Wat is CFD Beleggen? | Alles over beleggen met CFD

Profiteren van koerswisselingen en niet compleet afhankelijk zijn van het succes van de handelsproducten die je hebt? Dan is CFD beleggen mogelijk de ideale handelsmethode voor jou!

CFD beleggen - stappenplan

Ook beleggen in CFD met stop-loss en take-profit? eToro bied alle mogelijke functionaliteiten voor goede CFD handel. Probeer het vandaag nog!

Wat is CFD Beleggen?

Wat is CFD beleggen nou eigenlijk? CFD beleggen staat for ‘contract for difference’. Bij deze vorm van beleggen zet je in op koerswisselingen. Je kunt op deze manier dus winst behalen uit een dalende koers, iets wat niet mogelijk is als je ergens aandelen van bezit.
 
Hierbij moet je er wel bewust van zijn dat je niet in het bezet bent van de activa waar je op inzet. Vooral bij volatiele koersen geven veel beleggers de voorkeur aan CFD beleggen.
 
Als je inzet op een koersstijging heet dit ‘long’ gaan, terwijl ‘short’ gaan staat voor inzetten op een koersdaling. Bij CFD beleggen kun je ook beleggen met een zogenaamde hefboomwerking, wat we later in dit artikel zullen uitleggen.
 

Inhoud

Hoe begin ik met CFD Beleggen?

Om gemakkelijk te kunnen beleggen met CFD’s kun je het beste een online broker gebruiken. Zo kun je overzichtelijk en op een veilige manier CFD beleggen.
 
Om je ietwat op weg te helpen, leggen we hieronder stapsgewijs uit hoe je het beste kunt beginnen met CFD beleggen bij een broker.
 

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je wilt beginnen met CFD beleggen via een online broker, zul je uiteraard eerst een geschikte broker moeten kiezen. Het is belangrijke om een betrouwbare en gereguleerde broker te vinden, zodat je zeker weet dat je geld zich op een veilige plaats bevindt.

We hebben een aantal brokers hieronder voor je op een rijtje gezet.

eToro

eToro logotype

Als beginnende belegger is eToro de ideale keuze. Dit handelsplatform richt zich specifiek op beginnende handelaren en dit is ook terug te zien aan het tal van handige tools die het platform aanbiedt.

Één van de meest handige functies op het platform is toch wel de CopyTrading tool. Met deze functie kun je handelaren met een hoog rendement en een succesvolle beleggingsgeschiedenis bekijken.

Je kunt zelfs de portfolio’s van deze beleggers in zijn geheel kopiëren en overnemen!

Ook kun je bij deze broker naast CFD beleggen ook beleggen in aandelen, ETF’s en grondstoffen. Zo kun je gemakkelijk in hetzelfde platform je portfolio diversifiëren. Iets wat belangrijk is om het risico CFD beleggen sterk te beperken.

Ben je nog niet helemaal comfortabel met echt geld inleggen? Probeer dan de gratis demofunctie uit. Met deze functie kun je fictief geld beleggen om ze meer gewend te raken aan het platform en de beleggingswereld in het algemeen.

CFD beleggen copytrading functie etoro
CopyTrading functie in eToro

Daarnaast profiteer je wanneer je met het echte werk begint ook van een lage minimale inleg van €170,- en je betaalt 0% commissie over het beleggen in aandelen en ETF’s. Het platform wordt ook goed gereguleerd door onder andere het Britse FCA (Financial Conduct Authority).

Zelf beginnen met beleggen? Met de groene knop maak je een gratis account!

Plus500

Wanneer je geïnteresseerd in enkel CFD beleggen, dan is Plus500 de perfecte broker voor je. Deze broker richt zich exclusief op het beleggen met CFD’s en heeft hiervoor dus ook veel relevante analysetools waar je gebruik van kunt maken.

Het platform is geschikt voor zowel de beginnende als ervaren belegger en biedt alle mogelijkheden om je een zo goed mogelijk zicht te geven op koersen van handelsproducten. Voor CFD’s is het belangrijk om altijd een stop loss functie in te stellen, zodat je je verliezen beperkt wanneer je een verkeerde inschatting maakt.

Door de two-factor authenticatie en regulering in verschillende landen is Plus500 een betrouwbare optie voor geïnteresseerde beleggers. Uiteraard is het grote nadeel van Plus500 wel dat je alleen kunt CFD beleggen.

Je zult voor andere handelsproducten dus een nieuwe account moeten aanmaken.

Stap 2: Maak een account aan

Zodra je keuze is gevallen op een bepaalde broker, zul je een account aan moeten maken. Dit gaat bij de meeste brokers op dezelfde manier en is vaak heel gemakkelijk, maar we zullen met eToro als voorbeeld toch een korte uitleg hierover geven.

Op de website van eToro kun je een nieuw account maken, zodra je daar je gegevens hebt ingevuld, zul je een verificatie link naar je e-mail toegestuurd krijgen. Klik op deze link om je account te activeren en toegang te krijgen tot het eToro netwerk.

Stap 3: Stort geld

Nu heb je alleen nog saldo nodig op je account om te beginnen met beleggen. eToro heeft een tal van betaalopties, waaronder iDeal, PayPal, creditcard en bankoverschrijving.
 
Daarnaast zul je wel nog een kopie van je paspoort en wat persoonsgegevens moeten invullen, zodat ze kunnen verifiëren zodat je gemakkelijk kunt bewijzen dat jij de eigenaar bent van het account.
 
Je zult ook een vragenlijst krijgen die je bewust maakt van het risico dat CFD beleggen met zich meebrengt. Als je dit allemaal afgerond hebt, kun je beginnen te beleggen met CFD’s!
Beleggen met CFD betalingsvenster etoro
Betalingsopties in eToro

Stap 4: Start met CFD Beleggen in eToro

cfd handel etoro amazon grafiek
Bestudeer de activa waarmee je wilt CFD beleggen
Als je via eToro wilt beleggen in CFD’s, kun je dit doen door op het handelsproduct van jouw keuze te kiezen. In het voorbeeld nemen we het aandeel Amazon (AMZN).
 
Bestudeer eerst goed de koers en doe onderzoek naar het aandeel voordat je een inschatting maakt van de koers. Druk vervolgens op de blauwe knop ‘Handelen’ rechtsboven en klik vervolgens op de tab ‘Verkopen’ als je short wilt gaan en kopen als je long wilt gaan.
 
Hier vindt je ook de optie om een stop loss, hefboom en take profit order in te stellen en op welk bedrag je wilt inzetten.

Is alles duidelijk en ben jij klaar om te beginnen met CFD beleggen? Maak dan gratis een account aan bij eToro en start al direct!

Waarom CFD Beleggen?

CFD beleggen is een alsmaar populairder wordende handelsmethode de laatste jaren. Voor veel beleggers is het fijn om te weten dat ze met CFD beleggen niet vast zitten aan een activa die ze weer moeten verkopen wanneer het slecht gaat.

Je sluit simpelweg je positie wanneer je geen interesse meer hebt en gaat op zoek naar andere kansen. Ook trekt de hefboomwerking en potentie tot grote winsten op korte termijn veel beleggers aan, maar hierbij moet ook zeker worden gelet op de potentiële verliezen die daar bij horen.

Wat CFD beleggen ook uniek maakt, is het feit dat je ook winst kunt behalen op dalende koersen, zo kun je winst maken, terwijl de eigenaar van dat handelsproduct juist moet beslissen of hij wilt verkopen of kan hopen op een koersstijging in de toekomst.

CFD Beleggen: hefboom en stop loss

Er zijn twee belangrijke factoren wanneer je wilt beginnen met CFD beleggen: de hefboomwerking en stop loss orders. Deze bepalen het risico waar je mee gaat investeren en kunnen het risico hevig beïnvloeden.

We zullen deze twee factoren hieronder verder uiteenzetten.

Hefboomwerking

Een hefboomwerking houdt in dat je het potentieel rendement verhoogd met een bepaalde waarde dat hoger is dan je inleg. Beleg je bijvoorbeeld in een CFD met een hefboom van 5, zul je tot 5x zoveel winst kunnen maken dan zonder hefboom wanneer je de koers goed inschat.
 
Daarentegen zul je dus ook tot 5x meer verlies kunnen lijden wanneer je de koers verkeerd hebt ingeschat. Houd dus altijd rekening met een verhoogd risico wanneer je belegt in CFD’s met een hoge hefboomwerking.
cfd beleggen cfd handel etoro
Stel een hefboom in vergroot je potentiële winst op eToro

Stop loss

Om dit tegen te gaan, bieden veel online brokers de zogenaamde stop loss functie aan als je kiest voor CFD beleggen. Met een stop loss limiteer je je verlies door automatisch je positie te sluiten als het verlies te hoog wordt.

Als je een hefboom instelt zal je dus ook sneller je positie sluiten, omdat de verliezen ook exponentieel vergroot worden. Weeg dus altijd af wat een geschikte hefboom is, vooral bij volatiele producten.

Daarnaast is er ook een zogenaamde take profit order. Dit is in principe hetzelfde concept als een stop loss, maar dan voor winst. Als je verwacht dat er een piek komt welke vervolgens wordt opgevolgd met een daling, kun je op de verwachte piek een take profit instellen, waardoor je automatisch je positie sluit en je winst int.

Voor- en nadelen CFD Beleggen

CFD beleggen is niet voor iedereen, veel mensen zijn een voorstander voor het potentiële rendement op korte termijn dat je kunt betalen, maar anderen vinden de markt vaak te onstabiel en het risico CFD beleggen te hoog om te speculeren op schommelingen en hierop veel geld in te zetten.

We zetten de voor- en nadelen van CFD beleggen hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen

Mogelijkheid om te profiteren van dalende koersen

CFD beleggen biedt de unieke kans om te profiteren van koersdalingen. Omdat je het daadwerkelijke handelsproduct niet bezit, kun je in plaats hiervan ook speculeren op koersdalingen, of short gaan. Je kunt dus in principe even grote winsten boeken met short gaan, als met long (koersstijging) gaan.

Tijdens de corona lockdown in maart, was er dus een potentieel om veel geld te verdienen als je short was gegaan op aandelen van bijvoorbeeld Shell (afbeelding).

beleggen met CFD dalende koers shell etoro
Beleggen met CFD's op dalende koersen

Betere toegang tot de internationale markt

Met de meeste brokers heb je in het algemeen ook met andere handelsproducten toegang tot de wereldwijde markt, maar het feit dat je het handelsproduct niet hoeft te bezitten, scheelt een hoop met de toegankelijkheid van de handelsmarkt.

Zo kun je dus vaak in een stuk meer handelsproducten beleggen als je kiest voor CFD’s.

Nadelen

Potentieel tot grote verliezen

De hefboomwerking is een tweesnijdend zwaard, waarbij je winsten alsmede je verliezen hoog kunnen oplopen. Veel mensen worden dus gelokt door het korte termijn winst potentieel, maar verliezen hierdoor uiteindelijk veel geld.

Het is dus belangrijk om een stop loss order in te zetten wanneer je werkt met hefbomen, zo beperk je je verliezen en sluit je je positie voordat je teveel geld verliest. Je zult echter dus wel relatief snel uit een positie stappen, omdat je verliezen ook exponentieel worden geteld.

Met volatiele koersen kan het dus zijn dat je automatisch je positie sluit terwijl de koers de volgende dag opeens weer sterk stijgt waardoor je winst bent misgelopen. Je kunt zelf bepalen hoe hoog je de stop loss order instelt.

Geen eigenaar van het handelsproduct

Alhoewel geen handelsproducten bezitten in veel gevallen een positieve bijkomstigheid kan zijn, is het in sommige gevallen achteraf erg jammer.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je slechts in CFD’s hebt gehandeld in een bepaald aandeel (bijvoorbeeld Amazon), maar nu loop je de enorme stijging van de waarde van het aandeel mis omdat je geen aandeelhouder bent.

Het is dus altijd slim om bij jezelf na te gaan of je dit handelsproduct echt niet wilt bezitten, of wellicht een lange termijn investering wilt doen.

CFD Beleggen: lange of korte termijn

Over het algemeen zullen de meeste beleggers je vertellen dat CFD beleggen een korte termijn investering is en hier zullen ze dan ook geen ongelijk in hebben. Beleggen met CFD’s is een manier om op korte termijn veel winst te vergaren, echter is het ook mogelijk om beleggen in CFD’s een lange termijn investering te maken.

Forex trading

Forex trading is een ander woord voor valuta trading en is een vorm van CFD beleggen, maar dan voor valuta. Forex fluctueert over het algemeen dagelijks niet heel sterk, daarom kan het interessant zijn om, als je voor grote winsten wilt gaan, op de lange termijn een CFD positie in te houden op bepaalde valuta.

Een positie inhouden voor meerdere dagen of weken kost echter wel meer, waardoor je moet afwegen of deze kosten de potentiële winsten waard zijn. Daarbij is het natuurlijk zo dat je een goed inzicht moet hebben in de forex markt voordat je deze relatief risicovolle beleggingsstijl toepast.

Het is wel zo dat je, als je je richt op lange termijn CFD beleggen, over het algemeen minder posities opent en daardoor wel minder kosten kwijt bent aan dit soort korte termijn beleggingen.

In het algemeen is er dus potentieel om zowel winst te behalen met lage- als korte termijn CFD beleggen. Je moet enkel wel zorgen dat je een zeer goede kennis hebt van de markt wanneer je een lange termijn positie inneemt, omdat de kosten voor het inhouden van je positie hoger kunnen oplopen.

CFD Beleggen tips

Met CFD beleggen kun je mogelijk een hoop winst boeken op korte en ook langere termijn, maar het tegenovergestelde gebeurt ook vaak. Om dit zoveel mogelijk te beperken, hebben we hieronder een aantal CFD beleggen tips voor je op een rijtje gezet.

1. Stel altijd een stop order in

We blijven het aankaarten: het is erg belangrijk dat je een stop loss inzet wanneer je gaat CFD beleggen. Dit is dan ook onze belangrijkste tip die we kunnen meegeven: stel een goede stop loss in zodat je niet exponentieel grote verliezen maakt!
 

2. Probeer een demo account

CFD beleggen is niet de meest voor de hand liggende handelsmethode en daarom is het aangeraden om dit eerst uit te proberen via een gratis demo account beschikbaar bij bijvoorbeeld eToro. Zo kun je gratis posities innemen en kijken hoe hoog de winsten en verliezen kunnen oplopen en of dit het risico waard is voor je.

3. Doe goed onderzoek!

Het correct inschatten van een koers kan veel geld op de korte termijn opleveren met CFD beleggen, hiervoor heb je dus wel extensieve kennis nodig van een handelsproduct en moet je proberen in te schatten hoe de koers gaat lopen aan de hand van deze kennis.
 
Wees dus goed voorbereid alvorens je een positie opent op een handelsproduct.
CFD beleggen koers grafiek tesla etoro
Speel in op grote koerswisselingen door middel van CFD's

Weet jij genoeg door al deze CFD beleggen tips? Begin dan gelijk met beleggen en open een account bij eToro. 

Veelgestelde vragen

Dit zal sterk verschillen aan welke belegger je het vraagt. Over het algemeen is het risico van CFD belegen hoger dan veel andere beleggingsmethodes, echter is het potentieel om op de korte termijn hoge winsten te behalen ook groter.

Weeg dus af of dit risico het waard is en of je genoeg tijd in onderzoek wilt investeren om een goede inschatting van het koersverloop te maken. Met een verstandige stop loss order kun je het potentiële verlies als je een verkeerde inschatting maakt beperken.

De kosten die je hebt wanneer je kiest voor CFD beleggen zijn lager dan de meeste beleggingsmethodes. De grootste reden hiervoor is dat je geen daadwerkelijke eigenaar bent van bepaalde activa en dit dus niet hoeft worden geregistreerd.
 
De kosten voor CFD beleggen zijn als volgt:
 
Commissie: Bij de meeste beleggers betaal je commissie over CFD beleggen. Dit zijn kosten die je betaalt om posities te openen en te sluiten op een broker platform.
 
Spreads: Bij CFD beleggen is er altijd sprake van een bied- en vraagprijs. De vraagprijs is de prijs waarvoor je het handelsproduct koopt en de biedprijs is de prijs die je aanbiedt om iets te verkopen of te sluiten.
 
De biedprijs is altijd lager dan de vraagprijs, kijk dus altijd goed naar de spread en wanneer deze te hoog is kun je overwegen om een ander handelsproduct te kiezen. Deze spreads betaal je dus ook wanneer je een positie opent en sluit.
 
Swap kosten: Swap kosten zijn eenvoudig gezegd de kosten die je betaalt om een positie voor een bepaalde tijd aan te houden, deze worden vooral relevant wanneer je voor de langere termijn een positie aanhoudt.

Nee, je bent geen eigenaar van de activa, dus je krijgt ook geen dividend uitgekeerd.

Wanneer je voor een betrouwbare broker kiest dan is je geld relatief veilig. Uiteraard zijn hackers erg actief op de online handelsmarkt en is het van belang dat je je account met een sterk wachtwoord beveiligd. Vernieuw dit wachtwoord ook regelmatig.

Bij een gereguleerde broker als eToro kun je met enige zekerheid stellen dat je geld op een veilige plaats is en kun je met een gerust hart beleggen.

Dit zal per broker verschillen, maar bij eToro kun je beleggen in CFD’s op valuta’s (forex), grondstoffen, indices en aandelen.

CFD Beleggen: Conclusie

CFD beleggen blijven voor veel mensen een aantrekkelijke optie om relatief snel winst te boeken. Toch verliezen ook veel mensen geld op beleggen met CFD’s juist om deze reden.
 
Zorg dat je goed onderzoek naar de activa waarop je wilt gaan handelen in CFD’s. Met een goede voorbereiding en een verstandige stop loss ingesteld, is het risico relatief beperkt en kun je inderdaad mogelijke winst boeken op de korte termijn.

Het voordeel wat veel beleggers ervaren is het feit dat je geen eigenaar bent van de activa. Je kunt dus gemakkelijk uit bepaalde posities stappen, zonder dat je daar op de lange termijn last van hebt, zoals een aandeel tegen een verlies verkopen omdat je het geld nodig hebt. 
 
Zolang je een slimme stop loss order instelt en een passende hefboom, is beleggen in CFD’s een zeer interessante optie voor veel beleggers.
Beleggen in CFD's met eToro?
Met eToro kun je op een tal van activa beleggen met CFD's. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak meteen een account aan op eToro!
TIP
Scroll naar boven