AFM bannerLenen met uitkering: 6 scenario's uitgelegd » Bankr

Lenen met uitkering

Wil je een lening aanvragen met uitkering en ben je benieuwd naar jouw opties? Via deze weg geven we je meer informatie over waar je wel en niet terecht kunt met je aanvraag.

Een uitkering is een breed begrip, en daarom diepen we de verschillende type uitkeringen verder uit. Kies welke uitkering bij jou van toepassing is:

  1. WW-uitkering
  2. WIA-uitkering
  3. Wajong-uitkering
  4. WWB-uitkering
  5. AOW-uitkering
  6. Uitzendkrachten

Personen met een langdurige uitkering komen eerder in aanmerking voor een lening. Het zijn de kleinere leningen (minilening) die relatief eenvoudig af te sluiten zijn met een uitkering. Grotere leningen zijn moeilijker aan te vragen.

Hoeveel geld je in totaal kun lenen hangt af van diverse factoren (zie lijst hieronder). Jouw inkomen speelt een grote rol hierin. Zoals aangegeven maakt het ook veel uit of je een WAO, WW, WIA of Wajong-uitkering ontvangt.

Geld lenen met uitkering

Al deze uitkeringen verschillen onderling van hoogte en looptijd. Iets wat de goedkeuring van een lening kan beïnvloeden. Leningverstrekkers proberen altijd het betalingsrisico in te schatten en bepalen aan de hiervan of jou al dan niet een lening wordt toegekend.

Indien je in aanmerking komt, bepalen deze zaken de hoogte van de maximale lening:

  • Type uitkering
  • Jouw leeftijd
  • Maandelijks inkomen
  • Maandelijkse vaste lasten
  • Eventuele BKR registratie
  • Samenstelling gezin

1. Lening afsluiten met WW-uitkering

Zit je in de WW en wil je een lening afsluiten met WW uitkering? Dan zijn je kansen nihil. Een WW-uitkering heeft een bepaalde looptijd en loopt op den duur af. Het betalingsrisico is voor de meeste geldverstrekkers simpelweg te groot. Daarnaast zijn er regels opgesteld waaraan banken zich moeten houden.

Ondanks dat bepaalt wederom de hoogte en looptijd van jouw WW-uitkering of je bij eerder genoemde minileningaanbieders terecht kunt. Door vrijblijvend een offerte aan te vragen, kom je er achter of je in aanmerking komt. Een lening aanvragen met uitkering van WW is dus maar in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk.

2. Geld lenen met een WIA-uitkering

Een lening aanvragen met een WIA-uitkering (voorheen WAO) is mogelijk, maar valt of staat met een aantal zaken:

  • Duur van je WIA-uitkering
  • Hoogte van je WIA-uitkering
  • Subcategorie waarin je zit: de IVA (volledig arbeidsongeschikt) of WGA (gedeeltelijk arbeidsongeschikt)

Via het UWV kun je meer te weten komen over het type WIA-uitkering dat je hebt. Het UWV stuurt je over het algemeen een brief toe waarin alle nodige details vermeld staan. Pak deze erbij en kom er zo achter hoe jij ervoor staat.

Weet je na lang zoeken nog steeds niet of je in aanmerking komt, dan kun je kredietverstrekkers om een offerte vragen. Je ontdekt dan snel genoeg of je wel of niet kans maakt. Sommige kredietverstrekkers zijn namelijk minder strikt dan anderen. 

Ben je in het bezit van een koopwoning en heb je een IVA uitkering? Dan wordt bij sommige banken je inkomen 100% meegenomen. De kans op een lening is dan aanzienlijk groter.

3. Geld lenen met Wajong uitkering

Ontvang je een Wajong uitkering, dan is jouw maandelijkse inkomen een stuk stabieler dan eerder genoemde uitkeringen. Een lening aanvragen met een Wajong uitkering is goed te realiseren. Uiteraard wordt er ook hier rekening gehouden met zowel jouw inkomsten als vaste lasten die voortkomen uit jouw persoonlijke situatie.

Woon je bijvoorbeeld bij je ouders in en worden jullie samen gezien als een huishouden? Dan zul je wellicht minder hoge maandlasten hebben (zoals huur). Dit kan een positieve invloed hebben op de maximale hoogte van een lening.

Let op: het feit dat je een vorm van uitkering krijgt, laat sommige geldverstrekkers extra regels hanteren. De volgende twee bijzonderheden komen geregeld voor:

  1. Slechts 70% van jouw uitkering wordt gebruikt in de berekening van de maximale lening (en niet 100%)
  2. Er kan een renteopslag gehanteerd worden (=hoger rentepercentage in lening)

Deze bijzonderheden zijn niet ideaal en kunnen nadelige gevolgen hebben. Toch zijn het uiteindelijk de kredietverstrekkers die op dit gebied zelf de regels mogen bepalen. Het is aan jou of je hiermee akkoord gaat alvorens je een leencontract tekent.

4. Kan ik lenen met een WWB-uitkering?

Het korte antwoord op deze vraag is meestal ‘nee’. De WWB is bijstandsuitkering die in het leven geroepen is om mensen te voorzien in hun basisbehoeften. Deze uitkering is relatief laag en is in 2015 verder uitgekleed tot 50% van het minimum loon per persoon. Als je bedenkt dat je in een huishouden van 2 personen in totaal maar 1 volledig minimum loon ontvangt, is het logisch dat jou een lening ontzegd wordt.

Een lening aanvragen met uitkering van WWB is dan ook zinloos. Leningaanbieders zullen je helaas moeten weigeren in deze situatie.

Als je een WWB uitkering ontvangt gelden er veel speciale regels en regelingen. Het uitgangspunt is dat je elke cent die je zelf kunt verdienen, niet vanuit de uitkering hoeft te ontvangen. In principe wordt dus alles wat je zelf aan inkomsten creëert verrekend met je uitkering. Let erop dat je alles netjes opgeeft, anders riskeer je een boete en dan hou je uiteindelijk nóg minder geld over.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn de wettelijke regels, maar gemeenten mogen zelf ook regelingen aanbieden. Deze kunnen dus per gemeente en zelfs per geval anders zijn. Vraag er dus naar.
 
Sommige regelingen gaan over (tijdelijk) een hogere uitkering ontvangen, dit noemen ze dan vaak een toeslag of ophoging. Andere regelingen gaan over bepaalde noodzakelijke kosten vergoed krijgen, dit wordt Bijzondere Bijstand genoemd. Ook zijn er regels over het mogen houden van bepaalde inkomsten, dit heet vaak vrijstelling.
 
Tot slot kun je ook vrijstelling krijgen van betaling van bepaalde kosten, zoals gemeentelijke belastingen. Overleg met je contactpersoon bij de Sociale Dienst of je in aanmerking kunt komen voor deze regels. Vertel waar je mee zit, en vraag vooral ook naar andere mogelijkheden.

5. AOW-uitkering (pensioen) en extra leningen

De Algemene Ouderdomswet (AOW) kent een uitkering, de zogenaamde AOW-uitkering of pensioen. Deze wordt ieder jaar bijgesteld en ontvang je in 2018 zodra je 66 jaar oud wordt. Deze leeftijd wordt vanaf 2021 verhoogd naar 67 jaar.

Het extra lenen van geld naast je AOW-uitkering is mogelijk maar zeer afhankelijk van enkele factoren in jouw financiële situatie.

Denk aan:

  • Jouw huidige leeftijd
  • Hoogte pensioen uit dienstverband
  • Inkomen eventuele partner
  • Hypotheek en/of andere schulden

Over het algemeen worden (hogere) leningen niet snel aan ouderen (66+) verstrekt. Dit heeft te maken met de relatief korte resterende levensjaren die in theorie gebruikt dienen te worden voor de terugbetaling van de lening.

Ontvang je naast een AOW-uitkering ook pensioen uit verleden dienstverband, dan heb je meer kans op een lening. Je hebt immers een hoger maandelijks inkomen, iets wat kredietverstrekkers meer zekerheid geeft.

Mocht je een partner hebben met een gedegen inkomen, dan kan deze eventueel meegenomen worden in de berekeningen. Evenals bestaande schulden zoals een veelvoorkomende hypotheek.

6. Uitzendkracht en geld lenen

Werk je momenteel als uitzendkracht en heb je extra geld nodig om rond te komen? Dan kunnen we het ons goed voorstellen dat je een lening wilt afsluiten om noodzakelijke rekeningen te betalen en in je eerste levensbehoeftes te voorzien.

Of en hoeveel je kunt lenen als uitzendkracht hangt af van het uitzendbureau waar je staat ingeschreven en de fase waarin je je bevindt met de functie. Jouw uitzendbureau moet o.a. het SNA-keurmerk hebben in bezit zijn van een NEN-certificaat.

Er bestaan drie fases die invloed hebben op het al dan niet ontvangen van een lening:

  • Fase A (tot maximaal 78 weken gecontracteerd)
    • Fase A/1: (tot maximaal 26 weken gecontracteerd)
    • Fase A/2: (tot maximaal 52 weken gecontracteerd)
    • Fase A/3: (tot maximaal 52 weken gecontracteerd)
  • Fase B (tot maximaal 2 jaar gecontracteerd)
    • Fase B/1: (tot maximaal 12 maanden gecontracteerd)
  • Face C (gecontracteerd voor onbepaalde tijd)

In principe werkt het zo: hoe langer je als uitzendkracht werkzaam bent, hoe groter de kans is dat je een lening (van formaat) kunt aanvragen. Zit je in het begin van Fase A, dan is de kans zeer klein dat je een lening kunt ontvangen.

Moet ik nu wel of geen lening aanvragen met uitkering?

Een lening aanvragen met uitkering gaat gepaard met risico’s. Deze risico’s zijn niet alleen voor de geldverstrekker, maar vooral ook voor jou.

Omdat je een laag maandelijks inkomen bijgeschreven krijgt, is een consumptief krediet niet altijd de meest verstandige beslissing. Bespreek je situatie met familie en bepaal of het wijs is om leningaanvraag te doen.

Doorloop ook het Persoonlijke Budgetadvies van het Nibud. Hierin vul je zowel informatie over jouw gezinssituatie in als financiële gegevens. Je krijgt bij stap 4 te zien hoe hoog de lening is die je kunt aanvragen, en hoe hoog het risico is.

Persoonlijk budget advies

Een andere doorslaggevende factor die jou leningaanvraag kan beïnvloeden is het hebben van een negatieve bkr registratie. Indien je deze vermelding bovenop je uitkering hebt, wordt het vrijwel onmogelijk om in Nederland een lening af te sluiten. Althans, via de officiële routes.

Het BKR beschermt namelijk personen zodat ze niet dieper in de schulden geraken. Je zult dan echt op zoek moeten naar werk om inkomen te genereren. Pas nadat je je bkr registratie hebt hersteld, maak je weer kans om extra bij te lenen.

Scroll naar boven