijpende gevolgen kan hebben voor je leven vanwege lagere of hogere maandlasten moet je goed vergelijken wat de beste optie voor jou is.
In dit artikel lees je alles over het oversluiten van een hypotheek en hoe zelf hypotheek oversluiten werkt. Ook kijken we naar de oversluiten hypotheek kosten, tippen we je de beste aanbieders, en kom je erachter of je hypotheek oversluiten en verhogen een mogelijkheid voor jou is.
Wat is Oversluiten Hypotheek?
Bij een hypotheek oversluiten zeg je het contract dat je hebt met de bank op en sluit je een nieuwe hypotheek af bij een nieuwe hypotheekverstrekker. Dit proces lijkt erg op wat je gewend bent toen je de hypotheek voor het huis aanvroeg.
Om een hypotheek goed over te kunnen sluiten krijg je hulp van een hypotheekadviseur. Met het geld van de nieuwe hypotheek die je afsluit, wordt de oude hypotheek afgelost.
Dit aflossen hoef je niet zelf te doen, maar gaat via de notaris, deze is sowieso nodig voor het opstellen van een nieuwe akte. Een hypotheek oversluiten is overigens niet gratis, en er komen een aantal verschillende kosten bij kijken zoals de notariskosten hypotheek oversluiten die je goed in de gaten wilt houden.
Met een hypotheek oversluiten wil je uiteindelijk betere voorwaarden krijgen en daarmee je maandlasten verlagen. Dat houdt in dat je, samen met je hypotheekadviseur, goed moet berekenen welke voordelen je hebt van oversluiten hypotheek en of dit opweegt tegen de huidige voorwaarden.
Zelf hypotheek oversluiten? Bekijk de voordeligste hypotheekrente bij hypotheek-rentetarieven.nl!
Hypotheek Oversluiten vergelijken
#1: Hypotheek Oversluiten bij Hypotheek-rentetarieven.nl
Je hypotheek oversluiten kun je online in gang zetten door bij Hypotheek-rentetarieven.nl verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Zo weet je meteen welke rentes er momenteel voor hypotheken gelden.
Als je een rente hebt gevonden die je veel voordeel oplevert ten opzichte van je huidige hypotheek kun je beginnen met het oversluiten. Ook dit kun je nog online doen doordat je door gaat naar de website van deze aanbieder.
#2: Hypotheek Oversluiten bij Financieel Fit
Financieel Fit ondersteunt je online of telefonisch met experts op het gebied van leningen en hypotheken. Zij kunnen met jou gaan kijken of hypotheek oversluiten in jouw situatie gunstig is of niet.
Je houdt zelf de regie in handen, maar krijgt wel advies van experts om je keuze kracht bij te zetten. Als je een keuze hebt gemaakt zal Financieel Fit het voor jou rond maken. Het bedrijf staat, zoals elk legale financiรซle dienstverlener in Nederland, onder toezicht van de AFM.
#3: Hypotheek Oversluiten bij de Hypotheekadviseur NL
Met tientallen vestigingen verspreid door Nederland is er altijd wel een hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Zo kun je altijd online, telefonisch of in een kantoor terecht voor hypotheekadvies.
Vervolgens zal de adviseur je helpen met je hypotheek oversluiten door de beste optie te vinden en alles rond te maken. Je betaalt wel voor dit advies, maar hebt er zelf weinig omkijken naar.
Hoe kun je de Kosten Hypotheek Oversluiten Berekenen?
De kosten hypotheek oversluiten bestaan uit een aantal verschillende onderdelen. Niet elke kostenpost is op elke hypotheek van toepassing, wat je wel betaalt zijn de advies- en bemiddelingskosten aan de hypotheekadviseur die je helpt met het oversluiten.
Verder kunnen de kosten oversluiten hypotheek bestaan uit taxatiekosten, hypotheekaktekosten, een boeterente en de kosten voor een Nationale Hypotheek Garantie. Al deze onderdelen samen kunnen oplopen tot flinke kosten, je kunt eventueel over deze oversluitkosten een lening afsluiten om het te kunnen betalen.
Precies van tevoren je kosten oversluiten hypotheek berekenen is onmogelijk. Je weet op dat moment nog niet hoeveel de hypotheekadviseur voor je aan de slag moet.
Voor de overige onderdelen kun je wel alvast bij de hypotheekadviseur vragen welke kosten voor jou van toepassing zijn. Zo kun je alvast een inschatting maken hoeveel geld je nodig hebt voor de oversluitkosten.
De boeterente is vaak een van de grootste kosten oversluiten hypotheek. Later in dit artikel vind je meer informatie over deze boeterente en hoe deze precies tot stand komt, dit is de belangrijkste kostenpost om goed te berekenen en te kijken of hypotheek oversluiten voordelig is.
Hoe werkt Oversluiten Aflossingsvrije Hypotheek?
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je, zoals de naam al doet vermoeden, geen aflossingen over de gehele looptijd van de hypotheek. Je betaalt tot de einddatum alleen maar rente en lost de gehele hypotheek in รฉรฉn keer af aan het eind van de looptijd.
Over het algemeen duurt zoโn aflossingsvrije hypotheek 30 jaar en je kunt vaak zelf overleggen met de hypotheekadviseur hoe lang je een vaste rente hebt. Als de einddatum van de hypotheek dichtbij komt, zul je met de hypotheekadviseur moeten bespreken of je het geheel kan aflossen of dat je de hypotheek verlengd.
Ook het oversluiten aflossingsvrije hypotheek is mogelijk, maar dit heeft wel een aantal strenge voorwaarden. De hypotheekadviseur zal onder andere kijken naar hoe hoog de hypotheek is ten opzichte van de huidige waarde van je woning.
Er geldt dan vaak dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan de helft van de woningwaarde. Stel je hebt in 2002 een aflossingsvrije hypotheek van โฌ150.000,- afgesloten en je huis is inmiddels โฌ320.000 waard; je kunt dan de hypotheek oversluiten.
Ook het verhogen van je aflossingsvrije hypotheek kan een mogelijkheid zijn, in bovenstaande voorbeeld kan het ook zijn dat je huis โฌ290.000,- waard is en de bank niet akkoord gaat met oversluiten.
Je kunt ook een deel van de hypotheek aflossen zodat je voldoet aan de voorwaarden voor het oversluiten aflossingsvrije hypotheek.
De regels rondom hypotheken zijn een aantal jaren geleden aangepast, en dan vooral om de regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Waar je vroeger die aftrek nog bij elke hypotheek kon krijgen is dat tegenwoordig beperkt tot de annuรฏteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.
Bij het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heb je dus geen recht meer op deze renteaftrek. Aflossingsvrije hypotheken die afgesloten zijn voor deze regels hebben 30 jaar lang nog het recht op hypotheekrenteaftrek.
Betaal je bij Hypotheek Oversluiten Boetes?
Bij hypotheek oversluiten betaal je vaak een boeterente over het gedeelte van de hypotheek dat nog open staat. De berekening van de boeterente houdt rekening met je resterende hypotheek, een eventueel boetevrij aflospercentage, de rente van de desbetreffende hypotheek en de actuele hypotheekrente.
Je betaalt een boete bij oversluiten hypotheek alleen als je hypotheek nog een deel open heeft staan van de vaste rente. Na de rentevaste periode kun je zonder boeterente vertrekken bij de hypotheekverstrekker en je hypotheek oversluiten naar een andere partij.
Om je een idee te geven hoe de berekening van de boeterente er uit ziet hebben we hieronder een voorbeeld. Zo kun je zelf alvast een inschatting maken wat bij jouw hypotheek afsluiten boete zou kunnen zijn.
We gaan uit van de volgende situatie:
- Resterende hypotheek: โฌ180.000,-
- Rentevaste periode eindigt over 36 maanden (3 jaar)
- Boetevrij aflospercentage van 10%
- Rente van jouw hypotheek: 5%
- Actuele hypotheekrente: 2%
In dit geval kijken we eerst naar een deel dat je boetevrij mag aflossen. Dit is โฌ180.000,- * 10% = โฌ18.000,-. Er blijft zo een bedrag van โฌ162.000,- over waar je de boete over moet betalen.
Het percentage van de boete wordt berekend door het verschil van de rente van je hypotheek met de actuele hypotheekrente te pakken, in dit geval 5% โ 2% = 3%. Omdat je nog 36 maanden (3 jaar) de rente van 5% zou moeten betalen, is de boeterente 3% * 3 (jaar) = 9%.
Dat betekent dat in dit voorbeeld bij hypotheek oversluiten boete berekend zal worden op โฌ162.000,- * 9% = โฌ14.580,-. Dit bedrag kun je gebruiken om te berekenen na hoeveel maanden je voordeel kan halen uit het oversluiten van een hypotheek.
Na hoeveel maanden heb je voordeel van hypotheek oversluiten?
Hier zijn erg veel variabelen mogelijk, je kunt bijvoorbeeld bij de nieuwe hypotheek weer kiezen voor een looptijd van 30 jaar waardoor de aflossing veel lager zal zijn. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je een annuรฏteitenhypotheek hebt en opnieuw aanvraagt en nog 20 jaar (240 maanden) moet aflossen.
Hiernaast zie je de grafiek met daarin het opgetelde verschil in maandlasten tussen je oude en nieuwe hypotheek uit het voorbeeld hierboven. Na 36 maanden wordt het niveau bereikt dat je de gehele boeterente terugverdiend hebt.
Dit is slechts een voorbeeld en er zijn nog veel meer opties met je hypotheek. Zo kun je de looptijd verkorten of verlengen in je nieuwe hypotheek, wat ook groot effect op de maandlasten heeft.
Hoe kun je Zelf Hypotheek Oversluiten?
Je hebt altijd hulp van buitenaf nodig om het oversluiten van een hypotheek helemaal rond te krijgen. Hierbij moet je denken aan een notaris die de nieuwe hypotheekakte opstelt en regelt dat de hypotheekverstrekker waar je een hypotheek had het geld ontvangt voor het volledig aflossen van deze hypotheek.
Wel kun je zelf alvast veel voorbereidend werk doen zodat je zo weinig mogelijk met een hypotheekadviseur hoeft te werken, dit kan flink in de kosten schelen. Je kunt deze voorbereiding doen door bovenstaand rekenvoorbeeld alvast door te lopen.
Ook is het verstandig om alvast een kijkje te nemen naar welke mogelijkheden je hebt voor een nieuwe hypotheek. Zo ben je op de hoogte van de actuele hypotheekrente en kun je inschatten of het een goed moment is voor oversluiten hypotheek of dat je beter kan wachten.
Om zoveel mogelijk zonder hypotheekadviseur te doen moet je kunnen aantonen dat je zelf over genoeg kennis beschikt. Dit kun je doen door een kennis- en ervaringstoets te doen.
Dit is vooral aan te raden als je een eenvoudige hypotheekvorm af gaat sluiten en je vertrouwen hebt dat je inmiddels weet hoe dit werkt. Je kunt altijd nog wel terugvallen op een hypotheekadviseur als je er toch niet uitkomt.
Wanneer Hypotheek Oversluiten?
De timing van het oversluiten van je hypotheek is belangrijk voor de kosten die je maakt. Zoals je in het rekenvoorbeeld hierboven hebt kunnen zien hangt de boeterente erg af van hoe lang je nog een rentevaste periode hebt.
Daarnaast is het verschil tussen de rente die jij over je hypotheek betaalt en de huidige hypotheekrente belangrijk. Dit verschil moet groot genoeg zijn om de oversluiten hypotheek kosten te kunnen compenseren.
Hypotheek oversluiten na de rentevaste periode
Als de rentevaste periode afgelopen is krijg je een nieuw voorstel van je hypotheekverstrekker voor de rente. Je kunt deze voor het gemak accepteren en zien wat er gebeurt, maar het is verstandiger om je situatie goed te analyseren.
Dit is namelijk het moment dat je de hypotheek kan oversluiten zonder een boeterente te hoeven betalen. Zo kun je kijken of een andere hypotheekverstrekker betere voorwaarden biedt dan het voorstel dat je hebt gekregen en zonder al te grote kosten de hypotheek kan oversluiten.
Bij je nieuwe hypotheek moet je weer opnieuw bepalen voor hoeveel jaar je de rente vast wilt zetten. Wat hiervoor het beste idee is, kun je vragen aan je hypotheekadviseur. Deze weet beter te voorspellen wat er in de toekomst met de rente zal gebeuren.
Tip: Kijk eens naar de huidige hypotheekrente en vergelijk deze met de rente die je nu betaalt. Als dit verschil groot genoeg en de rente dus gedaald is, kan hypotheek oversluiten voor jou een voordelige keuze zijn!
Waarom een Hypotheek Oversluiten?
Een hypotheek oversluiten heeft รฉรฉn simpel doel; het verlagen van je maandlasten. Door te kiezen voor een hypotheek met een lagere rente ga je minder in de maand betalen en houd je meer geld over.
Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je niet meer een hypotheek bij deze hypotheekverstrekker wilt. Dit kan komen door een negatieve ervaring of omdat je inmiddels bij een andere bank zit.
Kun je een Hypotheek Oversluiten En Verhogen?
Een hypotheek verhogen is vaak mogelijk en als je dat toch overweegt, kun je net zo goed meteen kijken of oversluiten ook een mogelijkheid is. Je kunt een hypotheek verhogen als je overwaarde op je woning hebt of als je met dit geld de woning gaat verbouwen.
Het voordeel van een hypotheek verhogen is dat je geen andere lening hoeft af te sluiten en je alles simpel binnen รฉรฉn product hebt. Bij het verhogen van een hypotheek zullen ook de maandlasten meegroeien en zal de bank controleren of jouw financiรซle situatie deze maandlasten aan kan.
Door te kiezen voor een hypotheek oversluiten en verhogen kun je alles in รฉรฉn keer regelen. Je bespaart dan op kosten voor het hypotheekadvies en ook notaris en taxatiekosten kun je in รฉรฉn keer verwerken.
Theoretisch is het in dit geval mogelijk dat je de hypotheek oversluit naar een gunstigere rente, tegelijkertijd de hypotheek verhoogd en dat je maandlasten toch gelijk blijven. Dat kan een mooie manier zijn om een verbouwing van je huis te financieren.
Wil jij meer weten over verschillende hypotheken of overweeg je een nieuwe hypotheek af te sluiten? Lees dan eens ons artikel waarin we hypotheken vergelijken.
Hypotheek Oversluiten: Veelgestelde vragen
Een hypotheek oversluiten is het afsluiten van een nieuwe hypotheek en daarmee het volledig aflossen van je oude hypotheek. Men doet dit als de actuele hypotheekrente lager is dan de vaste rente in je hypotheek.
De kosten hypotheek oversluiten berekenen kan alleen voor een aantal onderdelen. Het wordt lastig om van tevoren in te schatten hoeveel je kwijt bent aan advieskosten of notariskosten terwijl je wel alvast de boeterente kan berekenen volgens het voorbeeld in dit artikel.
Ja het oversluiten aflossingsvrije hypotheek oversluiten is mogelijk, maar je moet wel rekening houden met veel met dingen die je moet regelen. Zo zijn er nieuwe regels waardoor je niet opnieuw een volledig aflossingsvrije hypotheek kan afsluiten en kun je ook niet meer gebruik maken van hypotheekrenteaftrek bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek.
De notariskosten hypotheek oversluiten zijn moeilijk in te schatten omdat een notaris zelf een tarief mag bepalen. De gemiddelde notariskosten hypotheek oversluiten zijn zo tussen de 500 en 1200 euro. Je kunt bij de meeste notarissen gratis een vrijblijvende offerte aanvragen.
De boete oversluiten hypotheek is afhankelijk van hoe lang je nog een rentevaste periode hebt, hoe hoog de hypotheek is en hoe hoog de huidige hypotheekrente is. In het rekenvoorbeeld in dit artikel kun je precies zien hoe een hypotheekverstrekker dit berekent.
Hypotheek Oversluiten: Conclusie
Een hypotheek oversluiten kan je financiรซle situatie flink op de kop zetten. Als je vaste rente bij je hypotheek veel hoger is dan de huidige hypotheekrente is verstandig om te kiezen voor je hypotheek oversluiten.
Bij een hypotheek afsluiten ga je naar een andere bank toe en laat je een notaris hiervoor een nieuwe hypotheekakte opmaken. De notaris zal er ook voor zorgen dat je oude hypotheek volledig afgelost wordt en alles naadloos overgaat naar je nieuwe hypotheek.
Probeer je voordat je met een hypotheekadviseur in gesprek gaat goed voor te bereiden en kijk zelf alvast of je hypotheek oversluiten een goed idee is. Zo kun je besparen op het aantal uren dat de hypotheekadviseur met je zaak bezig is en daarmee de kosten.
Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt Martijn voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiรซle producten en services. Hij is een liefhebber van crypto-munten en webredacteur met jaren ervaring in beurshandel en cryptocurrencies.