Beleggen in grondstoffen | Alles over Commodity Trading! – 2024

Olie, metalen, zelfs graan en koffiebonen; het lijkt een erg vreemd boodschappenlijstje, maar er hangt meer waarde aan dan je zou denken, want geloof het of niet: deze stoffen zijn erg populair bij beleggers. Zoals je waarschijnlijk al raadt, spreken we over grondstoffen beleggen.

Grondstoffen zijn al sinds mensenheugenis een belangrijk handelsgoed, en dat is vandaag de dag niet anders. Lees snel verder om te leren hoe jij kan beleggen in grondstoffen!

Beleggen in grondstoffen - wat te doen?

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

De wereld van beleggen is natuurlijk allemaal erg digitaal, en nu we zelfs digitaal geld hebben, wordt de online invloed steeds groter. Echter, al ver voor er überhaupt elektriciteit ontdekt was, werd er al volop handel gedreven, namelijk in grondstoffen.

Handelen in grondstoffen is een van de eerste vormen van handeldrijven die de mensheid kent en  wordt nog steeds volop gedaan. Heb je er interesse in om hier deel van uit te maken? Lees snel verder of maak nu al een eToro-account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Beleggen in Grondstoffen?

Beleggen in grondstof, ook wel bekend als commodity trading, is het al dan niet indirect investeren in grondstoffen die op de wereldmarkt verhandeld worden.

Bij het handelen in grondstoffen, wordt al snel gedacht aan aardolie en goud. Dit zijn natuurlijk belangrijke grondstoffen waar veel in wordt belegd, maar er zijn nog veel meer grondstoffen waarin men graag investeert.

Erg populaire andere grondstoffen waarin je beleggen kunt, zijn onder andere de volgende:

 • Tin
 • Koper
 • Graan
 • Zilver
 • Cacao
 • Suiker
 • Katoen
 • Aardgas
 • Uranium
 • Platinum
 • Koffiebonen
beleggen in grondstoffen

Zoals bovenstaande lijst al laat zien, zijn de grondstoffen te verdelen onder agrarische producten (bijv. graan, cacao, suiker, katoen, koffiebonen), energie (bijv. aardgas, aardolie), metalen (bijv. tin, ijzer, koper), edelmetalen (bijv. goud, zilver, platinum) en chemische elementen (bijv. uranium, lithium, kobalt).

Grondstoffen zijn er dit is vele vormen en maten, en het kan soms moeilijk zijn de juiste grondstof te kiezen om in te beleggen. Gelukkig zijn er diverse brokers waarvoor je je kan aanmelden die helpen de juiste weg te vinden door dit bos dat door de bomen niet meer te zien is. 

Overtuigd van de waarde van beleggen in grondstoffen? Start vandaag nog gratis bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf Beleggen In Grondstoffen?

Voor je je verder inleest over beleggen in grondstoffen, wil je misschien eerst wel weten hoe het beleggen in zijn werk gaat. Hiervoor heb je een online broker nodig.

Voor onze uitleg hiervoor maken wij gebruik van de broker eToro, maar er zijn natuurlijk veel andere opties. Lees snel verder om te achterhalen of eToro de geschikte broker voor je is, zodat je snel kan beginnen met beleggen in grondstoffen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Alvorens je wil gaan beginnen met beleggen in grondstoffen, is het belangrijk om te kiezen op welk soort grondstoffen je je wilt richten. Een broker kan je hiermee helpen.

Een online broker is eigenlijk wat je noemt een effectenhandelaar. Zij zorgen dat er een actieve handel plaatsvindt tussen zowel markt als belegger.

eToro is een voorbeeld van zo’n broker. Niet alleen wanneer je in grondstoffen wil beleggen, maar ook voor vele andere handelsproducten, is eToro een geschikte broker om bij te investeren.

Geïnteresseerd? Lees snel verder!

eToro

Tijd om te beginnen! Waarom is eToro de geschikte broker? En welke opties heb je als je in grondstoffen wil investeren?

Wanneer je voor eToro kiest, zal het beleggen je vereenvoudigd worden door enkele functies en middelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de 0% commissie op aandelen en de copy trading-functie.

Daarnaast krijg je bij elk product extra veel nieuws en statistieken om je goed op weg te helpen.

Ook biedt eToro een handige beleggingsapp zodat je altijd kunt traden.

copyportfolio commodity trading
Het Copytrading Network van eToro

Ook is het mogelijk gebruik te maken van hun demo-account; een account dat gratis aan te is maken waarmee je kan oefenen met beleggen met de hulp van nep-geld. Zo kan je zonder risico te lopen je weg leren te vinden in de beleggerswereld.

Tot slot is biedt eToro ook een grote variatie aan handelsproducten; je kunt beleggen in ETF’s, CFD’s, valuta en natuurlijk grondstoffen!

Je kunt bij eToro al beginnen met een minimale storting van €170,-. Hierdoor kan elke belegger goed terecht bij eToro en hoef je niet een grote portomonnee te hebben om te beginnen met beleggen. 

Investeren in grondstoffen? Wacht niet langer en maak vandaag nog een account aan bij eToro! Of leest eerst onze eToro review. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Natuurlijk zijn er meer online brokers op de markt. Ieder heeft zo zijn eigen belangen en voorkeuren; waar de één bijvoorbeeld graag extra hulp behoeft, heeft de ander dan weer meer baat bij een broker die veel  overzichtelijkheid biedt.

Een andere broker waarbij je kan beginnen met beleggen is DEGIRO. Ook wanneer je wil beleggen in grondstoffen, kan je bij DEGIRO terecht.

DEGIRO is een online broker die erg geschikt is voor beleggers die graag zelf hun besluiten maken en weten wat ze willen doen, zonder er al te veel poespas omheen te hebben.

Meer weten over DEGIRO? Lees onze DEGIRO-review!

Is DEGIRO toch iets meer voor jou? Maak direct een account aan en begin met beleggen!

Stap 2: Maak een account aan

Nu je een online broker hebt gekozen, is het tijd om je account aan te maken! Gelukkig is dat erg eenvoudig en heb je dat binnen enkele minuten gepiept.

Ten eerste dien je natuurlijk naar de website van je broker te gaan. In ons voorbeeld gebruiken we eToro om dit uit te leggen.

Zodra je naar de website van eToro bent gegaan, zie je rechts bovenin de tekst “Meld u aan”  staan (of “Join now”, als je de voorkeur geeft aan de Engelse site).

Door hierop te klikken, kom je terecht in het venster waar je kan beginnen met het creëren van je account.

De rest spreekt haast vanzelf: nadat je je gegevens hebt ingevuld, dien je enkel nog je account nog te verifiëren aan de hand van de verificatiemail die naar je gestuurd wordt.

En dat was het; na je account te hebben geverifieerd, ben je al klaar om door te gaan naar de volgende stap!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Beleggen kan natuurlijk niet zonder geld in te leggen. Dit is dan ook de volgende stap.

Omdat het om jouw geld gaat, is veiligheid natuurlijk essentieel. Dit is ook waarom je eerst je identiteit dient te bevestigen.

Hiervoor dien je een kopietje van een identificatiebewijs te uploaden.

Wanneer je dit gedaan hebt, krijg je een vragenlijst die je verplicht bent in te vullen om aan te geven dat je op de hoogte bent van de risico’s die beleggen met zich mee kan brengen.

Zodra je je identiteit hebt bevestigd, en de vragenlijst beantwoord, kan je eindelijk beginnen met het inzetten van je geld. Dit kan je via verscheidene betaalmethoden doen.

Wel is  het belangrijk om te weten dat je minstens €170,- stort. Is dit gelukt? Dan kan je nu eindelijk beginnen met beleggen!

beleggen in grondstoffen etoro
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Kies een Grondstof om in te Beleggen

beleggen in grondstoffen kies je grondstof
Filter eenvoudig op grondstoffen en kies een interessante grondstof voor jou

Zoals we al eerder hadden aangegeven, zijn er veel verschillende soorten grondstoffen om in te beleggen. Ga je voor agrarische producten? Of wellicht vind je edelmetalen toch interessanter?

Er is veel keuze, en wellicht heb je hulp nodig van je broker om de juiste uit te kiezen. Zodra je de keuze hebt gemaakt, ben je klaar voor het echte werk: beleg in goud of investeer in olie.

Stap 5: Doe je eerste investering

Nog nooit eerder belegd? Dan kan het lastig zijn om direct met het investeren te beginnen. Gelukkig kan je oefenen met het eToro-proefaccount.

Het investeren kan spannend zijn, maar met de hulp van eToro, zal je zien dat het reuze mee kan vallen. Natuurlijk merk je dit het beste door daadwerkelijk te investeren!

Dus of je nou wil beleggen in goud, of investeren in olie, of misschien wel wil beleggen via een bank, het is belangrijk om eerste goed te weten wat je wilt, alvorens je investeert.

commodity trading etoro

Overtuigd van de waarde van beleggen in grondstoffen? Start vandaag nog gratis bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Op welke manieren kan in Beleggen In Grondstoffen?

Nu je weet in welke grondstoffen je allemaal investeren kunt, en wat de geschiedenis ervan is, is het tijd om toch een van de belangrijkste aspecten te behandelen: hoe erin te beleggen.

Om te beginnen zijn er verschillende manieren om te beleggen in grondstoffen. Enkele hiervan zullen we benoemen:

 • Beleggen in futures-contracten – je bepaalt een specifieke prijs op een bepaalt moment in de toekomst.
 • Investeren in een ETF (exchange-traded fund) – je belegt in een fonds dat de focus legt op meerdere grondstoffen of bedrijven die actief zijn in dit gebied.
 • Beleggen via CDF-brokers – beleg zonder dat de grondstof opgeslagen moet worden.
 • Bedrijfsaandelen kopen – investeer in de aandelen van een bedrijf dat grondstoffen delft of bewerkt.

Verder is natuurlijk ook gewoon mogelijk te investeren in een bepaalde hoeveelheid van een grondstof, door bijvoorbeeld goud of olie te kopen.

Het rendement van in Grondstoffen Beleggen

Bij het in grondstoffen beleggen, kan je het rendement op meerdere manieren realiseren. Wanneer je grondstoffen bijvoorbeeld direct inkoopt, behaal je je rendement wanneer deze grondstoffen voor een hogere prijs verkoopt dan dat je ervoor betaald hebt.

Dit is anders wanneer je investeert in een bedrijf of ETF dat zich met grondstoffen bezighoudt; loopt het bedrijf goed, dan kan je aandeel in waarde stijgen en wordt je rendement behaald wanneer je deze aandelen weer doorverkoopt.

Uitdagingen en risico's

Beleggen in grondstoffen gaat echter niet helemaal gepaard zonder de nodige obstakels; prijsontwikkelingen zijn bijvoorbeeld lastig te bepalen of voorspellen. En dat is nog niet eens alles.

Omdat grondstoffen erg schaars kunnen zijn, maar ook plotseling een overvloed hebben, is de waarde van grondstoffen constant aan het veranderen. Als deze waarde stijgende is, haal je er natuurlijk makkelijk je rendement uit, maar wanneer hij daalt, kan je erg veel verlies draaien.

Wat ook handig is om te weten, is dat grondstoffen op twee verschillende markten verhandeld worden, namelijk de spotmarkt en de termijnmarkt.

Op de spotmarkt komen handelaren fysiek bij elkaar om de grondstof direct te verhandelen voor geld. Hier wordt betaald met de spotprijs, die vaak lager ligt dan de prijs op de termijnmarkt.

Op de termijnmarkt wordt gehandeld in grondstoffen waarbij op termijn wordt afgesproken wat de levering wordt; oftewel, je handelt in futures. Dit kan vooral voor beginnende beleggers moeilijk zijn om te begrijpen.

Op zoek naar een geschikte broker om te handelen in grondstoffen? Maak gratis een account aan bij eToro en verken het aanbod!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen In Grondstoffen - wat zijn de voordelen?

Nu je alle risico’s weet van in grondstoffen beleggen, is het misschien lastig om de stap te zetten om bijvoorbeeld te beleggen in goud of te investeren in olie.

Maar we blijven natuurlijk optimistisch en laten je graag zien waarom veel beleggers het de risico’s wel waard vindt – want wat zijn nou precies de voordelen van in grondstoffen beleggen?

Ten eerste is het een erg geruststellend idee dat grondstoffen niet failliet kunnen gaan. Hoewel de waarde van grondstoffen zeker kan dalen, is faillissement niet mogelijk; grondstoffen zijn geen bedrijven die zich door diverse factoren failliet moeten verklaren.

Daarnaast zijn grondstoffen schaars; er is geen onbeperkte voorraad en bij hogere schaarste neemt de waarde alleen maar toe – oftewel, dit kan na een poosje een mooi rendement opleveren!

Een derde belangrijk aspect is de vraag naar grondstoffen; deze zal namelijk alleen nog maar toenemen. Grondstoffen zijn namelijk essentieel voor belangrijke economische markten, zoals de industrie.

Weet je genoeg en hebben de voordelen je overtuigd? Start dan vandaag nog gratis bij eToro en begin met commodity trading!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van in Grondstoffen Beleggen

Voordelen

Nadelen

Afwegingen gemaakt? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Ga snel naar eToro om te kijken of grondstoffen jouw handelsproduct zijn om een succesvolle belegger mee te worden!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen in grondstoffen: het overzicht

Het is soms erg lastig om de stap te zetten om met beleggen te beginnen, en dat is maar al te begrijpelijk. Daarom vinden we het belangrijk om nog even alles voor je op een rijtje te zetten.

Hoewel in grondstoffen handelen dus al een eeuwigheid bestaat, is er in de loop van de jaren veel veranderd; waar je vroeger je knollen ruilde voor tarwe, kan je nu online in grondstoffen beleggen.

Er zijn veel verschillende soorten grondstoffen om in te investeren. Je kunt beleggen in goud, of investeren in olie, maar er zijn veel meer opties, namelijk de volgende:

 • Agrarische producten – bijvoorbeeld graan, cacao, katoen of koffiepoeder
 • Energie – bijvoorbeeld aardgas of aardolie
 • Metalen – bijvoorbeeld tin, ijzer of koper
 • Edelmetalen – bijvoorbeeld goud, zilver of platinum
 • Chemische elementen – bijvoorbeeld  uranium, lithium of kobalt.

Verder zijn er meerdere manieren om te beleggen in grondstoffen, namelijk de volgende:

 • Grondstoffen opkopen – je koopt een bepaalde hoeveelheid grondstoffen en verkoopt ze door wanneer ze in waarde gestegen zijn.
 • Beleggen in futures-contracten – je bepaalt een specifieke prijs op een bepaalt moment in de toekomst.
 • Investeren in een ETF (exchange-traded fund) – je belegt in een fonds dat de focus legt op meerdere grondstoffen of bedrijven die actief zijn in dit gebied.
 • Beleggen via CDF-brokers – beleg zonder dat de grondstof opgeslagen moet worden.
 • Bedrijfsaandelen kopen – investeer in de aandelen van een bedrijf dat grondstoffen delft of bewerkt.

Ken je de ins en outs van beleggen in grondstoffen na het lezen van dit artikel? Start dan meteen met commodity trading via eToro.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Een grondstof is een fysiek bezit dat vaak wordt verwerkt tot producten en essentieel zijn om mensen in de maatschappij te voorzien van hun behoeftes en benodigde diensten.

In de wereld van beleggen onderscheiden we de volgende categorieën grondstoffen:

 • Agrarische producten – bijvoorbeeld graan, cacao, katoen of koffiepoeder
 • Energie – bijvoorbeeld aardgas of aardolie
 • Metalen – bijvoorbeeld tin, ijzer, koper of beleg in goud
 • Edelmetalen – bijvoorbeeld goud, zilver of platina
 • Chemische elementen – bijvoorbeeld  uranium, lithium of kobalt.

In grondstoffen beleggen is wanneer je investeert in grondstoffen, bedrijven, ETF’s of futures die ermee te maken hebben. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in goud, door te investeren in een mijn die goud delft. Maar het is ook mogelijk te investeren in olie door er futures in te halen.

Ja, het is ook via uw bank mogelijk om in grondstoffen te beleggen. Dit wordt vaak gedaan en men bouwt er graag een spaarrekening mee op.

Tegenwoordig wordt het steeds populairder om via bijvoorbeeld de Rabobank in grondstoffen te beleggen. Omdat veel mensen vertrouwen hebben in hun bank, beleggen ze bijvoorbeeld in goud of investeren ze in olie via hun bank. Dit doen ze omdat het in grondstoffen beleggen risico’s met zich meebrengt.

Of je nou in grondstoffen wil beleggen via ING, Rabobank of ABN-Amro, bij nagenoeg elke Nederlandse bank is dit mogelijk. Zit jij bijvoorbeeld bij de ING, dan kan je via ING beleggen op zoek naar de grondstoffen waarin jij via ING in wil investeren. 

Let wel op, want net zoals bij brokers komen ook hier risico’s bij kijken!

Jazeker, beleggen in grondstoffen levert absoluut rendement op. Maar het ligt er natuurlijk wel aan hóe je belegt.

Wanneer je grondstoffen bijvoorbeeld direct inkoopt, behaal je je rendement wanneer deze grondstoffen voor een hogere prijs verkoopt dan dat je ervoor betaald hebt.

Echter, als je investeert in een bedrijf of ETF dat zich met grondstoffen bezighoudt, dan wordt je rendement behaald wanneer je bedrijf goed loopt, de waarde van je aandelen stijgt en je deze weer doorverkoopt.

Ook beginnend beleggers kunnen in grondstoffen beleggen. Echter, er komen hierbij wel enkele risico’s kijken.

Bovendien zijn er twee verschillende markten waar grondstoffen worden verhandeld, namelijk de spotmarkt en de termijnmarkt.

Hoewel de spotmarkt voor beginnend beleggers weinig complicaties oplevert, wordt de grondstof hier wel voor een lage prijs verhandeld. Bij de termijnmarkt zijn deze prijzen hoger, maar wordt er gehandeld in futures, die erg lastig kunnen zijn vor beginnend beleggers.

Beleggen In Grondstoffen: Conclusie

Nadat je je ingelezen hebt, alle voor- en nadelen hebt afgewogen, een manier van grondstoffen beleggen hebt gekozen en een online broker als eToro hebt gekozen om dit mee te bewerkstelligen, rest er nog één vraag: wanneer ga je beginnen?

Of je nou zegt: “ik beleg in goud“, of denkt “ik investeer in olie“, één ding is zeker: jij gaat in grondstoffen beleggen. Je kunt via bijvoorbeeld Rabobank grondstoffen beleggen, grondstoffen beleggen via ING, maar ook gebruik maken van een broker.

Wat past bij jou? Wat voor belegger ben jij? Uiteindelijk begint iedereen bij de grond; vanaf daar kan je alleen maar hoger klimmen.

Ik wil beleggen in grondstoffen!
Bij eToro is elke manier van in grondstoffen beleggen mogelijk. Wacht dus niet langer en meld je nu aan bij eToro, zodat het grondstoffen beleggen kan beginnen!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

Scroll naar boven