Beleggingsrekening openen in 3 stappen

Wil jij gaan beleggen maar weet je niet precies hoe? In dit artikel staat in een aantal eenvoudige stappen waarom, hoe en waar je een beleggingsrekening kunt openen. 

Een beleggingsrekening openen - stappenplan

Klaar om te beginnen met beleggen? Klik op de groene knop en begin direct!

Omdat de huidige spaarrente erg laag is, levert sparen nauwelijks geld op. Je haalt hierdoor weinig rendement uit je geld. Een oplossing hiervoor kan beleggen zijn. Hierbij ligt jouw geld niet stil en kun je als snel leuke rendementen behalen.

Wat heb ik nodig om te beleggen?

Als je wilt beginnen met beleggen, moet je een speciale beleggingsrekening bij een beleggingsbank of broker openen.

Er zijn verschillende stappen die je moet doorlopen wanneer je voor het eerst gaat beleggen. In dit artikel leggen wij je in drie stappen uit hoe en waar je dat doet.

Daarnaast bespreken we kort de voor- en nadelen van beleggingsrekeningen. Dit artikel richt zich voornamelijk op particulier beleggen.

Bekijk ook hier 10  tips om te leren beleggen voor beginners

Al ervaring met beleggen?

Open dan nu gratis een beleggingsrekening en begin vandaag al met beleggen!

Een beleggingsrekening openen in 3 stappen

De makkelijkste manier om online aandelen te kopen is op het platform van een broker. Dit geeft je toegang tot een duidelijke en intuïtieve tool waarmee je de aankoop snel kunt afronden en direct inzage hebt in al je lopende beleggingen.

Stap 1: Lees je goed in

Voordat je een beleggingsrekening gaat openen, is het belangrijk dat je de basisprincipes van beleggen kent. Hieronder leggen wij alvast voor je uit wat een beleggingsrekening precies is.

Wat is een beleggingsrekening?

Een beleggingsrekening is een rekening die je nodig hebt als je gaat beleggen. Je kunt een beleggingsrekening openen bij een bank of een broker. 

Vervolgens maak je geld over naar de beleggingsrekening, waarmee je kunt beleggen in bijvoorbeeld beleggingsfondsen, indexfondsen, aandelen en obligaties.

Een beleggingsrekening openen kun je online doen bij verschillende aanbieders. De kosten en de mogelijkheden van het beleggen voor particulieren kan per aanbieder verschillen.  

Blijf leren voor betere resultaten

Nadat je het account hebt geopend is het goed om meer informatie te verzamelen over de verschillende aandelen waarin je gaat beleggen. Je hoeft geen jaren ervaring te hebben om te beginnen met beleggen.

Toch is het handig om te weten in welke bedrijven je investeert. Goed onderbouwde keuzes zullen op lange termijn voor een hoger rendement zorgen. Hier vind je 10 tips waarmee je zorgt voor een succesvolle beleggingsstrategie. 

Stap 2: Kies een broker

Voordat je de rekening gaat openen, moet je eerst weten waar je een rekening gaat openen. Wij gaan je helpen met deze keuze. 

Je kunt een beleggingsrekening bij verschillende banken en brokers openen. Wij vertellen je hier over vijf verschillende aanbieders waar je een beleggingsrekening kunt open en hoe je dat doet.

eToro

eToro is één van de beste online brokers. Beleggen is namelijk heel eenvoudig via het online platform. Het is daarnaast ook vrij gemakkelijk om een beleggingsrekening te openen bij eToro. Je kunt je registreren via de app of website. Het is mogelijk om dit met een e-mailaccount te doen.

Het is echter ook mogelijk om je via een Facebook of Google+ account te registreren, wat het openen van een beleggingsrekening erg gemakkelijk maakt. Vervolgens heb je gelijk toegang tot de demo account van eToro, waar je met een fictieve $100,000 kunt oefenen met beleggen.

Klaar om te beginnen met echte beleggingen? Dan kun je al beginnen met een lage inleg van €170. Je betaalt geen commissiekosten bij het kopen van ETF’s en aandelen. Zo heb je direct toegang tot meer dan 2.000 financiële producten.

De app van eToro is ook uitgeroepen tot beste beleggingsapp. Hiermee kun je eenvoudig beleggen online. Ook de interface van de app is mooi en overzichtelijk. Dankzij de copy trading functie, die uniek is voor eToro, kun je de beleggingen van succesvolle beleggers kopiëren. Zo kun je ook als onervaren belegger een goede strategie inzetten.

Als je met echt geld wilt gaan beleggen, dan is het van belang om je identiteit en woonplaats te bevestigen. Daarvoor heeft eToro je identiteitskaart en een bewijs van residentie nodig. Een bewijs van residentie kan bijvoorbeeld een bankafschrift zijn waarop je adres staat vermeld.

Na het openen van een beleggingsrekening kun je gelijk geld storten op je beleggingsrekening en beginnen met beleggen. Je hebt direct toegang tot de interface die je in de afbeelding rechts ziet.
account activeren etoro rekening

Account activeren op eToro

Plus500

Plus500 logotype

Plus500 is net als eToro een online broker. Als je een beleggingsrekening wilt openen bij Plus500 moet je ook een account aanmaken. Je kunt dit doen via de website of app. Vervolgens kun je je registreren via e-mail, Facebook, of Google+ account. 

Als je een beleggingsrekening wilt openen, dan moet je bij Plus500 je identiteit en woonplaats verifiëren. Zij doen dit om te checken of je daadwerkelijk ouder bent dan 18 jaar. 

Vervolgens moet je nog een vragenlijst invullen. Met deze vragenlijst wil Plus500 een duidelijk beeld geven van de risico’s die beleggen met zich meebrengt en wat jij als belegger als doel voor ogen hebt.

Je kunt bij Plus500 eenvoudig geld storten via iDeal, hierbij moet je rekening houden met een minimaal stortingsbedrag van €100. 

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Libertex

Bij Libertex kun je ook makkelijk een beleggingsrekening openen. Via hun site of de app kun je een account aanmaken. Vervolgens dien je ook bij Libertex je persoonlijke gegevens te verifiëren.

Nadat je je bankrekening hebt gekoppeld aan je beleggingsrekening en een vragenlijst hebt ingevuld, kan het beleggen beginnen. Net als andere brokers is Libertex ook verplicht om je de vragenlijst in te laten vullen. Zo weten ze dat je op de hoogte bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Door geld op je beleggingsrekening te zetten met iDeal staat er vrijwel direct saldo op de rekening en kun je de eerste aandelen kopen. 

Liever eerst meer leren over de verschillende manieren om te beleggen? Met het demo account kun je oefenen met een fictief bedrag van €50.000. Daarnaast zijn er verschillende instructievideo’s die je gratis online kunt kijken. 

libertex beleggingsrekening openen

DEGIRO

DEGIRO staat bekend als de goedkoopste online broker in Nederland. Volgens 65 verschillende broker onderzoeken, waaronder die van de consumentenbond, komt DEGIRO als de goedkoopste en één van de beste online brokers uit de test. 

Het is ook één van de bekendste brokers op het gebied van indexbeleggen. Je registreert je eenvoudig met je e-mail adres online of via de app. Met de app kun je ook online beleggen.

Na het bevestigen van je e-mail adres is het van belang om de gegevens van je ID-kaart of paspoort in te vullen. Doe dit zorgvuldig, want DEGIRO is verplicht om de gegevens te controleren. Na het aanleveren van je persoonlijke gegevens kun je je bankrekening koppelen aan je account. 

Je dient deze later de verifiëren door één eurocent over te maken naar DEGIRO. Als je account gekoppeld is aan je bankrekening, dien je alleen nog een kopie van jouw ID-kaart of paspoort te uploaden. 

Als er geen problemen zijn, dan is je account vaak al na enkele minuten bevestigd. Na het bevestigen is je beleggingsrekening officieel geopend en begin je met beleggen.

BINCK

Binckbank vaak gekroond tot de beste broker van Nederland. Als je bij Binckbank een beleggingsrekening wilt openen, dan klik je op het kopje ‘word klant’.

Vervolgens kun kiezen tussen vier verschillende rekeningen; Laten Beleggen, Zelf Beleggen, Pensioen Beleggen en Fondsbeleggen. Binnen deze kopjes kun je nog kiezen tussen drie pakketten, die aansluiten op jouw beleggingswensen.

Bij de kopjes Laten Beleggen, Zelf Beleggen en Fonds beleggen is het mogelijk om al in 10 minuten een beleggingsrekening te openen. Bij het kopje Pensioenbeleggen dien je eerst nog een vragenlijst in te vullen voordat je in aanmerking komt om een beleggingsrekening te openen. 

Bij het openen van een beleggingsrekening bij Binck word je door een duidelijk stappenplan begeleid. In dit stappenplan moet je onder andere je persoonlijke en financiële gegevens invullen en deze verifiëren.

De vergelijking: Wat is de goedkoopste beleggingsrekening?

Om het makkelijker te maken om voor jou de geschikte broker te kiezen hebben we gekeken naar wat de goedkoopste beleggingsrekening is. Daarnaast hebben we hieronder alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. Beslis dus makkelijk zelf en begin vandaag nog met beleggen!

Belangrijk is om ook rekening te houden met commissiekosten. Als je van plan bent om veel te gaan handelen kan dit een groot verschil maken.

Als je bijvoorbeeld bij Binck Bank een aandeel koopt in Apple voor 500 euro. Je betaald hiervoor 0.15 x 500 = € 1.75 transactiekosten. Wanneer je veel transacties per dag uitvoert, kan dit al snel in de kosten lopen.

Kijk daarom ook naar de mogelijkheden voor het vinden van een broker die geen commissiekosten rekent.

Stap 3: Open een account

Om aandelen te kunnen verhandelen moet je eerst een account openen, bijvoorbeeld bij eToro

Om je profiel volledig te maken en je account te verifiëren moet je een inschrijvingsformulier invullen en de gevraagde stappen doorlopen. 

Houd ook een identiteits- en domicilie-bewijs bij de hand, want dit heb je nodig om je identiteit te controleren.

etoro account aanmaken

Hoe open je een account?

Een beleggingsrekening openen is tegenwoordig erg makkelijk. Je kan bij elke bank of broker online zelf een rekening openen. Hier leggen wij je uit hoe je in drie stappen bij verschillende brokers of banken een beleggingsrekening kan openen.

Zorg voor de juiste identificatie

Als je een beleggingsrekening wilt openen moet je een aantal dingen bij de hand hebben. Vaak wordt er bij het openen van een rekening gevraagd om je BSN, een kopie van je paspoort of ID-kaart en je rekeningnummer.

De gegevens die je invult op je profiel moeten precies overeenkomen met de informatie op je identiteitsbewijs.

Daarnaast is het ook handig om alvast een reader van je bank bij je te hebben of toegang te hebben tot de betaal app van je bank.

Dit is nodig om uiteindelijk geld te kunnen zetten op je beleggingsrekening of je bankrekening te bevestigen.

identificatie beleggingsrekening

Identificeren op eToro

Kies de broker

Als je alle benodigdheden bij de hand hebt, kun je kiezen bij welke bank of broker je een beleggingsrekening wilt openen. Er zijn behoorlijk veel aanbieders op het gebied van beleggingsrekeningen. Het is daarom altijd verstandig om je goed te laten informeren over de bank en broker waar jij een beleggingsrekening wilt openen. 

De kosten voor een beleggingsrekening verschillen namelijk per bank of broker. Daarnaast kunnen ook de kosten van het beleggen zelf verschillen per aanbieder. Je kunt hier informatie over inwinnen op verschillende beleggingssites. Op onze website vind je een overzicht van de beste brokers van het moment.

Omdat dit natuurlijk veel werk is, hebben wij het meeste al voor je op een rijtje gezet. In dit artikel lichten wij vijf opties toe die jou helpen bij de keuze uit de verschillende brokers, banken en beleggingsrekeningen.

Koppel je betaalrekening

Als je je keuze hebt laten vallen op een specifieke broker of bank, dan gaat een beleggingsrekening openen vrij gemakkelijk. In een paar simpele stappen is de rekening een feit. 

Bij een broker moet je vaak eerst een account aanmaken, waarbij de broker om verschillende benodigdheden zoals je BSN en een kopie van je paspoort of ID-kaart vraagt.

Dit is namelijk nodig om je woonplaats, leeftijd en identiteit te verifiëren. Het is immers momenteel niet toegestaan om te beleggen onder de 18 jaar.

profiel maken beleggingsrekening bitcoin kopen paypal

Betalingsrekening koppelen

Na het verifiëren van je identiteit moet je vaak je rekeningnummer koppelen om het profiel te voltooien. Vervolgens kun je met behulp van een cardreader of betalingsapp van je bank simpel geld overzetten naar je betaalrekening, en kun je starten met beleggen.

Let wel, vaak geldt er een minimum inleg bij verschillende brokers. Zo dien je bij eToro minimaal 200 dollar per keer in te leggen en bij Plus500 100 euro.

Doorloop de vragenlijst

Tegenwoordig zijn alle brokers verplicht om je op de hoogte te stellen van de risico’s waar je mee te maken krijgt als je gaat beleggen.

Je bent daarom verplicht een vragenlijst in te vullen voordat je begint. In deze vragenlijst staan verschillende vragen over je bewustzijn van de risico’s, en je ervaring met beleggen.

Je kunt pas een transactie doen nadat je de hele vragenlijst hebt doorlopen en aan hebt gegeven dat je op de hoogte bent van de risico’s.

Heb je alle stappen doorlopen en denk jij dat je er klaar voor bent om te beginnen met beleggen?

de giro beleggingsrekening openen

Vragenlijst bij DEGIRO

Veelgestelde vragen

Bij het openen van een beleggingsrekening is het erg belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Het is van groot belang dat je goed geïnformeerd bent over de stand van zaken in de beleggingswereld, en met name over je eigen beleggingen.

Alle banken en brokers waarschuwen dan ook dat je altijd alleen moet beleggen met geld dat je kan missen. Om zo veilig mogelijk te beleggen bieden brokers en banken bijvoorbeeld adviseurs, trainingen of informatiepakketten aan. 

Het is ook belangrijk om te onderzoeken welke pakketten een broker aanbiedt. Bij de grote brokers in Nederland zoals Binck en DEGIRO, heb je meer keus aan aandelen, beleggingsfonds, indexfondsen of obligaties.

Daardoor heb je daar meer kans dat je kan beleggen naar jouw wens. De beste beleggingsrekening is dus afhankelijk van jouw voorkeuren en persoonlijke situatie. 

Het grote voordeel van een beleggingsrekening is dat je er geld mee kan verdienen. Dankzij de vele opties is er altijd wel een beleggingsstrategie die goed bij jouw situatie past.

Als je geld hebt dat je kunt missen, kan het tegenwoordig slim zijn om het te beleggen. Het is door historisch lage spaarrente vaak rendabeler om je geld te beleggen dan te sparen. Dit kan handig zijn als je potje wilt opbouwen voor je pensioen of de studie van je kinderen.

Het is vaak makkelijk om een beleggingsrekening ten allen tijde op te zeggen. Het verschilt natuurlijk per broker of bank, maar vaak is het mogelijk om met een telefoontje of een e-mail de beleggingsrekening op te zeggen.

Ter bevestiging is wel een handtekening nodig. Mocht je nog enige beleggingen hebben staan, dan worden die verkocht tegen de dagwaarde. Let dus goed op wat je nog aan beleggingen hebt staan en wat de waarde daarvan is.

Nadat je de beleggingsrekening wilt opheffen, wordt het saldo van je beleggingsrekening naar je persoonlijke bankrekening overgemaakt. Als je nog bepaalde documenten van je beleggingsrekening nodig hebt, zorg er dan voor dat je die download voordat je de beleggingsrekening opzegt.

Na het opzeggen van je beleggingsrekening is het vaak niet meer mogelijk om toegang te krijgen tot je account. 

Bij het openen van een beleggingsrekening is het ook van belang om te letten op de kosten van het beleggen. Bij de goedkoopste beleggingsrekening houd je zelf natuurlijk het meeste geld over. Sommige banken of brokers rekenen een vast en variabel tarief over je transactiekosten. 

Zo rekent Binck bijvoorbeeld 1 euro plus 0,15% transactiekosten bij aandelen, met minimale kosten van 8 euro en maximaal 150 euro. Dit betekent dat je over een transactie van 15.000 euro in aandelen dus: 1 euro + (15.000 x 0.0015) = 23,50 euro betaalt.

Daarnaast betaal je soms ook maandelijkse kosten voor je beleggingsrekening. Binck rekent bij portefeuilles tot 400.000 euro bijvoorbeeld 8,25 euro + 0,015% over de totale portefeuille per maand. Het is dus verstandig om de kosten van beleggingsrekeningen te vergelijken voordat je begint. 

Bij sommige brokers, zoals eToro en Plus500, worden geen kosten voor je beleggingsrekening gerekend. Je betaalt echter wel als je inactief bent. Zo betaal je bij eToro bijvoorbeeld bij een jaar inactiviteit maandelijks 10 euro voor je beleggingsrekening. 

Wanneer je begint met beleggen zijn er verschillende manieren om je geld in te leggen. Over het algemeen geldt dat een hoger rendement ook een hoger risico met zich meebrengt.

De optimale beleggingsstrategie hangt dus altijd af van je persoonlijke situatie en spaardoelen. Op onze site kun je de vele beleggingsrekeningen en de tarieven van beleggen vergelijken. 

Zo zijn er lijfrente beleggingsrekeningen en pensioen beleggingsrekeningen. Er bestaan ook beleggingsrekeningen voor je kind. Deze hebben allemaal een lange horizon en zijn erop gericht om een hoog rendement te behalen.

De rente op beleggingsrekeningen is per situatie en rekening dan ook verschillend. Als je je zelf liever niet teveel bezig houdt met beleggen zijn dit soort rekeningen een goede optie.

Vind je het vooral leuk om kennis op te doen over de markt en meer te leren over beleggen? Dan kun je beter zelf je portefeuille samenstellen.

Een nadeel is dat er altijd een moment komt dat je het geld op wilt nemen van je beleggersrekening. Hoewel dit natuurlijk altijd kan, brengen brokers voor geld opnemen soms wel kosten in rekening. Vaak geldt er een standaard tarief voor een opname. Bekijk dus goed wat de kosten zijn voordat je besluit geld op te nemen van je beleggingsrekening. 

Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren voordat je een beleggingsrekening opent. Beleggen is namelijk nooit zonder risico. Je kunt altijd je inleg verliezen. Daarom waarschuwen banken en brokers om alleen te beleggen met geld dat je over hebt.

Conclusie

We hebben gezien dat er veel verschillende brokers zijn. De vijf beste hebben wij in dit artikel voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit bij jouw keuze en kun je zo snel mogelijk beginnen met beleggen.

Heb je je beleggingsrekening geopend en wil je direct beginnen? Hier vind je nog meer informatie over het kopen van aandelen.

Van alle online brokers heeft eToro onze voorkeur voor het kopen van aandelen.

Beginnen met beleggen?
Wil je op een gebruiksvriendelijke wijze beginnen met het kopen van aandelen, zonder hierbij transactiekosten te betalen? Kies dan voor een account bij eToro!
TIP
Scroll naar boven