15.000 euro lenen

Heb je 15000 euro nodig om die droomauto te kopen of een belangrijke verbouwing te betalen? Dan is 15000 euro lenen mogelijk je enige optie. Want als jouw spaarrekening dit niet toelaat, kan je de deze uitgaven uitstellen of het benodigde bedrag lenen.

15000 euro lenen is niet iets wat zomaar gedaan kan worden. Bij het lenen van een dergelijk bedrag dien je verschillende zaken te regelen. Tevens dien je maandelijks af te lossen en betaal je rente over de lening.

Voordelen

 • Aanvragen in 5 min
 • Offerte binnen 24 uur
 • Vaste rente en looptijd
 • Historische lage rentes
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Bedrag: €15.000
 • Rente v.a.: 4,9%
 • Looptijd: 36 mnd
 • Maandbedrag: €449
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Bedrag: €15.000
 • Rente v.a.: 4,4%
 • Looptijd: 36 mnd
 • Maandbedrag: €444
goedkoopst
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐
 • Bedrag: €15.000
 • Rente v.a.: 4,7%
 • Looptijd: 36 mnd
 • Maandbedrag: €447

Je kunt de onderstaande uitleg gebruiken om een overwogen besluit te maken tussen verschillende mogelijkheden en aanbieders. Raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

 Rente vanafBKR check?Min/max. leeftijdMin/max. looptijdBoetevrij extra aflossen?
Santander5.8%Ja18 t/m 65 jr24 tot 120 mndNee
MoneYou4.9%Ja18 t/m 60 jr12 tot 120 mndNee
A-Krediet4.4%Ja18 t/m 74 jr12 tot 120 mndNee
Leenattent4.7%Ja18 t/m 60 jr
12 tot 120 mndNee

15.000 euro lenen middels een persoonlijke lening

15000 euro lenen is onder andere via een persoonlijke lening mogelijk. Dit type lening is speciaal ontworpen voor particulieren om kleine bedragen te lenen met bij enkele geldverstrekkers opties tot grote bedragen van boven de 15000 euro.

Het aanvragen van een persoonlijke lening is door de jaren heen steeds eenvoudiger geworden. Daar staat tegenover dat de voorwaarden juist wel strenger zijn dan ooit, net als de bijkomende zaken waar een aanvrager rekening mee moet houden.

Een persoonlijke lening is geschikt voor particulieren die direct de beschikking willen krijgen over een bepaald bedrag. Hierbij is het belangrijk niet te vergeten dat bij dergelijke leningen veelal een hoge rente komt kijken alsook een BKR notering.

15.000 euro lenen met een doorlopend krediet

Een alternatieve manier om bij een geldverstrekker 15000 euro te lenen, is middels een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet is een product waarmee variabel geld kan worden opgenomen en afgelost. Dat wil zeggen dat je zelf kunt bepalen wanneer je geld opneemt.

Daar staat wel een hogere rente tegenover dan bij een persoonlijke lening. Ook kan je niet zomaar in één keer het volledige bedrag opnemen, waardoor 15000 euro lenen alleen met een zeer ruim doorlopend krediet mogelijk is.

A-Krediet is een geldverstrekker waar particulieren terecht kunnen voor persoonlijke leningen en doorlopende kredieten vanaf € 5.000 tot een maximum van € 75.000. Per leenbedrag en situatie wordt door A-Krediet een rentepercentage gehanteerd.

Tijdens het aanvraag-proces van een lening bij A-Krediet wordt een gemiddelde rente onder voorbehoud aangeboden. Dit is in het geval dat jij 15000 euro wilt lenen 4.4%. In werkelijkheid kan dit rentepercentage hoger uitvallen indien er risico’s bij de aanvraag bestaan. Dit wordt door de verstrekker altijd aangegeven voordat een lening wordt aangegaan.

Het aanvragen van een persoonlijke lening kan nergens makkelijker dan bij MoneYou. Als verstrekker van diverse leenproducten mag het zich al enkele jaren onderdeel van ABN AMRO noemen. Hierdoor is het een van de veiligste plekken om 15000 euro te lenen.

Tijdens het aanvragen van een persoonlijke lening krijg je ook meteen alle informatie die je nodig hebt. Je kunt het maandbedrag vooraf rekenen op basis van een gemiddeld rentepercentage.

De rente van MoneYou is met 4.9% bij een korte looptijd vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld A-Krediet.  Je kunt bij MoneYou rekenen op een minimale looptijd van een jaar tot een maximale looptijd van 10 jaar.

Vanaf 1500 euro kan je al een persoonlijke lening aanvragen bij Santander. Voor 15000 euro lenen kan je echter net zo goed bij de grootste online bank van Europa terecht.

Met een rentepercentage vanaf 5.8% is het echter niet de goedkoopste. Bij Santander lopen de rentepercentages op tot bijna 9% wanneer voor de maximale looptijd van 10 jaar wordt gekozen. Bij een dergelijke looptijd lopen de extra kosten tot bijna 40 procent van de originele lening op.

Frisia staat bij velen bekend als een van origine Friese bank. Ondertussen kan het bedrijf beter gezien worden als een vergelijken van verschillende soorten kredieten, waaronder het doorlopend krediet en de persoonlijke lening.

Als particulier kun je eenvoudig via de website van Frisia leningen vergelijken op basis van jouw betalingsplan. Na het invullen van het gewenste bedrag en looptijd, kan je ontdekken welke geldverstrekker jou de beste voorwaarden kan bieden voor het lenen van 15000 euro.

Ook is het mogelijk om via Frisia Financieringen een persoonlijke lening af te sluiten. Dit wordt altijd via een bekende geldverstrekker geregeld.

Rekenvoorbeeld

In het volgende voorbeeld lenen we 15000 euro bij MoneYou met een looptijd van 100 maanden. We betalen dit bedrag terug in maandelijkse termijnen van € 183. Dit bedrag bestaat uit de aflossing en de rente. In totaal betaal je, met een rentepercentage van 4.9%, € 18.225 wat neerkomt op € 3.225 aan rentekosten.

Kan ik zonder BKR 15.000 euro lenen?

Op het moment dat jij jouw aanvraag voor een lening van € 15000 indient, wordt bij de geldverstrekker een verzoek aan het BKR gestuurd. Dit verzoek heeft als doel om jouw kredietstatus bij het Bureau Krediet Registratie op te vragen.

Indien er bij de BKR check geen negatieve noteringen naar voren komen, wordt jouw lening hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd. Indien er één of meerdere negatieve noteringen bij het BKR bekend zijn, wordt jouw lening afgekeurd.

Het heeft daardoor zelden zin om met een negatieve BKR notering een lening aan te vragen. Of je nu besluit om enkele duizenden euro’s of 1500 euro te lenen.

In Nederland moet iedere lening, met uitzondering van een studielening, BKR geregistreerd worden. Dat wil zeggen dat ook als jij een nieuwe persoonlijke lening aangaat deze door de geldverstrekker BKR geregistreerd wordt.

15.000 euro looptijden en boeterente

Over het algemeen lijken de minimale en maximale looptijden van geldverstrekkers sterk op elkaar. Doorgaans wordt een minimale looptijd van 1-2 jaar aangehouden tot een maximum van 10 jaar.

Tijdens deze periode dien je op vooraf afgesproken momenten je lening aflossen. Doe je dit niet, dan wordt een extra rente geheven waardoor de kosten hard kunnen oplopen. Als je echter sneller wilt aflossen dan afgesproken is, worden er ook extra kosten in rekening gebracht.

Dit wordt ook wel een boeterente genoemd. De hoogte van deze boeterente verschilt per geldverstrekker en wordt altijd in de algemene voorwaarden beschreven.

Verschil tussen rentekosten bij korte en lange looptijd

Geldverstrekkers maken in hun voorwaarden veel onderscheid tussen een lening met een korte of juist lange looptijd. Bij korte looptijden wordt veelal de minimumrente gerekend.

Daar staat tegenover dat bij een lange looptijd een hogere rente wordt geheven over het geleende bedrag. Bij 15000 euro lenen kan dat in het geval van de minimale en maximale looptijd duizenden euro’s schelen. 

Santander is een geldverstrekker waarbij de verschillen duidelijk aantoonbaar zijn. Een lening met de minimale looptijd van 15000 euro rekent in totaal € 898,80 rentekosten aan de aanvrager door. Bij de maximale looptijd ligt dit bedrag maar liefst 7 keer zo hoog, op € 7194,-. 

Als je dus 15000 euro wilt lenen is het verstandig te kiezen voor zo’n kort mogelijke looptijd.

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Rente v.a.: 4,9%
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Rente v.a.: 4,7%
populair
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐
 • Rente v.a.: 4,4%
René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top