Insider Trading | Handelen met voorkennis (2024)

Je wilt als belegger altijd zoveel mogelijk rendement behalen zodat je een steeds grotere winst kan maken op je investeringen. Hiervoor zijn allerlei verschillende strategieën mogelijk met verschillende producten waarin je kunt beleggen. 

In dit artikel hebben we het over insider trading, zo kom je te weten wat het is en of je hier zelf ook iets mee kan. De insider trading betekenis en insider trading definition leer je in dit artikel; niet iedereen heeft namelijk dezelfde insider trading betekenis. 

insider trading beurs
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is Insider Trading?

In het Nederlands is de letterlijke vertaling van insider trading ‘het handelen met voorkennis’.

Dit kan informatie zijn die binnen een bedrijf bekend is en die uitlekt naar bepaalde beleggers die op basis van die informatie betere beslissingen kunnen maken. 

Wat nu precies wel onder insider trading valt en wat niet is lastig te beoordelen omdat de meeste zaken rondom insider trading nooit bekend worden. Dat komt dan weer omdat het grotendeels illegaal is om op basis van voorkennis te gaan handelen op de beurs. 

Je kunt insider trading ook zien als werknemers van een bedrijf die aandelen kopen van hun eigen bedrijf. Toch is dit gewoon legaal omdat je natuurlijk altijd in het bedrijf waar je werkt kunt vertrouwen en daarom verwacht dat er in de toekomst geld te verdienen is aan de aandelen. 

Wel is het op bepaalde momenten niet mogelijk voor medewerkers van een bedrijf om de eigen aandelen te kopen. Dit is op belangrijke momenten waarop het bedrijf een andere strategie gaat volgen of andere grote veranderingen aankondigt. 

Meer informatie over insider trading, voorbeelden van insider trading en de insider trading definition / insider trading betekenis vind je in dit artikel. Ook helpen we je zelf te gaan beleggen, door ons stappenplan te volgen kun je vandaag nog je eerste investering doen. 

Inhoud

Hoe kan ik zelf beleggen?

Als jij zelf wilt gaan beleggen kan dat tegenwoordig al binnen een dag. Het stappenplan hieronder helpt je vanaf het aanmaken van een account bij een online broker tot het doen van je eerste investering. 

Waar je vroeger vaak veel meer moeilijke stappen moest ondernemen of je andere beleggers de keuze voor jou liet maken is het in deze tijd erg eenvoudig om juist zelf te beleggen met eigen beslissingen. 

Stap 1: Kies een online broker

Tijd voor de eerste stap die jouw zo snel mogelijk naar je eerste belegging toe loodst. Je zult een online broker moeten kiezen, deze online broker geeft je toegang tot verschillende beurzen en andere handelsproducten, 

De keuze voor een online broker hangt van een aantal zaken af. Zo is het belangrijk om globaal in beeld te hebben welke producten je kan kopen bij een bepaalde broker.

Zo zijn er brokers die voornamelijk aandelen en ETF’s van verschillende beurzen aanbieden maar ook online brokers die zich helemaal richten op de handel in CFD’s. Kies een online broker met een aanbod waar jij in geïnteresseerd bent zodat je alle producten bij één broker kan vinden. 

Andere verschillen tussen online brokers zijn onder andere de totstandkoming van de kosten die een broker berekent over je beleggingen. Er zijn brokers die werken met een spread, het verschil tussen de koop- en verkoopprijs, maar ook brokers die een commissie vragen voor elke investering. 

Tot slot is het cruciaal om een broker te kiezen die past bij de ervaring die je hebt. Er zit namelijk een groot verschil in de gebruiksvriendelijkheid van de verschillende platforms, zoek als beginner een overzichtelijke broker zonder al teveel ingewikkelde extra’s. 

Libertex

libertex insider trading

Je kunt er ook voor kiezen om bij de broker Libertex aan de slag te gaan. Dit platform is moeilijker voor beginners omdat je er alleen kan handelen in CFD’s, met dit product neem je meer risico op je investeringen en kan moeilijker te begrijpen zijn.

Het aanbod van Libertex is ruim, zo biedt het aandelen, ETF’s, grondstoffen, indexen, forex trading en cryptocurrency. Omdat je deze allemaal als CFD verhandelt kun je bij elk van deze producten een hefboomeffect meegeven. 

Libertex bestaat inmiddels meer dan 20 jaar en heeft wereldwijd miljoenen klanten. De broker heeft in Europa een kantoor op Cyprus en heeft een licentie bij de Cypriotische toezichthouder CySEC. 

Je kunt bij Libertex het platform gebruiken dat in elke browser te openen is of er voor kiezen om met je Libertex een ander handelsplatform te gebruiken. Zo biedt deze broker je toegang tot MetaTrader 4 en MetaTrader 5.

Meer weten over CFD-handel bij Libertex? Ga nu naar de Libertex website en maak alvast je account aan!

Stap 2: Maak een account aan

Als je één van bovenstaande brokers gekozen hebt kun je bij deze website een nieuw account aanmaken. In dit stappenplan hebben we als voorbeeld Libertex gekozen. 

Om een account aan te maken bij Libertex ga je naar hun website en klik je op de knop ‘Registreren’. Je kunt vervolgens een account aanmaken met je E-mail adres of door je aan te melden via een Google- of Facebookaccount.

Na je registratie moet je nog even je E-mail adres bevestigen door een link in je mailbox aan te klikken. Je krijgt dan meteen toegang tot het platform en je gratis demo account. 

Om met echt geld aan de slag te kunnen moet je ook nog een kopie van je identiteitsbewijs opsturen en twee vragenlijsten invullen. De vragen gaan over de kennis die je al hebt over beleggen en hoeveel je van plan bent om het net aangemaakte Libertex account te gaan gebruiken. 

Stap 3: Geld op account zetten

Libertex stuurt je een bericht zodra deze verificatie goedgekeurd is. Vanaf dat moment kun je het echt geld portfolio gaan gebruiken op Libertex.

Cruciaal is dan natuurlijk wel dat je geld stort op je Libertex account. Dit doe je linksonderin de Libertex website, vervolgens krijg je het schermpje hiernaast te zien.

Je kunt kiezen voor één van de vele betaalmethodes zoals iDEAL, PayPal en bankoverschrijving. Als je via iDEAL of PayPal geld stort heb je het meteen op je account staan. 

Het geld wordt meteen omgerekend en zo vindt je uiteindelijk dollars in je account die je kunt gebruiken. 

Kies zelf hoeveel en hoe je geld wil storten

Stap 4: Zoek een geschikt product

Je kunt bij Libertex op verschillende manieren op zoek naar een geschikt product om in te gaan investeren. Als je al een product bedacht hebt kun je deze eenvoudig opzoeken in de zoekbalk boven in het dashboard van Libertex

Verder heb je de mogelijkheid om via handelsmarkten zelf op zoek te gaan naar verschillende producten.Op de hoofdpagina kun je gemakkelijk kijken naar de top stijgers, top dalers of een tal van andere filteropties. 

Zo houd je gemakkelijk in de gaten welke handelsproducten er wel of niet interessant zijn op het moment.

Stap 5: Doe je eerste investering

Als je een product hebt gevonden en je klikt op handelen krijg je het scherm hiernaast te zien.

Je kunt in dit scherm aangeven hoeveel je wilt investeren en of je gebruik wilt maken van een hefboomeffect, stop-loss of take-profit. 

Met een hefboomeffect vergroot je het risico dat je neemt bij een investering.

Libertex betaalvenster

De stop-loss en take-profit zorgen er voor dat je zelf ook kan kiezen om je risico juist kleiner te maken.

Als je een door jouw gekozen waarde verliest of verdient dan wordt je investering automatisch stop gezet om deze waarde te garanderen.

Hoe legaal is Insider Trading?

In de eerste plaats is het natuurlijk heel logisch om juist te investeren of je aandelen te verkopen als jij informatie hebt over een bedrijf. Elke belegger is op zoek naar het moment om aandelen te kopen of verkopen op basis van de beschikbare informatie. 

De rijksoverheid meldt dat het verplicht is voor ondernemingen om verdachte transacties te melden aan de Autoriteit Financiële Markt (AFM) en zoveel mogelijk informatie te delen. Verder wordt er vermeld dat handel met voorwetenschap en marktmanipulatie verboden is. 

De gehele uitleg met wat wel en wat niet onder handelen met voorkennis valt en wat wel en niet legaal is vindt je in de wet op het financieel toezicht. In het kort beschermt deze wet de beleggers tegen handel met voorkennis en machtsmisbruik. 

Want hoe mooi het ook klinkt en is voor de belegger die met voorkennis handelt, er is ook altijd een verliezer die niet op de hoogte was van de koersgevoelige informatie.

De insider trading betekenis volgens de wet is het handelen met koersgevoelige informatie die niet voor iedereen beschikbaar is

Is er ook legale voorkennis mogelijk?

Je mag als ondernemer of directeur van een bedrijf wel aandelen bij kopen en ook op momenten waarvan jij al weet dat het waarschijnlijk de komende tijd goed gaat met de aandelenkoers.

Voor particuliere beleggers zijn deze transacties interessant, als je deze transacties kunt achterhalen bouw je zelf ook kennis op.

Als je als particuliere belegger deze investeringen kunt achterhalen of bijhouden kun je hier zelf weer op inspelen. Zo creëer je voor je zelf een soort van legale voorkennis die je natuurlijk gewoon mag gebruiken bij het bepalen van jouw strategie. 

Andere vormen van legale voorkennis zijn bij het uitkomen van financiële cijfers van een bedrijf. Deze komen tegenwoordig vaak buiten de beurstijden uit, als je snel genoeg bent kun je de eerste zijn die investeert in de aandelen van een ondergewaardeerd bedrijf.

Zo kun je handelen met voorkennis op zéér korte termijn, maar nog profiteren van de gesloten aandelenkoers. Vaak stijgt de prijs in deze nabeurs nog flink door en heb je zodra de beurs opent al winst gemaakt op de door jouw gekochte aandelen die je met voorkennis legaal hebt kunnen handelen. 

Zo zie je dat de insider trading betekenis nogal kan verschillen. Waar de insider trading definition in het ene geval helemaal illegaal is kun je op een andere manier toch handelen met voorkennis die je legaal hebt verkregen. 

Voorbeelden van Insider Trading

De meeste voorbeelden van insider trading komen uit Amerika. Zo werd de Amerikaanse auteur en zakenvrouw Martha Stewart in 2002 veroordeeld tot een gevangenisstraf voor handelen met voorkennis. 

In dit geval ging het om insider trading waarbij Martha Stewart al op de hoogte was dat er een medicijn niet goedgekeurd ging worden terwijl dit wel de verwachting was.

Ze verkocht vervolgens een groot deel van haar aandelen terwijl de koers later van €42 naar €8,50 zou dalen. 

Veel voorbeelden van insider trading blijven voor het grote publiek onbekend. Het is namelijk vaak lastig om te bewijzen in hoeverre er sprake was van handelen met voorkennis. 

Wel zijn de straffen voor handelen met voorkennis vaak erg hoog. Zo moest Martha Stewart 5 maanden de gevangenis in en ruim €25.000 euro boete betalen, de persoon die haar tipte kreeg meer dan 7 jaar gevangenisstraf en een boete van 3,6 miljoen euro.

De voor- en nadelen van insider trading

Voordelen

Nadelen

Tips voordat je begint met beleggen of Insider Trading

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de goede insider trading betekenis zodat je weet wat illegaal is en welke vormen van handelen met voorkennis als legaal gerekend worden.

De insider trading definition is in Nederland het beste te vinden bij de rijksoverheid. 

Als je zelf zo snel mogelijk beslissingen wilt maken op de beurs zul je goed financiële cijfers van bedrijven in de gaten moeten houden. 

insider trading

Zodra je als één van de eerste de cijfers van een bedrijf hebt en deze in kunt zetten bij je beleggingen kun je legaal handelen met voorkennis. Zo kun je maximaal profiteren van je legale voorkennis. 

Voor medewerkers van een bedrijf die aandelen van hun eigen bedrijf kopen of verkopen is de insider trading definition net iets anders. Koersgevoelige informatie moet eerst naar buiten komen voordat er op gehandeld kan worden, daarnaast moeten medewerkers hun aandelentransacties altijd melden.

Veelgestelde vragen

Bij insider trading ben je aan het handelen met voorkennis. Deze voorkennis bestaat vaak uit koersgevoelige informatie, zo kunnen het de financiële cijfers van een bedrijf zijn of een bepaalde beslissing. Zolang deze koersgevoelige informatie nog niet publiek is mag je niet handelen op basis van deze voorkennis. 

Op de vraag of handelen met voorkennis illegaal is zijn er verschillende antwoorden mogelijk. Als je koersgevoelige informatie gebruikt die niet publiek beschikbaar is dan is het handelen met voorkennis verboden en staan er zware straffen op.

Het is echter ook mogelijk om als eerste informatie te ontvangen en op deze manier andere beleggers voor te zijn. Deze voorkennis is legaal zolang de kennis ook beschikbaar was voor andere beleggers.

In Nederland wordt door de Wet op het financieel toezicht geregeld dat beleggers beschermd zijn tegen machtsmisbruik en handel met voorkennis. Zo is het in Nederland verboden om te handelen op voorkennis die niet voor iedereen beschikbaar is.

Insider trading blijft lastig te herkennen voor overheidsdiensten omdat er enorm veel transacties gedaan worden en het niet zomaar bewezen is dat een bepaalde beslissing gemaakt is op voorkennis. Het is dus lastig om mensen daadwerkelijk te veroordelen voor insider trading/handelen met voorkennis. 

Insider trading: Conclusie

De insider trading betekenis kan meerdere dingen zijn. Aan de ene kant heb je het handelen met voorkennis die nog niet beschikbaar is voor alle beleggers, denk bijvoorbeeld aan een ontwikkeling binnen een bedrijf zoals teleurstellende resultaten.

Een andere insider trading definition is als eerste handelen op basis van kennis die wel beschikbaar is voor iedereen.

Als je net na het sluiten van de beurs de eerste bent die op basis van uitgekomen financiële cijfers een investering doet of juist verkoopt kun hoge rendementen halen doordat de koers net gesloten is en pas de volgende dag weer open gaat. 

Bij een broker als Libertex krijg je veel nieuws en alle laatste financiële cijfers over een bedrijf als je hierin wilt gaan investeren. Zo kun je continu kijken of er nog nieuws is en op basis van nieuwe feiten of cijfers meteen handelen in een bepaald aandeel. 

Zelf beginnen met beleggen?
Maak dan nu een account aan bij Libertex en begin vandaag nog!
TIP
Scroll naar boven