Platina Prijs | Beleggen in Platinum

Grondstoffen als goud, zilver en brons kennen allemaal hun eigen prijs en daarmee koers, maar er zijn nog meer verhandelbare grondstoffen. Zo kun je ook eenvoudig investeren in platina in de hoop dat de platina prijs zal gaan stijgen. 

Profiteren van de Platina Prijs stappenplan

Ook investeren in platina en profiteren van een stijgende platina prijs? Maak dan nu snel een account aan bij eToro! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In dit artikel lees je alles over de grondstof platina, hoe de platina prijs tot stand komt, een vergelijking tussen de prijs platina vs goud en helpen we je hoe je zo snel mogelijk zelf kan gaan profiteren van de platina prijs.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is Platina en waar komt de Platina Prijs vandaan?

Platina is een grondstof die gebruikt wordt in veel industriële toepassingen en in een aantal producten voor consumenten.

Zo vind je platina terug in diesel auto’s, in de medische industrie, is het belangrijk voor de strijd tegen kanker en zul je soms platina tegenkomen in computers of beeldschermen.

Het is de meest duurzame, zuivere en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Op dit moment is goud nog een stuk duurder dan platina. 

Naast de industriële toepassingen en de verwerking van platina in consumptiegoederen kom je de grondstof ook veel tegen in de juwelier. Ongeveerd 28% van de platina gaat naar het maken van sieraden. 

Ondanks dat de goudprijs hoger ligt dan de platina prijs kan het toch zijn dat een ring gemaakt van platina duurder is dan dezelfde ring gemaakt van goud. Dit komt omdat er meer platina nodig is voor hetzelfde formaat ring en is de productie arbeidsintensiever en is er meer kennis voor nodig. 

Meer weten over andere vormen van beleggen? Lees dan ons artikel over de verschillende vormen van beleggen!

Hoe kan ik zelf profiteren van de Platina Prijs?

Je kunt op verschillende manieren profiteren van een stijgende, of zelfs dalende, prijs van platina. Stel je voor dat je een oude platina ring terug vindt op zolder, deze zal inmiddels door de stijgende prijs veel meer waard zijn geworden. 

De meest voorkomende manier om te profiteren van de platina prijs is echter rechtstreeks investeren in de grondstof bij een broker. In het stappenplan hieronder helpen we je bij het zoeken van een online broker tot het doen van je eerste platina investering. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker voor beleggen in platina

Een online broker is in principe de tussenpersoon die het mogelijk maakt voor jou om te investeren in producten als aandelen, maar dus ook grondstoffen. Bij een broker kun je kiezen uit een aanbod verschillende producten en eenvoudig online in investeren. 

Bij de keuze voor een broker sta je meteen voor een grote keuze. In het ideale geval kies je een broker waar je alle producten kan vinden waar je graag in wilt investeren zodat je nooit meer een account hoeft aan te maken bij een andere broker. 

De verschillen tussen onderstaande brokers zitten in het aanbod dat een broker heeft, zo kan het zijn dat de ene broker toegang biedt tot veel meer beurzen dan de andere. Ook zijn er bepaalde type producten, zoals grondstoffen, niet bij elke broker verkrijgbaar.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de kosten die je maakt bij een broker, deze kosten worden vaak op verschillende manieren berekent en dat maakt het lastig om precies te vinden hoeveel je bij een broker betaald. Verdiep je daar in door de reviews op deze website te lezen met alle informatie. 

Beleggen in platina: eToro

De eerste broker die we bespreken is meteen één van de meest populaire brokers ter wereld. eToro heeft een eenvoudig handelsplatform ontwikkeld waardoor zowel beginnende als ervaren beleggers goed terecht kunnen bij deze broker. 

Je kunt bij eToro investeren in veel verschillende producten. Zo biedt de broker aandelen, ETF’s, CFD’s, indexen, valuta’s en grondstoffen! 

Op aandelen en ETF’s is het nog makkelijker om geld te verdienen bij eToro. Je betaalt bij  namelijk 0% commissie als je aandelen en ETF’s koopt of verkoopt

Verder blinkt eToro uit in handige opties zoals de Copy trading functie. Met deze functie kun je eenvoudig de portfolio’s van andere beleggers bekijken en zelfs kopiëren naar je eigen portfolio, zo kun je ook zonder ervaring eenvoudig een divers portfolio samenstellen. 

Een deel van de beschikbare grondstoffen bij eToro

Als je gaat beginnen bij eToro kun je eerst gebruik maken van het gratis demo account. Dit account is vooral handig voor beginnende beleggers die hun eerste stapjes zetten op dit gebied, bij het demo account krijg je namelijk virtueel geld dat je precies hetzelfde kan gebruiken als echt geld. 

Op deze manier kun je alvast het platform uitproberen en spelenderwijs ontdekken wat er gebeurt met je investeringen. Zodra je klaar bent om met echt geld te beginnen kun je bij eToro al aan de slag met een minimale storting van €170,-.

eToro is een veilige broker en staat onder toezicht bij twee Europese toezichthouders, zo weet je zeker dat de broker zich houdt aan de Europese wetgeving. De toezichthouders zijn het Cypriotische CySEC en het Britste FCA. 

Wil jij ook beleggen bij één van de populairste brokers ter wereld? Klik snel op de groene knop om naar de eToro website te gaan en maak meteen je account aan! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen in platina: DEGIRO

Bij de Nederlandse broker DEGIRO kun je in principe niet in grondstoffen beleggen. Toch zijn er wel een aantal opties om ook hier te profiteren van de platina prijs. 

DEGIRO staat wel bekend om het enorme aanbod van aandelen, ETF’s en trackers die ze aanbieden. Je kunt dus wel investeren in bedrijven die zich bezighouden met platina winnen of investeren in een tracker die de platina prijs volgt. 

Het platform van DEGIRO is pas sinds een aantal jaren open voor particuliere beleggers en is sindsdien enorm gegroeid. Dit jaar is DEGIRO zelfs volledig samengegaan met hun Duitse partner Flatex. 

Je kunt veilig beleggen bij DEGIRO want ook deze broker staat onder toezicht bij meerdere instanties. Zo heeft het in Nederland licenties bij de AFM en DNB en houdt ook de Europese centrale bank (ECB) een oogje in het zeil bij de volledige Duits-Nederlandse organisatie. 

Ben jij enthousiast geworden over DEGIRO? Neem dan snel zelf een kijkje op het platform via de groene knop hieronder en maak vandaag je account aan! 

Stap 2: Maak een account aan

Tijd voor de tweede stap; het aanmaken van een account. In dit stappenplan nemen we voor het gemak eToro als voorbeeld. 

Bij eToro kun je gemakkelijk een account aanmaken door een gebruikersnaam, E-mailadres en wachtwoord op te geven. Je moet vervolgens even je E-mailadres bevestigen en je krijgt via het demo account meteen toegang tot eToro. 

Met dit gratis demo account kun je alvast het hele platform uitproberen en verschillende investeringen uit proberen. Als je klaar bent om met echt geld te gaan starten moet je eerst verifiëren dat jij achter het account zit. 

Dit doe je door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen, daarnaast moet je bij elke broker verplicht een vragenlijst invullen zodat de broker weet hoeveel kennis je hebt en hoeveel ervaring je hebt met beleggen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten om te beleggen in platina

Vervolgens zal de broker waarbij je een account hebt aangemaakt je een bericht sturen zodra zij de verificatie ontvangen en goedgekeurd hebben. Vanaf dat moment kun je het echt geld account gebruiken op het platform. 

Om ook daadwerkelijk een investering met echt geld te kunnen doen moet er natuurlijk wel geld op je account staan. Je kunt bij eToro eenvoudig geld storten via één van de vele betaalmethodes. 

Zo kun je bijvoorbeeld iDeal of PayPal gebruiken zodat je geld vrijwel meteen op je eToro-account staat. De eerste keer dat je geld stort bij eToro moet je minimaal €170,- overmaken. 

Stap 4: Zoek Platina en bekijk de Platina Prijs

Je vindt de platina onder de naam 'PLATINUM'

Er zijn twee manieren om de platina prijs te vinden op eToro. Je kunt in de zoekbalk zoeken naar platinum of je filtert alle producten op grondstoffen, daar staat platina ook bovenaan. 

Vervolgens kun je op platinum klikken om naar de juiste pagina met platina prijs te gaan. Je krijgt op deze pagina alle informatie over de ontwikkeling in de prijs van de afgelopen tijd. 

Stap 5: Doe je eerste investering in Platina

Als je denkt dat de prijs van de grondstof nog verder gaat stijgen is het moment daar gekomen om te gaan investeren in platina. Bij eToro kun je alleen speculeren op de platina prijs door een CFD af te sluiten. 

Bij een CFD kom je niet in bezit van het product zelf, je bent dus niet in bezit van een deel platina. Wel volg je met dit contract de platina prijs zodat je alsnog kunt beleggen in dit product. 

Je kunt bij een investering kiezen hoeveel geld je wilt investeren en of je gebruik wilt maken van een hefboomeffect, stop-loss of take-profit. Met deze functies kun je de investering aanpassen aan het risico dat je wilt nemen. 

Onderaan zie je de toeslag die je betaalt voor het open laten staan van je transactie. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarom is de Platina Prijs zo hoog?

De platina prijs wordt net als elke andere prijs in onze economie bepaald door vraag en aanbod. Omdat platina veel gebruikt wordt in industriële toepassingen en consumptiegoederen is de vraag naar platina op dit moment veel hoger dan het aanbod platina. 

Dit zorgt ervoor dat de prijs flink stijgt en hoogstwaarschijnlijk ook wel zal blijven stijgen. Overigens was de platina prijs op het hoogtepunt in augustus 2011, toen was de platina prijs per troy ounce (31,10 gram) meer dan €1.500,-, de grondstof zakte vervolgens jarenlang om in de coronacrisis op een dieptepunt van minder dan €500,- uit te komen.

Bij grondstoffen als platina werk je met prijzen per ounce, dit kun je eenvoudig terugrekenen naar de platina prijs per gram of de platina prijs per kg. Eén ounce is 28,35 gram en daarmee is de platina prijs per gram dus de platina prijs per ounce gedeeld door 31,10. 

Voor de platina prijs per kg kun je de standaard prijs vermenigvuldigen met 32,15. Als voorbeeld; tijdens de recordhoogte van €1.500 was de platina prijs per gram: €1.500 / 31,10 = €48,23 en de platina prijs per kg: €1.500 * 32,15 = €48.225,-. 

Platina is een erg zeldzaam edelmetaal en het wordt voornamelijk gewonnen in Zuid-Afrika en Rusland, deze landen zijn met zijn tweeën verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle platina in de wereld. Zuid-Afrika is in zijn eentje zelfs verantwoordelijk voor 148 ton platina per jaar, 76% van het totaal ter wereld. 

Denk je dat investeren in platina iets voor jou is? Probeer het gratis uit via het demoaccount van eToro. Maak vandaag nog een nieuw account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe verhoudt de Prijs Platina vs Goud?

Om de vergelijking tussen de prijs platina vs goud uit te voeren kijken we naar de geschiedenis van de afgelopen tien jaar in beide koersen. Ze hebben namelijk nog wel eens gewisseld tussen welk metaal het meest kostbare metaal ter wereld was. 

Eerder al kon je lezen dat in augustus 2011 platina op de hoogste koerswaarde ooit uit kwam. Ook goud was destijds veel waard en in die maanden ontliepen de twee edelmetalen elkaar nauwelijks qua prijs. 

Hieronder kun je de prijs platina vs goud vergelijken in de twee grafieken. Let op dat er een klein verschil in de Y-as van beide grafieken zit, goud is namelijk wel ooit over de $2.000 (€1.660) geraakt terwijl de prijs dit punt nooit bereikt heeft. 

Prijs Platina vs Goud; de grafieken

De platina prijs sinds september 2008
De goudprijs sinds juni 2009

Het is duidelijk dat de afgelopen jaren goud het aanzienlijk beter heeft gedaan dan de prijs platina. Het meest duidelijke verschil is te zien in het effect dat de coronacrisis had op de prijs platina vs goud. 

Bij de goudkoers zie je het dipje van de coronacrisis bijna niet meer, deze werd erg snel hersteld omdat beleggers bij een financiële crisis snel hun geld in goud investeren. Voor platina was het lastiger om de weg weer naar boven te vinden, maar ook dat lukte uiteindelijk. 

Waar goud nog vrij dicht bij een nieuwe recordkoers is lijkt de platina koers daar nog lang niet aan toe te zijn. Het verschil in prijsontwikkeling tijdens de coronacrisis laat ook zien dat beleggers met deze producten op een verschillende manier omgaan. 

Wil jij ook graag investeren in grondstoffen? Dat kan bij eToro! Naast platina zijn ook grondstoffen als goud, zilver en olie beschikbaar om in te beleggen op het platform. Probeer het vandaag!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waar kun je het best investeren in Platina?

Er zijn een aantal redenen waarom wij eToro aanraden als dé plek om te profiteren van de platina prijs. Je bent bij deze broker namelijk aan het goede adres voor grondstoffen, je kunt in tientallen verschillende grondstoffen CFD’s handelen. 

Daarnaast is eToro de plek voor de beginnende belegger. Als je namelijk nog niet helemaal weet waar je in wilt beleggen kun je bij deze broker gebruik maken van de copy trading functie om zo de succesvolle investeringen van ervaren beleggers eenvoudig te kopiëren naar je eigen portfolio. 

Tip: weet je nog niet zeker of beleggen wat voor jou is? Maak dan een account aan bij eToro en maak gebruik van het gratis demo account om met virtueel geld zo lang als je wilt te oefenen met beleggen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Tips voordat je begint met beleggen in Platina

Tussen beleggers zitten enorme verschillen in hoe ervaren of onervaren iemand is. Dat maakt het een bijzondere wereld, want dat je onervaren bent betekent niet dat je niet betere resultaten kan behalen dan ervaren beleggers. 

Hieronder vind je een aantal tips die je helpen om als beginner een nog betere start te kunnen maken. 

Investeer ook in aandelen en ETF’s

Als je wilt profiteren van een stijgende platina prijs ligt het voor de hand dat je rechtstreeks in platina investeert. Maar dit hoeft niet de enige investering in platina te zijn. 

Je kunt er ook voor kiezen om je investering te verspreiden over aandelen en ETF’s van bedrijven die zich bezig houden met het winnen van platina. Door je investeringen meer te spreiden neem je minder risico en kun je bovendien hogere rendementen behalen. 

Let op met CFD’s en hefboomeffecten

Bij een CFD heb je de keuze om een hefboomeffect in te stellen. Met een hefboomeffect kun je de investering die je wilt doen kunstmatig verhogen zonder daar in eerste instantie zelf meer geld voor hoeven te betalen. 

Als de koers stijgt en je hebt een hefboomeffect van 10 aangezet bij jouw investering zal de waarde van je investering 10 keer zo snel groeien ten opzichte van een investering zonder hefboomeffect. Dat klinkt mooi, maar er zitten ook grote risico’s aan. 

Zo betaal je bij een hoog hefboomeffect een hogere commissie waardoor winst maken op je investering vanaf het begin al lastiger is. Daarnaast is het risico bij een CFD dat bij een kleine koersdaling jij een groot deel van je investering kwijt bent in zeer korte tijd. 

Bij eToro vind je verschillende handelsproducten, zoals ETF’s en aandelen voor 0% comissie, maar ook CFD’s! Wacht niet langer en maak vandaag nog een nieuw account aan!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

De platina prijs is de prijs die betaald wordt voor een troy ounce (31,10 gram) platina. De prijs die je betaald voor platina hangt af van hoeveel vraag en aanbod platina er op dat moment is en hoe het met de volledige economie gaat. 

De prijs platina is een lange tijd hoger geweest dan de goudprijs. De afgelopen jaren is de prijs voor goud echter hard gestegen terwijl de platina prijs redelijk achter is gebleven, ook het effect van de coronacrisis verschilde bij de prijs platina vs goud. 

Je kunt tegenwoordig zeer eenvoudig zelf online beginnen met beleggen en steeds meer brokers bieden ook de mogelijkheid om in grondstoffen te investeren. Je doet dit vaak door CFD’s te kopen, zodat je zelf niet in bezit komt van de grondstof maar wel kan speculeren op koersstijgingen. 

De platina prijs hangt van veel verschillende factoren af en ook als je al deze factoren weet is het niet zo dat je zomaar de platina prijs uit kan rekenen. In principe hangt de prijs af van de vraag en aanbod, hoe meer het edelmetaal gebruikt wordt en hoe minder het aangeboden wordt; hoe hoger de platina prijs. 

Er zijn veel experts die voorspellingen doen over de prijzen van bepaalde producten op de markt. Zo hebben experts van ABN Amro voorspelt dat eind 2022 de platina prijs weer rond de €1.150,- terecht zou moeten komen. Dat terwijl in maart 2020 de prijs nog zakte tot €500,-. 

Platina Prijs: Conclusie

Het edelmetaal platina was ooit het duurste edelmetaal ter wereld, maar is inmiddels niet alleen ingehaald door goud maar ook door palladium. Toch blijft platina nog altijd een interessante investering, al jaren is de vraag naar platina veel hoger dan het aanbod platina. 

Platina is daarmee ook een mooie toevoeging op een portfolio met andere grondstoffen. De platina prijs volgt namelijk niet één op één de koers van andere grondstoffen maar kent eigen momenten waarop het goed gaat met de prijs en momenten waarop het minder gaat, zo compenseer je de grondstoffen tegen elkaar. 

Je kunt tegenwoordig eenvoudig zelf vanuit huis investeren in platina bij de online broker eToro. Begin vandaag nog bij eToro en profiteer zelf mee van de stijgende prijs! 

Zelf ook mee profiteren van een stijgende Platina Prijs?
Maak snel een account aan bij eToro, bekijk de huidige platina koers en investeer zelf als je denkt dat de prijs gaat stijgen!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven