Winst maken op de Aandelen Koers

Als belegger mag je uiteraard zelf bepalen waarin je wilt investeren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het samenstellen van je beleggingsportefeuille, maar welke aandelen koers moet je nou in de gaten houden om een succesvolle belegger te worden?

In dit artikel ‘aandelen koers’ vertellen wij meer over verschillende brokers en hoe een aandelen koers nu precies tot stand komt.

Profiteren van de Aandelen Koers

Wil jij ook op de hoogte blijven van alle aandelen koersen? Maak snel een account aan bij eToro en struin het platform af!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel bespreken wij de redenen waarom hoe de prijs van een aandelen koers tot stand komt, waarom bedrijven willen dat de koers hoog is en hoe een koers bepaald wordt.

Daarnaast vertellen wij de voor- en nadelen van het beleggen en geven wij tips voor het beleggen in aandelen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is een Aandelen Koers?

Een aandelen koers is de waarde die je betaalt voor de aanschaf van een aandeel in een bedrijf. Dit wordt ook wel de aandelenprijs genoemd. 

De aandelen koers ligt niet vast, maar beweegt op basis van de veranderende marktomstandigheden. De koers van een aandeel stijgt als een bedrijf goed presteert, maar daalt wanneer een bedrijf niet voldoet aan de verwachtingen.

Je kunt op zoek naar een aandelen koers van een specifieke beurs zoals de AEX. Alle aandelen van de AEX hebben een eigen koers maar er wordt ook nog wel eens gesproken over de AEX koers.

Als mensen het over de volledige AEX koers hebben gaat het om de AEX index. De AEX index zijn de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie in Nederland.

De AEX index en daarmee de AEX koers wordt berekend op een puntenaantal, op het moment van schrijven is dat 720. Je kunt ook beleggen in de AEX index door een te investeren in een tracker die de AEX koers volgt. 

Het voordeel van de AEX index en de AEX koers ten opzichte van een individuele aandelen koers is dat er veel minder risico zit bij een index. Omdat er in de AEX index 25 bedrijven zitten is het geen probleem als het slecht gaat met één bedrijf uit deze index. 

Geïnteresseerd over meer aspecten van aandelen kopen? Lees dan ons artikel over aandelen kopen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik zelf beleggen in een Aandelen Koers?

De aandelen koers kunt gemakkelijk in de gaten houden via je online broker. 

Het belangrijkste is dat je vooraf goed bent ingelicht over het beleggen. Daarnaast is het van belang dat je handelt via een goede betrouwbare broker of bank.

Elke broker en bank is verschillend en hanteert verschillende tarieven. In dit artikel vertellen wij alles over de voor- en nadelen van verschillende brokers.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je besloten hebt om te beleggen, is het belangrijk om dit te doen via een goede online broker die betrouwbaar en gereguleerd is. Je wilt immers dat je investeringen veilig staan.

Vooraf is het erg belangrijk dat je onderzoek doet naar wat voor kosten een broker berekent. Je hebt namelijk verschillende commissie en transactiekosten en sommigen vragen zelfs ook helemaal niets.

Bij de meeste brokers heb je keuze uit verschillende handelsproducten zoals ETF’s, CFD’s en grondstoffen. Kijk dus vooraf of een broker wel het handelsproduct aanbiedt waarin jij wilt handelen.

Het is ook belangrijk dat een broker gereguleerd wordt door minstens één toezichthoudende instantie. In Nederland is dit de AFM.

De meeste brokers hebben naast een website ook een mobiele app die je kunt downloaden. Zo heb je al je beleggingen binnen handbereik,

Omdat het beleggen steeds populairder wordt en er steeds meer brokers bijkomen is het soms moeilijk om een juiste broker te vinden. Wij hebben daarom een tweetal brokers op een rijtje gezet met de voor- en nadelen.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:1
Valutaparen100401007050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFIN
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand

Beleggen in Aandelen Koers bij eToro

Voor een beginnende belegger is eToro perfect. Dit dankzij het vriendelijke gebruikersinterface en het grote aanbod aan handige tools.

eToro is niet voor niets het grootste handelsplatform op de online broker markt. Daarnaast wordt het onder andere gereguleerd door de Britse FCA.

Wat eToro onder andere onderscheidt van de meeste andere brokers, is de CopyTrading feature. Met deze functie kun je door eToro aanbevolen succesvolle beleggers vinden, hun portfolio’s en rendement bekijken en zelfs het portfolio in zijn geheel overnemen.

Het Copytrading Network van eToro

Zo kun je meteen een sterk portfolio overnemen van ervaren beleggers.

Uiteraard kun je op het online platform naast beleggen in een tal van andere handelsproducten. Denk hierbij aan onder andere aan CFD’s, grondstoffen, indexen en forex trading. Daarnaast kun je al beleggen met een laag minimaal inlegbedrag van €170,-.

Om te leren beleggen zonder risico, kun je ervoor kiezen om te beginnen met de gratis demofunctie. Zodra je het platform verkend hebt en je comfortabel bent met beleggen, kun je overgaan op beleggen met echt geld.

Met beleggen in ETF’s en aandelen betaal je 0% commissie. Zo kun je ook met echt geld met relatief weinig risico beleggen.

Wil je meer over deze goede broker weten, lees dan onze uitgebreide review over eToro. Je kunt ook direct beginnen met handelen door op de groene knop te drukken.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen in Aandelen Koers bij DEGIRO

DEGIRO is een Nederlandse broker dei in 2013 werd opgericht. Het bedrijf is nu gegroeid tot grootste broker van Nederland.

Je hebt bij DEGIRO direct toegang tot 5 verschillende beurzen wereldwijd. DEGIRO is een betrouwbare broker, want ze staan onder toezicht van het strenge AFM. Het is daarom een veilig platform om je geld te beleggen.

Je hebt bij DEGIRO keuze uit veel verschillende handelsproducten. Je hebt grote keuze uit aandelen op verschillende internationale beurzen, maar je kunt ook obligaties, beleggingsfondsen en trackers kopen.

Ook DEGIRO biedt naast een site ook een mobiele app aan waarmee je via je telefoon aan de slag kunt, erg handig dus!

Maak nu een account aan bij deze goed gereguleerde Nederlandse broker!

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor welke broker je hebt gekozen moet je een account aanmaken. Bij praktisch elke broker verloopt dit proces hetzelfde. Wij leggen dit proces uit bij eToro.

Je kunt bij eToro een account aanmaken via verschillende mogelijkheden. Zo kun je een account aanmaken met je Apple, Facebook of Google+ account.

Nadat je een account hebt aangemaakt krijg je direct toegang tot de gratis demoversie van eToro.

Mocht je willen beginnen met echt geld, dan moet je nog je identiteit bevestigen, een korte vragenlijst doorlopen en geld op je account zetten.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Na je registratie bij eToro kun je direct gebruik maken van de gratis demoversie om het platform te herkennen, portfolio’s te bekijken en verschillende koersen van verschillende assets analyseren.

Voordat je gaat beginnen met echt geld moet je nog een geldig identiteitsbewijs en bankrekeninggegevens uploaden.

Je hebt keuze uit veel verschillende betalingsmogelijkheden zoals PayPal, iDeal, creditcard en bankoverschrijving.

Betaalopties

Stap 4: Zoek een geschikte Aandelen Koers

Verschillende aandelen bij eToro

Via eToro heb je toegang to maar liefst 1700 aandelen van verschillende bedrijven.

Je hebt direct toegang tot verschillende beurzen waar de aandelen worden verhandeld. Je krijgt toegang tot internationale en buitenlandse beurzen als de NASDAQ en NYSE.

Bij deze broker heb je het voordeel dat je niet een heel aandeel hoeft te kopen. Bij sommige grote bedrijven kan een aandeel per stuk in honderden euro’s lopen.  Dit maakt het handelen in grote aandelen als Tesla een stuk gemakkelijker.

Stap 5: Doe je eerste investering in een Aandelen Koers

Je investering doen je vrij eenvoudig bij eToro door op het aandeel je klikken en vervolgens op de button ‘handelen’ te klikken. Zo ben je al snel eigenaar van je eerste aandeel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe komt de prijs van een aandeel tot stand?

Wanneer een bedrijf de aandelenbeurs opgaat komt in eerste instantie de prijs van een aandeel tot stand. Dit heet ook wel initial public offerring (IPO).

De prijs wordt op dat moment bepaald op basis van de vraag naar het aanbod van aandelen in het bedrijf. Deze prijzen worden doorgaans door een bookrunner vastgesteld. Dit is een lead manager die speciaal is aangesteld om een redelijke prijs te bepalen voor de IPO.

Na een IPO kan de aandelenkoers van een bedrijf worden beïnvloeden door een reeks van factoren. Een stijging van het aantal aandelen op de markt kan de koers doen dalen, ervan uitgaande dat de vraag hetzelfde blijft.

Tegelijkertijd zal een daling van de vraag, wellicht door veranderingen in het management van het bedrijf, de koers doen dalen. Het aanbod moet dan wel gelijk blijven.

Er kunnen heel veel verschillende factoren zijn die ervoor zorgen dat een en koers daalt of stijgt, zoals verwacht of onverwacht nieuws uit de branche, bekendmakingen van macro-economische gegevens en politieke aankondigingen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stijgen Aandelen Koers

Er zijn veel verschillende redenen voor een bedrijf om te hopen dat de koers van het aandeel stijgt. Een hoge aandelenprijs brengt een zeker aanzien met zich mee.

Dit kan op zijn beurt mogelijke overnames afschrikken. Naast het feit dat het bedrijf in staat is om een hoge omzet te draaien, betekent het ook dat het personeel dat in dienst is van het bedrijf en mogelijk ook aandelen in het bezit heeft hiervan profiteert.

Een manier voor een bedrijf om de aandelenkoers te laten stijgen is door dividend uit te betalen aan zijn aandelenbeurs als beloning voor hun investering. Dividenden trekken uiteraard nieuwe investeerders aan.

Dit vergroot de vraag naar aandelen en stuwt de aandelenkoers op. Daarnaast worden huidige aandeelhouders door dividend gestimuleerd om hun aandelen in bezit te houden in plaats van te verkopen.

Dit is goed voor het bedrijf, omdat een verkoopsgolf ervoor kan zorgen dat de koers daalt, daar de markt zich aanpast aan het toegenomen aanbod.

Een bedrijf kan ook koersdaling nastreven, bijvoorbeeld wanneer het zijn aandelen toegankelijker wil maken voor investeerders. Een zogenoemde aandelensplitsing kan in dat geval overwogen worden.

Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld een ‘two-for-one’ aandelensplitsing uitgeven. Daarmee verdubbel je het totale aanbod aan aandelen. Dat betekent dat de prijs van ieder aandeel zal halveren.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe wordt de Aandelen Koers bepaald?

De aandelen koers wordt bepaald door vraag en aanbod. Vraag een aanbod zijn feitelijk de belangrijkste spelers op de beurs.

Beleggers die beleggingsproducten willen kopen vormen de vraag. Beleggers die handelsproducten willen verkopen vormen het aanbod.

Aandelen Koers en het aanbod van het aandeel

Het aanbod van een aandeel hangt samen met de waarde van een aandeel. Zo geldt wanneer velen hun aandelen van een bedrijf op de beurs aanbieden, dus willen verkopen, dan zal de waarde flink afnemen en de koers instorten.

De dynamiek van de beurs is het spel van vraag en aanbod. Indien een koers van een bepaald aandeel zakt of plotseling ingestort is, kan het voor investeerders juist door de lage prijs ervan weer aantrekkelijk zijn om het te kopen. Zo kan het aandeel nog steeds een flink potentieel hebben.

Aandelen Koers: anticiperen op koersbewegingen

Vraag en aanbod bepalen de beweging van een aandelen koers. Een koers is feitelijk de hoogte van het bedrag wat beleggers op een bepaald moment, met de informatie die zijn op dat moment hebben, willen betalen voor een bepaald beleggingsproduct.

Nieuwe informatie kan de belegger inzicht geven in het koersverloop, op basis waarvan hij wil kopen of verkopen. Voor zelf beleggen is het daarom de kunst om op het juiste moment te anticiperen op koersschommelingen.

De belegger wil het juiste moment bepalen om te investeren. Doorgaans is dat bij een zo laag mogelijke, stijgende koers, dat zorgt er namelijk voor dat een belegging na verloop van tijd meer waard wordt.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voordelen van beleggen in een Aandelen Koers

Koersrendement – Met aandelen is het dus mogelijk om rendementen te behalen. Deze rendementen liggen veel hoger dan wanneer je bijvoorbeeld geld op je spaarrekening laat staan. Je zult goede rendementen moeten behalen om ervoor te zorgen dat je geen geld verliest en erop achteruit gaat met je vermogen.

Koersrendement is toch wel het grootste voordeel van een aandeel. Wanneer er naar de lange termijn wordt gekeken, is er te zien dat aandelen over het algemeen erg goeds stijgen. Natuurlijk vinden er af en toe dalingen plaats of zelfs beurscrashes, maar op lange termijn stijgen aandelen goed en als belegger kunt je hier goed op profiteren!

Dividendrendement – Naast koersrendement bestaat er ook dividendrendement. Dit is een rendement dat wordt uitgekeerd door de onderneming. 

Als aandeelhouder heb je recht op deze uitkering, mits deze door de onderneming is goedgekeurd. 

Zeggenschap als aandeelhouder – Er bestaat een zeggenschap als je aandeelhouder bent in een bepaald bedrijf. Wel is zeggenschap een voordeel dat door veel beleggers wordt onderschat. Je krijgt namelijk informatie diepe anders waarschijnlijk niet in een bepaald perspectief kon zien.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met beleggen in een Aandelen Koers

  • Begin al wanneer je nog jong bent
  • Houd altijd wat achter de hand
  • Vestig niet al je hoop op één aandeel
  • Liever slim kopiëren dan zelf het wiel uitvinden
  • Kijk verder dan alleen aandelen
  • Koop elke maand een beetje bij
  • let op de kosten

Veelgestelde vragen Aandelen Koers

In 2022 is het de verwachting dat de economie weer aan trekt ten opzichte van de coronacrisis dip in 2020. Veel aandelen koersen in getroffen sectoren zullen gaan stijgen. Zo trekt de reisbranche langzaam maar zeker weer en is het eveneens de verwachting dat de autobranche weer helemaal bij zal trekken.

Door een aandeel te kopen als de aandelen koers laag staat en die weer te verkopen als de aandelen koers hoger staat, maak je winst op de aandelen koers.

De aandelen koers wordt bepaald door de bedrijfsprestaties, maar er kunnen ook andere factoren van invloed zijn op de prijs van de aandelen. Zo kan een hoge vraag naar een bepaald aandeel er ook voor zorgen dat de aandelen koers stijgt. Dit hoeft niet per se met goede bedrijfsresultaten te maken te hebben. Neem bijvoorbeeld het falende Gamestop, waarvan de aandelen koers enorm steeg omdat het aandeel populair werd om short squeezes mee te voorkomen.

Zelf beleggen in aandelen doe je via een broker. Een broker is een financiele dienstverlener die is gespecialiseerd in beleggen en deze brokers bieden beleggersrekeningen aan. Deze heb je nodig om te kunnen beginnen met beleggen.

Een aandelen koers is een indicatie van de waardering van het bedrijf. Wanneer een bedrijf goede bedrijfsresultaten laat zien, stijgt haar waardering en haar aandelen koers.

Historisch gezien hebben bedrijven zoals Apple en Facebook enorm grote koersen ten danken aan hun extreem goede bedrijfsresultaten en hoge winsten.

Aandelen Koers: Conclusie

Een aandelen koers is de waarde die je betaalt voor de aanschaf van een aandeel in een bedrijf. Dit wordt ook wel de aandelenprijs genoemd.

De prijs van een aandeel komt tot stand door de vaststelling van een bookrunner. Dit is een lead manager die speciaal is aangesteld om een redelijke prijs te bepalen voor de IPO.

De koers stijgt en daalt naar vraag en aanbod. Is de vraag erg hoog, stijgt de koers, is het aanbod groter daalt de koers weer.

Wil je ook meeprofiteren van de aandelen koers, maak dan snel een account aan bij eToro en begin direct.

Aandelen koers volgen via eToro?
Profiteer nu van de dalingen en maak gauw een account aan bij eToro en houdt de aandelen koers goed in de gaten!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven