High Dividend ETF | Alle ETF’s met een hoog dividendrendement (2024)

High dividend ETF, of ‘hoog dividend aandelen’: termen die je misschien weleens voorbij hebt horen komen als het gesprek gaat over aandelen kopen. Maar wat betekenen die termen nou eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat een high dividend ETF is, wat de beste dividend aandelen zijn en hoe je er zelf in kunt investeren.

Beleggen in high dividend ETF's in 4 stappen

Bij eToro heb je een groot aanbod aan ETF’s, waaronder ook high dividend ETF’s. Beleg vandaag nog zonder commissie in ETF’s bij eToro!

Wat is een high dividend ETF?

Letterlijk vertaald is een high dividend ETF een hoog dividend ETF. De kans is groot dat je dan nog steeds niet goed weet wat het is.

Een high dividend ETF is dus een ETF waar een hoog dividend over wordt uitgekeerd. Je krijgt dus een hoge winstdeling van de bedrijven die in de ETF zitten waarin je belegt.

Een ETF is namelijk niet een aandeel in één bedrijf; het is eigenlijk een soort pakketje van kleine aandelen van verschillende bedrijven. Door te beleggen in ETF’s beleg je dus in kleine aandeeltjes van verschillende bedrijven, in plaats van in grote aandelen van een enkel bedrijf.

Het beleggen in ETF’s is daarom minder risicovol dan al je geld beleggen in één bedrijf. Ook kan het als voordeel hebben dat de verschillende bedrijven gecombineerd een hoog dividend uitbetalen: daar gaan we het vandaag over hebben.

Hoe kan ik zelf beleggen in high dividend ETF's?

Beleggen in een high dividend ETF of hoog dividend ETF is dus een manier van beleggen met een relatief laag risico en een relatief hoge beloning. Het is daarom goed om te weten hoe je zelf kunt beleggen in een high dividend ETF.

Het is goed om na te denken of die manier van investeren bij je past. We zullen daar later in dit artikel op terug komen. Eerst gaan we kijken naar waar je zulke ETF’s kunt kopen.

Tegenwoordig zijn ETF’s makkelijk verkrijgbaar via onder andere online brokers. We nemen je mee in een stappenplan om je op te helpen starten bij zo’n online broker.

Stap 1: Kies een online broker

Allereerst is het nodig om een online broker te kiezen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende online brokers om uit te kiezen.

Er zijn onderling tussen die brokers wel duidelijke verschillen te zien: of ze alleen CFD’s (contracts for difference) aanbieden of ook de onderliggende activa bijvoorbeeld. En of je kunt oefenen in een demofunctie of niet.

Hieronder lichten we twee brokers toe zodat je makkelijker een keuze kan maken. Daarnaast hebben we het over onze favoriete online broker, eToro.

eToro

Onze nummer 1 aanrader voor een online broker is eToro. Deze broker is ideaal voor beginners, maar biedt ook genoeg opties voor ervaren handelaren.

Wat eToro met name geschikt maakt voor beginners is onder andere de Copytrading functie die geïntegreerd is in het platform. Met deze functie kun je makkelijk portfolio’s van andere, succesvolle handelaren inzien en zelfs kopiëren.

Daarnaast heeft eToro een overzichtelijke gebruikersinterface, wat het voor beginners makkelijk maakt het platform te begrijpen.

high divdend etf etoro
Beleggers in ETF's die je kunt kopiëren in eToro

Als je nog niet goed weet hoe beleggen werkt, kun je bij eToro oefenen in een gratis demo-account. In dit account krijg je virtueel nepgeld toebedeeld om zogenaamde beleggingen te maken om te zien wat er met dat geld zou gebeuren als het echt je eigen geld was.

Als je wel klaar bent om met je eigen geld te gaan beleggen profiteer je bij eToro van een laag minimaal stortbedrag: na het storten van €170,- kun je al aan de slag. Dat is niet het enige financiële voordeel van eToro: over aandelen en ETF’s wordt 0% commissie gerekend, waardoor je alles wat je verdiend op die assets zelf kunt houden.

Via eToro kun je handelen in veel verschillende handelsproducten: aandelen, ETF’s, grondstoffen, valuta en indexen. Je hoeft met een account bij eToro dus geen andere accounts bij andere brokers meer te hebben om breed uit de voeten te kunnen in de beleggingswereld.

Enthousiast geworden over eToro? Begin vandaag nog via de link onder de groene button. Liever eerst meer lezen? Bekijk onze eToro review.

DEGIRO

Liever een broker van Nederlandse bodem? Misschien is DEGIRO wel een goede keuze. Deze broker wint prijs na prijs op veel verschillende aspecten van hun services.

Net als eToro is DEGIRO goed te begrijpen voor beginners. Het platform is intuïtief en niet ingewikkeld om te leren gebruiken.

Je kunt bij DEGIRO handelen in onder andere aandelen en ETF’s. Beleggen in high dividend ETF’s is dus ook bij DEGIRO zeker een optie, net als bij eToro.

DEGIRO staat bekend als een veilige broker. Ze staan onder controle van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Hoewel DEGIRO geen gratis demofunctie heeft, bestaat er wel de DEGIRO beginnersacademie waar je de fijne kneepjes van het vak kan leren.

Voor beleggen via DEGIRO is het niet nodig om altijd achter je laptop te kruipen: met de DEGIRO app heb je overzicht van aandelen en ETF’s altijd bij de hand. 

Vandaag nog van start met DEGIRO? Het kan via de link onder de groene button. Wil je meer informatie? Lees dan onze DEGIRO review.

Stap 2: Maak een account aan

Als je een keuze voor een broker hebt gemaakt is het tijd om een account aan te maken. Dit gaat bij veel brokers op dezelfde manier, maar als voorbeeld nemen wij hier eToro.

Je kunt bij eToro een account aanmaken door op de homepagina te klikken op de knop ‘join now’, vaak rechts bovenin de hoek. 

Je kunt vervolgens doorgaan met je Google- of Facebookaccount of een nieuw account aanmaken met je mailadres.

Je kunt met je account gelijk starten in de gratis demofunctie. Eenmaal in het hoofddashboard van eToro kun je links in het menu schakelen tussen ‘virtueel’, het demo-account, of ‘echt’, een account waarmee je kan beleggen met je eigen geld.

Als je voor dat laatste kiest zul je je account moeten verifiëren met een geldig identiteitsbewijs en een vragenlijst moeten doorlopen. Dit heet het ‘know your costumer’-proces en is bij wet verplicht voor iedere broker.

Stap 3: Geld op account zetten

Als je het ‘know your costumer’-proces doorlopen hebt en je wil beginnen met handelen met echt geld, moet je natuurlijk geld op je account zetten.

Dit doe je in eToro door in het menu aan de linkerkant in beeld onderaan te klikken op ‘geld storten’. Je kunt dit bij eToro doen via veel verschillende betaalmethoden, waaronder iDeal en Paypal.

Er opent een venster, waarin je als eerste invult welk bedrag je wil storten. Dit is bij eToro €170,-. Daarna selecteer je een betaalmethode. Afhankelijk van de betaalmethode die je selecteert zal je nog een aantal gegeven achter moeten laten. 

Nadat je alle gegevens naar waarheid hebt ingevuld kun je klikken op geld storten. Nu is je account klaar om te kunnen handelen!

high dividend ETF geld storten
Het menu om geld te storten.

Stap 4: Zoek een geschikte high dividend ETF

dividend etf etoro
Voorbeeld van een ETF dat zich richt op dividend in eToro

Als je wil investeren in een high dividend ETF is het goed om binnen eToro te zoeken naar zulke ETF’s. Je kunt allereerst via het menu links in beeld naar ‘handelsproducten’ gaan en daar filteren op ETF. 

Je kunt vanaf hier naar alle ETF’s die eToro aanbiedt. Je kunt per ETF informatie over dividend en koerswinsten bekijken over de afgelopen periode.

Houd er daarbij rekening mee dat dividend jaarlijks uitgekeerd wordt en afhankelijk is van hoe veel en hoe lang je al aandelen in deze ETF bezit. De koerswinst hangt af van de beursbewegingen en kopen en verkopen van ETF’s op tactische momenten.

Je kunt ook eerst via internet informatie vergaren over verschillende ETF’s en vervolgens de naam van een ETF dat je aanspreekt rechtstreeks intikken in de zoekbalk van eToro. Zo kom je direct uit bij het ETF waarover je gelezen hebt.

Naast het zoeken naar een ETF kun je ook op zoek naar hoog dividend aandelen. De beste dividend aandelen kun je vinden door in de verschillende high dividend ETF’s te kijken naar welke aandelen hierin gebundeld zijn. 

Zo kun je zelf ook een portfolio samenstellen met daarin hoog dividend aandelen om ook zonder te investeren in een ETF flinke dividend uitkering te kunnen ontvangen. Tot slot kun je ook via de Copy trading functie bij andere beleggers kijken wat zij de beste dividend aandelen vinden. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Als je een high dividend ETF gevonden hebt is het tijd om je eerste belegging te doen. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk.

Je klikt op het ETF van jouw keuze. Je komt dan terecht in het scherm met informatie over dit ETF. Rechts bovenin vind je een blauwe knop met ‘handelen’.

Als je daarop klikt kun je invullen hoeveel je wil investeren in deze ETF. Voltooi de betaling met het geld dat je eerder al op je account had gezet en voilà, je eerste high dividend ETF is gekocht!

high devidend etf kopen

Wanneer investeren in een high dividend ETF?

Nu je weet hoe je kunt investeren in een high dividend ETF of hoog dividend aandelen is het goed om het te hebben over wanneer je dat zou kunnen doen, dus bij wat voor soort beleggingsstrategie. Hieronder noemen we een aantal kenmerken van investeren in een high dividend ETF om te overwegen of het bij je past.

Lager risico

Bij het beleggen in een ETF – high dividend of überhaupt in ETF’s loop je relatief weinig risico. Beleggen in ETF’s houdt namelijk in dat je investeert in een bundeltje van verschillende kleine aandelen uit verschillende bedrijven.

Je spreidt daarmee automatisch je beleggingsbudget over verschillende bedrijven, zonder dat je zelf de tijd hoeft te nemen om uit te zoeken hoe je een gediversifieerd portfolio samenstelt. 

Sommige ETF’s zijn gekoppeld aan een bepaalde sector. Zo heb je technologie ETF’s, grondstof ETF’s, noem het maar op. Je hebt ook ETF’s die juist uit verschillende markten aandelen, om nog meer risico te spreiden.

Als je immers belegt in een technologie ETF, maar vervolgens gaat het eventjes slecht met die sector als geheel, dan daalt je ETF ook in waarde. Als je dan nog andere sectoren in de ETF hebt die de slechte tijden van die ene sector compenseren, heb je alsnog geen verlies.

Hoger rendement zonder veel tijd kwijt te zijn

Over het algemeen met een ETF en zeker met een high dividend ETF is het zo dat je een hoog rendement kunt behalen zonder zelf altijd actief te handelen. Dat komt omdat je met een high dividend ETF onder andere winst behaald uit, vanzelfsprekend, het dividend.

Omdat dividend geld is dat je krijgt, in cash of aandelen (daarover later meer), over de aandelen die je al bezit (evt. in een ETF) loont het dus om zulke ETF’s te blijven bezitten. Door zulke ETF’s snel te verhandelen kun je weliswaar profiteren van de koersbewegingen, maar niet van het dividend.

high dividend etf

Geen profijt van koersbewegingen

Een belangrijke noot om te maken is dat je door een ETF lang te bezitten ervoor kiest om geen profijt te maken van een volatiele koers. Dat doe je wel als je ETF’s koopt op een laag prijspunt en ze weer verkoopt op een hoog prijspunt.

Maar als je dus voor het dividend ETF’s zou houden, past die manier van handelen niet binnen je strategie. Je krijgt immers pas dividend als je de ETF’s blijft bezitten. 

Beleggen in een ETF high dividend is dus vooral geschikt voor de belegger met een langetermijnstrategie. Zoals altijd is die strategie minder onzeker, maar behaalt daardoor minder rendement dan een korte termijnstrategie

Enthousiast geworden over investeren in high dividend ETF’s? Maak dan snel een account aan bij eToro, de broker die 0% commissie vraagt over aandelen en ETF’s!

Soorten dividenduitkeringen

In je zoektocht naar een goede high dividend ETF kun je meenemen hoe vaak en op wat voor manier er dividend uitgekeerd wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken om mee te nemen in je overweging.

Er zijn grofweg twee manieren waarop dividend uitgekeerd kan worden: je kunt dividend uitgekeerd krijgen in aandelen van het bedrijf waarvan je dividend zou krijgen en je kunt dividend uitgekeerd krijgen als een bedrag op je rekening.

high dividend etf

De meeste bedrijven kiezen voor de eerste optie, want op die manier hebben zij er zelf het meest aan. Ook als jij in jaar 2 dividend wil generen met het dividend dat je in jaar 1 krijgt, is dividend uitbetaald krijgen in aandelen geen probleem.

Als je echter liever zelf het geld ontvangt, kun je beter gaan voor een bedrijf dat op die manier omgaat met dividend.

Een ander belangrijk gegeven om te onthouden is dat ieder bedrijf ieder jaar opnieuw moet bepalen of en hoeveel procent dividend ze gaan uitkeren.

Dat kan betekenen dat, als je bijvoorbeeld investeert in een high dividend ETF, er bedrijven zijn waarvan er aandelen in het ETF zitten die het ene jaar wel dividend uitkeren en het andere jaar niet.

Gelukkig zijn de meeste ETF’s zo ingericht dat die bedrijven dan uit de ETF gelaten worden en vervangen worden door een bedrijf dat wel dividend uitkeert.

Voorbeelden van een high dividend ETF

Om je op gang te helpen benoemen we hieronder een aantal high dividend ETF’s of hoog dividend aandelen waarin je zou kunnen investeren.

Omdat een ETF altijd een index trackt en als doel heeft om een ETF dezelfde waarde te laten hebben als de onderliggende markt (de index) houdt ook een high dividend ETF gerenommeerde high dividend indexen aan. Bij deze de beste dividend aandelen:

SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF

Dit is een ETF in eToro dat probeert rendement te halen uit de resultaten van de S&P 500 High Dividend Index. Deze ETF is actief in de Verenigde Staten, maar je kunt er als eToro gebruiker vanuit ieder land in beleggen. Het rendement van deze ETF – high dividend staat geschat op 23,6% per jaar. 

Je kunt in deze ETF investeren via de Vanguard S&P 500 dividend ETF. Deze ETF wordt aangeboden door de investeringsmaatschappij Vanguard en is samengesteld uit de 500 Amerikaanse beste dividend aandelen. 

Naast het feit dat je bij de Vanguard S&P 500 dividend uitgekeerd krijgt is het ook een geschikte ETF om ook geld te verdienen aan koersstijgingen. In principe stijgt de Vanguard S&P 500 dividend koers al jaren, met als uitzondering de periode van de coronacrisis. 

iShares Select Dividend ETF

Deze ETF – high dividend houdt de Dow Jones U.S. Select Dividend Index zo nauwkeurig mogelijk aan om rendement uit te halen. Het rendement van deze ETF staat geschat op 25,1% per jaar.

In tegenstelling tot de Vanguard S&P 500 dividend is deze ETF samengesteld uit aandelen die bekend staan als hoog dividend aandelen. Hierdoor zou het dividend bij de iShares Select Dividend ETF hoger moeten zijn dan bij de Vanguard S&P 500 dividend. 

iShares Core High Dividend ETF

Deze ETF bestaat uit Amerikaanse aandelen met een relatief hoge winstuitkering (dividend). De aandelen komen uit verschillende sectoren, zoals energie en consumptiegoederen. Het rendement per jaar staat geschat op 22,7%. Let op: deze ETF kun je op eToro alleen verhandelen als CFD.

De voor- en nadelen van een high dividend ETF

We noemden in dit artikel al een aantal kenmerken van een high dividend ETF die je kunt afwegen voordat je begint met investeren. Hieronder noemen we kort de voor- en nadelen van een high dividend ETF.

Voordelen

Een voordeel kan zijn het eerder uitgelegde relatief lage risico. Door te beleggen in een ETF – high dividend spreid je automatisch je beleggingsbudget over verschillende bedrijven die deel uitmaken van de ETF.

Je voorkomt daardoor dat je je geld kan verliezen als het met één bedrijf slecht gaat. De andere, nog wel rendabele bedrijven in de ETF kunnen het verlies eventueel compenseren.

Daarom is een ETF voor beginners een geschikt middel om te in te beleggen: je kunt zonder zelf ieder bedrijf helemaal uit te pluizen een gediversifieerd portfolio opbouwen.

Nadelen

Een nadeel aan investeren in high dividend ETF’s is dat  hoewel het percentage dividend per jaar vastgelegd wordt, het uiteindelijke bedrag dat je uitgekeerd krijgt nog wel afhankelijk is van de koersontwikkeling van een bedrijf. 

Hoe meer winst een bedrijf immers maakt, hoe meer bijvoorbeeld 5% daarvan waard wordt. Een aandeel hebben in een bedrijf dat dus een hoog percentage dividend beloofd kan per saldo minder waard zijn dan een groot, succesvolbedrijf met een wat lager percentage dividend.

Het risico dat er een hoog percentage beloofd werd maar een bedrag dat laag uitvalt door tegenvallende resultaten wordt dus echter wel weer beperkt door het beleggen in ETF’s: succesvolle bedrijven compenseren daarin de minder succesvolle bedrijven.

Wil je beginnen met beleggen in dit soort high dividend ETF’s? Maak dan een (demo-)account aan bij eToro om direct te beginnen, zonder commissie!

Tips voordat je begint met investeren in een high dividend ETF

Er zijn een aantal tips die je mee kunt nemen voordat je gaat investeren in een ETF – high dividend. 

Bepaal je beleggingsstrategie

Aan de hand daarvan kun je bepalen of beleggen in een high dividend ETF bij je past. Beleggen in een high dividend ETF past het best bij een langetermijnstrategie.

Bepaal je budget

Het is goed om van tevoren te bedenken hoeveel van je spaargeld je wil gaan beleggen. Op die manier voorkom je dat je toch op korte termijn je geld nodig hebt maar er niet makkelijk kan liquideren omdat je het belegd had voor de lange termijn.

Veelgestelde vragen

Een high dividend ETF is een ETF waarover je een hoog percentage dividend uitgekeerd krijgt. In zo’n ETF zitten kleine aandelen van bedrijven die veel dividend uitkeren, wat er voor zorgt dat er gecombineerd veel dividend uit een ETF komt.

Dat hangt af van je beleggingsstrategie. Als je wil beleggen voor de lange termijn dan kan het zeker een goed idee zijn. Je loopt relatief weinig risico en genereert veel rendement op de lange termijn. 

Door het lagere risico en de beloning op lange termijn is het lastiger om op de korte termijn veel rendement te genereren.

Via eToro kun je beleggen in iShares Select Dividend ETF. Dit ETF staat geschat op een rendement van 25,1% per jaar, gegenereerd uit dividend en koersbewegingen. 

Een ander voorbeeld is het SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend ETF.

Ja, dat kan zeker. Als je een account aanmaakt bij eToro kun je geld storten via onder andere iDeal. Met het geld op je eTororekening kun je vervolgens investeren in een high dividend ETF.

Onze aanrader voor een online broker is altijd eToro. Onder andere de Copytrading functie maakt hem heel geschikt voor beginnende beleggers, maar ook het lage minimale stortbedrag en de ruime keuze uit onder andere ETF’s dragen daar aan bij.

High dividend ETF: Conclusie

We hebben in het artikel uitgelegd dat een high dividend ETF een ETF is dat een hoog dividend uitkeert. Het voordeel dat je daaruit haalt is dat je zulke ETF’s niet actief hoeft te verhandelen om rendement te genereren. 

Een nadeel kan zijn dat het rendement dat je had kunnen halen uit koersbewegingen van een ETF vaak hoger is, als je daarvoor een actieve handelsstijl gebruikt. 

Welke beleggingsstrategie ook het beste bij je past, eToro is altijd onze aanrader voor een online broker. Je kunt er op veel markten uit de voeten, of je nou een beginnende of meer ervaren belegger bent.

Beginnen met handelen via eToro?
Dat kan vandaag nog via de groene button hieronder. Dus sla je slag na het lezen van de informatie en word een echte handelaar!
TIP
Scroll naar boven