100.000 euro lenen

Wil je 100000 euro lenen om de woning van je dromen te kunnen kopen? Je kunt bij enkele geldverstrekkers voor een lening van 100000 euro terecht. 

Leningen van dit soort bedragen worden niet zomaar verstrekt. Er worden strenge voorwaarden aan de aanvrager gesteld om wanbetaling te voorkomen. Welke zaken er bij 100000 euro lenen komen kijken bespreken we hier.

Voordelen

 • Aanvragen in 5 min
 • Offerte binnen 24 uur
 • Vaste rente en looptijd
 • Historische lage rentes

100.000 euro lenen met een persoonlijke lening

Voor het lenen van 100.000 kan je als particulier gebruik maken van een zogeheten persoonlijke lening. Dit is een lening die jij als persoon voor het totale leenbedrag afsluit bij een geldverstrekker. Je gaat deze lening aan voor een looptijd die je van te voren met de geldverstrekker afspreekt.

Het is niet mogelijk om van deze looptijd af te wijken. Gedurende de looptijd dient de lening evenredig af te worden gelost. Oftewel, je dient in gelijke periodes een vast maandbedrag te betalen. Dit maandbedrag bestaat uit de aflossing van de persoonlijke lening en de rente.

De hoogte van de rente wordt gebaseerd op jouw aanvraag en persoonlijke situatie. De gevraagde looptijd en jouw huidige salaris hebben hier onder andere invloed op.

Kan ik eigenlijk wel 100.000 euro lenen?

Het is bij diverse geldverstrekkers niet mogelijk om één keer het totale bedrag van 100000 euro te lenen. Bij de meeste verstrekkers is het maximale leenbedrag vastgesteld op 75000 euro.

Het resterende bedrag kan je bij een andere verstrekker of bij iemand uit jouw persoonlijke omgeving lenen. Ook kan je kijken naar andere opties zoals het opnemen van de waardevermeerdering van jouw woning uit je hypotheek.

 Rente vanafBKR check?Min/max. leeftijdMin/max. looptijdBoetevrij extra aflossen?
NN4.3%Ja18 t/m 65 jr6 tot 120 mndJa
Interbank4,00%Ja18 t/m 60 jr12 tot 120 mndNee
Qander4.9%Ja21 t/m 68 jr12 tot 120 mndJa
BNP Paribas3.9%Ja21 t/m 70 jr12 tot 180 mndJa

Nationale Nederlanden

Nationale NederlandenNationale Nederlanden is een van de grootste verstrekkers van persoonlijke leningen in Nederland. Als aanbieder van verzekeringen, hypotheken en consumptieve kredieten is het een betrouwbare verstrekker om 100000 euro te lenen.

Het is echter niet mogelijk om het volledige bedrag van € 100.000 bij Nationale Nederlanden te lenen. Het maximale leenbedrag is namelijk vastgesteld op € 50.000. Samen met een soortgelijke persoonlijke lening van een andere geldverstrekker is het wel mogelijk om dit bedrag te lenen. 

De voorwaarden van een persoonlijke lening bij Nationale Nederlanden zijn met een gemiddeld rentepercentage vanaf 4.3% en mogelijkheid tot boetevrij extra aflossen schappelijk te noemen.

Interbank

Bij Interbank kunnen particulieren van tussen de 21 en 73 jaar oud voor een persoonlijke lening terecht. Hierbij wordt vooraf duidelijk gemaakt dat alleen geleend kan worden met een vast leendoel zoals een nieuwe woning of het aflossen van de restschuld.

Leningen bij Interbank beginnen met een rente vanaf 4.0% op basis van de minimale looptijd. Per situatie kan het uiteindelijke rentepercentage verschillen. Ook bij Interbank is het lenen van 100000 euro niet mogelijk.

Je kunt echter wel € 75.000 lenen waardoor je de overige € 25.000 via een andere weg kunt lenen, zoals bij een andere verstrekker. Interbank staat het als enige verstrekker haar klanten niet toe om gratis extra af te lossen. Indien je meerdere keren tussentijds extra wilt aflossen, wordt er een boeterente over het verschil geheven.

Qander

Qander is samen met BNP Paribas de enige geldverstrekker waar aanvragers van ouder dan 65 jaar geld kunnen lenen. Vanaf 65 jaar worden er echter wel verschillende veranderingen aan de lening doorgevoerd.

Zo kan bij een doorlopend krediet geen geld meer worden opgenomen naarmate de leeftijd van 65 jaar bereikt is. Tevens kan het voorkomen dat wanneer de aanvrager ouder dan 60 jaar is, een hoger rentepercentage berekend wordt dan bij aanvragers onder deze leeftijd.

BNP Paribas

BNP Paribas Personal Finance richt zich exclusief op het verstrekken van persoonlijke leningen aan particulieren van tussen de 21 en 70 jaar.

Om ook aanvragers ouder dan 60 jaar de kans te bieden 100000 euro te lenen, is het mogelijk een deel hiervan onder een op-maat ontworpen lening te verstrekken. BNP maakt hiervoor onderscheid tussen drie verschillende persoonlijke leningen:

 1. De Persoonlijkste Basis lening (27 tot 60 jaar)
 2. De Persoonlijkste lening (21 tot 60 jaar)
 3. De Persoonlijkste Senior lening (60 jaar en ouder)

Met de twee eerstgenoemde leningen kan niet meer dan € 75000 geleend worden. Mocht je 100000 euro willen lenen, is het combineren van persoonlijke leningen bij verschillende geldverstrekkers een mogelijkheid.

Welke voordelen en nadelen zitten er aan een lening vast?

Je hebt zonder twijfel een goede reden om 100000 euro te willen lenen. Mogelijk stelt 100000 euro extra je eindelijk in staat het huis van je dromen te kopen.

Of wie weet kan je wel vervroegd aflossen waar weer andere voordelen bij komen kijken. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een persoonlijke lening? We nemen ze met je door.

Voordelen

 • Je gaat met een lening een maandelijkse betaalverplichting aan
 • De maandelijkse lasten en kosten zijn vooraf duidelijk
 • Bij een korte looptijd vallen de extra kosten van de lening mee
 • Het aanvragen van een lening is niet ingewikkeld

Nadelen

 • Je kan in veel gevallen niet een lening aanvragen als je ouder dan 65 jaar bent
 • Het is niet mogelijk om met een BKR notering te lenen
 • Je krijgt een BKR notering als je een lening aangaat
 • Je bent verplicht maandelijks de lening af te lossen
 • Als je te laat bent met het betalen van je maandelijkse aflossing worden er extra kosten in rekening gebracht

Voeren geldverstrekkers altijd een BKR check uit?

Of je nu 100000 euro wilt lenen of 5000 euro: geldverstrekkers voeren voor iedere aanvraag een BKR controle uit. Deze BKR controle geeft geldverstrekkers meer inzicht in jouw BKR status.

Indien blijkt dat je een negatieve BKR codering hebt, besluit de geldverstrekker hoogstwaarschijnlijk dat je geen lening ontvangt. Mocht jouw aanvraag goedgekeurd worden, wordt de nieuwe lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd.

Extra geld beschikbaar? Eerder aflossen kan (bijna) altijd

Met uitzondering van Interbank is het bij alle geldverstrekkers mogelijk om je lening eerder af te lossen. Door dit te doen, voorkom jij dat je langer dan nodig is een betaalverplichting hebt.

Hierdoor betaal je aan het einde van de rit minder rente waardoor de uiteindelijke kosten lager uitvallen. Als je bij Interbank eerder wilt aflossen, wordt er in tegenstelling tot de overige aanbieders een boeterente berekend.

Minimale en maximale looptijd vs. de rente

Hoe korter de looptijd is, hoe goedkoper de lening wordt. Omdat je in minder termijnen de lening hoeft af te lossen, betaal je relatief gezien minder rente per termijn.

Dat is niet alles, want het rentepercentage wordt deels vastgesteld op de door jou gekozen looptijd. De regel is dat een langere looptijd resulteert in een hogere rente. Dit kan oplopen tot drie procent extra.

Het is daarom voordeliger om te kiezen voor een kortere looptijd, waarvan het minimum doorgaans tussen de 6 en 12 maanden ligt. De maximale looptijd ligt tussen de 10 en 15 jaar.

Lager bedrag lenen?

Wil je een lager bedrag (tot 75.000 euro) lenen? Vergelijk dan leningen van deze geldverstrekkers:
online
René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top