Starterslening Aanvragen | Zoveel krijg jij!

Een huis kopen in deze markt is voor iedereen lastig, maar voor starters is het praktisch onmogelijk. Daarvoor is de starterslening in het leven geroepen, met deze lening kun je extra geld krijgen bovenop je hypotheek. 

Top 6 beste Starterslening Aanvragen

Tijdelijke deal voor Bankr-lezers: slechts 6,10% rente op Santander leningen!

Beoordeeld met een 9.2!

Om te weten hoeveel geld je kunt lenen bij een kredietverstrekker kun je het beste online naar één van de websites gaan die hierboven opgesomd zijn. Bij deze websites vind je vaak een tool waarmee je eenvoudig kan berekenen wat jouw maximale hypotheek is. 

Zodra je dat weet kan je echt aan de slag om te kijken of je in aanmerking komt voor een starterslening. In dit artikel kom je alles over deze vorm van lenen te weten en geven we je de beste opties om zelf snel te beginnen met het aanvragen van je starterslening. 

Wat is een Starterslening?

Een starterslening is een lening die het stuk tussen de hypotheek en de vraagprijs van een huis overbrugt. Je sluit dus zowel een hypotheek als een starterslening af om als starter een huis te kunnen kopen. 

Je kunt niet overal een starterslening afsluiten, sommige gemeentes ondersteunen dit wel terwijl andere gemeentes hier niet aan mee doen. Voor een starterslening moet je toestemming hebben van een gemeente, provincie of corporatie. 

Na deze toestemming kun je de starterslening aanvragen bij het stimuleringsfonds volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). De starterslening heeft als voordeel dat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen zodat je maandlasten de eerste jaren veel lager zijn.

Het idee hierachter is dat je na drie jaar een hoger salaris hebt en gemakkelijker deze maandlasten kan dragen. Je kunt dit ook zien als een deel van je hypotheek die je uitgesteld kunt betalen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een starterslening? Kijk dan snel bij Financieel Fit!

Beste Startersleningen

min. rentemax. renteKosten per maand
Bunq0,09%0,09%€2,99 - €17,99
Raisin0,35%1,50%€0,-
Openbank1,50%2,5% (eerste 6 maanden)€7,99

#1: Starterslening Aanvragen bij Financieel-Fit

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Financieel Fit helpt je met verschillende financiële zaken, zo kun je bij deze partij een hypotheek afsluiten. Als starter kun je eenvoudig kiezen voor een eerste huis en vervolgens een afspraak maken met één van de adviseurs van Financieel Fit. 

Ook kun je hier vrijblijvend een offerte aanvragen op basis van je gewenste hypotheek en jaarinkomen. Zo kom je te weten wat je maximale hypotheek is en of je voor jouw droomhuis een starterslening nodig hebt. 

#2: Starterslening Aanvragen bij Santander

Onze beoordeling:

4.7/5

Voordelen:

Bij de bank Santander kun je leningen tot €50.000,- aanvragen. Deze leningen zijn handig wanneer je een grote aankoop wilt gaan doen. 

Je kunt de lening ook als starterslening gebruiken, maar je moet deze lening in tegenstelling tot de starterslening wel vanaf het eerste moment aflossen. 

Hiermee mis je dus een groot voordeel van de starterslening. Je zit daarentegen wel bij de bekende Spaanse bank Santander, die ook prima voorwaarden hanteert. 

Tijdelijke deal voor Bankr-lezers: slechts 6,10% rente op Santander leningen!

Beoordeeld met een 9.2!

#3: Starterslening Aanvragen bij Hypotheek-rentetarieven.nl

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

De website hypotheek-rentetarieven.nl helpt je met het vinden van de beste hypotheek. Ook startersleningen kun je via de adviseurs van deze website regelen. 

De website is 100% onafhankelijk en zorgt ervoor dat je binnen 24 uur duidelijkheid hebt over jouw hypotheek of starterslening. 

#4: Starterslening Aanvragen bij Hypotheekadivseur.nl

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Ook De Hypotheekadviseur vergelijkt verschillende aanbieders van hypotheken voor je zodat je de hypotheek met de laagste rente kan vinden. Je kunt eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen via de site. 

De Hypotheekadviseur heeft een aantal vestigingen die door zelfstandige bedrijven worden bestuurd. Ook in één van deze kantoren kun je terecht voor de expertise van een hypotheekadviseur. 

#5: Starterslening Aanvragen bij Kredietgroep Nederland

Onze beoordeling:

4/5

Voordelen:

Bij Krediet Groep Nederland kun je persoonlijke leningen aanvragen of leningen oversluiten naar deze aanbieder. Je kunt dus geen specifieke starterslening aanvragen. 

Krediet Groep Nederland helpt je met het vergelijken van leningen zodat je de lening kan kiezen met het laagste rente percentage. 

#6: Starterslening Aanvragen bij Leningen.nl

Onze beoordeling:

3.5/5

Voordelen:

Leningen.nl is de plek om eenvoudig leningen te vergelijken van verschillende kredietverstrekkers. Je kunt hier terecht voor persoonlijke leningen, zakelijke leningen of doorlopend krediet. 

De website vergelijkt alle aanbieders van krediet zodat er altijd een geschikte optie is voor jou om geld te lenen. 

Wat zijn de Starterslening Voorwaarden?

Er zijn een aantal voorwaarden voor een starterslening waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de lening. Zo is het belangrijk dat je in het huis gaat wonen die je wilt gaan kopen met een starterslening. 

Verder is het belangrijk dat je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), ook moet de rentevaste periode van de hypotheek minimaal 12 jaar zijn. Daarnaast mag de koopprijs niet hoger zijn dan het maximale bedrag van de NHG; in 2021 is dit €325.000,-. 

Een andere voorwaarde is dat je in een gemeente gaat wonen die de starterslening aanbiedt. In Nederland bieden momenteel 200 van de 352 gemeenten deze lening aan.  

Het kan zijn dat er in een gemeente aparte regels zijn, zo hebben bepaalde gemeenten bijvoorbeeld een grens voor een starterslening waardoor je alleen goedkopere huizen kan kopen met de lening. 

Ook hoeveel geld je zelf hebt is van belang of je in aanmerking komt voor de starterslening. Zo mag je niet meer vermogen hebben dan €30.846. daarnaast wordt ook een eventuele studieschuld meegenomen in de berekening voor jouw starterslening. 

Hoe kun je een Starterslening Aflossen?

Het aflossen van de starterslening bestaat standaard uit een rentevaste periode van 15 jaar en je kunt kiezen voor een maximale looptijd van 30 jaar. De starterslening is een bijzondere leenvorm omdat de eerste 3 jaar de gemeente de rente betaalt en je ook nog niet hoeft af te lossen. 

Een starterslening aflossen begint dus pas 3 jaar nadat je het huis hebt gekocht, vanaf dat moment komen er dus maandlasten bij. Mocht je inkomen het niet toelaten om deze maandlasten te dragen kun je vragen om een hertoets, er wordt dan berekend welke kosten je wel kan dragen. 

Je starterslening bestaat in feite uit twee onderdelen; het jaarlijks af te lossen gedeelte van de starterslening en een deel van de lening die oploopt. Dit tweede onderdeel heet ook wel de combinatielening en wordt elke maand hoger door de aflossing die je de eerste jaren niet betaalt. 

Het kan zijn dat het niet lukt om in 30 jaar de lening terug te betalen. Dit kan gebeuren doordat je inkomen het aflossen van de lening niet (volledig) toestaat. 

Als dit gebeurt moet je in principe na 30 jaar de volledige lening in één keer afbetalen. Als dat ook niet lukt zijn er nog twee opties over; je kunt een nieuwe hypotheek aanvragen om de schuld af te lossen of je huis verkopen.

Ook wanneer je de woning eerder verkoopt dan dat de looptijd van deze lening afgelopen is moet je het hele bedrag in één keer aflossen. 

Kun je een Starterslening Vervroegd Aflossen?

Een starterslening hypotheek geeft veel zekerheid voor de starter op de woningmarkt. Ook wat betreft het aflossen heb je een aantal voordelen die je hierboven hebt kunnen lezen, ook extra aflossen of vervroegd aflossen van een starterslening is mogelijk. 

Je kunt het geld dat je eerder wilt aflossen overmaken naar SVn, zij regelen vervolgens dat het gedeelte wat je aflost uit je lening verdwijnt. Het vervroegd aflossen van een starterslening is boetevrij. 

Kun je een Starterslening Omzetten Naar Hypotheek?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je de starterslening na 30 jaar moet aflossen en wanneer dit niet lukt je hier een nieuwe hypotheek voor kan nemen. Met het geld uit de hypotheek kun je vervolgens de starterslening volledig aflossen. 

Het kan handig zijn dat je zodra je de starterslening af moet lossen deze volledig aflost. Hiervoor moet je natuurlijk wel het geld hebben, als je financiële situatie verbeterd is kun je waarschijnlijk bij de bnak vragen voor een verhoging van de hypotheek. 

Vervolgens kun je met dit geld de starterslening hypotheek volledig aflossen. Of dit voor jou een verstandige keuze is hangt volledig af van de rentepercentages die bij je hypotheek en starterslening horen, reken zelf uit wat je maandlasten zijn in de verschillende scenario’s en kies de meest gunstige optie. 

Kun je een Zakelijke Starterslening afsluiten?

Voor startende ondernemers zijn er extra mogelijkheden om geld te lenen, banken bieden vaak andere leningen aan starters dan aan ondernemers die al langer bezig zijn. Om onder het kopje startende ondernemer te vallen moet je minder dan een jaar ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. 

Starterslening Ondernemer Aanvragen

Bij de verschillende aanbieders die in dit artikel genoemd staan kun je ook zakelijke leningen met elkaar vergelijken. Na de vergelijking kun je eenvoudig een starterslening ondernemer aanvragen. 

Je kunt ervoor kiezen om dit online te doen of telefonisch contact op te nemen met een kredietverstrekker. Ook zijn er enkele mogelijkheden om de lening op kantoor van een kredietverstrekker te bespreken. 

Starterslening Eigen Bedrijf

Bij sommige banken kun je als starter tot maar liefst €1.000.000,- lenen om zo een goede start te kunnen maken met je eigen bedrijf. Hoe hoog de maximale starterslening eigen bedrijf voor jou is, is afhankelijk van je eigen ervaring, de branche waar jouw bedrijf in handelt en het doel van de financiering. 

Ook wordt er altijd gekeken naar de huidige financiële situatie van je bedrijf. Op basis daarvan wordt gekeken wat de kans van slagen is van je eigen bedrijf en welke starterslening eigen bedrijf daar het best bij past. 

Om een starterslening ondernemer aan te vragen heb je een aantal documenten en gegevens nodig. Zo moet je jaarcijfers hebben over de tijd die je al bestaat, actuele cijfers over het huidige boekjaar en een begroting. 

Tip: Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor jou om en starterslening aan te vragen? Kijk bij Financieel Fit voor de mogelijkheden voor jouw nieuwe huis! 

Voordelen Starterslening en Nadelen Starterslening

Het meest duidelijke voordeel starterslening is dat je als starter extra financiële ruimte krijgt om een woning te kopen. Je kunt namelijk het gat tussen de hypotheek en de prijs van de woning vullen met deze lening

Overige Voordelen starterslening

De eerste drie jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen over deze lening. De aflossing begint later en de rente wordt betaald door de gemeente. 

Als je wel de lening kan aflossen kun je dit vervroegd doen zonder dat je hier een boete over hoef te betalen. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een hypotheek te verhogen en daarmee de starterslening in één keer af te lossen. 

Ook heb je bij een starterslening een hertoets wanneer je denkt dat je de maandlasten niet aan kan. Als dit goedgekeurd wordt, hoef je de maandlasten tijdelijk niet te betalen. 

Nadelen Starterslening

Eén van de grootste nadelen is dat de rente van de starterslening over het algemeen hoger is dan de rente die je bij je hypotheek betaalt. Dit betekent dat je na de drie jaar flinke maandlasten erbij krijgt. 

Je kunt bij een starterslening maximaal €31.000,- lenen, met de huidige huizenprijzen en mogelijkheden voor starters zorgt dit niet voor veel meer extra mogelijkheden. Een ander nadeel is dat de starterslening niet in elke gemeente wordt aangeboden. 

Tot slot mag je hypotheek niet hoger zijn dan de voorwaarden van de NHG. Momenteel is dat €325.000,-. Dat terwijl de gemiddelde huizenprijs dit jaar voor het eerst over de €400.000,- is gegaan. 

Starterslening Aanvragen: Veelgestelde vragen

Een starterslening is een extra lening die je kunt krijgen als je een eerste huis koopt. Het moet het verschil overbruggen tussen je maximale hypotheek en de vraagprijs van de woning die je wilt kopen. 

Een starterslening heeft een looptijd van maximaal 30 jaar en heeft als voordeel dat je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. 

Het afsluiten van een starterslening kost eenmalig €750,-. Als je de lening met Nationale Hypotheek Garantie afsluit betaal je ook nog eens 0,7% over de gehele som van deze lening. 

Een huis verkopen met starterslening kan, je moet wel na de verkoop je gehele starterslening aflossen. Deze mag je niet behouden als je een ander huis koopt.

Je kunt de starterslening niet omzetten naar hypotheek, maar je kunt wel een hypotheek verhogen of nieuwe hypotheek afsluiten om de starterslening terug te kunnen betalen voor hetzelfde effect. 

De maximale hoogte van een starterslening is €31.000,-. Het kan zijn dat er per gemeente verschillende voorwaarden zijn voor de starterslening. 

Je hebt 15 jaar lang een vaste rente die momenteel 1.9% bedraagt. Daarna kan de rente veranderen afhankelijk van de rente op de markt. 

Starterslening Aanvragen: Conclusie

Een starterslening kan jou helpen om je eerste huis te kopen. Je kunt namelijk een starterslening krijgen om het verschil tussen je maximale hypotheek en de vraagprijs van het huis dat je wilt kopen te overbruggen. 

De starterslening vraag je aan bij het stimuleringsfonds volkshuisvesting en is in 200 Nederlandse gemeenten beschikbaar. Je kunt maximaal €31.000 bijlenen en je betaalt de eerste drie jaar geen rente en aflossing. 

Zo stel je in feite de maandlasten die je maakt voor het kopen van een huis enkele tijd uit. Daarnaast heb je de flexibiliteit bij een starterslening dat wanneer je de lening nog niet terug kan betalen door tegenvallende inkomsten de betalingen nog verder uitgesteld kunnen worden. 

Ook snel je Starterslening Aanvragen?
Vraag dan nu nog een vrijblijvende offerte aan bij Financieel Fit
TIP
Scroll naar boven