Jesse Livermore: succesvol belegger | Leer traden net als deze grootmacht

In de geschiedenis van de beurshandel zijn er een aantal grote namen die haast iedereen wel kent: Benjamin Graham, Warren Buffet, Jim Rogers. Jesse livermore past echter ook in dit rijtje.

Jesse Livermore, voluit Jesse Lauriston Livermore, is een minder bekende belegger, terwijl hij als een van de meest succesvolle effectenhandelaren ooit de boeken in ging. Lees gauw verder als je benieuwd bent hoe hij dat deed!

Beleggen als Jesse Livermore via een online broker - Stappenplan

Klaar om te beleggen als Jesse Livermore? Start gratis met het handelsplatform van eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Alhoewel de tijden veranderd zijn sinds Jesse Livermore nog leefde, blijven de basisprincipes nog altijd hetzelfde. Alhoewel het tegenwoordig een stuk gemakkelijker is om te beleggen via een online broker, wil je natuurlijk nog steeds maximaal rendement behalen door een broker te kiezen met lage kosten.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wie was Jesse Lauriston Livermore?

Jesse Livermore was zoals net gezegd één van de meest succesvolle effectenhandelaren ooit. Hij leefde van 1877 tot 1940, maar tot vandaag de dag laat zijn werk sporen na in de beleggerswereld.

Effectenhandelaar Jesse Livermore is onder andere bekend van zijn enorme rendementen die hij tijdens de beurscrashes van 1907 en 1929 genereerde. Het ging echter niet altijd van een leien dakje: Livermore kon ook gigantische verliezen lijden.

In dit artikel bespreken we wie Jesse Lauriston Livermore was, hoe zijn handelstactiek eruit zag en wat wij vandaag de dag nog aan zijn tactieken kunnen hebben.

Hoe kan ik beleggen als Jesse Livermore?

Om te kunnen beleggen volgens de handelstactieken van Jesse Livermore, waar we het straks over gaan hebben, is het van belang om eerst een platform te vinden via waar je kan beleggen.

Tegenwoordig hoeft dit gelukkig geen lange zoektocht meer te zijn. Via een online broker kun je zelf makkelijk en snel beleggen in onder andere aandelen, ETF’s of in effecten, zoals Jesse Livermore trader deed in zijn tijd.

Hieronder beschrijven we een stappenplan om je te helpen met het opstarten van een account bij een online broker.

Stap 1: Kies een online broker

Allereest zijn er een boel verschillende online brokers waaruit je kan kiezen. Om de keuze makkelijker te maken lichten wij er hieronder een aantal toe.

We gaan het hebben over de voordelen van iedere broker en waar de brokers van elkaar verschillen. Ook gaan we het hebben over onze aanrader voor een online broker: eToro.

eToro

Onze aanrader voor een online broker is eToro. Deze broker is uitermate geschikt voor beginnende beleggers, maar ook ervaren beleggers kunnen er mee uit de voeten.

Onder andere de Copytrading functie van eToro maakt dat deze broker zo geschikt is voor beginners. Deze functie maakt het mogelijk om aandelenportfolio’s van andere, succesvolle handelaren in te zien.

Vervolgens kun je als je een portfolio hebt gevonden die bij je past, deze kopiëren naar je eigen portfolio. Op die manier heb je een succesvol portfolio opgebouwd zonder zelf van de hoed en de rand te hoeven weten wat betreft de aandelenhandel.

jesse livermore copytrading
Een voorbeeld van een paar beleggers die je kunt inzien en overnemen via de Copytrading functie van eToro.

De toegankelijke gebruikersinterface van eToro maakt het voor beginners makkelijk om het platform te begrijpen. Er is op de site veel uitleg te vinden bij de verschillende grafieken en tabellen.

Je kan er bij het aanmaken van een account voor kiezen om te starten in een gratis demo-account. Ook dit is ideaal voor beginners. In zo’n account krijg je namelijk virtueel nepgeld om mee te oefenen, voordat je met je eigen geld beleggingen maak. 

Als je wel klaar bent om met je eigen geld te gaan beleggen, schakel je makkelijk over naar een ‘echt’ account. Daarvoor moet je geld op je account zetten. Het minimale stortbedrag ligt relatief laag bij eToro: voor €170,- kun je al van start.

Eenmaal begonnen heb je een ruime keuze uit beschikbare handelsproducten: je kunt er beleggen in aandelen, ETF’s, valuta, grondstoffen en indexen. Over de handel in aandelen en ETF’s betaal je bij eToro niets: ze rekenen 0% commissie over deze twee assets.

Net zo enthousiast als wij over eToro? Begin dan direct met handelen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Libertex platform logo

Als tweede benoemen we hier broker Libertex. Bij deze broker beleg je in koersbewegingen en niet in de onderliggende activa. Je bezit dus niet het aandeel zelf, maar een contract waarin je vastlegt wat je belegt in welke beweging van de koers.

Dit type beleggen noemen we beleggen in CFD’s, contracts for difference. Met deze manier van handel kun je snel veel rendement behalen, maar ook veel geld verliezen. Je loopt dus een hoger risico, tegenover mogelijk een hoger rendement.

Bij Libertex heb je een ruime keuze uit onderliggende activa. Je kan onder andere beleggen in contracten die gaan over de bewegingen in de koersen van grondstoffen, aandelen, cryptomunten, opties en ETF’s.

Hoewel Libertex een wat uitgebreider en daarmee ingewikkelder dashboard heeft dan eToro en DEGIRO is het handelen er nog steeds niet moeilijk. Je kunt met de zoekfunctie op de site een markt vinden waarin je wil beleggen in contracten en kan met een paar klikken een positie openen of sluiten.

Libertex is een betrouwbare broker. Libertex staat geregistreerd in Cyprus en is inmiddels al meer dan 20 jaar actief als handelsplatform voor investeerders. Het platform staat onder toezicht van het Cypriotische beurscommité (CySEC) met CIF-licentienummer 164/12.

Daarnaast moet Libertex zich, net als alle andere brokers, houden aan strenge wetgeving om te mogen fungeren als broker. Ook via Trustpilot komt Libertex als betrouwbaar uit de bus: de broker krijg 4.7 uit 5 sterren.

Is beleggen in CFD’s iets voor jou? Begin dan gelijk met een eigen gratis beleggersaccount bij Libertex

Stap 2: Maak een account aan

Als je een broker gekozen hebt is de volgende stap een account aanmaken. Dit gaat bij veel brokers op dezelfde manier, maar als voorbeeld nemen we hier onze aanrader eToro.

Je kunt bij eToro een account aanmaken door op de homepagina te klikken op de groene knop met ‘join now’. Vervolgens kun je doorgaan met Facebook of Google, maar je kan ook een nieuw account aanmaken via je e-mailadres.

Je kunt nu al beginnen in een demo-account. Als je wil handelen met echt geld is het nodig om je account te verifiëren middels een legitimatiebewijs en het invullen van een vragenlijst. Dit is bij wet verplicht voor iedere broker.

jesse livermore account aanmaken etoro

Stap 3: Geld op account zetten

geld storten jesse livermore
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Als je klaar bent om te handelen met echt geld en je hebt het verificatieproces doorlopen, is het nodig om daadwerkelijk geld te storten op je eToro-rekening.

Dit doe je door in eToro te klikken op de blauwe knop met ‘geld storten’ linksonder in de hoek. Je kunt vervolgens middels één van de zeven betaalmethoden, waaronder iDeal en PayPal.

Doorloop de rest van de stappen en zo zou je binnen no-time geld op je rekening moeten hebben staan om mee te kunnen handelen.

Stap 4: Kies een handelsproduct bij eToro

Filteropties etoro Jesse Livermore
De filters waarmee je overzicht krijgt in de beschikbare assets in eToro

Nu het geld op je rekening staat is het tijd om een handelsproduct te vinden dat bij je past. Je kunt in eToro gebruik maken van de zoekfunctie bovenin in het midden en een bedrijf, grondstof of iets anders van je interesse intikken om te zoeken.

Als je nog niet goed weet waarin je wil beleggen kun je ook zoeken per categorie handelsproduct of per bijvoorbeeld type bedrijf.

Deze verschillende filters maken het makkelijker om overzicht te krijgen in alle opties om te beleggen via eToro die er zijn. Als je een handelsproduct hebt gevonden dat bij je past kun je makkelijk beginnen met handelen door te klikken op ‘kopen’ en de waardes in te vullen. 

En dat is hoe je een account opstart via eToro. Makkelijk, toch?

Benieuwd naar het handelen via eToro? Je weet nu hoe je een account moet aanmaken!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Over Jesse Livermore

Aan het begin van dit artikel kaartten we al kort aan wie trader Jesse Livermore was. Tijd om daar eens wat dieper in te duiken.

Jesse Lauriston Livermore werd geboren in 1877 in Acton, een plaats in Massachusetts in de Verenigde Staten. Hij was de jongste van drie kinderen, een nakomertje. Hij deed het goed op school en haalde daar ook plezier uit, maar zijn vader haalde hem op zijn veertiende van school om te helpen op de boerderij.

Hij liep daarop weg van huis om zijn eigen plan te trekken. Hij eindigde in Boston, waar hij een baantje kreeg bij een beurshandelaar voor vijf dollar per week.

Jesse Livermore acton
Een afbeelding van Acton, waar Jesse Livermore geboren werd.

Toen Jesse vijftien werd realiseerde hij zich iets. De ontwikkelingen in de beurs waren helemaal niet willekeurig zoals destijds veelal gedacht werd. Hij begon patronen te zien en waagde de gok: hij deed zijn eerste belegging en haalde een rendement van $3,12 op een inleg van $5,-. Zo begon het handelsleven van trader Jesse Livermore.

Toen hij zestien werd ging hij weg bij de broker en begon met een baantje bij een zogenaamde bucketshop. Daar legden mensen geld in op de beweging die ze verwachtten dat de beurs ging maken. Jesse overtuigde de klanten te gokken op een beursbeweging waarvan hij allang had bedacht dat het niet uit zou komen.

paine webber jesse livermore
Een kantoor van Paine Webber, waar Jesse Livermore zijn eerste baantje had.

Uiteindelijk kwamen bucketshopeigenaren er altijd achter wat hij deed en schoof hij door naar de volgende bucketshop. Uiteindelijk werd hij voor de rest van zijn leven verbannen. Hij had al met al wel een beginnend kapitaal opgebouwd: $10.000, een fiks bedrag voor die tijd.

Hij vertrok daarna richting New York, waar hij binnen de kortste keren al zijn geld verloor op de beurs. Hij besloot weer aan de slag te gaan bij de lokale bucketshops, wat voor korte tijd werkte, maar al gauw werden zijn maniertjes herkent en werd hij weer verbannen. Hij haalde er dit keer $5.000 uit.

Vanaf dit moment wisselden periodes van grote winsten en grote verliezen elkaar af in het leven van effectenhandelaar Jesse Lauriston Livermore. Door het zwakste aandeel in een dalende markt te vinden of het sterkste aandeel in een stijgende markt en daarop in te zetten, verdiende Jesse kapitalen. Zijn grootste winst was de 100 miljoen dollar die hij haalde uit de beurscrash van 1929.

Door zijn uitbundige levensstijl en het forse uitgavenpatroon dat hij en zijn vrouw Dorothy aanhielden was Livermore bij tijd en wijle op de beurs te vinden: hij ging weer aan het werk als hij geld nodig had. Maar iedere keer dat hij dat deed, was het met minder plezier en minder overgave. Jesse Livermore gleed langzaam in een depressie.

Zijn leven zat, onder andere door zijn financiële succes, vol met tragische gebeurtenissen. Zijn vrouw Dorothy werd over de jaren heen een alcoholist. Jaren nadat zij scheidden deed ze een poging tot het neerschieten van hun zoon, Jessie Lauriston Livermore Jr.

Haar eigen leven eindigde, net als dat van hun zoon en Jesse Lauriston Livermore zelf, in een suicide. Trader Jesse Livermore zou nog lange tijd herinnerd worden als meesterhandelaar en zijn uitspraken zijn vandaag de dag nog relevant voor de beurs.

Genoeg gelezen en wil je aan de slag? Maak gemakkelijk een nieuw account aan en begin vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De handelstactieken van Jesse Livermore

In het stuk over het leven van effectenhandelaar Jesse Livermore hierboven werd al genoemd dat hij zijn kapitalen verdiende door short te gaan op de zwakste aandelen in de bear market en de sterkste aandelen te kopen in de bull market. Hij was dus een echte effectenhandelaar en zette in op de trends op de beurs.

Short gaan in bear market

De bear market, of berenmarkt in het Nederlands, is een periode waarin aandelenkoersen langdurig in een dalend patroon zitten en er weinig vertrouwen in de beurs is. 

Effectenhandelaar Jesse Livermore zocht in zulke periodes het zwakste ofwel hardst dalende aandeel en zette in op de daling ervan. 

candlestick jesse livermore

Dit deed hij door te letten op zogenaamde breakouts: wanneer de prijs verder daalt dan het gemiddelde laagste prijspunt. Hoe vaker dat gebeurde bij een aandeel, hoe groter de kans dat het een trend werd waaraan Livermore kon verdienen.

Investeren in de bull market

De bull market, of stierenmarkt in het Nederlands, is een periode waarin aandelenkoersen voor een langere tijd een stijgende beweging laten zien en er veel vertrouwen in de beurs is. Het is het tegenovergestelde van de berenmarkt.

Jesse Livermore trader zocht in zulke markten de hardst stijgende aandelen en investeerde in de beweging ervan. Dit deed hij, net als op de berenmarkt, door te letten op breakouts.

Uniek?

Wat hierboven staat klinkt niet erg uniek. Toch was Livermore voor zijn tijd een vooruitstrevende effectenhandelaar die meer winst genereerde dan wie dan ook in die tijd. Door zijn eigen manier van de breakouts analyseren en daarmee trends te voorspellen bouwde hij zijn eigen legacy.

NYSE Jesse Livermore
De binnenkant van een deel van de New York Stock Exchange.

Vergeet ook niet dat effectenhandelaar Jesse Livermore niet geholpen kon worden door handige tools om trends mee te analyseren. Hij deed dit allemaal zelf, een bewonderingswaardige prestatie voor die tijd.

Naast het analyseren van breakouts was ook de timing van trader Jesse Livermore ongeslagen. 

Hij geloofde er sterk in dat je moet weten wat er op de markt gebeurd door goed op de prijzen en de kantelpunten daarvan te letten.

Voelen dat het tijd is om te kopen of verkopen was voor hem uit den boze. En nog steeds is deze wijsheid er eentje die veel handelaren vandaag de dag nog aanhouden: niet handelen op gevoel, maar op verstand.

Voor- en nadelen beleggingsstrategie Jesse Livermore

De handelsmethodes van Jesse Livermore zijn op praktisch gebied niet altijd meer toepasbaar op de huidige markt, maar zijn wijsheden zijn voor velen nog steeds relevant. We benoemen hieronder de voor- en nadelen als je wil handelen zoals Jesse Livermore dat deed.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voordelen

Door te handelen in effecten kun je, als je timing en keuze voor welk effect precies goed is, in een korte tijd veel geld verdienen. 

Een bijkomend voordeel daaraan is dat je niet altijd op de beurs actief hoeft te zijn: als je echt succesvol bent zou je genoegen kunnen nemen met het hoge rendement dat je dan haalt.

Nadelen

Je voelt bij deze twee voordelen ook gelijk de nadelen: dat je in korte tijd veel geld kan verdienen betekent ook dat je dat kan tegenover een hoog risico. De kans dat de koers zich net niet beweegt hoe jij dat had gedacht zorgt er al voor dat je inleg en rendement verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Daarnaast is het zo dat je in de tijd dat je wel een investering doet, je tijdelijk even heel actief moet zijn op de beurs en goed op moet letten wat er gebeurd. Eenmaal binnen is binnen, maar voordat je daar bent is veel werk nodig.

Echt beleggen als Jesse Livermore is daardoor niet weggelegd voor iemand die ‘gewoon’ en plek zoekt waar je spaargeld meer gaat opleveren dan op de bank. De effectenhandel is een manier van handelen die veel tijd en aandacht vergt. 

Veelgestelde vragen

Jesse Livermore was een effectenhandelaar die leefde van 1877 tot 1940 in de Verenigde Staten. Hij verdiende kapitalen door shortposities in te nemen in de zwakste aandelen in de bearmarket en door te investeren in de sterkste aandelen in de bullmarket.

Hij werd het meest bekend van zijn rendement van destijds 100 miljoen dollar die hij haalde uit de beurskrach van 1929.

Je kunt zelf handelen als Jesse Livermore door ook short te gaan op zwakke aandelen en posities in te nemen in sterke aandelen en wachten tot ze nog meer waard worden.

Hou echter in je achterhoofd dat Jesse Livermore inzette op de beursbewegingen, een manier van handelen die we nu kennen als CFD-trading. Er zitten grote risico’s aan verbonden en kan tijdsintensief zijn. Weeg voor jezelf af of dat iets is dat bij jou past.

In de basis niet. Je zou theoretisch gezien een dusdanig groot rendement kunnen halen dat je kunt leven van je rendement, maar in de praktijk komt dit haast nooit meer voor.

Wie op de lange termijn wil verdienen aan zijn beleggingen kan beter investeren in aandelen die langzaam maar zeker meer waard worden en niet in trends op de beurs, zoals Jesse Livermore deed.

Onze aanrader om via te beginnen met beleggen is online broker eToro. Deze broker is door onder andere de Copytrading functie heel geschikt voor beginners.

Jazeker, bij online broker eToro kun je geld op je beleggingsrekening zetten via iDeal.

Jesse Livermore: Conclusie

Jesse Livermore had een turbulent, financieel succesvol leven. Op bepaalde fronten is zijn financiële carrière hem echter fataal geworden: veel van het familieleed dat Livermore meemaakte vond plaats als gevolg van de rijkdom.

Die tragiek heeft echter geen smet geworpen op hoe Jesse Lauriston Livermore vandaag de dag herinnert wordt: een groots effectenhandelaar met wijsheden die nu nog zijn sporen nalaten in het beurslandschap. De bekendste: niet handelen op gevoel, maar op verstand.

We legden uit dat je het beste kunt beginnen met handelen via online broker eToro. Deze broker heeft veel verschillende functies om beginners op gang te helpen, zoals de Copytrading functie.

Beleggen via eToro?
Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jesse Livermore? Begin ook met handelen via onze aanrader eToro!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven