15.000 Euro Lenen? Bekijk Jouw Opties (óók zonder BKR)


15000 euro lenen zonder bkr toetsing doe je niet zomaar. Je hebt hier een goede rede voor. Wellicht zit je krap bij kas of wil je dit bedrag gebruiken als financiering voor een auto, verbouwing of onderneming.

Welk doel je ook hebt voor deze lening, het is van belang dat je alle aanbieders goed met elkaar vergelijkt. Waarom precies?

Het betreft hier een flink geldbedrag waar een miniem renteverschil veel kan schelen op je maandelijkse kosten. Naast de hoogte van de rente kunnen de algemene voorwaarden ook van invloed zijn op de keuze die je gaat maken.

We helpen je middels dit artikel graag op weg om uiteindelijk zelf een wijze keuze te maken die het beste past bij jouw profiel.

Waar moet je op letten bij een 15000 euro lening?

Allereerst moet je bij jezelf te rade gaan waar je de lening voor wilt gebruiken? Gaat het hier om een persoonlijk doel, zoals bij de aanschaf van een nieuwe auto of verbouwing in huis?

Of wil je het geld gebruiken als zakelijke lening? Je kunt dan voor een Tante Agaath lening kiezen wat in principe een ‘achtergestelde lening’ is met een zakelijk doel. In het geval van een persoonlijk doel moet je letten op de volgende punten:

  • Analyseer jouw financiële situatie
  • Ben je in het bezit van een koopwoning?
  • Bepaal het doel van de lening
  • Jouw eigen leeftijd
  • Rentetarieven

Analyseer jouw financiële situatie

Bij een lening van 15000 euro zul je voor een langere periode zowel rente als een aflossingsbedrag moeten afbetalen. Dit moet je financieel wel kunnen dragen. Zeker bij een bkr toetsing is dit cruciaal. Er is niets vervelender dan achteraf met een schuld te zitten waar je niet vanaf komt.

Tel alle maandelijkse netto inkomsten van jou (en je partner) bij elkaar op en trek daar de vaste lasten vanaf. Een voorbeeld:

NETTO INKOMSTEN
Jouw inkomen (1900) + Partner inkomen (2100) + toeslagen & hypotheekrenteaftrek (500) = 4500 euro netto inkomsten.

VASTE LASTEN
Netto hypotheek of huur (800) + Gas/water/licht (200) + Eten & drinken (500) + Abonnementen (300) = 1800 euro vaste lasten.

Regelmatig terugkomende kosten zoals nieuwe kleding, vakanties een autokosten of ander vervoersmiddel is hierin niet meegenomen. Houd hier ook rekening mee. Het is verstandig om een extra vast maandbedrag te reserveren voor dergelijke uitgaves. Bijvoorbeeld 500 euro.

Wat je overhoud is dan: 4500 (inkomsten) – 1800 (kosten) – 500 (extra kosten) = 2200 euro over

Dit bedrag van 2200 euro kun je deels gaan gebruiken om je lening en rente af te lossen. Wil je 15000 euro lenen d.m.v. een persoonlijke lening, dan kun je bijvoorbeeld besluiten om 1000 euro per maand af te lossen.

In 15 maanden tijd heb je het bedrag van 15000 euro afgelost. Bij een rentepercentage van 5% (=750 euro) ben je dus ongeveer nog een maandje langer bezig: 16 maanden aflossen in totaal.

Ben je in het bezit van een koopwoning?

Nederlandse huizenbezitters hebben een streepje voor op niet huizenbezitters als het gaat om het verkrijgen van een zeer laag rentetarief. Althans, als de WOZ-waarde van het huis hoger is dan de afgesloten hypotheek op het huis. Deze overwaarde (zekerheid voor de bank) kan namelijk gebruikt worden als WOZ-krediet. Een voorbeeld:

Je hebt een huis gekocht van 200.000 euro. Hierop heb je een hypotheek van 215.000 euro moeten afsluiten. Na 10 jaar blijkt de WOZ-waarde van jouw huis 230.000 euro te zijn. Dat is mooi meegenomen want de overwaarde is dan:

230.000 – 215.000 = 15.000 euro overwaarde

Je kunt in dit geval een zogenaamd WOZ-krediet afsluiten voor 15.000 euro tegen een heel gunstige lage rente. Dit rentetarief kan zelfs rond de 2% liggen. Een WOZ-krediet is te vergelijken met een doorlopend krediet.

Bepaal het doel van de lening

Het doel van je lening heeft invloed op het type lening dat je moet afsluiten. Indien je het bedrag van 15000 euro in een keer wilt gebruiken voor een grote uitgave kies je voor een goedkope persoonlijke lening.

Bij de eenmalige kostenpost van een nieuwe keuken of badkamer komt deze leenvorm goed van pas. Het bedrag wordt dan in een keer overgemaakt naar jouw bankrekening. De persoonlijke lening is het meest voor de hand liggende consumptief krediet dat je kunt kiezen in dit scenario.

Heb je tijdelijk meer bestedingsruimte nodig, maar vinden deze extra uitgaven gefaseerd plaats? Dan zal een goedkoop doorlopend krediet beter aansluiten. Ga je bijvoorbeeld enkele maanden veel op reis en wil je een buffer meenemen dan past een doorlopend krediet goed bij jouw tijdelijke situatie.

Het voordeel van deze kredietvorm is dat je alleen rente betaald over het opgenomen bedrag. Bij een eerste opname van 5000 euro zul je louter over dit bedrag rente moeten betalen. 15000 euro lenen zonder bkr toetsing is alleen niet zo gemakkelijk. Sterker nog, bij de officiële financiële instellingen kom je doorgaans niet in aanmerking hiervoor.

Jouw eigen leeftijd

Wat heeft je leeftijd te maken met een lening? Dat zit zo: het is voor banken en andere kredietverstrekkers van belang dat ze zekerheid krijgen m.b.t. de terugbetaling van de lening. Ben je bijvoorbeeld 65 jaar oud en heb je weinig eigen vermogen, dan kan het moeilijker zijn om een grote lening af te sluiten. Bij het lenen van geld met een pensioen gelden namelijk extra regels.


Het aflossingstermijn dat je samen met de bank hebt afgesproken heeft hier natuurlijk ook invloed op. Is dit termijn relatief kort (bv. 12 maanden) dan zal het geen probleem zijn. Bij een langere termijn ben je misschien genoodzaakt om voor een kleinere lening te gaan.

Rentetarieven onderzoeken

Onderzoek altijd wat de actuele rentetarieven zijn. Omdat de hoogte van deze tarieven afhankelijk is van de financiële markten in de wereld, fluctueren deze nogal. Hieronder zie je hoe de Euribor rente over tijd aan verandering onderhevig is. Momenteel staat deze rente zeer laag wat aangeeft dat het momenteel gunstig is om een lening af te sluiten.

rente bij 15000 euro lenen over tijd

De Euribor rente bepaald deels hoe hoog de rentetarieven van de hypotheekmarkt, spaarrekeningen en leningen uitvallen. Bovenstaande grafiek kun je overigens eenvoudig zelf maken door op de site van De Nederlandse Bank je eigen waardes te kiezen en in te vullen.

De rentetarieven bij een persoonlijke lening liggen meestal een stukje hoger dan bij een doorlopend krediet. Dit heeft te maken met het feit dat deze rente vast staat voor de gehele aflossingsperiode. Het is dus een gemiddeld percentage dat d.m.v. een prognose is vastgesteld. Bij beide leningvormen schommelt de rente tussen de 4% en 10%.

Diverse aanbieders beconcurreren elkaar stevig op het gebied van dit rentetarief. Staar jezelf hier vooral niet blind op. Partijen die de laagste rente aanbieden hebben regelmatig addertjes onder het gras zitten. Zo kunnen er hogere boetes staan op het ‘te vroeg’ aflossen van de persoonlijke lening. Lees de algemene voorwaarden (kleine lettertjes) daarom goed door alvorens je een besluit neemt.

Ambtenarenleningen zijn weer een uitzondering op de regel en hanteren gemiddeld een stuk lagere rente. De reden hiervoor is dat ambtenaren tot een lagere risicogroep consumenten behoren. Hier vind je dus geen addertjes onder het gras.

Snel 15000 euro lenen zonder bank

Allereerst moet je je BKR codering opvragen. Ben je in het bezit van een A-codering bij het BRK in Tiel, dan kun je jammer genoeg niet terecht bij de reguliere banken. Je hebt in dit geval kortweg twee opties:

  1. Geld lenen van een particulier (persoon)
  2. Geld losmaken van liquide middelen

In het eerste geval moet je in contact zien te komen met iemand die dit geldbedrag aan jou toevertrouwt. Dit is niet makkelijk. Zeker als jullie elkaar nog niet kennen. Het hebben van een bkr registratie zegt veel over het niet terug kunnen betalen van schulden. Althans, dit is hoe een onbekende ernaar zal kijken.

Ben jij in staat om overtuigend te beweren dat je het geleende bedrag binnen een vastgesteld termijn terug kunt betalen? Dan heb je een kans dat het geld je geleend wordt.

Je kunt ook overwegen om waardevolle spullen te verkopen die je niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan inboedel, antiek, sieraden, schilderijen, een motor of oude auto zonder APK. Ben je hiertoe bereid? Maak dan een lijst met alle spullen die je bezit waarvan je afstand kunt doen.

Onderzoek vervolgens op Marktplaats wat je gemiddeld kunt krijgen voor de individuele spullen en tel alle bedragen bij elkaar op. Heb je veel spullen kunnen verkopen, dan is er een reële kans dat 15000 euro lenen niet per se meer nodig is. Wellicht hoef je nu nog maar 1000 euro bij te lenen.

Conclusie: kies verstandig

Door bovengenoemde punten stap voor stap te doorlopen, zul je merken dat je een verstandige keuze maakt. Het afsluiten van een lening van 15000 euro verdient tijd en een doordachte benadering.

Zodra je na alle overwegingen een handtekening plaatst onder het leencontract, kun je met een gerust hart terugkijken naar een kritisch doorlopen keuzeproces.

Naar eigen weten heb je nu de beste keuze gemaakt, en hoogst waarschijnlijk zul je hier op lange termijn veel profijt van hebben.

15.000 Euro Lenen? Bekijk Jouw Opties (óók zonder BKR)
Waardeer dit artikel
Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk hier zelf meer partijen en maak een weloverwogen keuze.

728 x 90