Hang Seng Index | Alles over de Hang Seng Koers (2024)

^HSI
$18,821.16
Change (24H)
$6.190.03%

Wil jij geen volatiele handelsproducten, maar juist een meer steady investering? Wil jij liever passief beleggen? Dan zijn beleggingsindexen misschien wel wat voor jou.

Één van de indexen waar je in zou kunnen beleggen is de Hang Seng, de beurs van Hong Kong. In dit artikel leggen we je alles uit over de Hang Seng Index (HSI) en waar je op moet letten bij het beleggen in de beurs Hong Kong.

Investeren in de Hang Seng Index in 4 stappen

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

We leggen je in dit artikel van alles uit over de Hang Seng Index. Wil je direct naar één van de onderwerpen, kies dan hieronder voor één van de hoofdstukken.

Over Hang Seng Index

Wat is de Hang Seng Index? De Hang Seng is een index bestaande uit de vijftig grootste bedrijven van Hong Kong.

De index is in 1969 door een bankier van de Hongkongse bank HSBC opgericht. Vanaf de indexatie van 100, is het gegroeid tot een score van ruim 27.000 in 2021. 

Doordat de index een compositie is van de grootste bedrijven van de beurs Hong Kong, is de index een goede afspiegeling van hoe het er voor staat met de Hongkongse economie.

Hong Kong Hang Seng Index
De Hang Seng Index volgt beurs Hong Kong

De HSI Index is dus gesitueerd in Hong Kong. Hong Kong heeft met meerdere crises te maken gehad de afgelopen tijd. Zo werd het als één van de eerste landen hard getroffen door het coronavirus en zijn er vanwege wetswijzigingen van de Chinese overheid felle protesten geweest.

Doordat de Hang Seng Index een afspiegeling van de Hongkongse economie is, zijn dit soort crises goed terug te zien in de koers van de index. Om die redenen zijn er grote dalingen zichtbaar.

De Hang Seng Index bestaat op zichzelf weer uit verschillende indexen voor verschillende sectoren. Het meest bekend is de financiële sector waar de grote internationale Hongkongse bank HSBC onderdeel van is. Maar ook de recente toevoeging van de tech sector, met Chinese reuzen als Tencent en Alibaba, gooit hoge ogen.

Het is mogelijk om in één klap in de gehele HSI te investeren door middel van Exchange Traded Funds (ETF’s). Exchange Traded Funds zijn handelsproducten die je kan kopen die de koers van de HSI Index zo nauw mogelijk volgen.

Daardoor houd de ETF die jij koopt dezelfde koers als de Hang Seng Index. Groeit de index, dan groeit ook de waarde van jouw ETF (en omgekeerd).

Hoe kan ik beleggen in de Hang Seng Index?

De makkelijkste en meest toegankelijke manier om in de Hang Seng Index te investeren is via een online broker. Een online broker fungeert als tussenpartij tussen de handelaar en de beurs.

Sinds de opkomst van de fintech sector zijn online brokers alsmaar goedkoper en toegankelijker geworden. Vandaag de dag is online beleggen enorm populair. Hieronder leggen we uit hoe jij vandaag nog kan beginnen met online beleggen in de HSI.

Stap 1: Kies een online broker

Voordat je kan beginnen met het verhandelen van de HSI als ETF moet je een online broker kiezen. Hieronder geven wij een overzicht van een aantal uitstekende online brokers die bij ons als beste uit de bus zijn gekomen. 

eToro

eToro logotype

eToro is een enorm groot handelsplatform met miljoenen gebruikers. Het is daarmee één van de grootste online brokers ter wereld.

eToro is een broker die wij uitermate geschikt vinden voor beginnende beleggers. Dat heeft een aantal redenen.

Ten eerste kun je bij eToro gebruik maken van een gratis demo account. Dit stelt je als beginner in de gelegenheid om alle functies van het platform in jouw eigen tempo te ontdekken.

Copytraden bij eToro

Met het demo account kun je ook de sleutelfunctie van eToro testen, de CopyTrading functie. Met de CopyTrading functie kun je de beleggingen van succesvolle investeerders overnemen. Zo kun je meeprofiteren van hun posities en kennis.

Zoals gezegd kun je handelen in ETF’s zoals de HSI. Maar het totale aanbod van eToro bestaat uit aandelen, ETF’s, crypto’s, grondstoffen, forex en CFD’s. Je kan beleggen in nagenoeg alles wat je hart begeert.

Bovendien hanteert eToro 0% commissie op aandelen en ETF’s. Zo kun je handelen in de HSI zonder dat je daarvoor kosten maakt op transacties. Een goedkopere manier om transacties in HSI ETF’s te doen bestaat niet!

Enthousiast geworden over beleggen met eToro? Je begint al vanaf een lage minimale inleg van €170,-. 

Is eToro de broker die voor jou geschikt is? Maak dan een account om te beginnen.

DEGIRO

Nasdaq tsla

Een andere zeer degelijke optie voor beleggers is DEGIRO. Deze broker is van Nederlandse makelij en is daarom ook zeer populair onder Nederlanders. 

Het platform van DEGIRO is een fijn, overzichtelijk interface waarin je snel je benodigde aandeel kan vinden. DEGIRO is daarnaast ook één van de goedkoopste brokers van dit moment.

Het is bij DEGIRO mogelijk om te investeren in ETF’s zoals de HSI of in aandelen. Ook zijn CFD’s mogelijk bij deze broker. Daarnaast heeft DEGIRO lage commissies en is handelen zeer voordelig bij DEGIRO.

Het vertrouwde, Nederlandse platform raakt steeds populairder onder niet alleen Nederlanders, maar ook in het buitenland. 

Stap 2: Een account aanmaken

Als het gelukt is om een keuze te maken tussen de verschillende brokers dan wordt het tijd om een account aan te maken.

Je begint door te surfen naar hun website of door de app te downloaden.

Wij pakken eToro als voorbeeld. Bij eToro kun je beginnen met een demo account. Hiervoor hoef je alleen maar een emaildres en gebruikersnaam voor aan te leveren. 

Je krijgt een bevestigingsmail in jouw inbox. Met deze mail kun je het (demo) account bevestigen en aan de slag met beleggingen doen.

profiel voltooien etoro hang seng
Ga meteeen aan de slag door een profiel aan te maken bij eToro!

Je kan hierna ook jouw identiteit bevestigen bij eToro door een legitimatiebewijs te uploaden. Voor het beleggen met ‘echt’  geld is dit namelijk wettelijk verplicht. Zo kan eToro garanderen dat het beleggen netjes en veilig verloopt en dat er geen fraude wordt gepleegd.

Stap 3: Geld storten op je account

Het aanmeldingsproces eenmaal doorlopen kun je beginnen met beleggen. Als je identiteit bevestigd is kun je gemakkelijk geld op jouw account storten.

Je hebt te maken met de minimale inleg van 170,-. Die kun je makkelijk voldoen via iDeal, PayPal, creditcard of een van de vele andere betaalmethoden.

Zodra je geld stort verlies je het fictieve geld en doe je mee voor de echte knikkers.

Geld storten bij eToro

Stap 4: Kies de Hang Seng Index

hsi etf etoro
De HKG50 in eToro

Met geld op jouw rekening staat niets je meer in de weg om te beginnen met beleggen in de Hang Seng Index. Je kan eenvoudig investeren in de HSI Index door de ETF van de HSI te selecteren.

De ETF van de HSI Index heet EWH | iShares MSCI Hong Kong ETF. Dit is een CFD. Je kan deze ETF vinden door te zoeken via Markten / ETF’s / Financieel / EWH.

Je kan ook een andere CFD kiezen voor het verhandelen van de Hang Seng Index. Dit is de HKG50 die ook de Hang Seng volgt. Te vinden onder Markten / Indexen / HKG50 of via de zoekbalk.

Investeren in de Hang Seng Index

Er zijn via eToro verschillende manieren om te handelen in de Hang Seng Index. Alle opties volgen de Beurs Hong Kong. Wij hebben voor het gemak de opties voor je uitgezocht en zullen ze in dit gedeelte bespreken.

HKG50

De Hang Seng Index bestaat uit de top 50 beursgenoteerde bedrijven van Hong Kong. Om die reden wordt de ticker (de afkorting) ook wel de HKG50 genoemd. De HKG50 is ook de naam die eToro heeft gegeven aan de CFD die de HSI trackt.

Door te handelen met deze CFD verhandel je de HSI als derivaat. Je speculeert daarmee over de koers van de HKG50. Je kan daarbij kiezen om in te zetten op een stijging of een daling van de koers.

Omdat de situatie in Hong Kong politiek instabiel is, is de HSI Index redelijk volatiel. Hierdoor zijn er soms scherpe stijgingen of dalingen. CFD’s zijn een manier waarop sterk geprofiteerd kan worden op zowel koersstijgingen als -dalingen vanwege de mogelijkheid van het instellen van een efboom.

Als je wil beleggen in de Hang Seng index via de HKG50 CFD, dan kun je in eToro zoeken op ‘HKG50’. Je kan dan meteen het koersverloop van dit handelsproduct zien en nieuws lezen over de HKG50.

Hang Seng Index CFD
De HKG50 candestick grafiek in eToro

iShares MSCI Hong Kong ETF

Een ETF of Exchange Traded Fund is een handelsproduct wat probeert een markt of een samenstelling van aandelen zo nauw mogelijk te volgen. In het geval van een Hang Seng Index ETF zou dit betekenen dat een ETF probeert het koersverloop van de grootste 50 bedrijven van Hong Kong probeert te volgen.

iShares is een bedrijf van BlackRock wat ETF’s aanbiedt. Zij bouwen algoritmes die markten zoals de Hang Seng Index tracken, zodat je kan handelen in de ETF van de HSI.

Bij eToro kun je er voor kiezen om de iShares ETF van de Hang Seng Index te verhandelen als CFD. Zo kun j e investeren in de ETF van de HSI als derivaat.

Net als bij de HKG50 kun je daardoor zowel van een opwaartse als een neerwaartse koers profiteren. Je bepaalt zelf je risico door middel van het al dan niet instellen van een hefboomwerking en/of een stop-loss.

De iShares MSCI Hong Kong ETF is te vinden door te zoeken op ‘ EWH’  of via Markten / ETF’s / EWH.

De iShares MSCI Hong Kong ETF in eToro

Het is mogelijk om de Hang Seng Index direct als CFD te verhandelen, of je kan kiezen voor de CFD van de ETF van iShares. Een scala aan opties, alleen bij eToro!

De Hang Seng live Index koers

Het historische koersverloop van de Hang Seng Index

De Hang Seng Index is opgericht in 1969, vanaf dat moment kunnen we de historische koers bekijken. Wat heel duidelijk zichtbaar is, is de economische ontwikkeling in de jaren ’90.

In dat decennium ontwikkelden veel Aziatische landen op een rap tempo en groeide de economie mee. Aangezien de HSI Index een belangrijke index is voor China en Zuidoost Azie is dit goed terug te zien in de beurrs Hong Kong.

hang seng index graph

De Hang Seng Index toont een harde groei in de jaren ‘ 90

De Hang Seng live koers 2022

Hoewel de Hang Seng live Index het de afgelopen jaren zwaar te verduren heeft gehad vanwege de politieke onrust en protesten in Hong Kong, weet de HSI zich toch goed te herpakken.

Het afgelopen jaar heeft de Index uiteraard te maken gehad met de coronacrisis. Echter was het economisch gezien niet een en al mineur, omdat ook grote bedrijven zoals Alibaba de Hang Seng live Index betraden.

Zo kreeg de index ondanks economische malaise toch nog een positieve impuls. 

Vandaag de dag ziet de groei er voor Alibaba en Tencent rooskleurig uit. Daarnaast treedt er economisch herstel op.

De politieke onrust is echter nog niet voorbij en blijft aanhouden. Vooralsnog is dat nog niet terug te zien in de koersgrafiek van de Hang Seng live Index, maar het is altijd verstandig om de politieke situatie in het achterhoofd te houden.

Als je in 2016 10.000 euro in de Hang Seng Index had gestoken, dan had je nu 14.932 euro gehad. Je had dan 4.932 euro winst gemaakt. Dat is een stijging van meer dan 149%!

Waarom moet ik beleggen in de Hang Seng Index?

De redenen waarom je zou moeten beleggen in de Hang Seng Index zijn natuurlijk voornamelijk economisch. De Hang Seng Index is een index waar veel groeipotentieel in zit.

De Hang Seng Index is echter vandaag de dag een zeer onzekere index. De politieke situatie in Hong Kong, die sterk onder druk staat van het Chinese vasteland, is alles behalve stabiel.

Door deze onzekerheid kunnen er verrassende dingen gebeuren op de beurs. Als je er voor kiest om te beleggen in de Hang Seng Index dan moet je je hier goed bewust van zijn.

hang seng index beleggen

De Hang Seng Index is een onzeker handelsproduct

Aan de andere kant kan een plotselinge daling (om wat voor reden dan ook) ook kansen bieden. Zo kun je er voor kiezen om derivaten of ETF’s van de Hang Seng Index te kopen zodra de prijs hiervan laag is. 

Ook kun je speculeren op een neerwaartse koers als je denkt dat de koers zal gaan dalen. Omgekeerd is het ook mogelijk om te profiteren van een dal in de koers door daarna weer op koersstijging te speculeren.

De Hang Seng Index is dus voorlopig nog even een index die onzekerheden met zich mee brengt. Echter is het niet ondenkbaar dat de situatie zich weer zal stabiliseren en er weer groei zal gaan optreden. In dat geval doet de belegger zich er goed aan om Hang Seng Index beleggingen te doen wanneer ze op hun goedkoopst zijn.

Veelgestelde vragen

De Hang Seng Index is de index waarop de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven van Hong Kong genoteerd staan.

De beurs is opgericht door Hang Seng, bekend van de grote internationale bank HSBC. De Hang Seng Index is opgericht in 1969 en wordt over het algemeen gezien als een goede indicator voor de staat van de economie van landen in Zuid Oost Azie.

Aan de Hang Seng Index staat voornamelijk grote bedrijven uit Hong Kong en China genoteerd. Een paar van de meest bekende zijn de internetgiganten Alibaba en Tencent, maar ook banken als de HSBC staan genoteerd aan de HSI.

Alibaba ken je wellicht van de enorme webshop AliExpress. Tencent is een internetbedrijf wat een heel scala aan diensten aanbiedt, onder andere sociale netwerken, muziek, webportalen, ecommerce, gaming en betaalsystemen.

De Hang Seng Index gaat de laatste tijd vooral omlaag vanwege de politieke situatie in Hong Kong. De Chinese overheid probeert een sterkere greep op Hong Kong te krijgen.

Hong Kong geniet namelijk een economische uitzonderingspositie ten opzichte van het Chinese vasteland, waardoor er veel bedrijven gevestigd zitten.

Door de inmenging van China is de economische positie van Hong Kong en de Hongkongse bedrijven onzeker geworden. Dit heeft zijn weerslag op de beurs.

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel op de Hang Seng Index. Zo is het grote bedrijf Alibaba in 2020 naar de beurs gestapt wat voor een grote boost voor de HSI zorgde.

Je kan in de Hang Seng Index beleggen via eToro. Zij bieden twee HSI beleggingsmogelijkheden aan. Je kan de Hang Seng Index als CFD verhandelen of de Hang Seng Index ETF als CFD verhandelen.

De Hang Seng Index is de index die de Hongkongse beurs volgt. Als je wilt investeren in Aziatische bedrijven kun je ook voor de NIKKEI index kiezen.

Daarnaast is het verstandig om een divers portfolio aan te houden en ook te investeren in andere fondsen. Je kan voor Amerikaanse aandelen terecht bij de Dow Jones, NYSE of de NASDAQ. Ook in eigen land is het mogelijk om ETF’s voor de AEX te kopen.

Hang Seng Index: Conclusie

Al met al kan gesteld worden dat de Hang Seng Index een veelbesproken Index is. Vanwege de politieke instabiliteit in Hong Kong, gepaard de beursgang van een paar enorme internetgiganten, is er maar lastig een pijl op te trekken.

Het maakt de Hang Seng Index echter ook een zeer interessante index om in te beleggen. De koersverloop is tot dusver veelbelovend

Het is mogelijk om via eToro te beleggen in de Hang Seng Index via twee beleggingsmogelijkheden. Je kan de CFD’s verhandelen van de HKG50 en de iShares Hong Kong ETF.

Investeren in de Hang Seng Index?
Wacht niet langer en begin meteen! Bij eToro zijn er meerdere mogelijkheden om in de Hang Seng Index te investeren. Ook voor andere handelsproducten kun je bij deze broker terecht.
Investeer
Scroll naar boven