Auto op afbetaling

Een auto op afbetaling is slim als je voor weinig geld auto wilt rijden. Kies je voor een tweedehands auto, dan gaan de kosten nog verder naar beneden. Lijkt je dit interessant, lees hieronder dan onze 5 tips om een auto op afbetaling te gaan kopen.

Alvast een nadeel: kun je maandelijks maar een klein bedrag aflossen, dan kan het héél lang duren voordat je je auto hebt afbetaald. Tegen de tijd dat je auto volledig is afbetaald, kan deze al zo oud zijn dat dat je hem niet meer doorverkocht krijgt. Je kunt dan beter voor private lease kiezen.

5 Tips bij het kopen van een auto op afbetaling

Zodra je zelf niet genoeg budget hebt, kun je besluiten om alsnog een auto op afbetaling te kopen. Hier zijn enkele regels en een procedure aan verbonden.

Niet alle autodealers zijn namelijk hetzelfde en ze hanteren dan ook diverse regelingen.

Allereerst moet je onthouden dat geld lenen ook geld kost. Deze regel gaat ook op bij het aanschaffen van een auto op afbetaling.

Hieronder vind je onze tips wanneer je een auto op afbetaling wilt kopen:

  1. Maak een huishoudboekje en bepaal wat je per maand overhoudt
  2. Bepaal hiermee jouw maximale extra maandlasten
  3. Bepaal hoelang het duurt voordat je kunt afbetalen
  4. Bespreek je nieuwe aankoop met vrienden en familie
  5. Verzamel de nodige papieren (recente loonstrook, rijbewijs, bewijs van woonkosten, etc.)

Zodra je de bovenstaande zaken inzichtelijk hebt gemaakt, kun je een volgende stap gaan nemen.

Alvorens je een vorm van autofinanciering aangaat is het van belang dat je 100% zeker bent, dat je geen financiële problemen krijgt in de nabije toekomst. Een negatieve bkr registratie is namelijk verre van welkom.

Wat zijn de kosten bij afbetaling?

Autodealers kunnen verschillende constructies van afbetaling hebben. Een auto kopen op afbetaling betekent dat je de totaalprijs van de auto over een termijn van enkele maanden terugbetaald.

Hier komt nog een rentepercentage bij. De afbetalingstermijn is afhankelijk van de prijs van de auto en jouw maandelijks op te brengen geldbedrag.

Wil je een nieuwe of tweedehands auto kopen op afbetaling? Ga dan uit van een gemiddeld afbetalingstermijn van ongeveer 60 maanden. De rente ligt zo tussen de 10-20%. Het JKP komt dan ongeveer op 5% uit.

Een toetsing bij het BKR in Tiel is hier vaak een formaliteit; deze kun je ook zelf opvragen.

Wil je dat er geen bkr check wordt gedaan? Dan kom je toch bij de wat minder gecontroleerde dealers terecht. Vergeet niet dat de BKR er is om jou te behoeden om in de financiële problemen te geraken.

Heb je een oude auto die je kunt verpanden, dan is dit een alternatief om aan extra geld te komen.

Goedkope auto kopen op afbetaling zonder rente of aanbetaling

Wil je een goedkope auto kopen op afbetaling zonder rente of aanbetaling, en dat voor een maximum totaalbedrag van 15000 euro? Dat is tegenwoordig mogelijk bij diverse dealers.

Het is dan meestal wel zo dat je de totaalprijs van de auto na 12 maanden in zijn volledigheid moet terugbetalen. De autodealer zal je ook vragen jouw huidige auto als onderpand op te nemen in het contract. Zo kun je zelfs zonder lening af te sluiten de weg op. Lees altijd wel even de voorwaarden van het contract door.

Mocht je onverhoopt niet toekomen aan de volledige afbetaling, dan wordt je oude auto ingenomen en verkocht om de autolening te dekken.

Zodra je 100% zeker bent dat je over 12 maanden genoeg budget in huis hebt om de auto te kunnen afbetalen, dan is het wellicht de moeite waard om deze leningsvorm aan te gaan.

Er zijn genoeg dealers die via deze constructie geen voorschot of andere vorm van aanbetaling eisen. Zijn de maandelijkse kosten toch iets te hoog voor je, dan kun je een 2e hands auto overwegen. Jouw lokale garage in de buurt kan hier uitkomst bieden.

Twijfel je over de constructie van deze financiering, dan kun je een private lease occasion overwegen. Je wordt zelf nooit eigenaar van de auto en hebt weinig omkijken naar reparatiekosten of andere zorgen. In deze vorm kun je ook makkelijker in een nieuwe auto rijden.

Auto kopen in termijnen zonder rente: hoe werkt dat?

Auto kopen in termijnen zonder rente niet meer mogelijk. Let wel elke keer goed op de voorwaarden. Want geen rente zegt nog niet alles. Het betekent niet dat je kostenvrij bent. Er kunnen verborgen kosten zijn of er kan een restbedrag over zijn op het einde.

Auto kopen op afbetaling zonder rente: hoe werkt dat?

Ondanks dat er vanwege het AFM niet meer reclame mag worden gemaakt voor 0% rente, is het wel mogelijk om een auto te kopen op afbetaling. Let op, er zitten soms verborgen kosten in een deal met de autodealer. Lees je dus eerst goed in of laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. 

Auto per maand betalen: hoe werkt dat?

Jouw auto per maand betalen is mogelijk in Nederland. Als je geen geld op de spaarrekening hebt om een auto in één keer te betalen, maar wel gewoon een goede bron aan inkomsten, dan kan je jouw auto per maand betalen. Let wel goed op voor verborgen kosten. 

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven