Ben jij net begonnen met beleggen of juist op zoek naar een andere manier van beleggen? Dan is in goud beleggen misschien wel wat voor jou. Hieronder helpen we je om zo snel mogelijk in je eerste investering in goud te doen!
Begin nu met beleggen in goud - een stappenplan
- 1 - Kies een broker: Tijd om een broker te kiezen waar je in goud kan beleggen, dit kan bij de populaire broker eToro.
- 2 - Geld storten: Zet geld op je account via een online betaalmethode of via een bankoverschrijving.
- 3 - Zoek naar goud: Zoek naar de grondstof goud, een goud fonds of aandelen van bedrijven die goud mijnen.
- 4 - Doe je investering in goud: Investeer in het zojuist gevonden product via de blauwe knop 'Handelen'.
Wil jij zo snel mogelijk je eerste goud investering doen? Ga dan nu via de knop hiernaast naar de populaire broker eToro!
Goud is een waardevol metaal dat al duizenden jaren gebruikt wordt als betaalmiddel. Bij de goudstandaard was goud vroeger zelfs de rekeneenheid van een heel monetair systeem. Tegenwoordig wordt goud ook nog eens verwerkt in allerlei gebruiksvoorwerpen als smartphones, sieraden en de ruimtevaart.
Is geld beleggen in goud verstandig? Moet je je spaargeld beleggen in goud? En moet je beleggen in goud of diamant? In dit artikel bespreken we alle ins- en outs over dit onderwerp.
Waarom Beleggen in Goud?
Goud wordt al jaren gebruikt om mee te beleggen. Een reden hiervoor is dat het een zeer waardevast metaal is. Ook tijdens een economische crisis blijft de vraag naar dit metaal hoog.
Tijdens slechtere economische periodes zijn beleggers vaak voorzichtiger. De goudprijs per kilo stijgt vaak tijdens een economische crisis, in tegenstelling tot de meeste andere beleggingen.
Sinds het jaar 2000 is de waarde van goud gemiddeld 9% per jaar gestegen. Het is daarom één van de beste beleggingen van dit millennium. Als je in het jaar 2000 in goud had belegd was je spaargeld 20 jaar later meer dan 6 keer zoveel waard geweest.
Beleggen in goud is één van de manieren om je eigen geld meer waard te laten worden. Meer weten over beleggen? Lees dan eens ons beleggen pagina.
Hoe begin ik te Beleggen in Goud?
Als particulier kun je eenvoudig beginnen met beleggen door een baar goud, een goudstaaf of een goudklomp te kopen. Het nadeel hiervan is echter dat je deze fysiek ergens moet bewaren. Dit brengt natuurlijk ook een risico met zich mee.
Wanneer je een goudklompje ergens veilig op wilt laten slaan zitten hier als vanzelfsprekend kosten aan verbonden. Puur goud inkopen wordt om deze reden een stuk minder aantrekkelijk en goedkoop.
Een goed alternatief is om in goud te beleggen zonder het zelf in bezit te hebben. Dit kun je doen door te beleggen in een goudtracker of een ETF. Dit zijn een soort fondsen die één op één gekoppeld zijn aan de prijs van goud.
Zo beleg je dus in de koersontwikkeling van goud zonder zelf echt goud te bezitten. Je profiteert zo van een stijging van de goudprijs, zonder te maken te krijgen met de nadelen.
Hieronder zie je de populaire fysieke goud ETF (ticker: PHAU) van WisdomTree van de laatste 6 maanden, en daaronder dezelfde ETF van de laatste 5 jaar.
Waar begin ik met Beleggen in Goud?
Beleggen in een goud-ETF is voor de beginner de handigste manier om te gaan beleggen in goud. In principe werkt het beleggen in een ETF hetzelfde als handelen in aandelen.
Je kunt een ETF kopen en verkopen tegen een bepaalde prijs. Dit kun je doen bij verschillende partijen. Zo zijn er banken die bepaalde fondsen aanbieden. Ook zijn er verschillende online brokers die jouw spaargeld kunnen beleggen in goud.
Beleggen in Goud met eToro
Een bekende handelaar in goud is eToro. Via deze website en applicatie kun je eenvoudig beleggen in zilver of goud. Bij deze broker kun je goud kopen en verkopen aan de hand van de huidige koers.
Je hoeft zo niet fysiek het goud te bezitten, maar handelt in een CFD of een goud aandeel. Een CFD (Contract for Difference) is een financieel product. Hiermee profiteer je van een koersstijging of -daling van een bestaand product. Je bent dus geen eigenaar van het product, maar handelt in feite in de marktwaarde ervan. Je kunt al beginnen vanaf een laag bedrag, waardoor het een aantrekkelijke optie is. Ook kun je er bij eToro voor kiezen om in ETF’s of aandelen te handelen.
eToro staat onder toezicht van o.a. de Britse FCA en is daardoor betrouwbaar met je geld.
Goudfondsen
Er zijn verschillende fondsen te vinden waar jij in kunt beleggen. Deze fondsen hebben allemaal één onderliggende waarde namelijk: goud. Wij laten hieronder vijf voorbeelden van grote fondsen zien. Ze hebben een minimale waarde van 500 miljoen en uitschieters van 12 miljard.
iShares Physical Gold ETC (SGLN)
Wij beginnen met dit fonds omdat dit de grootste waarde heeft van maarliefst 12 miljard euro. Zij waarderen het goud twee maal per dag tijdens de goudprijsfix in Londen. Hierbij zijn 5 grote banken in Londen betrokken die handelen in goud. Dit fonds presteert boven verwachting het afgelopen jaar.
iShares MSCI Global Gold Miners (RING)
Het gaat hier om een fonds voor de bedrijven die het goud delven. Natuurlijk is er een sterke link met de goudprijs omdat een hogere goudprijs voor meer winst zal zorgen. Het fonds heeft een grote geografische focus en geeft een goud beeld van de gemiddelde prestaties van goudmijnen wereldwijd.
Xetra-GOLD (4GLD)
Dit is een erg speciale ETF omdat dit fonds het recht geeft om het goud daadwerkelijk te ontvangen. Voor elk certificaat krijg je namelijk 1 gram goud. Dit geeft natuurlijk gevoelsmatig meer garantie.
Het is een van oorsprong Duits fonds die al het toegewezen goud veilig in een kluis bewaard voor de certificaathouder.
Gold Bullion Securities (GBS)
De Gold Bullion Securities is een fonds wiens onderliggende waarde net als bij de andere ETF’s volledig op goud rust. Met zijn 3,6 miljard euro aan waarde is het de twee na grootste ETF in goud ter wereld.
Xtrackers Physical Gold Euro Hedged (XAD1)
Ook het Xtrackers Physical Gold Euro Hedged fonds is volledig aan de goudprijs gelinkt. Het fonds is ruim 3 miljard euro waard en daarmee het vierde goudfonds in deze lijst qua grootte.
Fysiek Goud Kopen in Nederland
Mocht je fysieke goudstaafjes of een goudbaar willen kopen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zowel online als fysiek zijn er verschillende partijen die goud aanbieden. Je kunt bij een goud winkel kiezen voor gouden munten of goudstaven, of online goud kopen.
De hoeveelheden beginnen bij een aantal gram en lopen op tot een kilo. Vervolgens kun je het goud later weer inwisselen als de koers gestegen is. Je kunt hiervoor de goudprijs per gram in de gaten houden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om online goud te bestellen.
Investeren in Goudmijnen
Naast het beleggen in fysiek goud of goudtrackers kun je er ook voor kiezen om juist te beleggen in goudmijnen. Er zijn nog altijd bedrijven die goud uit de grond proberen te halen. Hierdoor is het mogelijk om te beleggen in goudmijnaandelen.
Ook hier hoef je niet per se in één enkele goudmijn te investeren maar kun je ook beleggen in een ETF. Zo beleg je in meerdere goudmijnen tegelijk en hoef je niet zelf te kiezen welke aandelen je precies wilt.
Ontwikkeling Goudkoers
Op de website van Holland Gold kun je niet alleen goudbaren kopen maar ook de koers van goud in een grafiek bekijken. De goudkoers van het laatste jaar is in onderstaande goud grafiek te zien. In deze goudprijs grafiek is de goudprijs per kilo te zien.
Het mooie aan deze website is dat je gemakkelijk zelf de grafiek kan maken voor de tijdsperiode die je wilt inzien. Daarnaast kun je ook de koersen van andere grondstoffen als zilver, platinum en palladium bekijken.
Daytrading in Goud
Een andere manier van handelen is goud is daytraden. Veel investeerders denken dat goud alleen op de lange termijn kan. Dit is niet waar. Ook op de korte termijn vallen er mooie winsten te behalen met handelen in goed.
Als je doet aan daytraden dan speculeer je op de fluctatie in de koers van goud op de korte termijn.
De meest voor de hand liggende manier om te traden in goud is door middel van futures. Door een future heb koop je het recht om goud in te kopen op een vooraf bepaalde dag. Ook de prijs ligt vast die je gaat betalen.
Je betaald dan een premie aan degene waarvan je het goud koopt.
Als de goudprijs stijgt dan maar je winst op jouw future contract. Door de future contracten op het goede moment in te kopen kun je binnen 24 uur mooie winsten behalen.
ETF’f en Goud: In Goud ETF’s daytraden
Naast daytraden in futures zijn ook verschillende ETF’s een optie. Zoals de SPDR Gold Trust Ticker: GLD. Dit is een groot fonds die correleert aan de goudprijs.
Daarnaast kun je beleggen in goudmijnaandelen. Deze zijn doordat ze zo sterk afhankelijk zijn van de goudprijs, ook in grote lijnen gelijk aan de goudkoers. Een hogere goudprijs betekent namelijk meer winst uit de mijnen.
Hogere rendementen met daytraden in Goud CFD’s
Aangezien de goudprijzen niet altijd fors stijgen of dalen, kan het daytraden in futures van goud soms niet extreme rendementen meebrengen. Hiervoor zijn verschillende manieren om te handelen in kleine prijsverschillen. Dit kan door middel van CFD’s of turbo’s.
Door te handelen in CFD’s kun je ‘’short’’ of ‘’long’’ gaan op de prijs van goud. Hierdoor kun je met een lagere inleg hogere rendementen behalen. Ook kun je hierdoor als je een daling verwacht ook winsten behalen door ‘’short’’ te gaan. Jij verdiend dan geld als de koers daalt.
Omdat je door CFD’s op kleine prijsverschillen kunt handelen is dit een ideale uitweg voor daytraders. Zij kunnen hierdoor ook bij een stabiele markt erg hoge rendementen behalen.
Voor- en nadelen van beleggen in Goud
Er zijn verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden wanneer je overweegt te gaan beleggen in goud. We hebben de belangrijkste redenen hieronder samengevat.
Voordelen
- Waardevast - Goud is waardevast en zal nooit ‘failliet’ gaan. Het is namelijk een metaal dat vele toepassingen heeft. Ook is het een schaars product, waardoor de goudprijs omhoog wordt gedrukt.
- Anticyclische belegging - Tijdens een financiële crisis is dit vaak de belegging die het meest oplevert. Door naast aandelen ook te beleggen in goud verklein je je beleggingsrisico. Zo heb je een vangnet als het op de beurs misgaat.
- Stabiele investering - De goudprijs is in het verleden bijna nooit extreem gedaald. Het is hierdoor een stabiele investering. Er zijn de afgelopen 20 jaar slechts 4 jaren geweest waarin de goudprijs niet steeg.
Nadelen
- Vaststaand geld - Je verdient pas iets aan je belegging als je het gekochte goud weer verkoopt. Hierdoor kun je niet altijd bij je geld.
- Afhankelijk van de economie - Banken hebben een hoge goudvoorraad; als ze deze massaal verkopen daalt de goudprijs hoogstwaarschijnlijk flink.
- Valutarisico - De goudprijs wordt genoteerd in Amerikaanse dollars. Als de dollar daalt ten opzichte van de euro daalt ook jouw waarde in goud.
Veelgestelde vragen
Fysiek goud koop je bij een winkel in de buurt of een online webshop die goud aanbiedt. Beleggen in goud via ETF’s of een goudtracker kan het handigste bij een bank of broker. Online vind je veel verschillende brokers. Ook bij een grote wereldwijde partij als eToro is het mogelijk om te handelen in goud.
Een goudkoers is niet zomaar te voorspellen. Er zijn dus ook geen vaste regels waardoor de koers stijgt of daalt. Wel weten we dat er economische factoren zijn die de vraag naar goud beïnvloeden. Zo zijn er veel investeerders die bij een economische crisis investeren in goud omdat dit een waardevaste belegging blijft. Hierdoor stijgt de koers als het economisch slechter gaat. Een daling van de koers kan komen doordat het economisch weer beter gaat of het aanbod stijgt. Ook wanneer banken grote partijen goud verkopen kan de koers weer dalen.
Een ETF probeert hetzelfde rendement te behalen als een onderliggende markt (de index). De ETF is samengesteld uit een combinatie van een breed aantal aandelen in een bepaald segment. In dit geval volgt een ETF dus de goudkoers. Door te beleggen via een ETF beleg je in meerdere aandelen tegelijkertijd.
Door geen individuele aandelen te kopen spreid je je risico’s. Net als losse aandelen zijn ETF’s eenvoudig verhandelbaar.
Hoe je het beste in goud kan investeren hangt altijd af van je kennis en ervaring. Kun je veel investeren en heb je een goede mogelijkheid om goud veilig op te slaan? Dan kan fysiek goud een goede optie zijn. Je kunt al beginnen door 1 gram goud te kopen. In de meeste gevallen is het echter een veiligere keuze om te beleggen in ETF’s of goud aandelen. Je hebt hierbij ook de vrijheid om te kopen en verkopen wanneer dit je het beste uitkomt.
Met goudmijnaandelen investeer je in bedrijven die goudmijnen beheren. Je belegging in deze fondsen wordt meer waard wanneer de goudprijs stijgt. Ook hier heb je de mogelijkheid om te beleggen in een ETF waardoor je in meerdere goudmijnen tegelijkertijd investeert en het risico spreidt.
Conclusie
Zoals we hebben gezien, zijn er veel verschillende manieren om te beleggen in goud: het investeren in goudmijnen en het kopen van fysiek goud zijn de meest voorkomende manieren.
Houd er rekening mee dat beleggen in goud niet zonder risico is. Zorg er in ieder geval voor dat je je vermogen op een doordachte wijze spreid over verschillende liquide middelen.
Van alle online brokers heeft eToro onze voorkeur voor het beleggen in goud.
Met ruim 15 jaar ervaring in budgetbeheer onderzoekt Martijn voor Bankr.nl de eigenschappen en voor- en nadelen van financiële producten en services. Hij is een liefhebber van crypto-munten en webredacteur met jaren ervaring in beurshandel en cryptocurrencies.