Dividend beleggen | Alle informatie over beleggen met hoog dividend!

Dividend beleggen is een alom populaire beleggingsmethode voor de lange termijn investeerder. Het biedt een kans om je vermogen met relatief laag risico langzaamaan te verhogen.
 
Hoe je kunt beleggen in dividend aandelen, wat de beste dividendaandelen zijn en meer zullen we in dit artikel voor je uiteenzetten. 
 

Dividend Beleggen - stappenplan

Ook beleggen in aandelen met dividend? Op eToro vind je een breed scala aan verschillende bedrijven en aandelen waarin je kunt investeren. Start nu!

Dividend beleggen kun je op een aantal manieren doen: zelf in hoog dividend rendement beleggen, dividend ETF’s en dividend fondsen. Alle drie van kunnen een goede optie zijn en we zullen ze alle drie voor je nalopen, maar we zullen ons voor dit artikel richten op het zelf dividend beleggen.

Waar kan ik Dividend Beleggen?

Wanneer je zelf in een dividend belegt of kiest voor dividend ETF’s, kun je het beste een account aanmaken bij een online broker. Een online broker functioneert als tussenpersoon tussen de belegger en de markt en biedt op een overzichtelijke en betrouwbare manier handelsmarkten en -producten aan.

Hieronder leggen we je stapsgewijs uit hoe je het beste bij een online broker kunt beginnen en wat onze aanbevelingen zijn. In ons artikel over de beste dividend aandelen lees je nog meer!

Stap 1: Zoek een geschikte online broker

Zowel bij dividend beleggen als bij andere vormen van beleggen, is betrouwbaarheid natuurlijk zeer belangrijk, je wilt absolute zekerheid wanneer je in zee gaat met een online broker.

Kies daarom altijd voor een gereguleerde broker waarbij je zeker weet dat je geld in goede handen is. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van een aantal aanbevolen brokers.

eToro

eToro logotype

Ben je wat nieuwer in de wereld van beleggen en zoek je naar een broker die zich richt op de beginnende belegger? Dan is eToro de perfecte broker voor jou.

Dankzij het vriendelijke gebruikersinterface en het grote aanbod aan handige tools, is eToro niet voor niets het grootste handelsplatform op de online broker markt. Daarnaast wordt het bedrijf onder andere gereguleerd door het Britse FCA.

Wat eToro onder andere onderscheidt van de meeste andere brokers, is de CopyTrading feature. Met deze functie kun je door eToro aanbevolen succesvolle beleggers vinden, hun portfolio’s en rendement bekijken en zelfs het portfolio in zijn geheel overnemen!

Zo kun je meteen een sterk portfolio overnemen van ervaren beleggers.

Uiteraard kun je op het online platform naast dividend beleggen ook beleggen in een tal van andere handelsproducten. Denk hierbij onder andere aan CFD’s, grondstoffen, indexen en forex trading. Ook kun je beleggen in Bitcoin.

Dividend beleggen copytrading functie
CopyTrading functie met rendement en risicowaarde in eToro

Om al deze handelsproducten op je gemak te verkennen, kun je ook kiezen voor de gratis demofunctie, waarbij je zonder risico met virtueel geld kunt beleggen. Zodra je het platform verkend hebt en je comfortabel bent met beleggen, kun je overgaan op beleggen met echt geld.

Met beleggen in ETF’s en aandelen hoef je geen commissie te betalen, terwijl je ook kunt profiteren van de lage minimale inleg van €170,-. Zo kun je ook met echt geld met relatief weinig risico beleggen.

Naast zelf dividend beleggen kun je in eToro ook kiezen uit een tal van ETF’s, waaronder ook ETF’s gericht op dividend uitkering. Je vindt deze via de knop ‘Handelsmarkten’ in je dashboard en vervolgens klik je op ETF’s bovenin je menu.

Als je meer wilt weten over deze online broker, hebben we een uitgebreide eToro review voor je geschreven. Ook kun je natuurlijk meteen beginnen met een account aanmaken via onderstaande groene knop!

Libertex

fundamentele analyse libertex

Libertex is een echte veteraan op de broker markt. Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van online beleggen heeft het laten zien een zeer betrouwbare broker te zijn.

Naast een tal van internationale awards heeft het bedrijf meer dan 2,2 miljoen gebruikers wereldwijd en wordt gereguleerd door de CySEC uit Cyprus, waar het bedrijf zich bevindt.

Bij Libertex betaal je helaas wel commissie over aandelen, deze worden automatisch betaalt wanneer je een positie opent op een aandeel.

Libertex biedt een tal van handelsproducten aan zoals onder andere aandelen, grondstoffen, crypto, valuta en indexen. Ook kun je bij deze broker gebruik maken van een gratis demo account om het platform en de handelsproducten te verkennen. Meer weten over Libertex? Bekijk onze handige Libertex review!

Stap 2: Creëer je account

Voordat je kunt beginnen met beleggen, zul je nog een aantal stappen moeten ondernemen. We zullen eToro als voorbeeld nemen. Je zult allereerst natuurlijk een account moeten aanmaken.
 
Dit kan via de eToro homepage, waar je rechtsboven kunt beginnen met een account aan te maken.
 
Na de gegevens ingevuld te hebben, hoef je enkel nog je account te activeren via de mail die je hebt ontvangen. Hierin staat een link om je account te verifiëren. Vervolgens heb je toegang tot het eToro platform!

Stap 3: Stort geld

Als je voor nu alleen de demofunctie wilt gebruiken, hoef je deze stap niet te ondernemen. Wil je echter beginnen met echt geld, zul je nog een aantal stappen moeten ondernemen om de veiligheid van je account te waarborgen.
 
Allereerst zul je wat persoonsgegevens moeten invullen alsmede een kopie van je paspoort, zodat je account altijd aan jou terug gelinkt kan worden.
 
Ook zul je een vragenlijst moeten invullen waarin duidelijk wordt gemaakt dat er een risico verbonden is aan online beleggen. Deze is wettelijk verplicht en zul je bij iedere gereguleerde broker terug vinden.
 
Nu kun je geld storten en beginnen met dividend beleggen!
beleggen dividend geld storten etoro
Geld storten bij eToro kan o.a. met iDeal!

Stap 4: Kies uit een tal van handelsproducten

Dividend beleggen IBM overzicht etoro
Financieel overzicht dividend aandeel IBM

Nadat je geld op je account hebt gestort, kun je kiezen uit een tal van handelsproducten waarin je kunt beleggen. We zullen in dit artikel uiteraard dieper ingaan op het beleggen in dividend aandelen, maar er zijn natuurlijk ook andere activa waar je naar kunt kijken.

Zodra je weet waar je in wilt beleggen en je de actuele koersen binnen de eToro client hebt bekeken, kun je beginnen met handelen door op de pagina van het handelsproduct rechtsboven op de blauwe knop ‘Handelen’ knop te drukken.

Heb je alle stappen doorlopen en ben je klaar om te beginnen met dividend beleggen? Maak gratis een account bij eToro en start vandaag al!

Hoe werkt Dividend Beleggen?

Met dividend beleggen ben je gefocust op het uitgekeerde dividend dat een bedrijf uitgeeft, niet zozeer de groei van het bedrijf. Vaak zijn dit dus langzaam groeiende bedrijven die door hun stabiliteit een grotere hoeveelheid dividend kunnen uitkeren.

Dividend wordt vaak jaarlijks, halfjaarlijks of per kwartaal uitgekeerd en is een deel van de winst die het bedrijf heeft geboekt, wat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders.

Er zijn doorgaans twee meest voorkomende dividend strategieën: de dividendgroei strategie en de hoog dividend beleggen strategie

Dividendgroei strategie

Met de dividendgroei strategie kijk je vooral naar bedrijven met een groeiend dividend. Dit dividend zal dus in veel gevallen ook in de toekomst groeien, omdat dit bij dit soort bedrijven intussen de norm is geworden.

Bedrijven die de reputatie hebben dat ze met een groeiende lijn dividenden uitkeren, zijn de zogenaamde dividend aristocrats. Deze bedrijven moeten minstens 25 opeenvolgende jaren in een stijgende lijn dividend hebben uitgekeerd.

Als je deze strategie aanhoudt, zul je dus vooral kijken naar dit soort bedrijven.

Hoog dividend beleggen strategie

De strategie spreekt waarschijnlijk al voor zich: je bent op zoek naar hoog dividend rendement aandelen om in te investeren. Zo kun je, zonder al teveel afhankelijk te zijn van de aandelenkoersen, toch een redelijk kapitaal opbouwen aan de hand van het uitgekeerde dividend.

Je krijgt hierbij dus redelijk snel je inleg terug verdiend wanneer alles volgens plan verloopt. Het nadeel is hier echter van dat het hoge uitgekeerde dividend het bedrijf wel belet om meer winst te steken in de groei van het bedrijf, waardoor de groei vaak wat meer stagneert en dus ook minder ruimte is voor dividendgroei.

Je zult bij dit soort bedrijven dus ook kans hebben dat de dividendgroei op de lange termijn verlaagd kan worden. Een voorbeeld van een bedrijf met een relatief hoog dividend aandeel is ABN AMRO met 6,4%.

Helaas kregen banken in 2020 een verbod op dividend uitkering en moest ook ABN AMRO haar dividend uitkering inhouden. De verwachting is dat dit in 2022 weer mogelijk zal zijn.

Vormen van Dividend Beleggen

Dividend beleggen kun je veelal op drie manieren doen: direct in dividend aandelen beleggen, ETF’s (passieve fondsen), of beleggingsfondsen (actief). We hebben direct beleggen inmiddels al uitgebreid besproken, maar hoe zit het met ETF’s en beleggingsfondsen?

Dividend beleggen ETF's

Als je graag profijt wilt hebben van dividend beleggen, maar je niet zelf de aandelen wilt managen, kun je kiezen voor een dividend ETF. Een ETF is een passief beleggingsfonds die een bepaalde index volgt. Bij beleggen in dividend ETF’s zal dit een dividend index zijn.
 
Met een passief fonds als een ETF zijn de kosten vaak een stuk goedkoper dan bij een actief belegd fonds.
dividend beleggen etf ishares etoro
Dividend beleggen ETF iShares Core High Dividend rendement in eToro

Dividend beleggen ETF in een beleggingsfonds

Wanneer je wilt dividend beleggen ETF in een actief beleggingsfonds, zul je meer kosten moeten betalen voor de experts die het fonds beheren en actief traden. Dit soort fondsen probeert door slimme beleggingen de markt te verslaan, terwijl een ETF de koers van een index juist volgt.

Je kunt dus potentieel meer dividend rendement behalen met een actief beleggingsfonds, maar daar staan wel extra kosten tegenover.

Beste Dividend Aandelen 2022

Alhoewel we een uitgebreid artikel hebben geschreven over de beste dividend aandelen 2022, zullen we ze hier nog even kort uiteenzetten. Dit zijn vaak hoog dividend rendement aandelen die historisch erg stabiel zijn en het zich kunnen veroorloven om een wat hoger dividend uit te keren.

Ahold Delhaize

Ahold is natuurlijk een zeer bekend en lang bestaand bedrijf, maar heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met onder andere de groei van bol.com.

Door de relatief veilige sector waar de bedrijven van Ahold zich in bevinden en het groeipotentieel van online shopping, maar natuurlijk ook de supermarkt Albert Heijn, is dit een zeer interessant aandeel voor veel beleggers.

Het interim (halfjaarlijks) dividend in 2020 bedroeg €0,50 per aandeel, wat een groei was vergeleken met 2019 (€0,30).

ASM International

ASM is een high tech bedrijf dat zich focust op de halfgeleider industrie. Dit bedrijf heeft genoten van een sterke groei in het afgelopen jaar en heeft 2019 afgesloten met een slotdividend van €0,50 en een buitengewoon dividend van maar liefst €1,50 daar bovenop.

IBM

IBM staat al jaren bekend als hoog dividend aandeel en hoort dus ook zeker in deze lijst thuis. De IT gigant keert ieder kwartaal dividend uit. In 2018 was dit €5,11 en in 2019 €5,29. In 2020 groeide dit nogmaals naar €5,37.

Het bedrijf keert hiermee al 25 jaar achter elkaar een steeds hoger wordend dividend uit. Een zeer gewild aandeel dus als je voor de dividendgroei strategie gaat.

ASML

Ook ASML doet het zelfs tijdens de pandemie erg goed, wat terug te zien is in dividend uitkeringen. Tot 2018 keerde ASML jaarlijks het dividend uit, echter zijn ze in 2019 begonnen met een halfjaarlijkse uitkering.

In 2019 bedroeg het dividend €2,40 per aandeel (€1,05 + €1,35). Ondanks de coronacrisis was het interim dividend in 2020 al hoger dan het jaar daarvoor met €1,20. Een goed vooruitzicht voor aandeelhouders dus!

beleggen dividend ASML koers etoro
ASML koers en financieel overzicht in eToro

Voor- en nadelen Dividend Beleggen

Zoals met elke vorm van beleggen, heeft ook dividend beleggen zijn voor- en nadelen. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Voordelen

Stabiel inkomen

Dividend beleggen is vooral populair in Amerika, waar de pensioensregelingen niet altijd even goed zijn bij bedrijven. Mensen willen dus een betrouwbaar inkomen op de oude dag, waardoor ze beleggen in dividend aandelen.

Veel beleggers die geïnteresseerd zijn in dividend aandelen, doen dit dan ook om op de lange termijn een stabiel inkomen vanuit dividend beleggen te genereren. Idealiter kun je dan uiteindelijk leven van enkel de dividend uitkeringen, wat voor veel mensen het einddoel is van dividend beleggen.

Mogelijkheid om kapitaal op te bouwen

Het is mogelijk om langzamerhand een flink kapitaal op te bouwen door middel van dividend beleggen. Je profiteert hierbij dus van de stabiliteit van het dividend beleggen, hebt ook het potentieel tot grotere winsten.

Je doet dit door het dividend wat je uitgekeerd krijgt, direct weer herbeleggen in het bedrijf, of cashdividend te laten uitkeren in dit te beleggen in een ander bedrijf. Wanneer je kunt kiezen tussen een uitbetaling in cash of aandelen, heet dit in een keuze dividend.

Let er dus wel altijd op of je de opties hebt om je dividend uit te laten keren in wat jij wilt, omdat sommige bedrijven bijvoorbeeld alleen uitkeren in of cash of in aandelen.

Niet tijdrovend

Dividend beleggen is een relatief passieve vorm van beleggen: je moet uiteraard wel extensief vooronderzoek doen, voordat je op de lange termijn gaat beleggen op dividend aandelen, maar wanneer je dit gedaan hebt, profiteer je vaak gewoon van de jaarlijkse dividend uitkeringen en doe je er in het algemeen verder niets mee.
 
Het enige waar je over beslist is of je het dividend wilt herbeleggen of wilt opnemen. Dividend beleggen is dus vooral geschikt voor beleggers die niet al te actief bezig willen zijn met beleggen, maar wel willen profiteren van hoog dividend aandelen.

Nadelen

Ineenstorting koers

Alhoewel dividend beleggen over het algemeen een veilige keuze is, kan het zijn dat er ongelukkige externe of interne factoren meespelen (bijvoorbeeld de coronacrisis) waardoor een bedrijf opeens besluit geen dividend meer uit te keren voor een jaar of voor een langere periode.
 
Vaak is het zo dat bij veel bedrijven die bekend staan om hun dividend, veel aandeelhouders aangetrokken worden tot deze dividend uitkering, wanneer dit dus niet meer gebeurt, zullen heel veel dividend aandeelhouders er dus uit willen stappen, want een aandelenkoers enorm kan laten kelderen.
 
Als je er dan dus niet op tijd hebt uitgestapt, zit je vast aan aandelen met een lage waarde en zul je, als het mogelijk is, moeten wachten op een beter moment en gelijktijdig ook niet kunnen profiteren van dividend uitkering.

Hoog dividend kan groei van het bedrijf verhinderen

Bij hoog dividend aandelen kan het zo zijn dat, doordat de aandeelhouders erg gefocust zijn op de uitkering van dividend en het bedrijf zich ook zo geprofileerd heeft, ze teveel dividend gaan uitkeren zodat het bedrijf te weinig winst heeft om verder te groeien.

Zo stagneert het bedrijf en zal het over tijd ook moeten inhouden op dividend om toch groei te stimuleren. Let er dus altijd op dat het bedrijf waar je voor kiest als je in hoog dividend aandelen wilt beleggen een goed vooruitzicht heeft om te groeien in de toekomst.

Dividend Beleggen: Veelgestelde vragen

Je betaalt in de meeste gevallen belasting over dividend. Een deel van de dividendbelasting kan echter verrekend worden met je inkomstenbelasting. Ook kun je in specifieke gevallen vrijstelling hiervoor krijgen.
 
Wanneer het dividend uitgekeerd wordt door een buitenlands bedrijf, kan het ook mogelijk zijn dat je vrijstelling krijgt van de Nederlandse dividendbelasting.
Bij ETF beleggen, beleg je niet specifiek op een bepaald aandeel. Dit betekent dus dat je minder autonomie hebt over in welke aandelen je belegt. Daarentegen staat wel dat je automatisch een zeer gediversifieerd portfolio ontwikkeld met relatief weinig risicio.
 
Een ETF belegging houdt in dat je je geld belegt in een passief fonds dat een selectie heeft gemaakt van dividend aandelen. Een voorbeeld van zo een ETF is het iShares Core High Dividend ETF, welke te vinden is in eToro.

Dividend beleggen is over het algemeen een redelijk veilige belegging. Dit betekent daarentegen wel dat je dus niet buitensporige winsten zal boeken met deze beleggingsmethode, deze manier van beleggen is meer gericht op mensen die hieruit langzaamaan een stabiel inkomen willen ontwikkelen.

Er zijn echter wel risico’s vooral wanneer je niet genoeg diversificatie in je portfolio hebt. Omdat dit vaak aandelen zijn waar andere dividend beleggers op afkomen, zal een vermindering in dividend of zelfs afschaffing van dividend de koers sterk doen kelderen. Zo zul je zonder hevige verliezen te lijden niet van dit aandeel af kunnen komen.

Goed gereguleerde brokers zijn over het algemeen erg betrouwbaar: ze worden streng in de gaten gehouden door toezichthouders zoals het AFM en moeten dus kunnen aantonen dat ze een veilig platform zijn.

Desondanks is cybercrime een steeds groter worden fenomeen en is er altijd een dreiging van hackers, vooral op de online handelsmarkt. Zorg er dus voor dat je account altijd goed beveiligd is met een sterk wachtwoord.

Het dividend rendement kun je gemakkelijk berekenen door het dividend per aandeel te delen door de totale prijs per aandeel. Stel je koopt een aandeel voor €50 en je krijgt €2 dividend per jaar, dan heb je dus 4% rendement per jaar.

Dividend Beleggen: Conclusie

Concluderend kun je stellen dat dividend beleggen niet voor elke beleggers een even goed idee is. Ben je een actieve belegger die graag grotere winsten op korte termijn wilt behalen, of op de lange termijn wilt profiteren van sterk groeiende aandelen, dan is dividend beleggen wellicht niet de beste optie voor je.
 
Wil je echter langzaamaan een stabiel inkomen en vermogen opbouwen met stabiele bedrijven die wellicht niet de lucht in zullen schieten op de aandelenmarkt, maar wel een hoog dividend uitkeren of elk jaar het dividend weten te verhogen, dan is dividend belegger de perfecte keuze voor je.
 
Alhoewel het lijkt alsof dividend beleggen weinig risico met zich meebrengt, moet je je er altijd bewust van maken dat er wel degelijk een reëel risico aan dividend beleggen vast zit. Zorg er dus voor dat je genoeg onderzoek doet alvorens je begint met dividend beleggen.
Dividend beleggen met eToro?
Via eToro kun je zowel beleggen in dividend aandelen als dividend ETF's. Maak gratis een account aan en verken het platform meteen!
TIP
Scroll naar boven