20.000 euro lenen

Wil je 20000 euro lenen voor een grote uitgave? Dat kan. Een verbouwing bijvoorbeeld, brengt namelijk hoge kosten met zich mee. Kosten die je mogelijk niet in één keer kunt dragen. Door 20000 euro te lenen kun je direct de verbouwing laten beginnen, je droomauto kopen of de vakantie van je leven maken. Bij het aangaan van een 20000 lening komen echter verschillende zaken kijken, waaronder voorwaarden en diverse voor- en nadelen.

Voordelen

 • Aanvragen in 5 min
 • Offerte binnen 24 uur
 • Vaste rente en looptijd
 • Historische lage rentes
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Bedrag: €20.000
 • Rente v.a.: 4,9%
 • Looptijd: 60 mnd
 • Maandbedrag: €376
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Bedrag: €20.000
 • Rente v.a.: 4,4%
 • Looptijd: 60 mnd
 • Maandbedrag: €374
populair
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐
 • Bedrag: €20.000
 • Rente v.a.: 4,7%
 • Looptijd: 60 mnd
 • Maandbedrag: €374

20000 euro lenen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Indien je van plan bent om 20000 euro te lenen bij een geldverstrekker heb je de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het is belangrijk om de verschillen tussen beide producten te weten, omdat ieder zijn eigen voorwaarden heeft.

Een persoonlijke lening is vooral geschikt wanneer je in één keer 20000 euro wilt lenen. Je wilt kortom direct de beschikking over het totale bedrag hebben en dit op je bankrekening kunnen ontvangen.

Een doorlopend krediet is geschikt voor wanneer je variabel geld wilt kunnen opnemen. Als je bijvoorbeeld inschat dat je over een bepaalde periode 20000 euro nodig hebt, hoef je dit mogelijk niet allemaal meteen te lenen.

Met een doorlopend krediet kan je het geld opnemen én aflossen wanneer jou dat uitkomt. Een groot verschil tussen beide is dat de rente bij een doorlopend krediet een stuk hoger dan bij een persoonlijke lening.

Santander is de grootste online bank voor het lenen van 20000 euro. Particulieren kunnen al terecht bij Santander voor een lening vanaf 1500 euro.

Om het aanvragen van een lening zou gemakkelijk mogelijk te maken heeft Santander een uitgebreide tool samengesteld waarmee consumenten eenvoudig hun maandlasten kunnen bereken.

Door vooraf door te geven hoeveel je wilt lenen en binnen welke looptijd je dit bedrag wilt aflossen, kan je direct berekenen hoeveel je per maand moet aflossen en welke rentekosten hierbij komen kijken.

A-Krediet heeft een soortgelijk aanvraag-proces gecreëerd waar bezoekers direct kunnen berekenen wat voor lening zij kunnen aanvragen en welk rentepercentage hierbij past.

A-Krediet adverteert met een laag rentepercentage vanaf 4.4% dat gebaseerd is op de meest fortuinlijke situatie. In werkelijkheid vallen de meeste aanvragen niet binnen de meest ideale situatie waardoor de rente snel hoger uitvalt.

MoneYou is als dochter van ABN AMRO in korte tijd uitgegroeid tot een van de populairste verstrekkers van consumptieve kredieten. Particulieren kunnen bij MoneYou een aanvraag doen voor zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet.

Over het algemeen staan de voorwaarden als MoneYou als een van de voordeligste bekend. Zo is het rentepercentage lager dan Santander en Frisia. Ook is er sprake van een ruime looptijd.

Het lenen van 20000 euro kan gedaan worden door de MoneYou rekentool te doorlopen. Deze tool rekent uit wat jouw precieze maandlasten zijn op basis van het totale leenbedrag en gekozen looptijd.

Mocht je lagere of hogere maandlasten willen, kan je dit gemakkelijk aanpassen door voor een andere looptijd te kiezen.

Rekenvoorbeeld

In het volgende voorbeeld lenen we 20000 euro bij MoneYou met een looptijd van 100 maanden. We betalen dit bedrag terug in maandelijkse termijnen van € 243.

Dit bedrag bestaat uit de aflossing en de rente. In totaal betaal je, met een rentepercentage van 4.9%, € 24.300 wat neerkomt op € 4.300 aan rentekosten.

Voordelen en nadelen 20000 euro lenen

Waar je ook voor besluit 20000 euro te lenen: het is geen klein bedrag dat zonder gevolgen komt. Je verplicht jezelf om maandelijks aan een geldverstrekker af te lossen. Het is verstandig om met de volgende voordelen en nadelen rekening te houden;

Voordelen

 • Je hebt direct de beschikking over het geleende bedrag
 • Je kunt zonder al te veel gedoe een persoonlijke lening aanvragen
 • Je hoeft niet bij bekenden te lenen
 • Als je voor een minimale looptijd kiest en altijd je aflossingen op tijd overmaakt, blijven de kosten van de lening beperkt.

Nadelen

 • Indien je niet voor de minimale looptijd kiest of een of meerdere keren te laat betaalt, kunnen de extra kosten sterk oplopen
 • De lening wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie
 • Je gaat een risicovolle betalingsverplichting aan

Zonder BKR 20000 euro lenen

Indien je een BKR notering hebt of geen BKR notering wilt krijgen, raden we je op beide vlakken niet aan een persoonlijke lening aan te vragen. Het is ten eerste niet mogelijk om met een BKR notering 20000 euro te lenen.

Geen van de geldverstrekkers accepteert aanvragers met een actieve notering. Er wordt altijd een BKR check bij een nieuwe aanvraag uitgevoerd. Mocht je geen BKR notering hebben en een succesvolle aanvraag hebben ingediend, krijg je bij uitkering van de lening ook een BKR notering.

Geldverstrekkers zijn namelijk verplicht om iedere lening bij het Bureau Krediet Registratie te melden. Dit is om te voorkomen dat jij niet los van elkaar bij tientallen geldverstrekkers een lening afsluit.

Eerder aflossen, looptijden en de invloed van looptijd op de rente

De meeste geldverstrekkers waar je 20000 euro kunt lenen hanteren een minimale looptijd van 1 jaar tot een maximum van 10 jaar.

Het is daarbij belangrijk om te weten dat geldverstrekkers het niet toestaan om kosteloos eerder af te lossen dan dat jij met de geldverstrekker hebt afgesproken. Doe je dit wel, dan dien je hierover een boeterente te betalen.

Dit komt onder andere doordat leningen met lange looptijd gekenmerkt worden door een hogere rente dan leningen met een korte looptijd. 

Het is doorgaans verstandig om altijd voor zo’n kort mogelijke looptijd te kiezen. Dit scheelt aanzienlijk voor de uiteindelijke rentekosten (in sommige gevallen betaal je tot wel vier keer zoveel rente).

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Rente v.a.: 4,9%
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Rente v.a.: 4,7%
populair
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐
 • Rente v.a.: 4,4%
René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top