Kosten beleggen vergelijken | Beleggingskosten vergelijken van brokers

Wil jij gaan beginnen met beleggen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je een handje, één van de belangrijkste dingen voordat je gaat beginnen met beleggen is het belangrijk om de kosten beleggen vergelijken. 

Zo verschillen de kosten per broker, maar ook per product waar je in investeert. Hieronder krijg je een duidelijk beeld van hoeveel je moet betalen als belegger. 

kosten beleggen vergelijken
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Hoe kun je kosten beleggen vergelijken?

Bij het kosten van beleggen vergelijken zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Het is bij beleggen vaak niet zo simpel dat je in een duidelijk overzicht meteen weet wat alle kosten zijn. 

De kosten verschillen namelijk per broker en per product, maar ook worden de kosten op meerdere verschillende manieren berekend. Zo kun je niet meteen zien waar het beleggen in een bepaald product het goedkoopst of meest voordelig is voor jou.

Daarom is het zelf van tevoren onderzoeken van de kosten die je maakt bij beleggen belangrijk. Door een globaal beeld te hebben en te weten op welke manieren de kosten berekend worden kun je een betere keuze maken en beter beginnen met beleggen

Inhoud

Hoe kan ik zelf beginnen met beleggen?

Je hebt nu besloten dat je wilt gaan beleggen, maar voordat je ook daadwerkelijk je eerste investering kan doen moet je nog een aantal stappen doorlopen. Hieronder vind je een stappenplan die je helpt van het aanmaken van een account tot je eerste investering. 

Door het stappenplan te volgen begin je dus zo snel mogelijk met je eerste investering. Als je eerst meer wilt weten over hoe je zelf begint met kosten van beleggen vergelijken kun je het stappenplan eerst overslaan om daar mee aan de slag te gaan. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Om te kunnen gaan beleggen heb je een account nodig bij een online broker. Een online broker geeft je toegang tot verschillende beurzen en handelsproducten zodat jij zelf kan beslissen waar je in wilt investeren. 

Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende online brokers die allemaal hun eigen platform ontwikkeld hebben. Zo moet je dus een keuze maken uit een groot aanbod, wat lastig kan zijn voor beginnende beleggers. 

Bij het maken van een keuze voor een broker kun je letten op het aanbod dat de broker biedt. Het kan zijn dat een broker bijvoorbeeld alleen maar aandelen en ETF’s aanbiedt of juist alle producten als CFD aanbiedt. 

Naast het aanbod kun je kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van een platform, deze moet zoveel mogelijk aansluiten bij hoe ervaren je bent met beleggen. Meteen de moeilijkste platforms gebruiken met allerlei extra functies die je misschien nog niet goed begrijpt kan flink misgaan.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om de beleggingskosten vergelijken van de brokers. Zoals gezegd berekent iedere broker op een andere manier de kosten en zijn ze niet per se overzichtelijk te vinden door de vele verschillende kosten per broker en per product. 

eToro

eToro is dé broker voor de beginnende belegger. Het platform van deze broker is erg gebruiksvriendelijk en de extra opties die de broker biedt helpen je met het samenstellen van een portfolio als je nog geen ervaring hebt. 

Dit komt grotendeels door de Copy trading functie van eToro. Met deze functie kun je eenvoudig een portfolio van een andere belegger inzien en overnemen in je eigen portfolio. 

Je kunt hierbij ook inzien wat de resultaten van een belegger waren over de afgelopen tijd en het verwachte risico dat je neemt met een portfolio.

kosten beleggen vergelijken etoro
Kopieer een belegger of word zelf gekopieerd bij eToro

Omdat iedereen op eToro een eigen profiel heeft die openbaar te zetten is kun je de strategie van veel beleggers in zien. Ook zonder te kopiëren kun je dus alsnog inspiratie op doen door andere portfolio’s te bekijken en op basis daarvan zelf een strategie te bepalen.

eToro heeft een ruim aanbod verschillende producten. Zo biedt het aandelen, ETF’s, CFD’s, indexen, grondstoffen en valuta’s aan waardoor je een divers portfolio kunt samenstellen met allerlei verschillende producten.

Een ander voordeel van deze broker is dat je 0% commissie betaalt over aandelen en ETF’s die je koopt of verkoopt. Op deze manier maak je geen onnodige extra kosten en kun je een hoger rendement behalen dan bij andere brokers.

Heb je nog nooit belegd en wil je liever eerst oefenen met eToro voordat je eigen geld gaat gebruiken om te beleggen? Maak dan gebruik van het gratis demo account van eToro waarmee je met virtueel geld allerlei investeringen uit kunt proberen.

Als je daarna met echt geld wilt beginnen kun je gewoon hetzelfde account gebruiken en blijft je demo account bestaan om in te zien wat er gebeurd is met je virtuele investeringen. Bij het echt geld account moet je minimaal €170,- storten voor je het account echt kunt gebruiken.

Begin vandaag nog bij eToro en maak een gratis beleggersaccount aan! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Een andere broker waar je als beginner goed terecht kan is het Nederlandse DEGIRO. De broker is in korte tijd erg hard gegroeid en inmiddels één van de populairste brokers van het land. 

Het platform van DEGIRO is erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Je kunt de producten die ze aanbieden eenvoudig terug vinden, kopen en verkopen bij DEGIRO. 

Ook bij DEGIRO kosten beleggingen natuurlijk ook geld voor de belegger zelf. Wel staat deze broker bekend om de lage kosten die ze berekenen onder andere vanwege een handige kernselectie waar elke belegger gebruik van kan maken. 

Deze kernselectie bestaat uit de belangrijkste ETF’s en trackers die aangeboden worden door DEGIRO. Deze kun je tot 1x per maand gratis kopen of verkopen vanaf een minimaal bedrag van €1.000. 

Je weet dat je veilig kunt beleggen bij DEGIRO omdat ze een licentie hebben bij de Nederlandse toezichthouders Autoriteit Financiële Markt en De Nederlandsche Bank. Omdat ze in 2019 overgenomen werden door het Duitse Flatex hebben ze ook in Duitsland een licentie bij een toezichthouder. 

Geïnteresseerd in deze Nederlandse broker? Ga nu naar de DEGIRO website en maak een eigen beleggersaccount aan bij deze aanbieder. 

Libertex

libertex broker logo

Als laatste keuze in dit stappenplan geven we je ook nog Libertex. Bij Libertex kun je goed terecht als je wilt handelen in CFD’s. 

De broker biedt namelijk allerlei producten aan, maar die zijn uitsluitend te verhandelen als CFD’s. Bij een CFD kun je een hefboomeffect instellen zodat je een hoger risico neemt met je belegging en daar een hoger rendement op kunt behalen. 

Bij Libertex heb je toegang tot aandelen, ETF’s, opties, grondstoffen, valuta en cryptocurrency. Door dit aanbod kun je veel verschillende investeringen doen en zo een divers portfolio samenstellen.

Libertex heeft in Europa een vestiging op Cyprus en voldoet aan de Europese reguleringseisen doordat het een licentie heeft bij de Cypriotische toezichthouder CySEC. 

Investeren in crypto’s en andere handelsproducten doe je eenvoudig bij Libertex.

Stap 2: Maak een account aan

Heb je een keuze kunnen maken tussen de brokers hierboven? Mooi! Dan kunnen we nu beginnen met een account aanmaken bij deze broker. 

Omdat dit proces bij de meeste brokers op zo goed als dezelfde manier verloopt kiezen we in dit stappenplan voor een voorbeeld. In dit geval kijken we naar het openen van een account bij eToro.

Je gaat naar de eToro website en klikt op de grote knop ‘Meld je nu aan’. De keuze is nu aan jou of je met je E-mail adres een account aanmaakt of gebruik maakt van een Facebook- of Google-account om nog sneller je account aan te maken. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Zodra je een account hebt aangemaakt krijg je toegang tot het demo account met daarop virtueel geld om alvast het platform uit te kunnen proberen. Als je met echt geld wilt gaan beginnen is er nog een verificatieproces waar je eerst door heen moet.

Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst. Met deze vragenlijst test een broker jouw kennis over beleggen en vraagt het naar hoeveel je van plan bent om te gaan beleggen. 

Je krijgt bericht van eToro zodra je verificatie goedgekeurd is, dit kan enkele dagen duren. Je kunt al wel geld storten op je account, maar dit nog niet gebruiken voordat de verificatie goedgekeurd is. 

Stap 3: Geld op account zetten

Om geld te storten klik je op de blauwe knop ‘storten’ links onder in de eToro interface. Je krijgt nu een nieuw schermpje vergelijkbaar met het beeld hiernaast. 

In dit scherm geef je aan hoeveel geld je wilt storten en welke betaalmethode je wilt gaan gebruiken. Je kunt hierbij kiezen voor iDeal, PayPal, bankoverschrijving of één van de andere betaalopties. 

Als je geld gaat storten bij eToro moet je rekening houden met een minimale storting van €170,-. Bij het geld storten op eToro betaal je geen transactiekosten, als je het geld weer van het account af wilt halen betaal je bij eToro een standaard tarief van €4,20. 

kosten beleggen vergelijken
Stort geld op jouw favoriete manier

Stap 4: Zoek een geschikt product

Bij een broker als eToro kun je erg eenvoudig zoeken naar producten. Als je al een idee hebt welk product je graag als eerste wil toevoegen aan je portfolio kun je op deze naam zoeken via de zoekbalk.

Heb je nog geen idee wat het beste product voor jou is? Dan kun je de andere opties van eToro gebruiken om zoveel mogelijk te weten te komen. 

Een goede functie hiervoor is de CopyTrading functie waardoor je de portfolio’s van andere beleggers in kunt zien. Kijk goed naar de beleggingen die zij doen, hoe ze een portfolio samenstellen en wat voor rendement en risico ze behalen met dit portfolio. 

Een andere manier om producten te vinden is via het tabblad ‘handelsmarkten’ dat je aan de linkerkant vindt bij eToro. Hier kun je filteren op producten uit een bepaald land of uit een bepaalde sector. 

Als je dan een product ziet waar je meer over wilt weten klik je op dit product om naar de productpagina te gaan. Hier vind je het laatste nieuws over dit product en de huidige koers zodat je een nog betere inschatting kunt maken of dit een geschikt product is voor jouw portfolio. 

Stap 5: Kosten beleggen vergelijken en investeren

De laatste stap is het bekijken van de beleggingskosten die je gekozen hebt en dan het besluit of je overgaat tot investeren of niet. De beleggingskosten bij aandelen van eToro worden gerekend op basis van een spread.

Een spread is het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs. Bij een spread ligt de verkoopprijs altijd lager dan de koopprijs, het verschil tussen deze twee zijn de kosten die je betaald aan de eToro om de investering te kunnen doen. 

Hiernaast zie je een mogelijke investering in Apple aandelen. De koopprijs lag op dat moment op 122,12 terwijl de verkoopprijs 122 was, je betaalde in dit geval dus $122,12 – $122 = $0,12 dollar cent (€0,10) om in dit aandeel te kunnen investeren. 

kosten beleggen vergelijken etoro

Als je besloten hebt om te gaan investeren zijn er nog een aantal opties die je na moet lopen voordat je klikt op ‘transactie openen’. Zo heb je de mogelijkheid om een hefboomeffect in te stellen en zo de investering om te zetten in een CFD. 

Daarnaast kun je een stop-loss of take-profit instellen om je risico verder te beheren. Met een stop-loss sluit eToro je investering automatisch zodra die waarde behaald is zodat je niet meer verlies dan dat lijdt, bij een take-profit kun je een bepaalde winst garanderen, zodra die winst behaald is wordt ook je investering automatisch weer verkocht. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Kosten verschillende producten

Bij het kosten van beleggen vergelijken kun je dus kijken naar de brokers en hoe zij de beleggingskosten berekenen voor bepaalde investeringen, maar je moet ook de beleggingskosten voor verschillende producten weten. 

Aandelen

Bij aandelen heb je bij de populaire broker eToro te maken met een spread, dit zijn de enige kosten die je bij deze broker hebt bij deze producten. Deze spread kun je zelf inzien door te kijken naar het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs.

Bij een broker als DEGIRO zijn de kosten daarentegen weer heel anders opgebouwd. De DEGIRO kosten bij aandelen bestaan in Nederland uit een commissie van €2,00 en 0,03% terwijl de DEGIRO kosten bij aandelen buiten Nederland erg verschillen.

CFD’s

Bij CFD’s neem je altijd een groter risico maar krijg je de mogelijkheid om een kleine investering virtueel veel meer waard te laten zijn. Deze manier van beleggen brengt ook extra kosten met zich mee.

Zo betaal je bij eToro 0,09% over CFD’s die je afsluit over aandelen en betaal je ook overnight kosten. Deze overnight kosten worden elke nacht berekent over de posities die je die nacht open houdt en zijn 2,9% per jaar per positie.

Ook bij DEGIRO kun je op deze manier beleggen maar ook hier berekent DEGIRO kosten op een andere manier dan een broker als eToro. De DEGIRO kosten bestaan net als de aandelen zelf over een vaste commissie van €2,- en een percentage, het percentage dat hier gebruikt wordt om de DEGIRO kosten te berekenen is iets hoger dan bij gewone aandelen, namelijk 0,038%.

Enthousiast geworden over handelen bij een online broker? Wacht dan niet langer en maak direct een account aan bij eToro, dé beste broker volgens de vergelijking van Bankr!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggingskosten vergelijken tabel

BrokertarievenetoroLibertexDEGIRO logo
Openen accountGratisGratisGratis
Geld stortenGratisGratisGratis
Aandelen AEXSpread€2,00 + 0,3%
Aandelen buiten NederlandSpreadmin. €0,50
ETF'sSpread€2,00 + 0,3%
Cryptocurrencymin. 0,1%
Aandelen CFD's 0,09%0,02% - 1,6%€2,00 + 0,038%
Overnight CFD kosten2,9% p/jaar€2,00 + 0,038% Geen
GrondstoffenVanaf 2 pips€2,00 + 0,038% 0,04% - 0,53%
eToro bekijkenLibertex bekijkenDEGIRO bekijken

Kosten beleggen vergelijken bij brokers

Naast de beleggingskosten die je maakt over verschillende producten rekenen sommige brokers nog andere kosten die niet per se bij een belegging van toepassing zijn. Hieronder zie je een overzichtje van de verschillende extra kosten die berekend worden door brokers. 

Geld opnemen

Ook hier zitten veel verschillen tussen de brokers en het is dus belangrijk om goed de kosten beleggen vergelijken uit te voeren. Bij geld opnemen betaal je bij eToro altijd €4,20 en kun je dus beter een groter bedrag in één keer opnemen.

De broker Libertex rekent een percentage kosten bij geldopname tussen de 0 en 1%. Bij een broker als DEGIRO heb je geen kosten bij geld opnemen en kun je dit altijd gratis doen. 

Inactiviteitskosten

Deze kosten worden gerekend als je langere tijd niet actief bent bij een broker. eToro gaat deze kosten rekenen als je langer dan 12 maanden inactief bent en bestaan uit zo’n €8,40 per maand. 

Bij DEGIRO kosten zaken als inactiviteit je niks en hoef je niet bang te zijn op deze manier geld kwijt te raken. Libertex rekent de helft van de kosten van eToro maar al wel als je 180 dagen geen belegging hebt gedaan. Ook betaal je na een periode van inactiviteit 2% extra kosten bij het opnemen van geld.

Tip: Heb je alle kosten vergeleken, maar weet je nog niet zeker welke broker de juiste is voor jou? Maak dan gebruik van een gratis demo-account! Met een demo account kun je alle functionaliteiten en aspecten van het beleggen bij een online broker ontdekken, zonder financieel risico te lopen! Bij eToro is het demo-account gratis.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Zelf kosten beleggen vergelijken

Zoals je nu hebt kunnen lezen zijn er een hoop verschillende beleggingskosten die relevant zijn. Toch zijn er ook al een hoop kosten voorbij gekomen waar je als actieve belegger niets mee te maken hebt. 

Zelf kosten beleggen vergelijken kan eenvoudig bij een broker als eToro. Door het virtuele account dat je hier kan openen kun je investeringen uitproberen en bijvoorbeeld kijken naar de spreads die gelden bij verschillende beleggingen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen kosten beleggen vergelijken

Voordelen

Nadelen

Tips voordat je begint met kosten beleggen vergelijken

Je kunt dus zelf aan de slag met kosten beleggen vergelijken maar er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken. Zo is het belangrijk om ook op langere termijn te kijken wat de goedkoopste plek is om voor jou te gaan beleggen.

Houd rekening met je strategie en wat jouw plannen zijn op het gebied van beleggen. Je kunt nu wel kiezen voor een broker die een percentage vraagt over beleggingen, maar als je later met hogere bedragen gaat beleggen is dit misschien helemaal niet wenselijk.

kosten beleggen vergelijken

Geld besparen is goed en minder kosten maken bij je beleggingen wil natuurlijk iedereen. Toch is het niet altijd verstandig om voor elk product op zoek te gaan naar de broker die dit op dat moment het goedkoopst aanbiedt.

Vaak zijn de verschillen tussen de brokers namelijk minimaal in kosten, als je vervolgens voor elk product bij een andere broker terecht moet heb je geen overzicht meer over je gehele portfolio. Daarnaast is het onverstandig om bij elke broker een account te hebben vanwege de andere kosten die ze rekenen, je bent vaak het voordeligst uit bij één broker. 

Veelgestelde vragen

Brokers rekenen een aantal verschillende kosten door naar hun klanten. Zo kan het zijn dat je betaald per investering door een commissie van een bepaald bedrag of percentage. Er zijn ook brokers die een spread gebruiken om aan te verdienen. 

Bij een spread rekent een broker kosten zonder dat je een aparte commissie hoeft te betalen over je investering. Het bedrag dat je ziet bij een investering met een spread is dus ook echt het bedrag dat je moet betalen of gaat ontvangen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. 

Omdat de brokers de kosten beleggen vaak op hun eigen manier berekenen is het lastig om de kosten bij het beleggen goed te vergelijken. Probeer met een demo account investeringen uit of kies een aantal investeringen en vergelijk het rendement en de kosten bij verschillende brokers om te weten welke de laagste kosten rekent. 

Bij de online broker eToro betaal je geen commissie over aandelen en ETF’s. Door gebruik te maken van een spread zie je altijd duidelijk wat je moet betalen zonder dat daar later nog extra kosten bijkomen. 

Kosten beleggen vergelijken: Conclusie

Zelf beginnen met beleggen kan tegenwoordig steeds eenvoudiger doordat er steeds meer verschillende online brokers zijn. Deze brokers hebben wel allemaal hun eigen manier van kosten berekenen. 

Zo is het steeds onoverzichtelijker waar je op moet letten als belegger bij zo’n online broker. Daarom heb je in dit artikel kunnen lezen wat een spread is en hoe je deze bekijkt en welke verschillende kosten er berekend worden bij de brokers. 

Zelf beginnen met beleggen zonder kosten?
Bekijk dan de kosten bij eToro, maak een account aan en begin vandaag nog met je eerste investering!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven