Alles over Overbruggingskrediet Aanvragen!

Overbruggingskrediet afsluiten kan erg handig zijn wanneer je het geld nodig hebt dat vrij komt bij de verkoop van je huis, maar waar je nog niet bij kan.

Hoe sluit je dit af? En heb je recht op een overbruggingskrediet zonder hypotheek, of is voor een overbruggingskrediet hypotheek een vereiste? Lees snel verder hoe jij overbruggingskrediet kan afsluiten! 

Top 3 Hypotheekverstrekkers voor Tweede Hypotheek

Het kan gebeuren dat je een nieuw huis koopt, nog voor je je ouder verkocht hebt. Dit kan zorgen dat je al wel geld dient uit te geven, waar je dit nog niet hebt.

Klinkt dit als een probleem waar jij binnenkort tegenaan zal kunnen lopen? Dan is overbruggingskrediet wellicht de uitkomst voor jou.

Wat is een Overbruggingskrediet?

Als het ware is overbruggingskrediet familie van de gebruikelijke hypotheek; het is grof gezegd allebei een lening die je afsluit om een huis te kunnen kopen.

Een overbruggingskrediet, daarom ook wel overbrugginghypotheek genoemd, is een lening geschikt voor wanneer je geld nodig hebt voor je nieuwe huis dat je nog niet ontvangen hebt voor de verkoop van je oude huis.

Omdat de lening de periode overbrugt tussen de verkoop van je oude en koop van je nieuwe huis, wordt het overbruggingskrediet genoemd; je hebt de oude hypotheek nog niet afgelost, maar de nieuwe wel afgesloten.

Je kunt het overbruggingskrediet afsluiten bij bijvoorbeeld je bank of de hypotheekverstrekker van het huis.

Geïnteresseerd in verschillende hypotheken? Lees er meer over bij Financieel Fit! Toch liever meer weten over overbruggingskrediet, vraag hypotheekadvies en leer of jij ook overbruggingskrediet kunt afsluiten!

Hoe Werkt Een Overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet aanvragen is mogelijk bij de hypotheekverstrekker van het nieuwe huis dat je koopt. Wil je overbruggingskrediet zonder hypotheek, dan kan je het beter proberen bij je bank.

Over het algemeen krijg je 2 jaar tijd voor het verkopen van je huis, al zijn er banken die een kortere termijn hanteren. Ook heb je ook nog een deel van de geldverstrekkers die enkel overbruggingskrediet biedt wanneer de oude woning al verkocht is (op papier) en de periode van ontbindende voorwaarden reeds voorbij is.

Indien de ontbindende voorwaarden niet verstreken zijn, of de woning nog niet verkocht is, dan wordt er bij de meeste banken een 10% veiligheidsmarge aangehouden; dat houdt in dat je dan niet meer dan 90% krijgt van de getaxeerde verkoopwaarde van je huis, waarvan de restschuld van je oude hypotheek afgetrokken wordt.

Meer weten over hoe Overbruggingskrediet werkt? Ga direct naar Financieel Fit voor financieel advies!

Aanbieders Overbruggingskrediet

#1: Overbruggingskrediet Berekenen bij Financieel Fit

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

De experts van Financieel Fit helpen graag bij het geven van financieel advies. Ze helpen onder andere met verzekeringen, leningen en hypotheken en zorgen dat elk probleem professioneel wordt aangepakt.

Onder toeziend oog van het AFM, heeft Financieel Fit veel tevreden klanten over heel Nederland. 

#2: Overbruggingskrediet afsluiten bij Hypotheek-rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

4.4/5

Voordelen:

Met hun 100% onafhankelijke renteoverzicht, is Hypotheek-rentetarieven.nl een goede raadgever bij financieel advies.

Naast informatie verstrekken over hypotheekrente en hypotheek, biedt Hypotheek-rentetarieven.nl ook dienstverlening, zowel rechtstreeks als via partners.

#3: Vraag financieel advies over Overbruggingskrediet bij Hypotheekadviseur NL

Onze beoordeling:

4.2/5

Voordelen:

De Hypotheekadviseur treedt op als bemiddelaar van financiële producten, en kan alles wat ze je adviseren ook aanbieden.

Wil je liever gewoon deskundig advies over bijvoorbeeld sparen, kredieten of hypotheken, dan kan je ook daarvoor bij De Hypotheekadviseur terecht.

Overbruggingskrediet Berekenen

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je overbruggingskrediet berekenen kan. In dit voorbeeld staat de woning nog te koop en gaat de bank uit van 10% lagere opbrengst.

Je kunt de overwaarde berekenen door het verschil te berekenen tussen de hoogte van de openstaande (hypotheek)schuld en de verkoopsom van je woning. Hier trek je vervolgens de verkoopkosten van af.

Vraagprijs huidige woning€330.000
Verwachting opbrengst volgens de bank€300.000
Openstaande hypotheekschuld€225.000
Overwaarde€75.000
Koopprijs nieuwe woning€350.000
Overbruggingskrediet€75.000
Nieuwe hypotheek€300.000
Nieuwe hypotheek met overbruggingskrediet:€275.000

Het kan voorkomen dat de overwaarde van het huis hoger dan de maximale hoogte van het overbruggingskrediet. Het is mogelijk om meer overwaarde dan overbruggingskrediet te hebben, omdat de hoogte van dit krediet wordt namelijk bepaald door wat de executiewaarde is van je oude huis. 

Door taxatie kan je de waarde van je huis laten berekenen.

Overbruggingskrediet berekenen bij Financieel Fit? Klik op onderstaande knop en begin gelijk! Toch liever gebruik maken van hun financiële advies? Contact opnemen is gratis!

Overbruggingskrediet Aanvragen

Het aanvragen van overbruggingskrediet kan je bij de hypotheekverstrekker doen van je nieuwe huis. Als je een krediet nodig hebt zonder hypotheek, dan is het aan te raden je bank te proberen.

Let wel, het aanvragen van een overbruggingshypotheek kan soms lastig zijn omdat geldverstrekkers deze vorm van krediet nog wel eens te risicovol is; wanneer jouw huis namelijk niet wordt verkocht, dan beïnvloedt dat direct de terugbetaling. 

Het is altijd aan te raden om bij twijfel over het afsluiten van een lening, advies te vragen aan financieel adviseurs. Bij bijvoorbeeld Financieel Fit kan je gebruik maken van hun expertise en professionele advies.

Hieronder volgt een kort stappenplan om nog even duidelijk in beeld te brengen hoe je een overbruggingskrediet aanvragen kan.

Stap 1: Kies een kredietverstrekker

Natuurlijk kan je geen krediet aanvragen zonder kredietverstrekker. Er zijn meerdere aanbieders die wij aanraden, maar het blijft altijd het belangrijkste dat je de keuze maakt uit de kredietverstrekker die het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren.

Stap 2: Vraag een vrijblijvende offerte aan

Bij de meeste kredietaanbieder is het mogelijk gebruik te maken van een rekentool die je direct inzicht geeft van de mogelijkheden. Aan te raden is deze tool te gebruiken om te kijken hoeveel krediet je aanvragen kunt.

Vanuit deze rekentool kan je bij de meeste kredietverstrekkers direct een vrijblijvende offerte aanvragen door verder te klikken.

Deze offerte komt meestal erg snel aan in je mail. Vaak duurt het slechts enkele uren. Controleer altijd even of alle gegevens kloppen voordat je de offerte aanvraagt.

Stap 3: Beoordeel de offerte van de kredietverstrekker

Wanneer je de offerte eenmaal hebt aangevraagd, krijg je vaak nog dezelfde dag de offerte toegestuurd, afhankelijk van de aanbieder. Hiervoor dient de verstrekker echter eerst een toetsing te doen op je inkomen.

Wanneer ze vaststellen dat het door jou aangevraagde bedrag daadwerkelijk betaalbaar is met jouw maandinkomen, krijg je een vrijblijvende, volledige offerte toegestuurd. Soms kan de aanbieder het aangevraagde krediet aanpassen aan jouw financiële situatie.

Stap 4: Accepteer de offerte

Wanneer je tevreden bent met de offerte en zeker weet dat alles klopt, kan je deze accepteren. Meestal wordt het geld binnen enkele uren beschikbaar gesteld op je rekening. De wachttijden kunnen meestal verschillend zijn.

Ben je het niet eens met de offerte, dan kan je natuurlijk altijd nog aangeven wat je problemen ermee zijn, of krediet aanvragen bij een andere verstrekker.

Overbruggingskrediet hypotheek vs Overbruggingskrediet zonder hypotheek

Wie voor de aanvraag van overbruggingskrediet hypotheekschuld af te lossen heeft, maar met de overwaarde van je huis het krediet wel kan aflossen, is de kans het krediet te krijgen groter. Wil je echter overbruggingskrediet zonder hypotheek, dan kan je het beter aanvragen bij je eigen bank.

Een overbruggingskrediet zonder hypotheek is echter lastig te verkrijgen, gezien de maximale looptijd voor deze lening een paar maanden to uiterlijk twee jaar is. Zonder hypotheek is dat lastig af te lossen.

Kosten Overbruggingskrediet

Welke kosten overbruggingskrediet met zich meebrengt, hangt af van de kredietverstrekker. Omdat het een lening betreft, betaal je rente.

Hoeveel rente overbruggingskrediet er betaald moet worden, hangt dus af van de aanbieder. Sommige aanbieders kunnen ook nog extra kosten verrekenen. 

Meer weten over welke kosten overbruggingskrediet met zich meebrengt? Stel een financieel plan op of vraag om professioneel advies bij Financieel Fit!

Rente Overbruggingskrediet

Dat je met rente overbruggingskrediet moet afbetalen, staat vast, maar per kredietverstrekker hangt het af hoeveel dit is. Extra aflossing betalen is echter niet nodig; het bedrag dient in één keer betaald te worden.

Meestal is de rente voor overbruggingskrediet wat hoger dan de actuele hypotheekrente. Er wordt bij banken geen onderscheid gemaakt naar hypotheekvorm, risicoklasse of rentevaste periode.

Het overbruggingskrediet rentepercentage ligt meestal tussen de 1,37% tot 3,1%. De rente is fiscaal aftrekbaar.

Overbruggingskrediet Aflossen

Je overbruggingskrediet aflossen kan zodra je oude huis verkocht is. Dit kan je met de eventuele overwaarde doen.

Indien je oude huis meer opgeleverd heen dan je verwachtte, is het aan te raden om te zorgen dat je deze boetevrij aflossen kan op je nieuwe hypotheek.

Overbruggingskrediet is een aflosvrije, tijdelijke hypotheek.

Ook mogelijk is om een variabele rente te nemen voor een deel van je lening bij je nieuwe hypotheek; bij extra aflossing hoef je dan geen boete te betalen.

Alternatief Voor Overbruggingskrediet

Een alternatief voor overbruggingskrediet is maximaal geld lenen op je nieuwe woning. Zodra je de oude woning verkocht hebt, ben je direct in staat een gedeelte van de nieuwe hypotheek af te lossen.

Let hierbij echter wel op dat je dit boetevrij kan doen; bij sommige hypotheekverstrekkers is het altijd toegestaan je overwaarde boetevrij af te lossen. Echter, bij andere aanbieders is het verstandiger een extra leningdeel bij je hypotheek tegen een variabele rente af te sluiten.

Een ander alternatief voor overbruggingskrediet is om de overwaarde zelf voor te schieten totdat je je oude woning verkocht hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je spaargeld.

Wil jij een doorlopend krediet aanvragen? Lees hier verder over krediet aanvragen!

Overbruggingskrediet: Veelgestelde vragen

Een overbruggingskrediet is een lening voor wanneer je geld nodig hebt voor je nieuwe huis en dat je nog geen geld hebt ontvangen voor de verkoop van je oude huis.

Omdat de lening de periode overbrugt tussen de verkoop van je oude en koop van je nieuwe huis, wordt het overbruggingskrediet genoemd; je hebt de oude hypotheek nog niet afgelost, maar de nieuwe al wel afgesloten.

Een overbruggingskrediet kost rente, afhangend van de aanbieder. Sommige geldverstrekkers kunnen ook nog extra kosten verrekenen.

Je kunt het overbruggingskrediet berekenen door een financieel plan op te stellen met daarin de te betalen nieuwe hypotheek en de prijs die je verwacht te ontvangen voor je oude huis. Wat je nog tekort komt doordat je je huis niet verkocht hebt, kan je als lening aanvragen: je overbruggingskrediet.

Een overbruggingskrediet werkt bij het kopen van een nieuw huis, terwijl je je oude huis nog niet verkocht hebt en dit geld is nodig bij de aankoop van je nieuwe huis.

Het aanvragen van dit krediet is mogelijk bij de hypotheekverstrekker van het nieuwe huis dat je koopt. Wil je overbruggingskrediet zonder hypotheek, dan kan je het beter proberen bij je bank.

Of overbruggingskrediet aftrekbaar is, is afhangen van de geldverstrekker. Dat je met rente overbruggingskrediet terug moet betalen, is overal hetzelfde, maar het overbruggingskrediet rentepercentage kan variëren.

Je maandlasten gaan hierdoor dus omhoog, dus fiscaal is de rente is wel aftrekbaar.

Wie met overbruggingskrediet nieuwbouw kopen wil, moet er rekening mee houden dat je een veel langere periode moet overbruggen met dubbele maandlasten dan wanneer je een gewoon huis koopt; met overbruggingskrediet dubbele lasten hebben elke maand, moet je dus kunnen veroorloven.

Aan te raden is om in die periode de maandlasten van je nieuwe hypotheek zo laag te houden als mogelijk. Hiervoor kan een overbruggingskrediet dus de oplossing zijn, omdat je hierover alleen rente betalen hoeft en geen aflos.

Overbruggingskrediet gebruiken voor verbouwing van je huis is niet mogelijk. Op het moment dat je oude woning verkocht is, dien je je overbruggingskrediet namelijk af te lossen. 

Oftewel, nee: het overbruggingskrediet gebruiken voor verbouwing of andere zaken, is dus niet toegestaan.

Je overwaarde mag je daarentegen wél gebruiken voor een verbouwing van je huis. Echter, de verbouwing dient dan wel meer waarde toe te voegen aan het huis. 

Gelukkig is dit over het algemeen wel vaak het geval. Met de huidige overwaarde is het dan mogelijk om een tweede hypotheek af te sluiten of je hypotheek te verhogen..

Overbruggingskrediet Zonder Hypotheek of met: Conclusie

Overbruggingskrediet afsluiten is aan te raden wanneer je vertrouwen hebt in de verkoop van je oude huis. Een overbruggingskrediet zonder hypotheek is erg lastig te verkrijgen, dus kijk naar de mogelijkheden van de kredietaanbieder; in dit geval de hypotheekverstrekker van het nieuwe huis.

Twijfel je nog, omdat je bijvoorbeeld wil weten of overbruggingskrediet gebruiken voor verbouwing ook mogelijk is, dan is het altijd raadzaam een adviseur te raadplegen naar hun professionele advies, bij bijvoorbeeld Financieel Fit.

Overbruggingskrediet afsluiten?
Je kunt bij Financieel Fit je overbruggingskrediet berekenen en afsluiten. Wacht niet langer en klik op onderstaande link!
TIP
Scroll naar boven