Home » geld lenen » consumptief krediet

Consumptief krediet

Consumptief krediet is een verzamelnaam voor diverse type leningen die een kredietverstrekker (bv. bank) kan verstrekken aan consumenten. Het krediet wordt gebruikt om een product (bv. auto) of diensten te financieren.

Men kiest voor consumptief krediet omdat men het product of dienst niet direct kan financieren uit eigen middelen. We kennen 6 vormen:

  1. Huurkoop
  2. Minilening
  3. Persoonlijke lening
  4. Doorlopend krediet
  5. Kopen op afbetaling
  6. Rekening courant (rood staan)

Betekenis krediet

Met krediet wordt vaak een lening bedoeld. De betekenis van krediet is geld wat aan iemand gegeven is, maar wat op termijn weer terugbetaald moet worden. De terugbetaling kan ook weer in geld zijn, maar ook een dienst. Daarnaast heb je bij krediet vaak te maken met rente.

Wanneer er krediet wordt gezegd, wordt er dus vaak eigenlijk een lening bedoelt. Krediet is de meer economische term daarvoor.

6 Soorten consumptief krediet

1. Huurkoop

In het geval van huurkoop huur je een product voor een vast bedrag per maand met de intentie deze aan het einde van de looptijd over te nemen. Aan het einde van de looptijd zal het product in jouw bezit komen. Voor die tijd is het product in het bezit van de verhuurder. Ook de verzekeringen en onderhoud is meestal onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

2. Minilening 

Dit kleine consumptieve krediet spreekt voor zich. Binnen een korte looptijd van doorgaans enkele weken tot maanden leen je een klein bedrag tegen een hoge rente. Wegens het lage leenbedrag vallen de kosten meestal laag uit. Het is wel altijd van belang om deze leenvorm te toetsen op extra kosten. Garantiestelling is een van de extra kostenposten die afgedekt dient te worden.

3. Persoonlijke lening

Dit is de meest gebruikelijke vorm van consumptief krediet. Men krijgt éénmalig een geldbedrag uitgeleend waar een vaste rente over wordt geheven gedurende een vaste periode. Ideaal wanneer je precies weet hoeveel je nodig hebt en waarvoor je het wilt inzetten. Een nadeel is dat de rente niet daalt zodra de financiële markt zich gunstiger ontwikkeld.

4. Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een consumptief krediet dat voornamelijk geschikt is wanneer je vaker onregelmatige bedragen nodig hebt of geld achter de hand wilt hebben.
Een populaire vorm van consumptief krediet is het doorlopende krediet. In tegenstelling tot de persoonlijke lening kun je krediet in delen opnemen tegen een flexible rente. Het nadeel hier is dat de rente kan stijgen zodra de rentes internationaal stijgen. Wordt de rente je te duur dan kun je dit krediet oversluiten naar een goedkopere aanbieder.

5. Kopen op afbetaling

Zodra je een koop op afbetaling doet is het product (bv. een laptop) direct jouw eigendom, maar mag je het verschuldigde bedrag in termijnen afbetalen. Je gaat dus een krediet aan met een kredietverstrekker en wordt geregistreerd bij het BKR. Mocht je niet kredietwaardig zijn dan kun je deze vorm van lenen helaas niet doen. De rente bij afbetaling is vaak wat hoger.

6. Rekening courant

Dit is de minst voordelige vorm van consumptief krediet omdat de rente vaak hoog is. Tot maximaal 14%. In de volksmond wordt deze leenvorm ook wel rood staan genoemd. Hoe ver je rood kunt staan is van te voren bepaald door jou en jouw bank. Dit kan van pas komen bij onvoorziene (exorbitante) uitgaven. De meeste banken bieden deze optie aan.

Consumptieve lening

Sommige mensen hebben het over een consumptieve lening. Ze bedoelen in dit geval een consumptief krediet. 

11x Consumptief Krediet

Download gratis een overzicht (PDF) van 11 populaire aanbieders van consumptief krediet
2020 Update
Scroll naar top