3000 euro lenen

Wil je 3000 euro lenen om deze maand rond te komen of wil je een verbouwing kunnen betalen? Dan is het wel zo prettig als je de mogelijkheid hebt om dit gat op te vullen. Je kunt hiervoor 3000 euro lenen bij twee officiële geldverstrekkers. 3000 euro is namelijk zo’n ‘tussenbedrag’ dat niet iedere bank verstrekt. Dit zijn ze:

Beoordeling:
5/5
 • Rente: 5,8%
 • Lening: €3000
 • Looptijd 36-180 mnd
 • Gratis eerder aflossen
 • Doet BKR toetsing

(Tijdsduur aanvraag: 5 minuten)

Santander
Beoordeling:
5/5
 • Rente: 9,90%
 • Lening: €2500
 • Looptijd 48-72 mnd
 • Doet BKR toetsing
 • Boeterente bij eerder aflossen

(Tijdsduur aanvraag: 5 minuten)

Dit is hoe een lening van 3000 euro werkt

Zoals je mogelijk al hebt ontdekt kan je niet zomaar bij Rabobank of ING 3000 euro lenen. Dat komt doordat deze banken zich uitsluitend richten op grotere leningen. Maar hoe kun je dan die 3000 euro lenen?

Daar bestaan verschillende mogelijkheden voor, waaronder een persoonlijke lening bij twee geldverstrekkers die zich juist wel met kleine leningen op particulieren richten: Leenattent en Santander.

Dit soort geldverstrekkers heeft deze leningen zo vormgegeven dat ze het risico op wanbetaling inperken zonder onbetaalbaar te zijn. Alsnog zijn de rentekosten van dit type leningen hoger dan wat je gewend bent. Het is te vergelijken met de rente die jij betaalt als je rood staat op je bankrekening.

3000 euro lenen via Leenattent

Je kunt in Nederland 3000 euro lenen bij Leenattent. Ze zijn gekoppeld aan diverse grotere geldverstrekkers en kunnen hierdoor een scherpe offerte opmaken voor een 3000 euro lening. Ter indicatie:

Leen je gedurende 36 maanden 3000 euro, dan betaal je maandelijks €90,78 kosten. Na de looptijd heb je in totaal €3.267,98 afbetaald. In totaal heeft de lening je dus €267,98 gekost. Voor een persoonlijk aanbod met bijhorende rente moet je eerst een offerte opvragen.

3000 euro lenen bij Santander

Santander is een bank met kantoren over de hele wereld, waaronder Europa, Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika. Bij Santander kunnen bedragen worden geleend vanaf  1.500 euro tot een maximum van 50.000 euro. Dat betekent dat je ook 3000 euro kunt lenen.

Hierbij heb je de keuze uit verschillende looptijden waar ieder een eigen rentepercentage op actief is. Hoe meer looptijd jij voor de lening kiest, hoe hoger het rentepercentage wordt. Het is daarom verstandig een looptijd te kiezen die zo kort mogelijk is. Je loopt anders het risico hoge rentekosten te moeten betalen. Het volgende rekenvoorbeeld laat dit goed zien. 

Een persoonlijke lening met de minimale looptijd van 48 maanden heeft een rentepercentage van 9,9%. Tijdens deze looptijd moet je iedere maand € 75,34 betalen wat uitkomt op een totaalbedrag van € 3.616,32. De rentekosten bedragen hierdoor € 616,32. 

Mocht je voor de maximale looptijd van 72 maanden kiezen, dan betaal je iedere maand € 54,79 met een rentepercentage van 9,9%. Op het eerste gezicht lijkt het verschil weinig, in werkelijkheid betaal je echter meer dan vier keer zoveel aan rente. 

De kosten voor een persoonlijke lening kunnen verder oplopen wanneer je een maand te laat de betaling voldoet of je besluit om eerder af te lossen. Dit type leningen kan namelijk niet eerder worden afgelost. Doe je dat wel, dan betaal je hier een boeterente over. 

Wordt er bij 3000 euro een BKR toetsing uitgevoerd?

Er zijn geldverstrekkers waar je 3000 euro kunt lenen zonder dat er een BKR toetsing wordt gedaan. Iedere geldverstrekker, waaronder Santander en Leenattent, voert op het moment dat jouw lening aanvraag binnen is een BKR check bij het Bureau Krediet Registratie uit.

Als jij geen BKR notering hebt, is er niets aan de hand. Als uit de BKR check blijkt dat je een notering hebt, kan de verstrekker bepalen om geen lening aan jou te verstrekken. Je moet dan uitwijken naar een kleine lening.

Je kunt in sommige gevallen wel 3000 euro lenen als je een BKR notering hebt. Dit hangt af van de ernst van de notering. Als er alleen een notering is voor bijvoorbeeld een smartphone abonnement is de kans groot dat deze notering niet wordt meegenomen. 

Wat zijn de voorwaarden om 3000 euro te mogen lenen?

Niet iedereen kan zomaar bij een geldverstrekker aankloppen en 3000 euro lenen. Er worden verschillende voorwaarden gesteld aan de aanvrager van een lening.

Zo moet je tussen de 18 en 65 jaar oud zijn en geen ernstige BKR notering hebben. Het maakt voor de aanvraag verder niet uit of je een uitkering hebt of nog een student bent. 

Welke looptijd heeft een lening van € 3000?

Tijdens het aanvragen van een lening heb je de keuze uit verschillende looptijden. Bij iedere looptijd komt een eigen rentepercentage en maandbedrag kijken. Mocht je 3000 euro willen lenen, kan je kiezen uit vier verschillende looptijden van ofwel 48 tot 180 maanden.

Hoe langer jij dit bedrag wilt lenen en hoe later jij het dus ook terug wilt betalen, hoe hoger de rentelasten zullen zijn. Kies je voor een korte looptijd, van bijvoorbeeld 48 maanden, betaal je in totaal ook minder aan rentekosten. Ook is het rentepercentage bij een lening van 48 maanden meer dan 2 procent lager dan bij het lenen van 3000 euro met een looptijd van 72 maanden. 

3000 euro lenen via andere wegen

Een alternatief voor het lenen van 3000 euro bij een bank is door dit geldbedrag bij goede bekenden in jouw omgeving te lenen. Doordat 3000 euro een groot bedrag is, is de kans klein dat je dit volledige bedrag van mensen uit jouw persoonlijke kring kunt lenen. Je kunt bijvoorbeeld wel een deel hiervan proberen te lenen.

Zorg er wel altijd voor dat als je bij een bevriend iemand leent je dit op papier zet. Hierdoor voorkom je discussies achteraf. 

Heb je nog spullen liggen die je niet meer gebruikt?

Het zal je verbazen hoeveel spullen je thuis hebt liggen waarvoor je nog veel geld kunt krijgen. Deze kunnen vaak gemakkelijk 3000 euro opbrengen. Door deze spullen te verkopen of verpanden, is het misschien wel helemaal niet nodig om veel geld te lenen.

Diverse pandjeshuizen en websites als Marktplaats of Facebook Groepen zijn uitermate geschikt om je spullen te verkopen. Binnen enkele minuten heb je een advertentie geplaatst en voor sommige producten ontvang je vandaag nog je geld. 

 • Aanvragen binnen 5 minuten
vanaf 5,8%
Santander
 • Aanvragen binnen 5 minuten
vanaf 9,9%
René Andreasi-Bassi

René Andreasi-Bassi

Dit artikel is getoetst op feiten door René Andreasi-Bassi. Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt René voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services.

Laatste update:

Scroll to Top