Wall Street | Van de New York Stock Exchange tot de Dow Jones

^AMZI
$453.23
Change (24H)
$3.260.72%

In New York bevindt zich op het eiland Manhattan de welbekende Wall Street. Deze straat heeft zich ontwikkeld tot het financieel centrum van de wereld. Vaak wordt Wall Street als term gebruikt om alle financiële markten te omschrijven. 

Wall Street heeft haar reputatie onder andere te danken aan de Wall Street films van Oliver Stone. Hierin word Wall Street afgebeeld als een financieel centrum waar traders snel, heel veel geld verdienen. Ben jij benieuwd hoe ook jij op Wall Street aandelen kunt onderhandelen? In dit artikel leggen we je precies uit hoe je dit kunt doen. 

Beleggen op Wall Street - Aandelen kopen op de New York Stock Exchange

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Over Wall Street

Wall Street staat tegenwoordig bekend als het financiële centrum van de wereld. Veel financiële bedrijven hebben zich met kantoren in de buurt van deze straat gecentreerd, met als middelpunt de New York Stock Exchange.

Wall Street kent een lange en interessante geschiedenis, die zou leiden tot het financiële centrum dat het nu is. Daarin is ook een opvallende rol voor de Nederlanders toebedeeld. 

Wall Street

Van Nieuw-Amsterdam naar New York: het ontstaan van Wall Street

Het gebied dat we hedendaags kennen als New York werd in 1526 door Giovanni de Verrazzano ontdekt in dienst van de Fransen. Hij noemde het gebied in eerste in eerste instantie Nouvelle Angoulême. 

Een hele tijd later bracht de ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 het hele gebied in kaart namens de Nederlandse VOC. Hij ontdekte hierbij ook het eiland Manhattan, waarop Wall Street gevestigd is.

Henry Hudson ontdekte een lucratieve handel in dit gebied, namelijk het handelen in dierenvellen. Hij leidde een aantal jaren later Nederlandse handelsschepen naar Manhattan toe. 

Al snel streken er Nederlandse, Duitse en Britse families neer in dit gebied, die zich hier permanent zouden vestigen.

In 1626 stond het gebied bekent als Nieuw-Nederland en er werd een Nederlandse gouverneur aangesteld voor het bestuur van de kolonie. Deze gouverneur was Peter Minuit.

Wall Street New York

Nieuw-Amsterdam omstreeks 1660 met de beroemde verdedigingswal

Peter Minuit zorgde ervoor dat het eiland Manhattan met de nederzetting Nieuw-Amsterdam officieel in handen kwam van de kolonisten. 

Hij kocht het eiland in ruil voor een aantal goederen ter waarde van 60 gulden. Hedendaags zou dat ongeveer € 700,- hebben gekost.

Al snel nadat de nieuwe nederzetting gesticht was, moest zij zich verdedigen tegen invallen van Indianen, Engelsen en Fransen. Daarom werd er een verdedigingswal opgetrokken, die later onder burgemeester Peter Stuyvesant werd versterkt.

wall street beleggen

Langs deze verdedigingswal liep een straat die op kaarten wordt aangeduid als ‘Waal Straat’. Hoogstwaarschijnlijk heeft Wall Street zijn naam daaraan te danken, als een verbastering van het Nederlandse Wal Straat.

De nederzetting barstte als snel uit zijn voegen en daardoor werd de oude verdedigingswal al snel overbodig. De naam van de straat bleef echt wel bestaan.

Tot 1664 bleef Nieuw-Amsterdam in Nederlandse handen, maar in datzelfde jaar werd de nederzetting veroverd door de Engelsen tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

Met de Vrede van Westminster in 1674 werd Nieuw-Amsterdam officieel Brits verklaard. In ruil daarvoor kreeg de Nederlandse Republiek het gebied dat wij vandaag kennen als Suriname.

De Britten hebben vervolgens Nieuw Amsterdam omgedoopt to Nieuw York. Toch zijn er nog veel plekken die aan de aanwezigheid van Nederlanders doet herinneren. Plekken zoals Broad Street (Brede Straat), Harlem (Haarlem), Brooklyn (Breukelen) en Wall Street (Wal Straat).

Wil je beleggen in de beurs van New York? Je kan vandaag nog aan de slag met eToro met verschillende ETF’s die Wall Street volgen.

Wall Street: Financieel centrum en 'The American Dream'

Nu even een grote sprong in de tijd naar het jaar 1792. Dit is het startpunt van een grote verandering van Wall Street. 

In dat jaar werd door een groep van 24 aandelenhandelaren de Buttonwood agreement opgesteld, waarmee zij de New York Stock Exchange oprichtte.

Sinds de oprichting van de New York Stock Exchange is het Wall Street als financieel centrum voor de wind gegaan. 

Wallstreet index
Op Wall Street wordt in Amerikaanse dollars gehandeld

Onder andere door de grote migraties vanuit Europa en later ook de Zuidelijke Amerikaanse staten, groeide New York uit tot miljoenen stad en ook Wall Street groeide mee. 

In 1817 werd vervolgens een kamer opgericht die dienst deed als permanent kantoor van de beurs van New York: de New York Stock Exchange.

Steeds meer financiële bedrijven vestigde zich op en rondom Wall Street en zo werd Wall Street een toonaangevend instituut van de wereldeconomie. 

Daarnaast werd er zelfs een speciaal dagblad opgericht: The Wall Street Journal. De Wall Street Journal is ook uitgegroeid tot een wereldwijd invloedrijk dagblad.

De Wall Street Journal heeft nog een rol gespeeld bij de oprichting van de oudste index van de Verenigde Staten in 1891. Deze werd namelijk samengesteld door redacteuren van The Wall Street Journal, de heer Dow en de heer Jones. 

new york stock exchange

De opgerichte index door de heren van The Wall Street Journal werd bekend onder de naam Dow Jones Industrial Index, en staat tegenwoordig beter bekend als de Dow Jones.

Wall Street werd daarnaast de belichaming van The American Dream. De American Dream houdt in dat ongeacht je afkomst het in Amerika mogelijk is om je eigen succes te creëren. En welke plek was daar beter voor dan het financiële centrum van de wereld?

De fysieke aandelenhandel met roepende kopers en verkoper maakte plaats voor computers en schermen vervingen de papieren handel.

De invloed van Wall Street is meermaals merkbaar geweest in de geschiedenis. De Beurs Krach van 1929, de beurs crash van 1987 en de financiële crisis van 2008 waren allemaal het eerst merkbaar op Wall Street. 

De financiële crisis van 2008 wordt zelfs voor een groot deel op het conto geschreven van de handelswijze door bankiers op Wall Street. Er is daar zelfs een film over geproduceerd: The Big Short. 

Handelen in de grootste aandelenbeurs van de wereld? Begin vandaag nog met Wall Street beleggen!

Hoe kan ik beleggen op Wall Street?

De New York Stock Exchange is de beurs waar de meeste aandelen van de wereld verhandeld worden. Er staan heel erg veel bedrijven genoteerd op deze beurs. Een complete lijst van alle bedrijven is te vinden op Wikipedia.

Als jij wilt beleggen op de New York Stock Exchange, dan kun je dat doen met behulp van een online broker. Wij bespreken hieronder een aantal brokers die daar uitermate geschikt voor zijn.

Stap 1: Kies een online broker

Wij bespreken hier een aantal brokers die aandelen en indices aanbieden die op de New York Stock Exchange staan genoteerd. 

eToro

eToro logotype

De eerste online broker die wij zullen bespreken is eToro. Bij eToro kun je genieten van heel veel voordelen, die met ideaal zijn voor de beginnende belegger. Hieronder zullen wij alle voordelen stuk voor stuk bespreken.

Bij eToro kun je gebruik maken van de Copytrading tool. Door middel van deze tool kun je een kijkje nemen in de beleggingsstrategieën van succesvolle beleggers op het eToro platform. 

Je kan de portfolio’s uitgebreid kopiëren en leren hoe je goed kunt beleggen. eToro heeft dit leerproces zelfs nog vergemakkelijkt, omdat je portfolio’s ook direct kun kopiëren en zelf kunt gebruiken.

copytrading wallstreet etoro
Copytraden bij eToro

Daarnaast kun je ook nog met andere beleggers communicieren op het online platform en gedachten uitwisselen over bepaalde aandelen, indices of beleggingsstrategieën.

Bij eToro heb je keuze uit een groot aanbod aan verschillende handelsproducten. Zo kun je bijvoorbeel beleggen in aandelen, ETF’s, crypto’s, grondstoffen, forex en CFD’s. Hierdoor zijn er voor elke beleggingsstrategie en belegger producten aanwezig waarin belegt kan worden.

Overigens rekent eToro 0 % commissie over het handelen in aandelen en ETF’s. Er blijft hierdoor per saldo meer over voor jou als belegger. 

Ben je nog niet ervaren als belegger? Dan heeft eToro nog een handige tool. Er wordt namelijk een gratis demoversie aangeboden. In de demoversie kun je in een simulatie van het eToro platform oefenen met beleggen.

Nadat je al wat meer ervaring hebt opgedaan met de gratis demoversie wil je natuurlijk met echt geld gaan beleggen. Ook hierbij heeft eToro gedacht aan de beginnende belegger.

Het minimum stort bedrag ligt namelijk op een toegankelijk bedrag van € 170,-, zodat het geen grote stap is om te beginnen met beleggen.

eToro is gereguleerd door de CySEC en de FCA. 

Beginnen bij eToro is eenvoudig en geheel vrijblijvend! Registreer snel een account.

DEGIRO

Nasdaq tsla

DEGIRO is een broker met een groot aanbod aan verschillende handelsproducten. Daarnaast wordt DEGIRO vaak bestempeld als het beste én goedkoopste broker van Nederland. Dit maakt DEGIRO voor elke belegger een interessante broker.

DEGIRO heeft namelijk in totaal 66 international prijzen gewonnen voor de beste online broker. 

Het platform van DEGIRO is heel erg overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. In een zeer duidelijk overzicht kun je zoeken naar de handelsproducten waar jij geïnteresseerd in bent. 

De handelsproducten die DEGIRO aanbiedt zij ETF’s, CFD’s, aandelen, beleggingsfondsen en obligatie. Voor ieder wat wilds dus. Je hebt daarnaast ook toegang tot veel data en analyses over deze handelsproducten, die ook voor de beginnend belegger goed te begrijpen zijn.

Plus500

fundamentele analyse plus500

Let op: 76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Plus500 is een zeer grote en bekende broker in de wereld van beleggingen. Je kunt bij Plus500 beleggen via CFD’s. 

Dus ben jij in het bijzonder geïnteresseerd in het beleggen in CFD’s, dan is Plus 500 de broker voor jou.

Je kunt bij Plus500 gebruik maken van een handig app, maar je kunt ook handelen via hun website.

Net als bij eToro kun je bij Plus500 voordat je met echt geld gaat beleggen oefenen met een gratis demoversie.

Het platform van Plus500 is geschikt voor beleggers van alle niveau’s, maar het is dus enkel mogleijk om CFD’s te handelen. 

Wij hebben een uitgebreid artikel gewijd aan Plus500, waarin wij deze broker helemaal doorgelicht hebben. 

Stap 2: Een account aanmaken

Als je een keuze hebt gemaakt om bij een bepaalde broker te gaan beleggen, dan is het van belang dat je een account aanmaken bij die broker. 

Bij veel brokers verloopt het aanmeldingsproces hetzelfde. Dit is ook het geval voor de drie brokers die wij hierboven besproken hebben.

Wij bespreken in dit geval hoe je bij eToro een account aan kun maken.

Je kunt bij eToro een account aanmaken via de site of door de app te downloaden. Daarna kun je met je onder andere met je e-mail adres een account aanmaken.

wall street stock

Nadat je het aanmeldingsproces hebt doorlopen krijg je een bevestigingsmail gestuurd naar het e-mail account dat je opgegeven hebt. Je dient deze te verifiëren en dan heb je toegang tot het eToro platform. 

Je hebt na het doorlopen van de vorige stappen toegang tot het platform, maar je kunt nog niet handelen op het platform. Daarvoor moet je eerst nog je identiteit bevestigen door je ID-kaart of je paspoort te uploaden bij eToro.

Stap 3: Geld storten op je account

Nadat je account hebt bevestigd en ook je ID-kaart of paspoort hebt geupload, dan checkt eToro nog even of de informatie daadwerkelijk klopt.

Waarna eToro dit ook heeft bevestigd kun je geld storten op je account. Ook hier heeft eToro ervoor gezorgd dat het betaalproces heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk verloopt.

Via je ‘Geld Storten’ button links onder op de homepage van eToro geld overmaken. eToro heeft ervoor gezorgd dat je met zeer veel betaalmethodes geld kunt storten. 

Je kunt bijvoorbeeld via iDEAL, PayPal, creditcard, bankoverschrijving of met je bankpas geld storten. Het minimale stortbedrag ligt op een lage € 170,-.

Wall Street Index
Links onder kun je geld storten bij eToro

Stap 4: Kies je Nasdaq belegging

beleggen in fondsen eToro copyportfolios
CopyPortfolio functie in eToro

Er zijn bij New York Stock Exchange extreem veel bedrijven beursgenoteerd. Op internet zijn lijsten te vinden met alle bedrijven waaruit de New York Stock exchange bestaat.

De brokers die wij besproken hebben bieden een groot deel van deze aandelen ook aan. Kijk dus gerust in welke bedrijven je wilt investeren, en zoek ze op bij je online broker via de handige zoekfunctie.

Je kunt ook investeren in verschillende ETF’s die een bepaalde index volgen die ook behoren tot Wall Street, zoals de Nasdaq of de Dow Jones of de S&P500. Deze indices bestaan uit bedrijven die beursgenoteerd staan aan de New York Stock Exchang op Wall Street.

Veelgestelde vragen

De openingstijden van de Wall Street zijn gebaseerd op de openingstijden van de Nasdaq en de New York Stock Exchange. Deze twee beurzen zijn geopend van 9:30 tot 16:00 uur plaatselijke tijd (in New York).

Wanneer jij vanuit Nederland belegt dan moet je rekening houden met het tijdsverschil en dus met andere openingstijden. De openingstijden van Wall Street in Nederland zijn van 15:30 tot 22:00.

De S&P500 is niet onderdeel van de New York Stock Exchange, maar de S&P is wel opgebouwd uit bedrijven die beursgenoteerd staan aan de New York Stock Exchange.

Ditzelfde geld voor de Nasdaq index en de Dow Jones. Deze indices zijn ook opgesteld uit bedrijven die ook aan de Ney York Stock Exchange beursgenoteerd staan. 

Je hebt bij veel brokers toegang tot de New York Stock Exchange aandelen. De bedrijven die beursgenoteerd staan aan de New York Stock Exchange zijn vaak ook wereldwijde spelers. Daardoor zijn ze ook vaak beschikbaar bij brokers in Europa.

De brokers die wij in dit artikel hebben besproken bieden in ieder geval aandelen en ETF’s aan van de New York Stock Exchange. Als je een account van bij een van deze brokers hebt, dan kun je al aandelen kopen en verkopen op via de New York Stock Exchange.

Ja, in principe staat je geld altijd veilig bij een grote en bekende online broker. Veel van deze brokers zijn goed gereguleerd door financiële instanties. Je kunt dus met een gerust hard beleggen bij een van deze online brokers.

Doe altijd goed onderzoek bij welke broker je een account aanmaakt. Vaak vermelden ze wel of ze door een bepaalde instantie worden gereguleerd. Je kan dus altijd double checken of je geld veilig staat.

De kosten voor CFD zijn gemiddeld genomen vrij laag. Vaak moet je nog wel met een paar dingen rekening houden. Soms rekent een broker aparte kosten voor het beleggen in CFD, dus kijk altijd goed wat de voorwaarden zijn.

Je betaalt bij de meeste brokers transactie kosten over je CFD’s. Dit is altijd een goed ding om rekening mee te houden. Bij sommige brokers liggen de transactie kosten heel erg laag, waardoor jij als belegger meer overhoudt.

Bij eToro betaal je bijvoorbeeld geen commissie over aandelen en ETF’s. En DEGIRO is een broker die bekend staat als zeer goedkoop door de lage transactie kosten.

 

Soms rekenen brokers spread over de inkoop van jouw handels producten. Dit betekent dat de inkoopprijs altijd hoger ligt dan de verkoopprijs. Het is voor jouw als belegger dus iets duurder om producten te kopen. Ook de kosten van de CFD hang nauw samen met de spread. Om dat de prijs van de CFD gerelateerd is aan de spread

Ook kan het voorkomen dat je Swap kosten moet betalen, wat betekent dat je een nacht fee moet betalen om bijvoorbeeld je aandelen aan te houden.

Conclusie: Wall Street

In dit artikel hebben we besproken hoe Wall Street is ontstaan. Wall Street is ontstaan in de tijd dat New York nog Nieuw Amsterdam heette. Het is hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar de straat die langs de verdedigingswal van Nieuw Amsterdam liep.

Nadat de Britten Nieuw Amsterdam hadden omgetoverd tot New York, werd ook de naam ‘Waal Straat’ omgedoopt tot het hedendaagse Wall Street. 

Door de grote immigratie stroom naar New York had de oude verdedigingswal al snel geen functie meer. In de negentiende eeuw kreeg de plek waar vroeg de wal heeft gestaan een totaal andere bestemming, namelijk aandelen handel.

De New York Stock Exchange werd opgericht en naarmate de tijd verstreek groeide de invloed van Wall Street. De invloed van Wall Street werd zo groot dat de naam van de straat een alias werd voor het hele financiële systeem van de Verenigde Staten.

Daarnaast werd Wall Street zo invloedrijk dat ontwikkelingen op de beursvloer in New York de hele wereld raakten. Verschillende crises die begonnen op de stock market in New York hadden zijn weerslag op andere aandelenbeurzen, zoals bij de Beurs Krach in 1929, 1987 en 2008.

Via eToro en DEGIRO kun je gemakkelijk toegang krijgen tot deze aandelen. Ook bieden zij ETF’s van de  eveneens in New York gevestigde Nasdaq, en door hun snelle aanmeldingsprocessen en gebruiksvriendelijke platformen kun je vandaag nog eigenaar zijn van Nasdaq ETF’s of Nasdaq aandelen.

Beleggen bij eToro in aandelen van de New York Stock Exchange?
Door bij eToro een account aan te maken kun je vandaag nog beginnen!
TIP
Scroll naar boven