Bovespa Index | Leer alles over de Ibovespa Brasil Index! – 2024

^BVSP
$124,171.15
Change (24H)
$217.470.17%

Er zijn enorm veel verschillende indexen op de wereld. Een index bestaat uit een aantal verschillende aandelen uit een bepaald land of uit een bepaalde sector. In dit artikel hebben we het over de Braziliaanse Bovespa index.

Een index geeft je vaak een goed beeld over de huidige situatie van de markt van dit land of deze sector. Je kunt ook in deze indexen investeren om op deze manier in een land of sector te investeren zonder daar veel voor te hoeven doen. Het is daarom een wat meer passieve vorm van beleggen.

Beleggen in de Bovespa Index in 4 stappen

klaar om te beleggen in de Bovespa index? Wij raden eToro aan als betrouwbaar handelsplatform!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen in de Bovespa index is niet bij elke broker mogelijk. Belangrijk is dat je een betrouwbare broker kiest die handelsproducten aanbiedt uit verschillende markten in de wereld, dus ook Brazilië. eToro is hiervan een voorbeeld.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wat is de Bovespa index?

De Bovespa index is de index die bestaat uit de belangrijkste Braziliaanse beursgenoteerde bedrijven. De index  staat ook wel bekend als Ibovespa en bestaat uit zo’n 70 verschillende aandelen.

Logischerwijs wordt de Bovespa index verhandelt op de Braziliaanse beurs B3 (Brasil Bolsa Balcão). Als je wilt gaan investeren in de Bovespa index moet je op zoek naar een broker die jouw toegang geeft tot deze beurs. Hier gaan wij later in dit artikel verder op in.

Sinds 2014 is het een index gewogen naar marktwaarde,  wat betekent dat de bedrijven met de grootste marktwaarde ook het belangrijkste aandeel hebben in de Ibovespa index. Zo geeft de Bovespa index koers een nog beter beeld van de huidige situatie op de Braziliaanse beurs.

In dit artikel lees je alles over welke bedrijven er in de Bovespa index zitten en wat de huidige Bovespa index koers is. Daarnaast helpen we je zo snel mogelijk zelf te gaan beleggen in indexen met ons stappenplan.

Hoe kan ik investeren in de Bovespa index?

Investeren in een index kan bij een online broker, deze broker biedt je toegang tot verschillende beurzen en je kunt als particuliere belegger zo investeren in de aandelen, ETF’s en indexen die aan die beurs genoteerd staan. 

De bovespa index is een index die genoteerd is aan de Brazilaanse beurs B3 en dat maakt het voor Nederlandse beleggers lastig om in te investeren. Er zijn weinig brokers die je toegang geven tot de B3 beurs.

Wel kun je bij elke broker in vergelijkbare indexen investeren. In onderstaand stappenplan helpen we je met het investeren in een index naar jouw keuze. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Als eerste moet je een online broker kiezen waar jij wilt gaan investeren in de verschillende indexen. Je moet bij de keuze voor een broker op een aantal dingen letten.

Zo is het belangrijk om een broker te kiezen die een aanbod heeft waarmee je divers portfolio mee samen kunt stellen en die de producten heeft waar jij in geïnteresseerd bent. Zo biedt de ene broker wel cryptocurrency terwijl de andere broker zich vooral richt op aandelen en ETF’s. 

Verder moet je letten op de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende brokers. Beleggen kun je namelijk zo moeilijk maken als je zelf wilt en ook de brokers verschillen in hoe geschikt ze zijn voor welke ervaring je hebt als belegger.

Tot slot kun je kijken naar de kosten die je betaalt bij een broker. Er zijn verschillende manieren waarop brokers de kosten doorbereken aan hun klanten dus het kan zeker voor beginnende beleggers lastig zijn om te bepalen welke broker het goedkoopst is. 

eToro

Een broker die erg geschikt is voor elke beginnende belegger is eToro. Bij deze broker maak je een profiel aan waardoor je met andere beleggers kennis en zelf je hele portfolio kan delen. 

Voor beginnende beleggers betekent dit dat ze ook bij succesvolle beleggers een kijkje kunnen nemen. Zo kom je erachter wat een goede strategie is. 

Daarnaast kan iedereen de beleggingen van een openbaar profiel kopiëren door middel van de Copy Trading functie. 

Met deze functie kun je bepaalde posities of zelfs een geheel portfolio met één klik kopiëren naar je eigen portfolio. 

Je krijgt zoals je hiernaast ziet inzicht in de resultaten van een belegger en een indicatie van het risico dat deze belegger neemt.

profiel etoro bovespa index
Een profielpagina van een succesvolle belegger die je kunt kopiëren.

Bij eToro kun je investeren in aandelen, ETF’s, indexen, grondstoffen, valuta’s en CFD’s. Mede daarom is eToro een goede plek om een divers portfolio samen te stellen met allerlei verschillende producten. 

Je betaalt bij eToro 0% commissie over het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s. Dit betekent dat je als beginnende belegger niet voor onverwachte kosten komt te staan en de prijs die in je beeld staat altijd de prijs is die je betaalt of ontvangt. 

eToro geeft je de kans om eerst te beginnen met een gratis demo account. Bij dit account krijg je virtueel geld waarmee je kunt kijken of het platform je bevalt en hoe bepaalde investeringen werken. 

Zo ben je alvast goed voorbereid voor het moment dat je met echt geld aan de slag gaat bij deze broker. Zodra je dat wilt gaan doen moet je minimaal €170 storten. Dit lage bedrag is voordelig voor beginnende beleggers die niet meteen duizenden euro’s in hun portfolio willen steken. 

Meer weten waarom eToro één van ‘s werelds populairste brokers is? Lees dan onze review met daarin ervaringen van andere gebruikers. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Je kunt ook terecht bij de Nederlandse broker DEGIRO. Deze broker werd ooit opgericht als platform voor professionele beleggers maar is inmiddels opengesteld voor iedereen. 

Dat heeft ervoor gezorgd dat DEGIRO in korte tijd enorm populair is geworden onder de Nederlandse beleggers. Het platform is namelijk volledig in het Nederlands maar ook bij de klantenservice wordt je geholpen in de Nederlandse taal. 

DEGIRO is een veilige broker en wordt gereguleerd door de Nederlandse toezichthouders Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Deze twee toezichthouders hebben strenge eisen voor online brokers en DEGIRO voldoet hier aan. 

De populariteit van DEGIRO komt deels door het grote aanbod aandelen, ETF’s en indexen die de broker kan bieden. Dit komt omdat DEGIRO goed samenwerkt met grote Europese partijen en op deze manier je toegang kan bieden tot veel verschillende beurzen. 

Vandaag nog beginnen met beleggen in indexen? Maak dan nu een account aan bij DEGIRO of lees eerst onze uitgebreide review!

Stap 2: Maak een account aan

Wanneer je een online broker hebt gekozen zul je bij dat platform een account moeten aanmaken. Dit is een snel en gemakkelijk proces en kun je binnen een paar minuten doorlopen.

We zullen de stappen even benoemen en we nemen eToro even als voorbeeld.

Om een account aan te maken kun je bij eToro verschillende mogelijkheden gebruiken. Zo kun je een account aanmaken met je e-mailadres, maar ook met je Facebook, Google + of Apple account.

Na het aanmaken van een account kom je direct op het demo account wat eToro aanbiedt. 

Hier kun je mee beginnen te oefenen en wanneer je klaar bent om een investering met echt geld te maken moet je geld op je account storten.

Om geld te storten en te beginnen met echte investeringen zul je nog een kort proces moeten doorlopen waarin je je identiteit moet bevestigen. 

Hierna vul je een korte vragenlijst in waarin ze je de risico’s van beleggen uitleggen en daarna kun je geld op je account gaan storten.

etoro aanmelden ibovespa

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je hebt geoefend met het demo account en je met echt geld wilt beleggen kun je geld op je account gaan storten. 

eToro biedt hier verschillende mogelijkheden voor aan. Je kunt namelijk geld storten via PayPal, Bankoverschrijving, iDEAL of met je creditcard.

Op de afbeelding naast dit stukje zie je de blauwe knop ‘Geld storten’ waar je op moet klikken om naar de betaalmogelijkheden te gaan. 

geld storten etoro bovespa
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek een geschikte index

etoro bovespa index
De verschillende beschikbare indexen op eToro

Als je een index in gedachten hebt kun je deze zoeken via de zoekbalk van eToro. 

Weet je nog niet in welke index je wilt investeren? Kijk dan eens bij het tabblad handelsmarkten. 

Hier kun je filteren op indexen en zo krijg je alle beschikbare indexen op eToro in een lijst. Hiernaast zie je een deel van deze lijst waar je uit kan kiezen. 

Stap 5: Investeer in een index

Tijd om je eerste echte investering te gaan doen! Je klikt op de index waar je graag in wilt investeren en je komt vervolgens op de pagina van deze index, hier zie je het laatste nieuws en de koers van de index.

Om je investering te doen klik je vervolgens op de blauwe knop ‘handelen’. Je krijgt een nieuw schermpje waarin je kunt beslissen hoeveel je wilt investeren en of je gebruik wilt maken van een extra optie als hefboomeffect, stop-loss of take-profit. 

Als je alles ingevuld hebt en het staat goed klik je op ‘Transactie openen’ en vind je jouw investering terug in je eToro portfolio!

Start vandaag nog met beleggen in de Ibovespa Brasil met eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waar bestaat de Bovespa index uit?

In totaal staan er op de Braziliaanse beurs honderden verschillende aandelen van beursgenoteerde Braziliaanse bedrijven uit allerlei sectoren. De Ibovespa Brasil index bestaat uit de bedrijven met de grootste marktwaarde en een notering aan deze beurs. 

De bedrijven uit de Bovespa index zijn verspreid over allerlei verschillende sectoren. De belangrijkste sectoren zijn bijvoorbeeld elektriciteit, water, banken en grote productiebedrijven. 

In totaal bestaat de Bovespa index uit 70 aandelen. De index wordt constant gewogen en het kan zijn dat er soms bedrijven verdwijnen uit de index of juist worden toegevoegd aan de Ibovespa Brasil index. 

Petrobras

Het grootste bedrijf uit Brazilië en daarmee het grootste bedrijf van heel Zuid-Amerika is Petrobras. Dit oliebedrijf is verantwoordelijk voor zo’n 80% van alle olie uit Brazilië. 

Het bedrijf is voor een meerderheid in handen van de Braziliaanse overheid, maar de Petrobras aandelen zijn ook verhandelbaar op de beurs voor particuliere beleggers. 

Magazine Luize

Misschien denk je meteen aan een tijdschrift, maar dat is Magazine Luiza zeker niet. Het is namelijk na Petrobras het belangrijkste bedrijf uit de Bovespa index en het is actief in de retailsector.

Het heeft inmiddels 1.000 winkels en 9 distributie centra verspreid over Brazilië. De laatste jaren is het bedrijf druk bezig met ook online stappen zetten om één van de grootste bedrijven van Brazilië te blijven. 

De huidige Bovespa Index koers

De afgelopen jaren zien we Brazilië ook in Nederland weer steeds vaker in het nieuws. In eerste instantie kwam dit door de president Jair Bolsonaro, die veel kritiek kreeg over zijn opvattingen en plannen voor Brazilië. 

Dit was overigens niet te merken in de Bovespa index koers. Als je de Bovespa index chart erbij pakt zie je dat de Bovespa index koers bleef stijgen tot februari 2020. 

De Ibovespa Brasil index koers kwam destijds in de buurt van de 120.000 punten maar zakte door de coronacrisis in maart 2020 terug tot 66.000. De Bovespa index koers herpakte zich daarna echter prima en haalde begin 2021 zelfs een nieuwe recordhoogte. 

Na deze recordhoogte was er een kleine daling op te merken maar bleef de koers rond het punt waar het vlak voor de coronacrisis in Brazilië eindigde. En dat is best opvallend want de situatie in Brazilië in 2021 is niet goed. 

De corona-pandemie zorgt nog altijd voor veel problemen in Brazilië met veel doden tot gevolg. Dat deze slechte situatie nog niet terug te zien is in de Bovespa index koers is opvallend. 

De toekomstige Bovespa index koers

Het is niet te voorspellen welke kant de koers de komende tijd op gaat. Wel is duidelijk dat de Braziliaanse economie enorme groei door kan maken, zo verdubbelde de Bovespa index koers tussen 2016 en 2020.

Ook waren er kansen om veel geld te verdienen aan deze index als je op het laagste punt van de Bovespa index chart had ingekocht. Als je net na de intrede van de coronacrisis €10.000 had geïnvesteerd bij een koers van 67.000 punten was dat begin 2021 (€10.000 / 67.000) * 125.000 = €18.656 waard geweest. 

Bovespa index koers
De koers van de ETF iShares MSCI Brazil op eToro, die deze beurskoers probeert na te bootsen

Overtuigd en wil je beginnen met beleggen in de Bovespa index? Maak gratis een account aan bij eToro en houdt de koers en het beursnieuws goed in de gaten!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarom investeren in de Bovespa Index?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen in het stukje over de Bovespa index chart en de koers zijn er de afgelopen jaren mogelijkheden geweest om je investering in relatief korte tijd te verdubbelen. 

Brazilië wordt nog altijd gezien als emerging market (opkomende economie) en er zijn ook nog veel kansen voor Braziliaanse bedrijven om te groeien. Dit zul je ook in de Bovespa index chart terug gaan zien. 

Het is een interessante optie als je geïnteresseerd bent in de Braziliaanse economie of zelf redenen hebt waarom jij denkt dat Braziliaanse economie nog verder aan zal trekken. Blijf wel opletten op de situatie in Brazilië, sinds president Bolsonaro beëdigt is en de coronacrisis begon is deze verre van stabiel. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van de bovespa index

Investeren in een index kan zeer voordelig zijn en veel investeerders gebruiken indexen om het risico dat ze nemen met hun portfolio te verkleinen. Maar welke voor- en nadelen zijn er eigenlijk bij het investeren in indexen? 

Voordelen

Het belangrijkste voordeel staat meteen hierboven genoemd. Indexen zijn een geschikte uitbreiding voor je portfolio vanwege het lage risico van de producten, daarnaast worden indexen slechts eens in de zoveel jaren aangepast en dat zorgt voor lage kosten omdat er geen actieve beheerders betaalt hoeven te worden. 

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken geweest waaruit blijkt dat deze passief beheerde indexen op lange termijn meer winst kunnen genereren dan actief beheerde ETF’s of portfolios. 

Indexen kunnen op deze manier een belangrijke bijdrage zijn aan het bereiken van jouw doelen op het gebied van beleggen. Omdat indexen over lange termijn vrij stabiel zijn kun je op basis daarvan ook doelen stellen.

Nadelen

Er zijn verschillende rekenmethodes mogelijk bij het bepalen van de weging van een index. Stel je hebt 100 aandelen in een index en je gebruikt geen weging dan tellen al deze 100 aandelen voor dezelfde zwaarte mee voor de uiteindelijke stand van de index. 

Dit zorgt voor een scheve prijs van de index doordat een bedrijf met 4 miljard omzet voor dezelfde hoeveelheid mee telt als een bedrijf met 100.000 euro omzet. Bij een gewogen index wordt op basis van de marktwaarde van een bedrijf een percentage bepaald voor hoeveel dit aandeel mee weegt in de index. 

Bij indexen investeer je eigenlijk altijd in de allergrootste bedrijven uit een sector of land. Dat terwijl je als belegger vaak de meeste winst kunt behalen op veel kleinere bedrijven die nog veel meer ruimte tot groei hebben, logischerwijs zijn daar de risico’s wel groter bij. 

Tips voordat je begint met beleggen in de Bovespa Index

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je gaat investeren in Ibovespa. 

De index is in Nederland niet bij veel brokers verkrijgbaar dus je zult eerst een broker moeten zoeken de Ibovespa Brasil aanbiedt. 

Als je daarna wilt gaan investeren in deze index is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in Brazilië.

investeren in bovespa index

Ibovespa Brasil geeft namelijk de huidige situatie op de Braziliaanse beurs goed weer, maar omdat het een index is die uit 70 verschillende aandelen bestaat zijn ontwikkelingen in Brazilië niet altijd meteen terug te zien in de bovespa index koers. 

Door goed te weten wat de ontwikkelingen in Brazilië zijn bijvoorbeeld op het gebied van de corona-pandemie kun je hier al voor de koerswijzigingen op inspelen. 

Veelgestelde vragen

De bovespa index is een index bestaande uit de 70 bedrijven met de grootste marktwaarde die genoteerd staan aan de Braziliaanse B3 beurs. De beurs is gewogen op de marktwaarde van de bedrijven uit de index. 

De bovespa index is niet beschikbaar bij de meeste in Nederland beschikbare en gereguleerde brokers. De bovespa index koers is online te vinden en in dit artikel vind je het laatste nieuws over de bovespa index koers. 

Er zijn weinig brokers die toegang bieden tot de Braziliaanse B3 beurs en daarmee ook weinig brokers waar je kan investeren in de bovespa index. Wel zijn er bij brokers als eToro veel andere indexen waar je in kan investeren. 

Indexen zijn een mooie basis voor je portfolio vanwege het lage risico dat je neemt met investeren in deze producten. Indexen leveren op lange termijn vaak goede winsten op voor beleggers. 

In de bovespa index zitten de 70 Braziliaanse beursgenoteerde bedrijven met de grootste marktwaardes. Er zitten bedrijven in uit allerlei sectoren zoals de olie-industrie, telefonie, elektriciteit en retail. 

Bovespa Index: Conclusie

De Bovespa index geeft je een goed inzicht in de economische situatie van de grootste bedrijven van Brazilië. Door goed te kijken naar de stand van de bovespa index koers weet je meteen of de grootste bedrijven van Brazilië groeien of niet. 

Vanuit Nederland is investeren in de bovespa index voorlopig moeilijk. Er zijn weinig brokers die de Braziliaanse beurs aanbieden aan haar klanten, wel kun je bij een broker als eToro investeren in allerlei andere indexen over de hele wereld. 

Nu beginnen met beleggen in de Bovespa Index?
Handel in aandelen of ETF's van de Braziliaanse markt via online broker eToro.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven