Waarin investeren? | Tips en advies over waarin beleggen!

Als belegger mag je zelf bepalen waarin je wilt investeren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het samenstellen van je beleggingsportefeuille, maar waarin investeren is nou echt handig om een succesvolle belegger te worden?

In het artikel ‘waarin investeren’ vertellen wij alles over waarin investeren verstandig is als belegger. Zo weet je aan het eind van dit artikel waarin beleggen een goede keuze is en wat je zelf kunt doen om nog beter te weten te komen waarin beleggen handig is om een goed rendement te behalen.

waarin investeren
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Waarin investeren of waarin beleggen met je geld?

Veel mensen vragen zich af wat voor hen mogelijkheden zijn waarin geld investeren om er meer op te verdienen. Wanneer je zelf wat geld hebt liggen denk je wellicht ook wel hierover na. Geld investeren waarin, of waarin beleggen zijn vragen die we willen beantwoorden. 

Waarin beleggen heeft een simpel antwoord. Er zijn grofweg drie soorten beleggers die elk gebruik maken van hun favoriete handelsproducten waarin investeren mogelijk is. De drie soorten beleggers zijn de aandelen belegger, fondsenbelegger en de optie- en CFD-belegger. 

Het is allereerst belangrijk om erachter te komen wat voor soort belegger je bent of zou willen zijn voordat je je afvraagt: geld investeren waarin?

Aandelen belegger

Een aandelenbelegger handelt in aandelen van een bedrijf die hij of zij interessant vindt. Deze vorm van beleggen kost relatief veel tijd, want je moet zelf spreiding aanbrengen in je portefeuille door verschillende aandelen en andere producten toe te voegen. 

Fondsenbelegger

Deze belegger handelt vrij weinig en is op zoek naar eenvoudige oplossingen om vermogen te spreiden. Je bouwt rendement op door middel van fondsen. Als fondsenbelegger ben je zelf verantwoordelijk voor het kiezen van de juiste fondsen en indexen. 

Optie en CDF-belegger

Je bent als optiebelegger vaak een ervaren belegger, je weet wat je doet en je bent niet bang om een gokje te nemen op de beurs. Deze investeerders zijn zich bewust van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Maar waarin geld investeren? Vooraf is het moeilijk te zeggen waarin geld investeren goed is. Ook als iets een goed plan lijkt, loop je het risico geld te verliezen. De mate van risico is uiteraard wel verschillend per type beleggen.

Het is belangrijk dat de projecten waarin investeren een mogelijkheid is ook projecten zijn waar je persoonlijk in gelooft.

Ook is het verstandig en belangrijk om geld dat je investeert te spreiden. Investeer dus niet al je geld in één project, maar verdeel het zodat je niet de kans loopt alles in één keer kwijt te raken.

Inhoud

Waarin beleggen en hoe zelf aan de slag?

Voor veel mensen is beginnen met beleggen een flinke stap, want er zijn veel risico’s aan verbonden. Als je slim investeert kunnen je investeringen echter wel veel waard worden.

Het belangrijkste is dat je vooraf goed bent ingelicht over het beleggen. Daarnaast is het van belang dat je handelt via een goede betrouwbare broker of bank.

Elke broker en bank is verschillend en hanteert verschillende tarieven. In dit artikel leggen wij alles uit over de voor- en nadelen van verschillende brokers.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Wanneer je besloten hebt om te beleggen, is het belangrijk om dit te doen via een goede broker die betrouwbaar en gereguleerd is. Je wil namelijk dat je investeringen veilig staan.

Vooraf is het erg belangrijk dat je onderzoekt welke kosten een broker berekent. Elke broker rekent namelijk verschillende commissie en transactiekosten en sommigen vragen zelfs niets.

Bij de meeste brokers heb je keuze uit verschillende handelsproducten zoals ETF’s. CFD’s, grondstoffen en cryptocurrency’s. Kijk dus vooraf of een broker wel het handelsproduct aanbiedt waarin jij wilt handelen.

Het is ook belangrijk dat een broker gereguleerd wordt door minstens één toezichthoudende instantie. In Nederland is dit de AFM.

De meeste brokers hebben naast een website ook een mobiele app die je kunt downloaden. Zo heb je al je beleggingen binnen handbereik. 

Omdat het beleggen steeds populairder wordt en er steeds mer brokers bijkomen is het soms moeilijk om een juiste broker te vinden. Wij hebben daarom een tweetal brokers op een rijtje gezet met de voor- en nadelen.

eToro

Voor beginnende beleggers is eToro de perfecte broker. Dit komt door de handige trading tools die zij aanbieden. 

eToro biedt veel verschillende handige tools aan zoals de CopyTrading functie. Met deze handige tool kun je portfolio’s van succesvolle beleggers inkijken.

Wanneer je overtuigd ben van de kunde van een belegger kun je zijn of haar portfolio geheel overnemen, zodat je direct een goed gebalanceerd en divers portfolio hebt. 

Copytrading etoro
Het Copytrading Network van eToro

Waneer je nog niet met echt geld wilt beleggen, kun je bij eToro gebruik maken van de gratis demofunctie. Je kunt dan kunt dan het platform verkennen en risicoloos beleggen met virtueel geld.

Ben je klaar om met echt geld te beleggen, dan kun je eerst beginnen met een lage inzet dankzij de lage minimale inleg van €170,-. Zo kun je beleggen zonder veel risico te lopen.

Bij eToro betaal je 0% commissie wanneer je belegt in aandelen en ETF’s. Naast aandelen en ETF’s biedt eToro een scala aan andere handelsproducten aan zoals indexen, forex trading, grondstoffen en CFD’s. 

De broker is erg betrouwbaar, want het word gereguleerd door het Britse FCA.

eToro heeft inmiddels meer dan 13 miljoen gebruikers over de hele wereld, je kunt dus wel stellen dat je bij eToro veilig kunt beleggen. Door deze vele gebruikers kun je ook kijken bij andere beleggers waarin geld investeren een goed plan is.

Nieuwsgierig geworden naar deze broker? Lees dan onze uitgebreide eToro review.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

In 2013 werd DEGIRO geopend voor particuliere beleggers en het bedrijf is inmiddels gegroeid tot de grootste broker van Nederland.

Je hebt bij DEGIRO direct toegang tot 50 verschillen de beurzen wereldwijd.

DEGIRO is een betrouwbare broker, want ze staat onder toezicht van het strenge (AFM). Het is daarom een veilig platform om je geld te beleggen.

Je hebt bij DEGIRO keuze uit veel verschillende handelsproducten.

Je hebt een grote keuze uit aandelen op verschillende internationale beurzen, maar je kunt ook obligaties, beleggingsfondsen en trackers kopen.

Ook DEGIRO biedt naast een site ook een mobiele app aan waarmee je via je telefoon aan de slag kunt.

Stap 2: Maak een account aan

Na de keuze met welke broker je wilt handelen, moet je een account aanmaken bij de desbetreffende broker. Bij bijna elke broker verloopt dit proces hetzelfde. Wij leggen dit proces uit bij eToro

Je kunt bij eToro een account aanmaken via verschillende mogelijkheden. Zo kun je jezelf met je e-mail, Apple, Facebook of Google+ account registreren bij eToro.

Je hebt vervolgens gelijk toegang tot de gratis demoversie van eToro.

Mocht je willen beginnen met echt geld, dan moet je nog je identiteit te bevestigen, een korte vragenlijst doorlopen en geld op je account zetten.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Stort geld

Je kunt na je registratie bij eToro direct gebruik maken van de gratis demoversie om het platform te herkennen, portfolio’s te bekijken en verschillende koersen van verschillende assets analyseren. 

Voordat je gaat beginnen met echt geld moet je nog een geldig identiteitsbewijs en bankrekeninggegevens uploaden. 

Nadat je een notificatie van eToro hebt ontvangen dat alles klopt, moet je geld storten op je beleggingsrekening.

Je hebt keuze uit veel verschillende betalingsmogelijkheden zoals PayPal, iDEAL, creditcard en bankoverschrijving.

Stap 4: Kies een aandeel bij eToro

waarin beleggen
Aandelen zoeken in eToro

Via eToro heb je toegang tot maar liefst 1700 aandelen van verschillende bedrijven.

Je hebt direct toegang tot verschillende beurzen waar de handelen worden verhandeld. Je krijgt onder andere toegang tot internationale en buitenlandse beurzen als de NASDAQ en NYSE.

Bij deze broker heb je het grote voordeel dat je niet een heel aandeel hoeft te kopen. Bij sommige grote bedrijven kan een aandeel per stuk in de honderden euro’s lopen. Je kunt bij eToro ook een deel van het aandeel kopen, dit maakt het handelen in grote aandelen een stuk makkelijker.

Door het grote aanbod van eToro kun je gemakkelijk producten vinden waarin beleggen goed mogelijk is. Zo kun je op zoek naar aandelen uit een bepaald land of uit een specifieke sector. 

Op basis van die lijst kun je kijken waarin beleggen voor jou het meeste op gaat leveren. Door deze lijst kun je goed op zoek naar producten die je portfolio verder diversificeren zodat je weet waarin beleggen jou een zo divers mogelijk portfolio op kan leveren. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Waarin investeren: Diverse handelsproducten om te overwegen

Waarin investeren? Dat is voor veel beginnende beleggers de grootste vraag. Waarin investeren gaan wij beantwoorden door uit te leggen waarin je kunt investeren. Er zijn een tal aan producten waarin je kunt beleggen.

Beleggen op de beurs

Beleggen op de beurs is nog altijd een populaire investeringsvorm. Je kunt dankzij brokers gemakkelijk investeren in aandelen, ook met kleine bedragen.

Obligaties

Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen. Je leent geld aan de tegenpartij door een obligatie te kopen. Je ontvangt hierover rente en aan het eind van de looptijd krijg je de inleg terug.

waarin investeren aex

De AEX in Amsterdam

Cryptovaluta

Dit is een relatief nieuwe industrie, maar het wordt steeds populairder. Er zijn veel grote financiële organisaties, beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen die er inmiddels ook in handelen. Ook steeds meer particulieren handelen in de cryptomunten.

Goederen en grondstoffen

Het is altijd al mogelijk geweest om te investeren in goud, andere edelmetalen en andere waardevolle producten. Maar door het enorme aanbod online brokers is dit steeds populairder geworden. 

Je kunt hierbij denken aan onder andere schilderijen, oldtimers en antieke kunst waarvan je denkt dat het in waarde zou gaan stijgen.

Indextrackers en ETF's

Fondsen die een bepaalde beleggingsindex volgen worden indextrackers en ETF’s genoemd. Het risico dat je loopt is relatief laag, maar het ligt wel aan de soort beleggingen in de index.

Weet je op het gebied van ETF’s nog niet waarin beleggen verstandig is? Kijk dan eens bij andere portfolio’s van succesvolle beleggers bij de broker eToro.

Je kunt van deze beleggers zien waarin ze beleggen en ervoor kiezen om deze beleggingen over te nemen of een deel van de beleggingen over te nemen. Ook kan deze zoektocht er voor zorgen dat je beter weet waarin beleggen voor jou geschikt is. 

Hefboomproducten

Hefboomproducten werken, zoals de naam al zegt, met een hefboom. Je kunt hierdoor met een kleine inzet grote posities innemen. Je loopt hierbij wel een groot risico en dit is dus niet voor de beginnende belegger.

Als je wil bepalen waarin je wilt beleggen moet je kijken naar de ervaring die je hebt en wat voor beleggingsdoelen je hebt. Ook moet je nagaan of je veel risico wil lopen of niet.

Wanneer je geen zin of tijd hebt om de koersen in de gaten te houden is het beleggen in fondsen een goed idee. Wel betaal je vaak hoge kosten voor een belegging in een fonds

Heb je nog niet veel ervaring is het verstandig om een handelsproduct uit te kiezen waarbij je een laag risico loopt. Dus waarin investeren? Dat ligt aan de ervarenheid en persoon.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Actieve daghandel en de beste belegging

Tegenwoordig is de beste belegging gelukkig niet meer die het hardst stijgt. Tijdens een economische crisis kan het lastig zijn om een stabiel effect te vinden. Je kunt het beste beleggingsmoment vinden door actief aan daghandel te doen.

De moderne manier, tegenwoordig, is dat je profiteert van de dalingen, je kunt dan namelijk short gaan. Short gaan is het innemen van een basispositie en het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers.

Het is wel erg moeilijk om beleggingen goed te timen. Hiervoor moet je de vaardigheden bezitten en erg veel geduld hebben. Actief beleggen is om deze reden ook niet voor iedereen weggelegd.

Waarin investeren voor het beste resultaat

Nu het duidelijk is waarin je kunt investeren en welke mogelijkheden er zijn gaan we het nu hebben over waarin kun je het beste investeren. Als belegger heeft iedereen een eigen beleggingsdoel, deze bepaald dan ook het best waarin beleggen geschikt is voor jouw doel.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Je kunt willen beleggen om vermogen op te bouwen voor je pensioen, omdat je wil beleggen omdat je een huis wil kopen of gewoon simpelweg omdat je rendement wilt behalen, zonder enig beleggingsdoel. Vooraf moet je bepalen welk rendement je wilt behalen op jaarbasis. 

Wil je een rendement van 5% halen, heb je een totaal andere beleggingsstrategie als iemand die 10% rendement wilt behalen.

Als jonge (ervaren) belegger is het verstandig is het soms handig om wat meer risico te nemen. Je kunt dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen, valuta’s en grondstoffen. Je kunt dit risico nemen, omdat je als jong persoon eventuele verliezen kunt compenseren door het aantal jaren.

Wanneer je ouder bent moet je bijvoorbeeld rekening houden met je pensioen. Wanneer je dan door risicovolle beleggingen de helft van je vermogen kwijt raakt, is het moeilijk te compenseren. 

Maar waarin kun je het beste investeren? Analisten zeggen dat het momenteel verstandig is om in Europese aandelen te beleggen. Dit komt volgens hen door het opkoopprogramma van de ECB, dit is een programma die Europese landen en hiervan kunnen wij profiteren.

Wanneer je wil beleggen moet je denken aan bedrijven die uniek zijn en een grote positie hebben in de markt, maar ook veel groeimogelijkheden hebben. Je kun hierbij bijvoorbeeld denken aan PostNL, Volkswagen ING en Randstand. 

De voor- en nadelen van beleggen

Voordelen

Hoger rendement

De belangrijkste reden dat mensen gaan beleggen is het hoge rendement wat behaald kan worden. Beleggen is tegenwoordig interessanter dan sparen, omdat de spaarrente tegenwoordig tussen de 0 en 1% ligt.
 

Passief inkomen

Het inkomen wordt gegenereerd op een passieve manier. Je verdient in feite geld zonder er iets voor te doen, tenminste wanneer je je beleggingen uitbesteedt.
 

Rendement-op-rendement effect

Dit effect treedt op wanneer je voor een lange tijd je vermogen belegt. Het rendement dat je op je vermogen behaalt, kun je later weer herbeleggen.

Je ontvangt hierdoor dus rendement op rendement op lager termijn. 

Nadelen

Er komt altijd risico bij kijken

Je kunt met beleggen erg veel geld verdienen, maar ook verliezen. Wanneer je dus geld verdient is het geen garantie. Met een verkeerde keuze of instorting van de markt, kun je veel geld verliezen.
 
Het beleggen is nooit zonder risico, houd hier dan ook te allen tijde rekening mee. Waarin kun je het beste investeren is een vraag die niet voor iedereen hetzelfde antwoord kent, je moet goed kijken welk risico voor jou geschikt is. 
 

Het kost veel tijd

Je moet voordat je in een aandeel investeert research doen. Je moet verschillende dingen onderzoeken zoals de producten en/of diensten en of zij hiermee ook winst maken, dat is natuurlijk erg belangrijk om er geld mee te verdienen.
 
Alleen wanneer je het bedrijf goed kent, moet je investeren in aandelen van het bedrijf. Je bent hier al erg veel tijd aan kwijt, voordat je überhaupt een aandeel hebt.

 

Het kost geld

Dat aandelen geld kosten weet iedereen, maar daarnaast komen ook kosten kijken. Zo moet je aankoopkosten betalen wanneer je in aandelen handelt. Ook wanneer je jouw aandelen verkoopt betaal je kosten, dit zijn de verkoopkosten.

Advies waarin investeren voor jou

Wanneer je alleen in een veelbelovend aandeel investeert, loop je een vrij groot risico om je volledige inleg te verliezen. Investeer om deze reden in verschillende beleggingsproducten.

Bij beleggingen moet je goed kijken naar de kosten die daarbij komen kijken. Deze kosten kunnen je rendement erg verlagen. Kies bij het aanschaffen van een beleggingsproduct voor de goedkoopste optie. Dit is in de meeste gevallen het meest verstandig.

Het belangrijkste is een goede broker. Bij eToro kun je profiteren van de gratis demofunctie, waardoor je kunt oefenen. Om het beleggen onder de knie te krijgen is het belangrijk om vooraf veel te oefenen zodat je leert waarin beleggen welke gevolgen heeft. 

Een ander voordeel van eToro is dat je eenvoudig door alle handelsproducten heen kan bladeren. Geld investeren waarin is dus geen vraag meer maar je kunt gericht op zoek naar producten die jij het meest interessant vind. 

Veelgestelde vragen

Beleggen vergt enige kennis en kunde. Wanneer je belegt zonder adviseur moet je continu de economische en marktontwikkelingen volgen.

Je kunt het beheer volledig uit handen geven, het samen doen met een adviseur of het volledig zelf doen. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet over de kennis beschikken.

Dit hangt af van verschillende factoren, iedereen is anders. Het bedrag dat je kunt beleggen wordt het vrij belegbaar vermogen genoemd.

Dit is het geld dan je aankomende jaren niet nodig hebt/gebruikt. Je moet bepalen hoeveel je op het moment hebt, wat je de aankomende jaren niet nodig hebt en daarvan trek je je eventuele schulden vanaf. 

Starten met beleggen is vrij simpel. Je moet een online broker vinden die het best aansluit op jouw beleggingsstrategie. Je moet je vooraf goed inlezen voor verschillende brokers. Elke broker biedt weer andere handelsproducten aan en berekent andere kosten.

Dit hangt er vanaf hoe je belegt, offensief of defensief. Maar eht aller belangrijkste is wat de koers doet. Rendementen kun je gemakkelijk vinden op het internet.

Er bestaan actief en passief beheerde fondsen. Een actieve fonds heeft als doel een beter rendement te behalen dan een bepaalde index. Een passief beleggingsfonds heeft als doel om zo dicht mogelijk bij een bepaalde index te blijven.

Waarin investeren: Conclusie

Waarin investeren, deze vraag is erg breed, maar het belangrijkste is om te weten wat je beleggingsdoel is. Zodra je dat weet kun je kiezen waarin investeren verstandig is.

Ben je een beginnend belegger is het verstandig minder risico te nemen en als ervaren belegger ken je alle strategieën en kun je meer risico nemen. Door het demo account goed te gebruiken weet je waarin beleggen de minste risico’s met zich mee brengt. 

Het vooraf inlezen voor beginnende beleggers is essentieel om minder risico’s te nemen. Geld investeren waarin is een vraag die je ook door ervaring steeds beter kan beantwoorden. 

Beleggen in aandelen met eToro?
Bij eToro kun je uit maar liefst 1700 aandelen van verschillende bedrijven kiezen. Begin direct!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven