Aandeel Shell kopen & Live RDSA Aandeel Koers

Royal Dutch Shell, er zijn maar weinig mensen die deze oliemaatschappij niet kennen. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf vaak op een slechte manier naar voren in het nieuws. Toch blijft Shell een sterke positie in haar sector behouden.

Start met beleggen in Shell via een online broker - Stappenplan

Klaar om te beleggen in aandeel Shell of andere aandelen over heel de wereld? Start met eToro!

Bij eToro kun je beleggen in een tal van aandelen waaronder Shell, maar ook in internationale markten. Benieuwd naar het aanbod? Maak gratis een account aan bij eToro en begin binnen enkele minuten!

Hoe investeer ik in een Aandeel van Shell?

Hieronder leggen we uit hoe je kunt beleggen in een aandeel van Shell (officieel: RDSA of RDS.B). Ook lichten we toe wat eventueel een goede timing is voor je belegging.
 

Stap 1: Kies de juiste broker

Om slim en veilig te beginnen met handelen in aandelen, is het van belang om een account te openen bij een broker, met andere woorden een aandelenmakelaar. 

Brokers bieden platforms aan waarmee je gemakkelijk aandelen kan kopen en verkopen. Bij een broker stop je geld in een portefeuille (ook wel: portfolio of wallet) waarmee je aandelen kan aanschaffen.

Als je gaat beleggen, wil je dit natuurlijk op een veilige en verantwoord manier doen. Het is daarom van belang om een account te creëren bij een broker, ook wel aandelenmakelaar genoemd. 

Brokers bieden platforms aan waarbij je op een makkelijke en overzichtelijke wijze aandelen kunt verhandelen. Bij zo’n platform stort je geld in een portefeuille of wallet.

Ook bieden veel brokers mogelijkheden voor handelen in CFD’s, cryptocurrency’s of grondstoffen. Het is verstandig om bij een gerenommeerde en gereguleerde broker een account te openen, zodat je zeker weet dat je op betrouwbare en veilige manier kunt handelen.

Naast beleggen is het ook mogelijk bij veel brokers om te handelen in CFD’s, cryptocurrency’s of grondstoffen. Omdat je hier met echt geld handelt, is het uiteraard belangrijk om bij een gerenommeerde en gereguleerde broker een account te creëren. Zo weet je zeker dat je beleggingsgeld op een veilige locatie is en kun je zonder zorgen beleggen.

Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt met onze aanbevolen brokers.

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Overzicht van brokers

eToro logotype

Onze beoordeling

5/5

Voordelen

Nadelen

Functionaliteiten

Als beginnende belegger is eToro de perfecte keuze. Je kunt je hier op je gemak bekend maken met de beleggingswereld. Wat eToro uniek maakt, is het feit dat ze geen commissie vragen op transacties. 0% fee dus, op zowel aandelen als ETF’s.

Met het gebruiksvriendelijke en overzichtelijke platform kun je de tal van beleggingsmogelijkheden ontdekken en ook de aandelenkoersen van verschillende grote bedrijven bekijken, zoals bijvoorbeeld het aandeel van Shell.

Daarnaast heeft eToro ook een handige demofunctie waar je zonder risico kunt beleggen en zo gratis alle functies van het platform kunt ontdekken. Ook is een belangrijk voordeel dat de minimale inleg van eToro slechts €170,00 is!

Kort gezegd is eToro dus hét platform voor de startende belegger. Naast het standaard beleggen biedt eToro ook handel aan in onder andere ETF’s, CFD’s, Forex Trading, en grondstoffen. eToro is dus met goede reden het meest vooraanstaande sociale handelsnetwerk.

Zoals eerder ook al aangegeven biedt eToro ook de onder beleggers bekende copytrading functionaliteit aan. Hierbij is het mogelijk om andermans beleggingen in te zien en te kopiëren. Met de eenvoudige zoekfunctie kun je gemakkelijk vooraanstaande beleggers vinden en meegaan in hun recente beleggingen.

Stap 2: Maak een account aan

In deze gids leggen we uit hoe je een account opent bij eToro zodat je kan beginnen met beleggen zonder commissie.

In onderstaande handleiding leggen we je uit hoe je een account bij eToro aanmaakt. Hierna kun je meteen beginnen met beleggen in bijvoorbeeld het aandeel Shell.

Meld je aan bij eToro

Maak een account aan op de website van eToro. Hier kun je eenvoudig een account aanmaken door een gebruikersnaam, email-adres en wachtwoord in te vullen.

Verifieer je account

Hierna krijg je een e-mail met een registratielink die je ontvangt op het opgegeven e-mail adres. Hiermee kun je je account verifiëren.

 

Een account aanmaken bij eToro
account aanmaken etoro aandeel abbott
Voltooi je profiel en financieer je account

Om je profiel te voltooien moet je op de blauwe knop klikken met hierop “Profiel voltooien”. Deze is linkboven in het menu te vinden. Hiervoor dien je wat gegevens achter te laten om te bevestigen dat je een echt persoon bent.

Zodra je dit bevestigen hebt gedaan kun je geld toevoegen aan je account en beginnen met beleggen. Dit storten van geld kun je heel eenvoudig doen met bijvoorbeeld iDEAL.

shell kopen koers
Zo bereid je je account voor zodat je een aandeel van Shell kunt kopen

Stap 3: Vind het aandeel Shell

Zodra je geld op je eToro account gezet hebt kun je beginnen met monitoren van de beurskoersen van Shell en wanneer je denkt dat het geschikte moment is beginnen met aankopen van het aandeel RDSA of RDS.B.

Om het aandeel te vinden kun kijken bij ‘Markten‘ of rechtstreeks op het aandeel zoeken via de zoekfunctie. Typ hier in RDS.B om het aandeel van Shell te vinden. Vervolgens kun je het Shell aandeel aanschaffen door op ‘Handelen’ te klikken. Kijk goed of je orderinstellingen kloppen en klik op ‘Bestelling plaatsen’.

Zodra je succesvol geld hebt gestort op je eToro-account, is het mogelijk om het Shell (RDS.B) aandeel aan te schaffen. Ook kun je de koers van het Shell aandeel inzien.

Het aandeel kun je vinden door te kijken bij ‘Markten’ of direct in de zoekfunctie te zoeken. Zo zie je meteen zowel de waarde als de koers van het Shell aandeel. Hierop kun je je besluit om te beleggen op baseren.

Als je besluit om te investeren in een aandeel van Shell, kun je dit uiteraard doen zonder commissie te betalen. Wil je een Shell aandeel in CFD’s verhandelen, is het ook mogelijk om voor een hefboomwerking van x2 of x5 te kiezen.

aandeel shell kopen
Het koersverloop van aandeel Shell in de eToro interface

Is het helemaal duidelijk en denk je dat je klaar bent om te beginnen met het beleggen in een Shell aandeel? Maak gratis een account aan en investeer vandaag nog!

shell koers etoro

De aandelenkoers van Shell in eToro 2019-2020. Je kunt vandaag nog beginnen met beleggen in Shell!

Over Shell

Shell is de laatste jaren gehuld in controverse. Met de toenemende focus op klimaatverandering is er veel kritiek op de Nederlands-Britse multinational.

Toch is Shell met een omzet van US$ 345 miljard (2019) een van de grootste private ondernemingen ter wereld. Beleggen in een aandeel van Shell blijft dus altijd een interessante optie.

Royal Dutch Shell, algemeen bekend als Shell, is een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Met haar hoofdkantoor in Den Haag is het van oorsprong een Nederlands bedrijf, maar heeft het zich over de loop der jaren uitgebreid tot een van de zes grootste spelers op de oliemarkt.

Shell is opgericht in 1890 door tabaksplanter Aeilko Zijlker. Aanvankelijk heette het bedrijf de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, ofwel Koninklijke Olie. Na de vondst van een grote oliebron bij Perlak in 1899 begon het bedrijf sterk te groeien.

Het eerste waar men aan denkt bij Shell is de olie, maar merkwaardig is dat Shell sinds 2012 meer gas produceert dan olie. Tegenwoordig blijft Shell wereldwijd een van de grootste internationale bedrijven. Ze behoren tot de zogenaamde supermajors, de zes grootste oliemaatschappijen ter wereld. 

Daar staat wel tegenover dat dit bedrijf ook ontzettend veel kritiek krijgt op haar duurzaamheidsbeleid. Dit soort zaken kan de aandelenkoers van Shell beïnvloeden.

Waarom investeren in Shell?

Net zoals met andere aandelen, kent het aandeel van Shell zowel voor- als nadelen. Zoals je waarschijnlijk zelf ook weet is het geen geheim dat Shell niet bestaat om haar duurzaamheid. Met de toenemende focus op klimaatverandering en milieubewust handelen kan het koersverloop van het Shell aandeel negatief beïnvloedt worden.

Uiteraard probeert ook Shell duurzamer te werk te gaan, maar dit gaat erg langzaam. Shell staat in de top 10 van meest vervuilende bedrijven ter wereld, op nummer 8, dit zal naar verwachting niet snel veranderen. Door de opkomst van milieubewuste initiatieven kan het de Shell koers doen kelderen.

Desondanks is Shell op het moment nog een zeer sterke speler op de aandelenmarkt, en kun je er voor nu goed aan doen om te investeren in Shell. Let hier wel op dat dit hoogstwaarschijnlijk alleen rendabel is op korte termijn. Het aandeel Shell blijft nog steeds erg gewild.

Ook is belangrijk te onthouden dat Nederland op het moment gefocust is op milieubewust handelen, maar armere delen van de wereld zijn hier nog totaal niet mee bezig. Als grote oliemaatschappij actief over de hele wereld is dit natuurlijk gunstig voor het koersverloop van Shell.

De ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op jouw keuze

De COVID-19 crisis heeft een hevige impact gehad op de prijzen van een Shell aandeel. Dit kan als belegger natuurlijk positief zijn, omdat de prijs van een Shell aandeel sterk gedaald is. 

Sindsdien is de koers geleidelijk aan het kelderen. Dit heeft uiteraard te maken met de toename van thuiswerkers waardoor de vraag naar brandstof sterk daalde.

shell aandeel kopen

Dit trok door tot aan begin november. Net zoals met veel andere aandelenkoersen steeg het aandeel van Shell sterk. 

Alhoewel de verwachting is dat de aandelen nog verder zullen stijgen, is het niet onrealistisch om te concluderen dat de koers niet meer zal herstellen naar pre corona cijfers. Hierover in het volgende deel meer. 

Huidige koers van Shell

De aandelenkoers van Shell (RDSA) wordt, zoals de meeste aandelen, sterk beïnvloed door de COVID-19 crisis. 

Met de sterke toename aan thuiswerkers en een negatieve publieke opinie, is het veilig te stellen dat het Shell aandeel niet snel meer dezelfde waarde zal hebben als voorheen.

Start meteen met het beleggen in een aandeel van Shell

Desondanks zal Shell voor de voorzienbare toekomst nog steeds een zeer sterke spelers zijn op de beleggingsmarkt.

Het aandeel van Shell is dit jaar ongetwijfeld in een zwakkere positie gekomen dan de jaren voorheen. Toch blijft het Shell aandeel een aantrekkelijke beleggersoptie doordat Shell nog altijd een ontzettend sterke speler is op de wereldmarkt.

Is dit een goed moment om in te stappen bij Shell?

Door de sterke afname in waarde van het Shell aandeel (RDSA) een stijgende lijn aan het eind van 2020, vraag je je misschien af of dit geen goed moment is om in te stappen bij Shell. Het antwoord ligt helaas wat genuanceerder dan een ja of nee antwoord.

Enerzijds is dit een goed moment om te investeren in een Shell aandeel. Dit omdat de prijs van een aandeel veel lager ligt dan de echte waarde wanneer de COVID-19 crisis minder invloed gaat hebben op de wereld.

Anderzijds is het wel zo dat door het klimaatbeleid van veel landen en de reputatie van Shell als vervuiler, de waarde op lange termijn kan dalen.

Shell en de toekomst

Door een geleidelijke shift in focus van olie naar gas, is het duidelijk dat Shell ook realiseert dat olie op de (zeer) lange termijn niet meer rendabel zal zijn. Als Shell uiteindelijk haar duurzaamheidsbeleid gaat verbeteren en de reputatie krijgt als duurzame energieproducent zal Shell zeker de sterke marktpositie in de energiesector behouden.

Zoals eerder aangegeven heeft de olie industrie het zwaar te verduren gehad de afgelopen jaren en naar verwachting zal dit niet beter worden.

Er is steeds meer vraag naar duurzame energie en bedrijven die hier niet in meegaan zullen hier economisch onder lijden. Met een duurzaam beleid kan het Shell aandeel in de toekomst stijgen.

Al met al is het een moeilijk vraagstuk en is het altijd afwachten op de ontwikkelingen rondom de COVID-19 crisis en het toekomstig beleid van Shell. Eind 2020 en begin 2021 zal duidelijk worden of de groei dankzij de aankondiging van COVID-19 vaccinaties zal blijven aanhouden.

Voor een geïnteresseerde investeerder in het aandeel Shell en de aandelenkoers van Shell is het belangrijk om de ontwikkelingen op van duurzame energie en het beleid van de oliemaatschappij goed in de gaten te houden. 

shell koers afgelopen jaar

Dit is een screenshot van de koers van shell (2020) uit de eToro desktop-versie.

Vooralsnog zal Shell nog voor aanzienlijke tijd een sterke speler zijn in de beleggingswereld en is het op korte termijn hoogstwaarschijnlijk een goede investering.

Shell vergeleken met marktgenoten

Qua omzet en grootte is Shell erg vergelijkbaar met BP. Met een omzet van US$ 278 miljard in 2019 is loopt BP nog achter op Shell (US$ 345 miljard), maar net zoals Shell heeft BP ook een zeer slecht jaar gedraaid vergeleken met bedrijven uit andere sectoren. 

De dubbele impact van de corona crisis en de toename van thuiswerken zorgt ervoor dat de aandelenkoers van BP vergelijkbaar is met de aandelenkoers van Shell.

Alhoewel Shell en BP met elkaar vergelijkbaar zijn, opereert Shell toch nog op een grotere schaal dan BP. Helaas brengt dit wel met zich mee dat Shell ook vaker in de negatieve schijnwerpers staat als het gaat om vervuiling. Dit terwijl BP méér CO2 uitstoot veroorzaakte dan Shell in 2019.

Als je naar dividend krijgt, blijft Shell wel de betere keuze. Shell keert US$ 1,4665 uit per aandeel terwijl BP slechts US$ 0,2455 per aandeel uitkeert. Daarentegen heeft BP wel minder winstverlies per aandeel, namelijk US$ -0,8569. Het Shell aandeel heeft een winst verlies van US$ -1,7339.

Shell

shell koers etoro 2e halfjaar 2020

BP

koers bp 2e halfjaar 200
Dit zijn screenshots uit de eToro desktop-versie. Zoals je kunt zien lopen de koersen erg vergelijkbaar met elkaar.

Meer interessante aandelen om in te investeren

Is je interesse gewekt, maar ben je benieuwd naar andere interessante aandelen? Het is altijd een goed idee om een divers portfolio te hebben. Het is dus verstandig om ook naast het aandeel van Shell andere aandelen in de gaten te houden.

Hieronder vind je een aantal aandelen die wellicht interessant voor je zijn.

apple
Apple (AAPL)

Je kent Apple natuurlijk vooral als de fabrikant van de Iphone en Ipad. Intussen is Apple uitgegroeid tot een van de vooraanstaande mobile device aanbieders ter wereld. Een zeer interessante speler in de beleggingsmarkt dus!

Waar ook Tesla geraakt werd door de coronacrisis, heeft het sindsdien een enorme stijging gezien in de laatste maanden.

Meer weten over de ins en outs van Apple aandelen? Bekijk onderstaande links!

aandeel ahold
Ahold-Delhaize (DZ)

Ahold-Delhaize is het bedrijf achter grote supermarkten en webshops als Albert Heijn en Bol.com. Ahold is in 2016 gefuseerd met Delhaize, de grootste supermarktketen van Belgie.

De koers van Ahold-Delhaize heeft al jaren een stabiele groei, wat het erg interessant maakt voor langetermijnbeleggers.

Daarnaast biedt Ahold-Delhaize een erg hoog dividend, wat het natuurlijk extra aantrekkelijk maakt om te kiezen voor beleggen in AD.

fagron
Fagron (FAGR)
Fagron is ook een Belgisch-Nederlandse onderneming dat al jaren actief is in de gezondheidszorg.
 
Fagron heeft een aparte geschiedenis waarbij in 2015 een gigantische duikvlucht werd gemaakt met de Koers van Fagron.
 
Sindsdien volgt Fagron een voorzichterige koers en is het aandeel gelijdelijk weer gestegen.
 
Weten hoe je kunt investeren in Fagron?

Veelgestelde vragen

Jazeker, Shell is zelfs een zeer gewild aandeel, juist om de relatief hoge uitkering van dividend. Dividend is een deel van de winst die onder de aandeelhouders wordt verdeeld. Dit krijg je bovenop je eventuele winst per aandeel.

Helaas heeft COVID-19 een hevige impact gehad over de uitkering van dividend in 2020. Je kunt de geschiedenis van dividend uitkering zien op de site van Shell.

Het is erg lastig om te zeggen hoe de aandelenkoers van Shell zal verlopen. Het bedrijf blijft een van de vooraanstaande spelers zijn in de olie- en gasmarkt, maar als ze niet duurzamer te werk gaan zal dit in de verre toekomst kunnen veranderen.

Het is verstandig om goed het nieuws in de gaten te houden over Shell om te kijken op welke richting en bedrijfstakken de organisatie uiteindelijk haar middelen zal richten.

Het beste beleggingsplatform is erg afhankelijk van wat je zoekt en wat voor belegger je bent. Brokers bieden verschillende functionaliteit en onderscheiden zich in specialisaties of unieke aspecten.

Ben je een beginnende belegger? Dan is eToro de perfecte broker voor jou. Met de lage instapkosten en geen commissie op transacties, kun je geleidelijk aan meer gaan inzetten wanneer je wat comfortabeler bent.

Je kunt echter bij eToro ook als gevorderde belegger aan de slag. Dit kun je terugzien wanneer je de copytrading functionaliteit gebruikt waarbij je portfolio’s van ervaren en succesvolle beleggers kunt inzien. Wanneer je overtuigt bent van de kwaliteiten van een van die beleggers, kun je gemakkelijk het portfolio kopiëren en dezelfde beleggingen maken als deze persoon.

Het aandeel Shell dat op de AEX, dit is de Amsterdam aandelenbeurs. Deze beurs bestaat uit de grootste 25 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Bij de herweging van maart 2020 stond Shell op 11.87%. Dit maakt Shell de grootste in haar sector.

Shell is zoals eerder aangegeven erg getroffen door het coronavirus en de toename van thuiswerkers. Tijdens de aankondiging van de lockdown in maart zakte de aandelenkoers van Shell in elkaar.

De koers is nog verre van hersteld, maar door de aankondiging van een corona vaccin heeft het sinds een aantal maanden weer een stijging meegemaakt.

Helaas is het wel zo dat door de verduurzaming van de samenleving en de economie olie alleen nog maar in waarde zal dalen. Shell heeft hier uiteraard nog jaren winst aan, maar moet toch gaan denken aan de toekomst.

In 2020 was dit in Q3 maar het verschilt over de jaren. 

Conclusie

In conclusie is het vanzelfsprekend dat Shell nog steeds een gigantische rol speelt in de wereldeconomie. Er zijn maar weinig bedrijven die zoveel omzet draaien als de oliemaatschappij en dit zal voor de voorzienbare tijd na corona nog steeds het geval zijn.

Jammer genoeg laat Shell niet genoeg zien dat ze in de toekomst willen focussen op een duurzamer beleid. Dit zie je ook regelmatig terug in het nieuws. 

Dit zal voor de komende tijd nog geen negatieve impact hebben, maar op lange termijn kan dit de aandelenkoers van Shell negatief beïnvloeden. Belangrijk is ook om, voor je gaat beleggen in een Shell aandeel, te kijken of dit een lange of korte termijn investering is.

Shell is op het moment een goede optie voor de korte termijn belegger. De aandelenkoers van Shell is nog niet genormaliseerd en, ook al is er na de aankondiging van een corona vaccin een stijging te zien, kun je verdere stijging verwachten.

Ben je overtuigd van de voordeel van het beleggen in een Shell aandeel? Wees dan zeker dat je een gereguleerde broker uitkiest die betrouwbaar is. 

Met eToro kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een Shell aandeel kopen, maar ook kijken naar andere interessante bedrijven. Daarbovenop hoef je hier geen commissie te betalen en kun je op een veilige manier meeprofiteren van de aandelenmarkt.

Direct beginnen met een aandeel van Shell?

Binnen de kortste tijd heb je een account aangemaakt en kun je beginnen met het investeren in aandelen zoals een aandeel van Shell. Bekijk hieronder de link!
begin direct!
Scroll naar boven