Beleggen vergelijken | Vergelijk eenvoudig alle beleggingstypes (2024)

Ben jij geïnteresseerd in beleggen, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? 

Om je op weg te helpen worden er in deze blog verschillende vormen van beleggen vergeleken, bespreken we een aantal verschillende brokers / banken en hoe jij zo snel mogelijk kan beginnen met beleggen. 

Aandelen vergelijken en kopen in 4 stappen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

In dit artikel zullen we de kosten beleggen vergelijken, het pensioen beleggen vergelijken en beheerd beleggen vergelijken. Hierna weet je alles over beleggen!

Beleggen voor beginners

Een belegger zet zijn geld actief aan de slag. In plaats van het op te sparen wordt geld geïnvesteerd in beleggingen waarvan verwacht wordt dat ze in de toekomst meer waard worden.

Tegenwoordig, met de tussenkomst van online brokers, is beleggen voor beginnners een stuk beter mogelijk geworden. 

Bekende voorbeelden van beleggingen zijn aandelen en obligaties, maar men kan ook investeren in bijvoorbeeld goud of cryptocurrency. Als beginner beperk je risico’s door te kiezen voor ETF’s. Wanneer we ETF’s met beheerd beleggen vergelijken doen ze zeker niet onder, dus zijn ETF’s ook een slim alternatief. 

Beleggen vergelijken: Verschillende beleggingsmethodes

Er zijn verschillende soorten beleggen. Een groot aantal daarvan brengt aanzienlijke risico’s met zich mee en is dermate gecompliceerd dat ze niet geschikt zijn voor iemand die begint met beleggen.

In dit artikel over beleggen vergelijken focussen we daarom op de vier bekendste soorten beleggen. Wanneer een gesprek over beleggen gaat, zal het in 9 van de 10 keer één van onderstaande methodes betreffen.

Beleggen in aandelen

De bekendste vorm van beleggen zijn aandelen. Je koopt hierbij in feite een stukje van het bedrijf, en wanneer het bedrijf goed draait en in waarde stijgt, stijgt jouw aandeel mee. 

Beleggen in obligaties

Bij obligaties leen je geld uit aan een bedrijf of overheid. In ruil hiervoor ontvang je couponrente. Ook valt er koersrendement te behalen wanneer de beurswaarde van de obligatie stijgt.

Beleggen in crypto

Een vorm van beleggen die de afgelopen jaren sterk aan populariteit wint is cryptocurrency. Dit zijn digitale munten die worden gecreëerd op de blockchain. De bekendste is Bitcoin (BTC). 

Wanneer je beheerd belegt of wilt beleggen voor je pensioen zal crypto niet snel ter sprake komen. Crypto’s verdienen echter steeds meer legitimiteit en zijn worden daardoor steeds meer opgenomen in beleggingsportefeuilles.

Vanwege de volatiele aard van crypto, kun je het niet met pensioen beleggen vergelijken. Daar worden niet snel zulke risico’s genomen namelijk.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds belegt voor jou geld in verschillende beleggingsproducten. Door deze spreiding wordt het risico beperkt. Fondsen worden bij brokers nagebootst door ETF’s, die vaak een zekerheid bieden en redelijke rendabiliteit hebben.

Doordat professionals de fondsen samenstellen en/of beheren heb je als beginnend belegger geen grote kennis nodig van de markt. De fondsen selecteren de beste producten voor je. Het nadeel is dat je eigen invloed beperkt is. 

Beleggen vergelijken: Hoe kan ik beleggen in fondsen?

Online brokers zijn de eenvoudigste manier om in een fonds te beleggen. Je hoeft er geen aparte rekening voor te openen en het registratieproces bestaat uit enkele, korte stappen. 

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om bij bijvoorbeeld de Rabobank of ING te beleggen in een fonds. Beleggen via een bank is betrouwbaar, maar heeft ook enkele nadelen. Zo heb je een rekening nodig bij de bank, is de keuze beperkt en ligt het rendement vaak wat lager. 

In het voorbeeld hieronder gaan we uit van online brokers die voor iedereen toegankelijk zijn en waar je de meeste vrijheid / keuze hebt om zelf te bepalen waarin je belegt.

Stap 1: Vergelijk en kies een broker

Er zijn tal van online brokers die verschillende opties bieden om te beleggen. Natuurlijk wil je dit bij een zo betrouwbaar en secuur mogelijke partij doen. Een handige indicator daarvan is dat de broker gecertificeerd is bij een financiële autoriteit.

We gaan kort twee degelijke brokers waar je kunt beleggen vergelijken.

eToro

eToro is onze eerste keuze voor beginners die willen beleggen. Deze online broker blinkt uit in de user-experience en het helpen van haar klanten met handige tools en informatie.

Speciaal voor beginners biedt eToro beleggingsfondsen aan onder de noemer ETF’s. Dit is een mandje met verschillende aandelen die doorgaans een index proberen te volgen. Je hebt keuze uit ruim 150 verschillende ETF’s.

Bijzonder en uniek aan eToro is de mogelijkheid tot CopyTrading. Kies uit verschilende toptraders een favoriet en volg automatisch al zijn trades. 

Beleggingsportfolio’s zijn inzichtelijk en worden desgewenst gekopieerd. Het mooiste is dat je al doende leert terwijl je direct profiteert van de jarenlange kennis van bewezen professionals.

Zoals in de afbeeldingen te zien is zijn deze portfolio’s samengesteld op de beste aandelen en valuta. 

Dit sociale aspect van eToro is ongeëvenaard in zijn soort.

beleggen vergelijken
beleggen vergelijken
Op eToro kopieer je eenvoudig toptraders of samengestelde beleggingsfondsen

Bij eToro is het mogelijk om rustig te beginnen en te leren beleggen middels de gratis demo-account. Hier hebben gebruikers de mogelijkheid om als beginner in beleggen de kneepjes van het vak te leren met €100.000 aan virtueel geld.

Nu kun je de verschillende opties voor het beleggen vergelijken en testen. Genoeg beleggen vergeleken? Kies om te beleggen in aandelen, cryptovaluta, obligaties, CFD’s of ga voor een combinatie in de vorm van een ETF-fonds

Bij eToro start je al met een lage inleg van €170en betaal je altijd 0% commissie over aandelen en ETF’s

DEGIRO

DEGIRO is een in Amsterdam gevestigde broker en de grootste online belegger van Nederland. Eind 2019 zijn ze overgenomen en vallen nu onder het Duitse Flatex.

Bij DEGIRO kun je in verschillende producten handelen. Ze bieden hier echter geen uitgebreide analysemogelijkheden bij aan. 

De meeste mensen die voor DEGIRO kiezen doen dat omdat zij willen investeren in de zogenaamde kernselectie. Dit zijn fondsen waarmee je een bepaalde beurs, industrie of grondstof volgt. Naast deze beleggingsfondsen zijn er ook ETF’s verkrijgbaar.

degiro screenshot vergelijken
Het platform van DEGIRO is zeer overzichtelijk

Een andere populaire optie van DEGIRO is de mogelijkheid om een pensioenrekening te openen. Je kan hier dus pensioenbeleggen als aanvulling op je AOW/pensioen.

Pensioen beleggen vergelijken met andere vormen van beleggen is niet heel anders, het enige verschil is dat beleggen voor een pensioen beleggen is met een expliciet doel. De uitgangspunten blijven hetzelfde.

DEGIRO is een betrouwbare broker die onder toezicht staat van het AFM en DNB. Ze zijn goed gereguleerd om de veiligheid voor gebruikers te waarborgen.

Het grootste nadeel van DEGIRO zijn de beperkte middelen om eigen onderzoek te doen naar aandelen en koersen. In plaats daarvan kiezen veel beleggers voor fondsen in de kernselectie. 

Experts voeren dan het management van het beleggingsportfolio waarin je geïnvesteerd hebt.

Bij DEGIRO heb je in vergelijking met andere brokers meer keuze in het bepalen van verschillende soorten aandelen in het fonds. Vooral wanneer je gaat pensioen beleggen vergelijken tussen brokers zie je dit terug. 

Als je zonder gedoe en in een duidelijke online omgeving wilt beleggen ben je bij DEGIRO aan het juiste adres. Lees de recensie van DEGIRO als je benieuwd bent naar meer informatie over deze broker!

Stap 2: Registreer jezelf

Om te kunnen beleggen bij een online broker is het vereist een account aan te maken en registreren. We gebruiken eToro om te laten zien hoe dat gaat. 

Bij eToro heb je om te beginnen een e-mail adres en wachtwoord nodig. Nadat de benodigde gegevens zijn ingevuld sturen zij een e-mail met een verificatie link. 

Hierna is het nieuwe eToro account bevestigd en is het mogelijk om geld over te maken. Dit kan uiteraard gewoon per iDEAL, PayPal of één van de andere betalingsmethodes.

Beleggen vergelijken etoro account
Op eToro kan men op drie verschillende manieren een account registreren

Stap 3: Stort tegoed

Om te investeren en beleggen is er valuta nodig om het gewenste product te kunnen kopen. Als beginner zet je daarom geld op je account. 

Het minimumbedrag bij eToro is €170 euro, en dit kun direct storten per iDEAL, PayPal of credit. Ook een bankoverschrijving behoort tot de mogelijkheden, maar kan iets langer duren. 

Om de risico’s voor beleggers te minimaliseren vraagt eToro om een vragenlijst in te vullen waar gevraagd wordt naar de ervaring van beleggers en in welke producten ze interesse hebben.

Ook zal persoonlijke informatie geverifieerd worden met een kopie van een paspoort. Dit is een verplichting.

beleggingsvergelijken
Verschillende betaalmethodes bij eToro

Stap 4: Kies je beleggingsfonds

beleggen vergelijken
Kopieer simpel portefeuilles van ervaren beleggers

Deze online brokers bieden beleggingsfondsen aan als ETF’s. Een leuke extra toevoeging van eToro is dat er ook te selecteren valt op portfolio’s van ervaren beleggers. 

Selecteer uit het menu markten de optie ‘ETF‘ om de verschillende ETF’s te vergelijken of ga naar de sociale omgeving van eToro en gebruik de knop ‘Copy Portfolio’s‘ 

Links onder het fonds staat het behaalde rendement weergegeven, terwijl rechts onderaan een indicator staat van het risico. Zo bepaal je dus zelf hoeveel risico je wil nemen.

Beleggingsfondsen zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Hierop zullen we in een volgend hoofdstuk van deze blogpost terugkomen. 

Wanneer een belegger kiest voor fondsen of het kopiëren van portfolio’s hoeft hij verder niet veel meer te doen. eToro kopieert automatisch trades en de belegging wordt beheerd door een eigen investeringscommissie. 

Het is verstandig om altijd een oogje in het zeil te houden en regelmatig nieuws over de beurs en aandelenkoersen te lezen.

Soorten beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen ontvangen en beheren geld van beleggers door deze te investeren in een fonds van verschillende handelsproducten. Hiermee beperken ze het risico op de belegging. 

Beleggingsfondsen bepalen zelf wat voor onderdelen er in hun fonds zitten. Het voordeel voor de gebruiker is dat hij bij een broker als eToro een ruim aanbod aan portfolio’s en ETF’s kan vergelijken. 

Grofweg vallen beleggingsfondsen in onderstaande categoriën te verdelen:

Aandelenfonds

Een aandelenfonds investeert in aandelen van meerdere bedrijven. Je bezit van elk van deze bedrijven een klein stukje (het aandeel) en hoopt dat het bedrijf in de toekomst gaat groeien en in waarde toeneemt. Het aandeel doet dat dan ook en kan met winst verkocht worden. 

beleggen vergelijken

Obligatiefonds

Obligaties zijn beleggingen in leningen van een bedrijf of overheid. Zij lenen jouw geld en betalen dat na verloop van tijd terug. Het risico is dat een bedrijf het geleende geld niet terug kan betalen door een faillissement.

Wanneer je daar bang voor bent is het aan te raden een obligatiefonds te nemen dat zich focust op staatsobligaties. Deze lopen bij de overheid en zijn een belegging met meer zekerheid. 

Op zoek naar meer spanning en een hoger rendement? Kijk dan naar bedrijfsobligaties!

Vastgoedfonds

Hiermee beleg je in huizen, kantoorpanden, winkelcentra en noem maar op. De zakelijke kant wordt afgehandeld door de beheerders van het fonds en als belegger profiteer jij vervolgens mee van inkomsten uit de verhuur en verkoop van dit vastgoed.

Mixfonds

Bij een mixfonds combineer je verschillende van de soorten beleggingsfondsen waarvan we hierboven het beleggen vergelijken. Deze breng je allemaal samen in hetzelfde mixfonds. 

Het risico wordt dan niet alleen over één beurs of segment verdeelt, maar ook over de verschillende typen fondsen. Dit biedt de belegger meer zekerheid. De ideale optie voor de beginnende belegger!

Voor- en nadelen beleggingsfondsen

Er kleven verschillende voor- en nadelen aan de beleggingsfondsen. We vatten ze hier kort samen.

Voordelen

Beleggingsfondsen zijn een eenvoudige en efficiënte manier van investeren, bijzonder geschikt voor beginners in beleggen. Ze bieden de mogelijkheid om een divers portfolio aan te houden zonder dat je kennis over elk afzonderlijke aandeel hoeft te hebben. Bovendien is het risico beperkt. 

Het fonds of de gekopieerde belegger (alleen bij eToro) zal haar uiterste best doen om voor jou de best mogelijke keuzes te maken. Je hoeft zelf dus geen uitgebreid onderzoek meer te doen. 

Hierdoor is beleggen in fondsen een goede manier van investeren voor mensen die weinig risico willen lopen / weinig tijd willen investeren en toch willen profiteren van belegd geld. 

Nadelen

Minder zelf bepalen

Omdat het fonds alles regelt heb je zelf minder zeggenschap en invloed over de inhoud van het fonds. Dit kan een vervelende gedachte zijn, zeker als het om jouw geld gaat en het fonds niet goed draait. 
 
Liever zelf de touwtjes in handen? Ga dan in plaats van beheerd beleggen zelf aan de slag met het kopen van aandelen. Als we beheerd beleggen vergelijken met zelf beleggen, dan heb je met zelf beleggen meer autonomie. Je hebt dan ook meer opties om bijvoorbeeld populaire cryptocurrency te kopen. 
 

Extra kosten en beperkte winst

Het is ook belangrijk om de kosten beleggen vergelijken. Doordat de fondsen breed selecteren om het risico zo veel mogelijk te beperken zal ook het totale rendement beperkt zijn. Er zullen immers ook altijd een aantal aandelen minder draaien. Dat verlies wordt dan gecompenseerd door de winst bij anderen.
 
Als we de kosten beleggen vergelijken, merken we dat veel beheerders van fondsen extra kosten rekenen voor dat beheer. Het werk dat zij doen is immers niet gratis. Weeg goed af of die kosten opwegen tegen het zelf opdoen van de kennis en leren beleggen.

Beleggen vergelijken: Verschillende soorten beleggen in aandelen

Wanneer je mogelijkheden om te beleggen gaat vergelijken zal je opgevallen zijn dat er regelmatig andere termen aan het bod komen wanneer het gaat over beleggen in aandelen. We willen deze kort toelichten.

Aandelen

Traditionele aandelen worden gekocht in een bedrijf. Hiermee wordt je voor (een heel klein) stukje eigenaar van het bedrijf, en wanneer de waarde van het bedrijf stijgt worden je aandelen meer waard. Wanneer de aandelen tegen hogere waarde verkocht worden heet dat koerswinst.

Populaire aandelen zijn die in grote multinationals. Denk aan een zoekmachine als Google, webshop Amazon of social-media gigant Facebook. Ook een bedrijf als Tesla is de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen.

Wanneer een bedrijf groeit en het goed doet stijgt het in waarde. Als belegger ben je daarom altijd alert op nieuws vanuit het bedrijf en de industrie, van een goede deal of nieuw ontwikkelde technologie profiteer je via aandelen namelijk direct mee.   

CFD's

CFD’s (Contract For Difference) maken het mogelijk te beleggen in alle vormen van aandelen en handelsproducten als goud, zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Je speelt hierbij namelijk bij een broker in op een toekomstige stijging of daling van de koers.

Een groot voordeel van CFD’s is dat ze worden aangeboden in combinatie met de mogelijkheid tot hefbomen. Hiermee maximaliseer je de winst zonder veel geld in te hoeven leggen.

De mogelijke rendementen van CFD’s zijn door de hefbomen veel hoger. Hou er rekening mee dat dit ook meer risico met zich meebrengt en vraagt om weloverwogen keuzes.

Valuta

Handelen in valuta – ook bekend als Forex of Forex Trading – is een vorm van beleggen met minder grote risico’s als aandelen en CFD’s. Je handelt hierbij in valuta als de dollar, euro, Engelse pond en Japanse yen.

De waarde van de valuta wisselt sterk met belangrijk (inte)nationaal nieuws maar schommelt minder dan die van bedrijven.

Crypto

Bijzonder populair is de handel in cryptocurrency. Dit zijn digitale munten waarvan er in de afgelopen 10 jaar honderden zijn gecreëerd. Deze munten worden gebruikt voor transacties op de blockchain.

De oudste en bekendste cryptomunt is Bitcoin. Eén Bitcoin is inmiddels ruim €30.000 euro waard, en een aantal experts gelooft dat dit binnenkort op zou kunnen lopen tot meer dan een ton.

Met die potentiële winst van €100.000 – €30.000 = €70.000 is het geen wonder dat crypto zo populair is!

Cryptocurrency staat erom bekend enorm volatiel te zijn. Dit houdt in dat de koers snel in waarde kan stijgen en dalen, wat voor beleggers als gevolg heeft dat zij snel winst kunnen maken maar ook snel weer geld kunnen verliezen.

Beleggen vergelijken: Hoe kan ik beleggen in aandelen?

De meest bekende vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Online aandelen kopen is de toegankelijkste manier om te beleggen op de beurs. Iedereen kan met een paar stappen aan de slag op zijn eigen persoonlijke account.

Gerenommeerde brokers geven je toegang tot tientallen beurzen wereldwijd en aandelen in grote bedrijven als Apple, Facebook en Tesla. Waar, wanneer en waarin je belegt bepaal je volledig zelf!

Stap 1: Kies een online broker
Om je op weg te helpen met een keuze hebben we een uitgebreide gids geschreven over de beste brokers van Nederland.

Stap 2: Registreer een account
Kies een gebruikersnaam en wachtwoord.

Stap 3: Vul je tegoed aan
Nadat je geld op de account hebt gezet kun je aandelen kopen.

Stap 4: Koop aandelen
Nu ben je klaar om aandelen te kopen!

Aandeel apple eToro
Het aandeel van Apple bij eToro

Beleggen vergelijken: Voor- en nadelen beleggen in aandelen

Net als aan beleggen in fondsen komt het beleggen in aandelen met enkele voor- en nadelen. Deze willen we kort toelichten zodat we beide vormen van beleggen vergelijken. 

Voordelen

Flexibiliteit

Beleggen in aandelen geeft je heel veel verschillende opties. Je kan zelf bepalen in wat voor, welk type en met wat voor strategie je in aandelen investeert. Afhankelijk van je doelen hanteer je een gerichte aanpak en richt je je op lange of kortetermijnsucces.

Zelf beleggen in aandelen zorgt er dus voor de belegger extreem flexibel is. Hij of zij kan volledig meebewegen met de ontwikkelingen op de markt, en dat doen op een manier die past bij de persoonlijke situatie. 

Wanneer we dit met beheerd beleggen vergelijken of met pensioen beleggen vergelijken, hoeft het geïnvesteerde geld nooit voor een periode vastgelegd te worden.

Je wordt steeds beter in beleggen

Door zelf actief te zijn als belegger leer je bovendien veel over de markt. Hierdoor zullen je skills alleen maar toenemen. Het is niets voor niets dat nieuwe investeerders hun beste rendementen pas behalen wanneer zij 42 zijn, en pas minder goed worden na hun 70ste verjaardag.

Nadelen

Minder zekerheid

Beleggingsfondsen besteden veel aandacht aan het minimaliseren van risico’s. Zo diversificeren zij het fonds over verschillende producten die elkaar min of meer uitbalanceren wanneer een deel van de markt in zwaar weer zit. 

Individuele beleggers doen dit doorgaans minder. Zij kiezen vooral voor een aantal producten waar ze sterk van overtuigd zijn dat er winst gemaakt gaat worden. Zo maximaliseren zij de winst. 

Wanneer een belegger verkeerd gokt loopt hij meer risico. Het is daarom belangrijk dat je toch altijd probeert een divers portfolio aan te houden en het risico minimaliseert door bijvoorbeeld stop-losses te plaatsen. 

Kost meer tijd

Zelf beleggen vereist meer kennis en kunde. Je bent daardoor meer tijd kwijt aan het bestuderen van grafieken, beleggingsstrategieën en het nieuws. 

Beleggen vergelijken: veelgestelde vragen

Voordat je begint is het slim om de kosten beleggen vergelijken. Als zelfstandig belegger zijn de extra kosten afhankelijk van de broker die je hebt gekozen. 

Veel brokers hanteren een klein percentage aan extra kosten voor het openen en sluiten van posities, of het opnemen van geld. Naast deze transactiekosten worden er vaak inactiviteitskosten gerekend als je de account niet meer actief gebruikt maar wel gebruik maakt van de wallet. 

Ook wanneer en welke inactiviteitskosten er in rekening worden gebracht verschilt per broker. Meestal betreft het een klein bedrag na een aantal maanden, en uiteraard hoeft dat niet betaald te worden als je de account wel gebruikt.

Beleggen is geen garantie op winst. Je loopt altijd het risico dat je geld minder waard wordt. 

Wanneer je belegt via een fonds kan het gebeuren dat een fonds verkeerde inschattingen maakt die ten koste gaan van het rendement. Gelukkig gebeurt dit zelden en geven veel fondsen overzichten van het gemiddelde rendement over een aantal jaar. 

Wat dat betreft loop je als zelfstandig belegger meer risico. Zeker wanneer je portfolio slecht gediversificeerd is. Een cryptomunt kan sterk in waarde wisselen en ineens veel minder waard worden, maar ook een bedrijf kan failliet gaan waardoor je aandelen waardeloos zijn.

Zolang je voor een gecertificeerde en gereguleerde broker kiest is je geld in principe veilig. Financiële autoriteiten controleren dan actief op de veiligheid voor de gebruikers van de broker. 

Activeer altijd de beveiligingsmethodes van je account. Kies een goed wachtwoord en activeer 2FA om je geld zo veilig mogelijk te bewaren. 

Een ETF is een passieve belegging welke vergelijkbaar is met een beleggingsfonds. Een groot verschil is dat ETF constant verhandelbaar zijn.

Beleggen vergelijken: Conclusie

Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen wat het beste bij jou past. Investeer je voor de lange termijn en is beperken van risico’s daarbij belangrijk? Dan kun je het beste in ETF’s beleggen. Wanneer we beheerd beleggen vergelijken met ETF’s, merken we dat ETF’s niet onder doen voor beheerd beleggen.
 
Wanneer het hebben van controle over je geld wel belangrijk is, of wanneer je streeft naar hogere rendementen, loont het om zelfstandig aan de slag te gaan. Beleggen is tegenwoordig heel eenvoudig en op internet is er een ruim aanbod kwalitatieve informatie om de ins- en outs te leren. 
 
Als beginner in beleggen kun je bovendien de kunst afkijken met behulp van copytrading (alleen bij eToro). Zo heb je toegang tot de professionele traders zonder er voor te hoeven betalen.
Beleggen bij eToro?
Bij eToro beleg je eenvoudig in de beste aandelen of kopieer je snel en volledig geautomatiseerd succesvolle beleggingsfondsen.
TIP
Scroll naar boven