Geld beleggen zonder risico? | Alles over de risico’s van beleggen

Ben jij altijd benieuwd geweest naar geld beleggen zonder risico? Je bent niet de enige!

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren waarop ze geld investeren zonder risico. In dit artikel wordt besproken hoe we geld investeren zonder risico, of dat überhaupt mogelijk is en wat veilig beleggen of geld laten beleggen inhoudt. 

Aan de slag met beleggen middels een kort stappenplan

Bij eToro krijg je onder andere een risicovrije demoaccount met virtueel geld beschikbaar. Direct beginnen? Gebruik de groene knop voor een gratis account!

Is geld beleggen zonder risico mogelijk?

De eerste vraag is of geld beleggen zonder risico überhaupt mogelijk is. Het antwoord daarop is nee, elk type van veilig beleggen komt met een risico. Het goede nieuws is dat dit risico geminimaliseerd kan worden. 

Geld beleggen zonder risico draait dus eigenlijk om veilig beleggen of laten beleggen door het risico zo klein mogelijk te maken. Dat vergt enige kennis en kunde van het vak, en dat is wat we in dit artikel over geld beleggen zonder risico gaan bespreken.

Waar kan ik geld investeren zonder risico?

Het is van belang dat je goed nadenkt over welke broker je wil gebruiken voordat je begint met beleggen.

We gaan je hier uitleggen welke stappen je moet zetten om daarmee te beginnen, en waar je dat het beste kunt doen.

Stap 1: De broker uitkiezen

De eerste stap is het selecteren van een geschikte broker waar je kunt beleggen zonder risico. Er zijn de laatste jaren veel brokers bijgekomen waardoor de keuze groot is, en daarom gaan we alvast twee brokers aanraden waar jij terecht kunt voor geld beleggen zonder risico. 

Voor geld beleggen zonder risico is het belangrijk dat je een broker hebt die de juiste handelsproducten aanbiedt en je bovendien de mogelijkheid geeft tot money management. Het van tevoren opstellen van een goed finance plan en bijbehorende stop loss en take profit orders scheelt al enorm in risico!

Het is ook fijn om te weten of een broker gereguleerd door de overheid en / of financiële autoriteiten. De door ons geselecteerde brokers zijn dat beide. Je kunt er dus met een gerust hart veilig beleggen. 

eToro

Onze absolute aanrader voor beginnende (en ook meer ervaren!) beleggers is eToro! Deze broker is internationaal bekend en heeft het zijn missie gemaakt om zoveel mogelijk mensen op weg te helpen met veilig beleggen op hun platform. 

Wat eToro bij uitstek een aantrekkelijke broker maakt voor geld beleggen zonder risico is de CopyTrading functie.

Uiteraard blijft er een risico bestaan afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkeld, maar de beste traders en experts van eToro zijn verantwoordelijk voor jouw trades. 

CopyTrading is een sociale tool waarbij je geld laat beleggen door automatisch portfolio’s en transacties van geselecteerde toptraders te kopiëren.

geld beleggen zonder risico copytrading
Bij eToro kopieer je eenvoudig de beste beleggers van het platform en profiteer je van hun expertise en ervaring gebaseerd op eerdere resultaten

Bij eToro kun je beleggen in aandelen, CFD’s, ETF’s, diverse grondstoffen en Forex trading. Afhankelijk van je wensen is er altijd een geschikt handelsproduct beschikbaar bij deze broker. 

Een groot voordeel van eToro is dat je geen commissiekosten betaald over het handelen in aandelen en ETF’s. Deze fee wordt bij andere brokers vaak wel gerekend maar is bij eToro altijd 0%. 

Een mooie extra functie is de gratis demoaccount. Hiermee kun je virtueel geld beleggen zonder risico. Je leert het platform kennen en hoe traden werkt. Op deze manier leer je snel verschillende tactieken beheersen.

Wanneer je daarna klaar bent om echt te gaan investeren bedraagt de minimale inleg slechts €170 euro. Geld investeren zonder risico is nooit 100% mogelijk, maar je hoeft in ieder geval ook geen gigantisch bedrag in te zetten. 

Met hun vele producten, uitgebreide en unieke functies en de lage instapdrempel is het geen wonder dat eToro wereldwijd miljoenen gebruikers heeft en tot de populairste brokers ter wereld behoort. 

Lijkt deze online broker je wat om te laten beleggen of zelf aan de slag te gaan met veilig beleggen? Met de groene knop hieronder kun je een account aanmaken.

Ben je er over uit dat je wil beginnen met eToro? Klik dan op de groene button om direct een account aan te maken.

DEGIRO

Een alternatief op het internationale eToro is de Nederlandse broker DEGIRO. 

DEGIRO staat bekend als één van de beste, zo niet de beste, online brokers van Nederland. Het bedrijf scoort regelmatig hoog in recensies en is meerdere malen bekroond als beste broker.

Sinds 2013 zijn er al meer dan 400.000 particuliere beleggers begonnen bij DEGIRO, hiermee zijn de Amsterdammers de grootste broker van Nederland. 

Bij DEGIRO krijg je direct toegang tot meer dan 50 beurzen wereldwijd en kun je onder andere in aandelen, ETF’s, verschillende fondsen, opties en futures handelen. DEGIRO richt zich daarbij meer op fondsen dan eToro. Zo kun je er bijvoorbeeld beleggen in pensioenfondsen. 

Het platform van DEGIRO is eenvoudig vormgegeven en soepel in gebruik. Bovendien zijn ze gereguleerd door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Hierdoor kun jij met een veilig gevoel geld beleggen zonder risico.

Lijkt DEGIRO je wat als broker? Je vindt hier niet de CopyTrading tool van eToro, en ook geen gratis demo account, maar wel een Nederlands bedrijf met een goede staat van dienst.

Stap 2: Een account registreren

Hopelijk ben je er inmiddels uit welke online broker je wilt gaan gebruiken voor je investeringen. Mocht je nog meer hulp nodig hebben: lees dan eens ons artikel over de beste brokers die er op dit moment beschikbaar zijn.

Na het kiezen van de broker is het tijd om een nieuwe account te registreren. Dit proces is bij alle brokers vrijwel hetzelfde, en we gebruiken dit keer eToro als voorbeeld. 

Bij eToro registreer je een nieuwe account met een gebruikersnaam, e-mail adres en wachtwoord. Kies een complex wachtwoord en ga zo veilig beleggen. Op je e-mail adres ontvang je vervolgens een verificatielink.

Na het klikken op de link kun je de account afmaken. eToro stelt daarvoor enkele vragen in een enquête (ze zijn verplicht dit te doen) en vraagt nog enkele persoonlijke gegevens zoals een kopie van een identificatiebewijs.

Hierna is je account klaar voor gebruik!

Het registratiescherm van eToro
geld investeren zonder risico etoro registreren

Stap 3: Je saldo aanvullen

Tijd voor het geld investeren zonder risico. Om zelf te beleggen of te laten beleggen heb je daarvoor wel saldo nodig.

Dit saldo kun je storten met één van de beschikbare betaalmethodes. Het geld staat daarna vrijwel direct of uiterlijk binnen enkele dagen op de account. 

Hoe snel precies ligt aan de gekozen betaalmethode. PayPal en iDeal werkten bij ons het snelste, terwijl een bankoverschrijving enkele dagen in beslag kan nemen.

Uiteraard kun je ook per creditcard saldo storten, en zoals je in de foto kunt zien zijn er nog meer mogelijkheden om het saldo aan te vullen. 

Geld opnemen werkt bij eToro op dezelfde manier. 

geld beleggen zonder risico betaalmethodes etoro
De betalingsopties van eToro

Stap 4: Een belegging selecteren

geld beleggen zonder risico etoro aandelen
Aandelen vindt je eenvoudig door naar het kopje 'markten' te gaan of de zoekfunctie bovenin de pagina te gebruiken

Tijd om te investeren! Wat zijn nu goede handelsproducten voor geld beleggen zonder risico? 

Daarover later in dit artikel meer. In ieder geval heb je bij eToro ruim de keuze in verschillende aandelen en producten, en alles is te vinden met de zoekfunctie. 

Onze tip voor beginnende handelaren is om te laten beleggen met ETF’s of zelf aan de slag te gaan met aandelen. In aandelen kun je relatief veilig beleggen. 

Bovendien betaal je over beleggen in aandelen en ETF’s bij eToro geen extra fees of kosten. Dat is mooi meegenomen!

Wanneer je een interessant aandeel tegenkomt kun je erop klikken en stuurt eToro je door naar een uitgebreide pagina met productinformatie. Hierop vindt je nieuws, informatie en statistieken over het aandeel. Dit helpt je om een beslissing te maken. 

Goede research zorgt voor geld beleggen zonder risico. Als het goed is beleg je hierna nooit meer in een product waarin je geen vertrouwen hebt. Om het risico nog verder te beperken kun je direct bij het openen van de transactie een stop loss instellen. 

Enthousiast geworden over beleggen?  Ook jij kan meeprofiteren. Maak dan snel een account aan en begin direct met beleggen!

Waarin kan ik geld beleggen zonder risico?

Er zijn verschillende producten waarin je kunt investeren en handelen. Wanneer je doel geld beleggen zonder risico is doe je er verstandig aan producten te selecteren die daarbij passen. 

Zo zijn alle CFD’s en producten met een hefboomwerking meer geschikt voor ervaren beleggers omdat deze meer risico met zich meebrengen. Ook cryptovaluta zoals Bitcoin zijn risicovol omdat de koers van deze munten heel volatiel is en sterk omhoog en omlaag kan gaan.

We raden daarom aan te focussen op het kopen en veilig beleggen van aandelen en ETF’s / fondsen.

Aandelen

Aandelen komen er in allerlei soorten en maten. Bij de meeste brokers heb je keuze uit meer dan duizend, zo niet duizenden aandelen in verschillende bedrijven.

Hoe kun je geld beleggen zonder risico in aandelen?

Ten eerste door je research goed te doen, zoek de historie op van het aandeel en kijk of er zich sterke prijsstijgingen of dalingen hebben voorgedaan. Hoe staat het aandeel er nu voor?

geld beleggen zonder risico mcdonalds

McDonalds staat bekend als een stabiel aandeel

Daarbij kijk je ook naar de ontwikkelingen in het bedrijf. Ziet de jaarrekening er bijvoorbeeld goed uit, en hoe zit het met de vooruitzichten voor de komende periode? Zijn er onlangs nieuwe klanten en / of deals gesloten? Reorganisaties doorgevoerd?

Ook de geschiedenis van het bedrijf op de beurs kun je doorgaans eenvoudig terugvinden. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar het gemiddelde dividend dat het bedrijf uitkeert of recente beursgangen / overnames en de invloed daarvan op de prijs van het aandeel. En wie zijn eigenlijk de grote aandeelhouders?

Uiteindelijk kun je op deze manier het risico beperken en hoewel geld beleggen zonder risico een utopie is wel verstandige keuzes maken over waar je precies in belegd. Hierbij ben je op zoek naar een combinatie van een gezond bedrijf dat tegen een eerlijke, of misschien zelfs licht onderschatte, prijs per aandeel te koop is.

Je zult in dat geval voorkomen een klap te krijgen die je had kunnen zien aankomen. 

Diversificeren

Diversificeren, diversificeren en nog eens diversificeren. Door niet op één paard te wedden kun je geld beleggen zonder risico omdat er altijd een ander aandeel is dat een minder goed presterend aandeel kan opvangen.

Verstandige beleggers spreiden hun investeringen over diverse aandelen in verschillende bedrijven en branches, om nooit afhankelijk te zijn van de prestaties van slechts één andere partij. Dit is een belangrijk onderdeel van risico management.

ETF’s

ETF’s zijn een vorm van handelsproducten waarbij een bepaalde index wordt gevolgd. Dit kan een groep bedrijven zijn op een beurs, uit een bepaald land of werelddeel of een bepaalde sector. 
 
ETF’s zijn verkrijgbaar bij online brokers en functioneren voor een groot deel hetzelfde als een fonds, met het verschil dat ze vrij te verhandelen zijn op de beurs. Je houdt dus zelf de touwtjes in handen.
 
Doordat je investeert in een combinatie van aandelen diversificeer je gelijk al enigszins je portfolio. De ETF wordt berekend over het gemiddelde van de betrokken bedrijven.

Wil je beleggen in aandelen of ETF’s? Bij eToro betaal je 0% commissie op deze handelsproducten. Begin vandaag nog!

Geld beleggen zonder risico: Laten beleggen

Naast zelf geld beleggen zonder risico kun je ook geld laten beleggen of geld investeren zonder risico door een andere partij. In dat geval laat je experts het werk doen namens een hedge fonds of een bank. 

Beleggen in een beleggingsfonds via een bank

Banken hebben een aparte afdeling voor beleggen. Ook jij kunt hier terecht op voorwaarde dat je een rekening hebt bij desbetreffende bank. 

De bank zal je graag op weg helpen en uitleggen hoe de fondsen werken, en graag voor jou geld beleggen. 

Wanneer je naar de bank gaat voor geld investeren zonder risico zit je er redelijk goed. De banken zijn zorgvuldig en de experts nemen zelden grote risico’s.

geld beleggen zonder risico rabobank

Het geld dat je laat beleggen wordt gespreid door de portfolio managers van de bank en jij kunt elk jaar tussen de ongeveer 5-10% rendement verwachten. 

Het is geen garantie dat je dit rendement krijgt. Ook de bank is afhankelijk van de marktontwikkelingen.

Om een inschatting te maken van hoe reëel het rendement is kun je een historie inzien van het jaarlijkse rendement op het fonds.

Minder flexibel

Wanneer je laat beleggen door een bank of andere partij heb je minder keuze in de manier waarop en waarin je geld belegd wordt. De experts nemen jou het werk uit handen maar daarmee ook mogelijkheden om tussentijds snel veranderingen door te voeren. 

Ook liggen de te verwachten rendementen doorgaans lager dan wanneer je zelf aan de slag gaat omdat de experts het risico minimaliseren door een zeer breed en uitgebreid portfolio te nemen dat zichzelf enigszins uitbalanceert.

Laten beleggen of zelf geld beleggen zonder risico

Wat voor jou de beste methode is voor geld beleggen zonder risico ligt aan de manier waarop je het liefste belegd.

Een bank of hedge fonds kan je veel werk uit handen nemen maar verminderd ook de invloed die je hebt op de belegging en het rendement. De opbrengsten liggen doorgaans lager – maar zijn stabieler – terwijl je tegelijkertijd extra betaald voor de kwaliteiten van de experts. 

Wanneer je zelf belegd kun je bij eToro eenvoudig een soortgelijke manier van beleggen volgen door te investeren in ETF’s. Deze volgen ook een indexfonds, maar zijn vrij verhandelbaar. Je kunt ook een portfolio snel diversificeren en gebruik maken van experts met de CopyTrading tool.

De meeste vrijheid heb je door zelfstandig onderzoek uit te voeren naar geschikte aandelen en deze op te nemen in je portfolio. Je kan de aandelen dan op elk moment van de dag kopen en verkopen en bepaald volledig zelf waar je geld investeert zonder risico’s.

Deze methode kost je echter wel meer tijd doordat je aandelen onderzoekt. 

Uiteindelijk moet je voor de manier gaan die het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Zowel bij eToro, DEGIRO als de banken kun je veilig beleggen of laten beleggen. 

Bij een broker als eToro kun je zelf beleggen. Of je nou actief wil beleggen of passief wil gaan beleggen, het is allemaal mogelijk bij een online broker!

Tips om succesvol geld te beleggen zonder risico

Er komt veel kijken bij beleggingen, en al helemaal bij geld beleggen zonder risico. Om je te helpen de risico’s zo klein mogelijk te houden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Vindt een betrouwbare en onafhankelijke broker

Je broker is de toegang tot de beurs en fungeert als tussenpersoon en beheerder van je geld. Je wilt hier niet op bezuinigen, dus kies voor een betrouwbare en onafhankelijke broker. Deze kun je herkennen aan dat ze gereguleerd zijn door financiële autoriteiten.

2. Doe je research

Voorkom risico’s door vooraf al research te doen. Zo weet je waar je in investeert en wat key indicators zijn van hoe je belegging gaat uitpakken. 

Ook wanneer je in een fonds of ETF geld investeert zonder risico is het belangrijk vooraf te kijken waaruit het portfolio van het fonds is opgebouwd en wat de afgelopen jaren de rendementen waren. 

Bovendien kan het zo zijn dat een ETF of fonds een aandeel omvat waar jij helemaal niet in wilt investeren! Een aandeel als Shell kan botsen met je eigen overtuigingen over een duurzame toekomst, terwijl je misschien wel heel graag Tesla in je portfolio opneemt.

3. Geld beleggen zonder risico is een utopie

Je loopt als belegger altijd een risico doordat de prijs van de aandelen bepaald wordt door de vraag- en aanbod op de markt. 
 
Deze kan door onvoorziene omstandigheden plots veranderen. Niemand zag bijvoorbeeld de corona crisis aankomen, en veel aandelen hebben het zwaar.
 
Neem daarom voorzorgsmaatregelen tegen een onverwachte crisis door bijvoorbeeld stop losses in te stellen.
beleggen zonder risico corona

Geld beleggen zonder risico is makkelijker door vooraf stop losses te plaatsen. Je bent dan beschermd tegen een beurscrash

Wil jij gelijk beginnen met beleggen? Open dan vandaag nog een account bij eToro. Hier kun je namelijk beginnen met oefenen met virtueel geld om de risico’s zo laag mogelijk te houden als je voor het echte werk gaat. 

Veelgestelde vragen

Beide manieren garanderen geen geld beleggen zonder risico. Het is dan ook aan jou om te bepalen welke het beste bij je past.

Voordelen van zelf beleggen zijn:
– veel keuzevrijheid
– veel flexibiliteit
– mogelijkheid op meer winst

Voordelen van laten beleggen zijn:
– minder werk
– experts helpen je

Daar staat tegenover dat zelf beleggen meer tijd kost terwijl laten beleggen duurder is omdat je kosten betaald voor de experts. Een goede oplossing is copytraden via eToro, waarbij je automatisch trades van ervaren beleggers kunt kopiëren zonder extra kosten.

Wanneer je via een online broker ETF’s koopt die vergelijkbaar werken als fondsen is dat niet duurder. Bij eToro betaal je over zowel aandelen als ETF’s 0% commissiekosten.

Wanneer je via een bank of externe partij laat beleggen in fondsen kost dat wel extra. Je betaalt namelijk voor de experts die onderzoek doen en je geld en portfolio beheren.

Helemaal geld beleggen zonder risico is onmogelijk. Je bent altijd afhankelijk van wat de markt doet. Door je goed voor te bereiden en aandelen te kopen op basis van onderzoek minimaliseer je echter het risico om geld te verliezen. Ook het instellen van een automatische verkoop (stop loss) wanneer de prijs daalt voorkomt grote verliezen.

Veelgebruikte en betrouwbare brokers zijn doorgaans veilig wanneer ze gereguleerd zijn door een financiële autoriteit. Dit kan in Nederland de Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten zijn, en ook op Europees en internationaal niveau zijn er verschillende toezichthouders. 

Een broker krijgt alleen een certificering van deze toezichthouders als hij kan aantonen voldoende beveiligingsmaatregelen te hebben genomen voor het geld van zijn gebruikers.

ETF’s zijn vergeiljkbaar met beleggingsfondsen in de zin dat ze beiden een beursindex volgen van een aantal aandelen in die index of in een marktsegment. 

ETF’s zijn echter veel vrijer te verhandelen dan je investering in een beleggingsfonds. Hierdoor ben je met ETF’s flexibeler af en kun je makkelijk switchen van type ETF.

Een stop loss is een order die je van te voren instelt en automatisch actief wordt wanneer de prijs van een aandeel onder een bepaald niveau komt. Zo voorkom je in je slaap verrast te worden door een onverwachte koersdaling.

Geld beleggen zonder risico: Conclusie

Samengevat zijn er behoorlijk wat maatregelen die je kunt nemen om de kans dat je beleggingen negatief uitpakken zo klein mogelijk te maken. Hiermee kom je zo dichtbij geld beleggen zonder risico als maar mogelijk. 
 

Kijk goed naar de keuze die je hebt en bepaal of je doel zelf geld beleggen zonder risico is of dit door iemand anders te laten doen. Er is niets mis met beleggen in fondsen en ETF’s, en eventueel experts op eToro of bij een bank in te zetten voor geld beleggen zonder risico.  

Als we je één advies mogen meegeven is dat om altijd je eigen onderzoek te blijven doen voordat je besluit geld te investeren. Wij op Bankr helpen je graag bij het maken van doordachte keuzes. 

Geld beleggen zonder risico?
Bij eToro helpen ze je graag risico's te minimaliseren met stop losses, ETF's en de CopyTrading functie. Je zult hierdoor bij eToro veel minder snel tegen onverwachte problemen aanlopen.
TIP
Scroll naar boven