Beleggen in olie | Hoe begin je met handelen in olie? (2024)

Als je aan beleggen denkt, zal beleggen in grondstoffen wellicht niet meteen als eerste bij je opkomen. Toch is er een grote markt voor deze beleggingen. Je kunt ook zelf als particuliere belegger eenvoudig beleggen in grondstoffen als olie!

Zelf Beleggen in Olie - een stappenplan

Wil jij beleggen in grondstoffen zoals olie? Maak dan via de knop hiernaast snel een account aan bij de online broker eToro!

In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze beleggingsmethode, hoe te beleggen in olie en wat de voor- en nadelen van het beleggen in olie zijn. Daarnaast kun je via het stappenplan in dit artikel zelf snel beginnen met je eerste investering in olie!

Hoe kun je Beleggen in Olie?

Je kunt op drie manieren in olie beleggen: Futures en opties kopen, handelen via CFD’s en investeren in oliebedrijven derivaten. We zullen deze drie mogelijkheden later in dit artikel uiteenzetten.

Allereerst zullen we echter uitleggen hoe en waar je het beste in olie kunt beleggen Dit kun je namelijk het beste via een online broker doen, hieronder hebben we er een paar voor je uitgelicht.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je begint met beleggen in olie, kun je het beste een online broker uitzoeken die bij jou handelsstrategie past. Er zijn een tal van online brokers op de markt, met elk hun voordelen en nadelen.

We zullen een paar van onze aanraders voor je op een rijtje zetten.

eToro

eToro logotype

eToro is dé keuze voor de beginnende belegger. Je kunt met het gebruiksvriendelijke interface en lage instapniveau op je gemak bekend raken met de beleggingswereld en het platform.

eToro heeft een tal van handige tools waar je profijt van kunt hebben, maar degene die wij het fijnst vinden, is de CopyTrading functie.

Met deze tool kun je portfolio’s van succesvolle beleggers bekijken compleet met behaald rendement en risicowaarde. Je kunt deze portfolio’s zelfs volledig kopiëren.

De online broker biedt een scala aan andere handelsproducten. Je kunt naast beleggen in olie en andere grondstoffen ook investeren in aandelen, ETF’s, en CFD’s. Zo kun je gemakkelijk via één broker je portfolio gespreid houden, wat je risico verlaagt.

beleggen in olie copytrading
CopyTrading tool in eToro

Als je nog onzeker bent over de risico’s die beleggen met zich meebrengt, of als je op je gemak het platform wilt verkennen, kun je ook gebruik maken van de gratis demofunctie. Met deze functie kun je zonder risico beleggingen maken en de verschillende handelsmarkten van eToro verkennen.

Je bepaalt zelf wanneer je klaar bent voor het echte werk, waarbij je profiteert van een lage minimale inleg van €170,-, om ook zonder de demofunctie de mogelijkheid te bieden om met een relatief laag risico te beginnen met beleggen.

Ook betaal je 0% commissie over het beleggen in aandelen en ETF’s en doorgaans lage kosten over de andere soorten beleggingen. eToro wordt ondere andere gereguleerd door het Britse FCA (Financial Conduct Authority), dus ook is deze broker een betrouwbaar platform om mee te beleggen. 

Meer weten over deze broker? Bekijken onze eToro review of maak meteen een account aan op de eToro webpagina via onderstaande knop.

 

Plus500

Als je je specifiek wilt richten op CFD’s, dan is Plus500 een goede optie. Dit platform specialiseert zich specifiek in CFD’s en heeft hier dus ook de nodige analysetools voor. 

Daarnaast is de broker gereguleerd in meerdere landen en is deze dus erg betrouwbaar.

Ook bij Plus500 kun je beginnen met een gratis demo-account om jezelf bekend te maken met het platform. Zo kun je op je gemak de mogelijkheden van CFD’s verkennen en bekijken hoe de analysetools werken. Wanneer je er klaar voor bent, kun je beginnen met handelen in CFD’s.

Het nadeel is echter wel dat Plus500 zich echt alleen richt op CFD’s, dus wil je in andere handelsproducten beleggen, dan is dat op dit platform helaas niet mogelijk. 

Let op

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Voordat je kunt beginnen met beleggen, zul je uiteraard nog een paar stappen moeten ondernemen. De eerste stap is een account aanmaken bij de broker van jouw keuze.

Voor dit stappenplan hebben we eToro als voorbeeld genomen, maar bij de meeste brokers gaat dit proces veelal hetzelfde. Op de webpagina van eToro kun je je account maken en vervolgens activeren via de verificatie e-mail.

Stap 3: Stort geld

Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je bijna beginnen met beleggen. Dan zul je natuurlijk wel eerst geld op je account moeten hebben.

Bij eToro kun je gebruik maken van een tal van betalingsopties, denk hierbij aan iDeal, creditcard, SoFort of PayPal. Met sommige betalingsopties staat het vaak zelfs nog dezelfde dag op je account!

Je zult wel, voor je eigen veiligheid, jezelf moeten verifiëren door middel van een kopie van je paspoort. Zo kan niemand je account zomaar overnemen en kun je bewijzen dat jij de eigenaar bent van het account.

Ook zul je een (wettelijk) verplichte vragenlijst in moeten vullen die onder andere vraagt of je je bewust bent van de risico’s van beleggen.

beleggen in olie etoro beleggingsvenster
Beleggen in olie via eToro

Stap 4: Start met Beleggen in Olie

beleggen in olie grafiek 1 jaar
Actuele olieprijs koers in eToro

Nu heb je alles klaar om te beginnen met beleggen in olie. Dit kan op een aantal manieren die in het volgende deel van het artikel zullen bespreken, maar je kunt het beste eerst die olieprijs koers in eToro opzoeken zodat je in elk geval bekend bent met de actuele olieprijs.

Aan de hand hiervan kun je inschatten of je daadwerkelijk wilt gaan beleggen in olie, of dat je wilt kijken naar de andere handelsproducten die eToro aanbiedt.

Als je besloten hebt aan de hand van de actuele olieprijs koers om te beleggen in olie, kun je dit doen door op de blauwe knop ‘Handelen’ rechtsboven te klikken

Beleggen in Olie: futures en opties

Zoals eerder aangegeven zijn er drie verschillende mogelijkheden om te investeren in olie. Allereerst zullen we de mogelijkheid om met futures en opties in olie te beleggen bespreken. Futures en opties zijn de meest ingewikkelde optie van de drie en worden meestal alleen door ervaren beleggers gebruikt.

Bij beide handelsmethodes, speculeer je over de prijs van een handelsproduct in de toekomst tegen een bepaalde hefboom. Je kunt dus grote winsten boeken als je de markt goed leest, maar ook even grote verliezen.

Future

Een future is een afspraak om de onderliggende waarde van een handelsproduct in de toekomst te verhandelen tegen een vooraf afgesproken prijs. Alles is van tevoren afgesproken en zul je bij futures ook een borg moeten betalen om te waarborgen dat je genoeg kapitaal hebt.
 
Als je het handelsproduct, zoals bijvoorbeeld een inschatting van de olieprijs koers op een bepaald tijdstip in de toekomst, goed inschat, zul je vaak exponentiële winst maken. Het inschatten van de markt in de toekomst is erg risicovol en dus alleen aangeraden als je al een redelijk ervaren belegger bent.
beleggen in olie
Naast olie is het ook mogelijk om te beleggen in veel andere grondstoffen via eToro. Maak gratis een account aan en begin direct!

Optie

Opties en futures zijn vrijwel hetzelfde, alleen zijn bij futures beide partijen verplicht om het handelsproduct te verhandelen op een bepaald tijdstip. Bij een optie is slechts één partij verplicht om een handelsproduct te kopen of verkopen, afhankelijk van het type optie.
 
Wie de optie koopt, verkrijgt dus een recht om een handelsproduct te verhandelen, terwijl de ‘schrijver’ of aanbieder van de optie een plicht heeft dit handelsproducten te kopen of verkopen.

Beleggen in Olie via CFD's

Wanneer je handelt in CFD’s, leg je in op de olieprijs koers verwachting. Stijgt de oliekoers en heb je dit correct ingeschat, zul je winst maken. Echter kun je ook winst maken als je een koersdaling correct inschat. CFD’s zijn vaak gericht op korte termijn winsten en brengen meer risico met zich mee dan standaard beleggingen.

CFD’s zijn aantrekkelijk voor beleggers die bepaalde handelsproducten niet willen bezitten, maar wel willen inleggen op de koerswisselingen van dit handelsproduct. Dit is dus vooral populair bij volatiele handelsproducten als cryptocurrency’s.
 
Je zet in op koerswisselingen op vaak de korte termijn door middel van een hefboom, waarbij je exponentieel meer winst kunt maken bij een correcte voorspelling, maar ook meer dan je inleg aan verlies kunt maken bij een foute inschatting.
beleggen in olie etoro cfd handel
Stel een stop loss, hefboom en take profit in wanneer je in CFD's handelt

Let op: 76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Het is dus erg belangrijk om bij beleggen in olie via CFD’s een stop loss order in te zetten. Op deze manier wordt je positie automatisch gesloten bij een bepaald bedrag, waardoor je je verliezen kunt beperken zonder dat je je positie handmatig hoeft te sluiten.

Wat mensen vaak ook doen is een zogenaamd ‘take profit’ bedrag in te stellen. Zo kun je als je en hoge piek verwacht die snel zal kelderen, je positie meteen sluiten wanneer bijvoorbeeld de olieprijs koers deze piek behaalt zodat je maximaal winst kunt maken.

Beleggen in de Oliemarkt

Wil je direct beleggen in de oliemarkt, dan is dit uiteraard ook mogelijk. Op eToro kun je beleggen in zowel de grondstof olie, grote oliemaatschappijen als Shell of als olie ETF (Exchange Traded Fund)
 
Hieronder zullen we deze drie beleggingsmethodes kort toelichten.

Beleggen in olie als grondstof

Bij eToro en een aantal andere brokers heb je de mogelijkheid om te beleggen in olie als grondstof. Echter is het niet rendabel om fysieke vaten olie te kopen, daarom worden deze vaak aangeboden in de vorm van futures. 

Je kunt hiervoor naar de ‘Handelsmarkten’ in je eToro dashboard gaan en vervolgens drukken op de markt grondstoffen bovenin. Hier vindt je een overzicht van grondstoffen, waarvan olie natuurlijk deel van uitmaakt. Als je vervolgens op olie klikt, zul je een overzicht zien van de actuele (future) olieprijs en de oliekoers.

Daarnaast vind je ook andere handige informatie die van pas kunnen komen als je wilt beleggen in olie.

Beleggen in een oliemaatschappij

Uiteraard handen de koersen van oliemaatschappijen direct samen met de olieprijs koers: stijgt de oliekoers, dan zullen deze bedrijven ook stijgen in waarde. De meest voor de hand liggende optie in deze is natuurlijk Shell. 

Door te beleggen in Shell, leg je als het ware ook voor een deel in op de oliekoers. Echter is het bij steeds meer oliemaatschappijen zo dat ze hun aanbod aan het diversifiëren zijn en steeds minder afhankelijk worden van de oliekoers.

Toch blijven de meeste bedrijven nog hevig afhankelijk van de oliekoers, omdat er nog steeds ontzettend veel geld in deze markt zit.

Het nadeel van het investeren in oliemaatschappijen, is dat veel oliemaatschappijen een minder goede reputatie hebben opgebouwd dankzij schandalen waarbij de publieke opinie, en daarmee dus ook de aandelenkoers, keldert.

Ook deze methode biedt eToro aan, als je wilt investeren in een oliemaatschappij, kun je dit doen door het bedrijf in de zoekbalk bovenin je eToro client in te voeren. Let er wel op dat in olie investeren op de lange termijn wellicht minder rendabel zal zijn dan duurzamere opties.

Beleggen in olie via ETF's

Beleggen in olie in ETF’s is een goede manier om je portfolio gespreid te houden. ETF’s (Exchange Traded Fund) zijn passief beheerde beleggingsfondsen die probeert de onderliggende beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen.

beleggen in olie ETF etoro
Voorbeeld van een olie ETF in eToro

Deze handelsmethode is erg gediversifieerd, omdat ETF’s bestaan uit een groot aantal verschillende aandelen waar een ETF telkens een klein aantal aandelen van bezit.

Dit kunnen aandelen zijn van bijvoorbeeld olieproducenten of -maatschappijen, of gewoon een afspiegeling van olieproducten.

Oliekoers verwachting op de lange termijn

Olie is al sinds tijden een zeer lucratieve grondstof geweest, met bedrijven zoals Shell die hier volop van hebben geprofiteerd en inmiddels grote spelers zijn op de wereldmarkt. Toch wordt de wereld steeds meer gericht op duurzaamheid en een energietransitie naar groene energie.

Olie zal dus een steeds minder grote rol spelen op de (zeer) lange termijn. Sinds de sterke daling van de koers in maart 2020 dankzij de corona lockdown, heeft de oliekoers het zwaar te verduren gekregen, mede ook door het vele thuiswerken dat het ‘nieuwe’ normaal schijnt te zijn.

Hierdoor gebruiken mensen minder vaak hun auto, wat dus ook tot minder olieconsumptie leidt. Verrassend genoeg, verwachten veel analisten toch dat de olievraag en uiteindelijk ook de olieprijs zich zal herstellen na de aankondiging van het vaccin.

Maar waarschijnlijk gaat de olieprijs in 2022 of 2024 zich zelf pas weer corrigeren.

Is olie dus een slimme investering in 2022? Dit ligt heel erg aan de handelsstrategie die je aanhoudt, ben je een korte termijn belegger, dan kun je inleggen op bijvoorbeeld verwachte koerswisselingen in de vorm van CFD’s of futures.
 
Echter is de kans groot dat de impact van olie op de wereldmarkt steeds minder zal worden, en dus ook die olieprijs verwachting op de zeer lange termijn niet zal verbeteren.

Veel beleggers met het oog op de toekomst richten zich dus liever op duurzamere beleggingsopties, omdat de toekomst van olie er niet rooskelurig uitziet. Voor nu blijft olie echter nog steeds een interessante beleggingsoptie.

beleggen in olie investeerders etoro
Olie blijft een zeer populair handelsmiddel op de beleggingsmarkt

Olie Beleggen: veelgestelde vragen

Dit is in principe mogelijk, door olievaten te kopen. Dit is echter geen goed idee voor beleggers, vaten olie bevatten namelijk al snel honderden liters olie en het zou een groot probleem zijn als deze vaten zouden lekken bij bijvoorbeeld transport.

Ook moet je de olie vervolgens transporteren en heb je een opslagplek nodig, waardoor je waarschijnlijk meer zult verliezen wanneer je het uiteindelijk zal doorverkopen. Het beste blijft dus om te beleggen in niet-fysieke olie handelsproducten als ETF’s of futures.

Er zijn een aantal factoren welke de oliekoers hevig beïnvloeden. Allereerst natuurlijk het vraag en aanbod: wanneer er bijvoorbeeld veel mensen thuiswerken zoals nu het geval is, zal de vraag naar olie over het algemeen kelderen, terwijl het aanbod hetzelfde blijft of zelfs stijgt.
 
Hierdoor zal dit dus een negatieve invloed hebben op die oliekoers, ook omdat er uiteraard een gelimiteerde opslag is voor olievaten.
 
Deze opslagplekken zijn natuurlijk gigantisch, maar als er geen vraag is zoals in maart, zullen deze vaten extra goedkoop moeten worden verkocht: het is immers niet mogelijk om de olieproductie stil te leggen.

Omdat je niet echt kunt beleggen in fysieke olievaten, wordt olie op de markt aangeboden als future. Dit betekent dus dat deze een prijs aanhoudt die in de toekomst verwacht wordt.

Je kunt dus bij beleggen in olie helaas niet profiteren van zeer scherpe koerswisselingen, omdat deze vaak onverwacht zijn, zoals de ineenstorting van de oliemarkt in maart/april 2020.

Ook ETF’s hanteren dus de gemiddelde prijs van de aangeboden futures op de oliemarkt, je kunt dus op geen enkele manier profiteren van de volatiele actuele olieprijs.

Desondanks blijven olieprijzen zelfs met futures relatief een erg volatiel handelsproduct waar veel geld mee te verdienen valt met slimme beleggingen.

Als je kiest voor een gereguleerde en gerenommeerde broker als eToro, zijn je geld en beleggingen over het algemeen in goede handen. Echter zullen cybercrime en hackers een steeds groter probleem worden in de toekomst wanneer je online belegt, er is op deze markt immers een hoop geld in de omloop.

Zorg in elk geval dat je account met een sterk wachtwoord beveiligt is en verander dit wachtwoord regelmatig, zou kun je de kans dat je account gehacked wordt sterk verminderen.

Dit is mogelijk met CFD’s. Met CFD’s kun je ‘short’ gaan op de olieprijs, waardoor je inlegt op een geanticipeerde daling in de oliekoers. Daalt de oliekoers vervolgens daadwerkelijk, zul je hier vaak hoge winst op boeken dankzij de hefboomwerking.
 
Let er wel op dat hier altijd ook grotere risico’s aan vastzitten, omdat de hefboomwerking ook in werking wordt gesteld als je de koers verkeerd hebt ingeschat.

Beleggen in Olie: Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat olie een mogelijk winstgevende belegging kan zijn. Echter is het geen goed idee om te investeren in fysieke olie, door de opslag- en transportkosten zal je hier nooit rendement uit halen.

Kijk dus altijd naar beleggingsmogelijkheden als futures, opties, CFD’s, ETF’s of het beleggen in aandelen van oliemaatschappijen. Elk van deze beleggingsmethodes heeft zijn voordelen en nadelen, maar onthoud ook dat je ook geld kunt verdienen aan koersdalingen.

Dit houdt in dat je dus ook winst kunt maken met het beleggen in olie wanneer de koers juist slecht gaat. Bestudeer dus aandachtig het nieuws en de oliemarkt en beleg verstandig wanneer je kiest om te beleggen in olie.

Beleggen in Olie met eToro?
Op het online platform van eToro kun je direct beleggen in olie door middel van ETF's, futures en nog veel andere mogelijkheden! Maak meteen een account aan en bekijk de opties.
TIP
Scroll naar boven