Brokertarieven: Brokers vergelijken, beurzen en tabel 2024

Wil jij beginnen met online beleggen maar weet je nog niet waar je het best kan beleggen? In dit artikel vind je alle informatie over de kosten die je maakt bij een broker. 

De brokertarieven zijn de kosten die je betaalt bij een bepaalde broker om daar te kunnen beleggen. Dit kunnen vaste kosten zijn of transactiekosten over bepaalde investeringen. 

Direct beginnen met aandelen kopen in vier stappen!

Klaar om te beginnen met aandelen kopen? Klik op de groene knop en begin direct!

Tegenwoordig kan iedereen een account aanmaken bij een online broker om snel te kunnen beginnen met beleggen. Wel zijn er steeds meer verschillende brokers met allemaal hun eigen platform en hun eigen kosten.

Daarom vind je in dit artikel een overzicht van de brokertarieven die je betaalt bij de belangrijkste brokers. Je kunt eenvoudig meer lezen over één van deze brokers in de reviews die we geschreven hebben. 

Vergelijkingstabel

In de onderstaande tabel vind je de belangrijkste brokertarieven die bij de populairste brokers berekend worden. Sommige kosten zijn vast terwijl bij sommige producten elk aandeel een eigen percentage transactiekosten heeft. 

Als er een kruis staat wordt dit product niet aangeboden door de desbetreffende broker. Verder in dit artikel vind je een uitleg over alle termen die in deze tabel gebruikt worden die je misschien niet begrijpt. 

BrokertarievenetoroLibertexDEGIRO logo
Openen accountGratisGratisGratis
Geld stortenGratisGratisGratis
Aandelen AEXSpread€2,00 + 0,3%
Aandelen buiten NederlandSpreadmin. €0,50
ETF'sSpread€2,00 + 0,3%
Cryptocurrencymin. 0,1%
Aandelen CFD's 0,09%0,02% - 1,6%€2,00 + 0,038%
Overnight CFD kosten2,9% p/jaar€2,00 + 0,038% Geen
GrondstoffenVanaf 2 pips€2,00 + 0,038% 0,04% - 0,53%
eToro bekijkenLibertex bekijkenDEGIRO bekijken

* Inactiviteitskosten worden berekend na een bepaald aantal maanden inactiviteit. Hoe lang deze periode duurt voordat de kosten berekent worden verschilt per broker.

Belangrijk: Een aantal van deze brokers verdient geld aan de koop/verkoop spreads die ze aanbieden. Een spread is het verschil tussen de koop en verkoopprijs, hoe groter dit verschil hoe meer geld er naar de broker gaat. 

Verdere uitleg brokers

Je kunt in de tabel een duidelijk overzicht vinden van alles kosten die je maakt bij een specifieke broker maar er zijn natuurlijk veel meer onderdelen waarop je kan bepalen of een broker goed bij je past. Zo moet het aanbod aansluiten bij jouw strategie en moet het platform gebruiksvriendelijk genoeg zijn voor jouw ervaring.

Naast brokertarieven is het belangrijk dat je na gaat wat voor jou de belangrijkste functionaliteiten zijn bij het beleggen. Heb jij een bepaalde handelsstrategie? Kijk of er een broker is waar je deze goed kan toepassen.

Bij elke broker vind je een uitgebreide review als je meer wilt weten over het platform of de brokertarieven van de broker waar je geïnteresseerd in bent. Hireonder kun je nog makkelijk brokers vergelijken.

etoro pensioen beleggen vergelijken

Voordelen

De broker voor beginners

eToro is bij beginnende beleggers een erg populaire broker. Wereldwijd wordt de broker gebruikt door miljoenen klanten. In Europa is de broker gevestigd op Cyprus en in Engeland en staat in beide landen onder toezicht van autoriteiten.

Deze veilige broker heeft een uniek platform met de Copy Trading functie zodat beginnende beleggers hun strategie af kunnen kijken van ervaren, succesvolle beleggers.

Een ander belangrijk voordeel is dat eToro is gecertificeerd en gereguleerd door de FCA en de Cysec. 

Onze beoordeling

5/5

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

libertex insider trading

Voordelen

Handelen in CFD's

Libertex heeft zichzelf gespecialiseerd in CFD’s, je kunt allerlei verschillende producten op deze manier verhandelen. Met CFD’s kun je zelf een hefboomeffect bepalen en kiezen voor een stop-loss of take-profit.

Deze broker is geschikt voor iedereen die de risico’s van CFD investeringen aan kan en graag wilt investeren in het ruime aanbod cryptocurrency dat Libertex aanbiedt. 

Onze beoordeling

4.5/5
DEGIRO beurs openingstijden

Voordelen

De Nederlandse broker

DEGIRO bestaat nog maar een paar jaar in de huidige vorm waarin het open staat voor particuliere beleggers. In die paar jaar is het in Nederland één van de populairste brokers geworden door de lage brokertarieven en het gebruiksvriendelijke platform.

Je weet bij DEGIRO waar je aan toe bent door de overzichtelijke kosten. Daarnaast biedt deze broker een kernselectie waar je elke maand twee keer gratis in kan investeren of iets gratis uit kan verkopen. 

Onze beoordeling

4.7/5
plus500 hefboom aandelen

Voordelen

Mogelijkheden om goed te analyseren

Plus500 is een broker die de laatste jaren sterk groeit. Veel klanten zijn geïnteresseerd in het grote aanbod van Plus500 en willen ook handelen in CFD’s. 

Je krijgt bij Plus500 een aantal analysetools tot je beschikking waarmee je nog betere beslissingen kan maken over wanneer je een investering moet kopen of juist moet verkopen. 

Onze beoordeling

4/5
Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Beste broker voor beginnende belegger

Als beginnende belegger kom je misschien moeilijk uit de tabel met brokertarieven hierboven en heb je meer informatie nodig om een goede keuze te kunnen maken. Omdat bovenstaande brokers erg van elkaar verschillen is er voor iedereen een broker die goed bij je past.

Voordat je een keuze kan maken voor een broker is het belangrijk om voor jezelf een aantal beslissingen te nemen wat je gaat doen zodra je gaat beleggen. Bedenk bijvoorbeeld alvast in welke producten (aandelen, ETF’s, cryptocurrency) je wilt gaan investeren, zo kun je een broker kiezen die deze producten aanbiedt.

Op het gebied van brokertarieven is het voor beginners het eenvoudigst om te beginnen bij de online broker eToro. Deze broker maakt gebruik van 0% commissie op aandelen en ETF’s en verdient haar geld door de spread, het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. 

Hierdoor heb je altijd een duidelijk overzicht over hoeveel geld je betaalt voor een investering en hoeveel geld je terug krijgt wanneer je deze investering verkoopt. Er zijn geen verdere transactiekosten waar je rekening mee hoeft te houden.

Zodra je meer complexere posities in wilt gaan, zoals CFD’s, zitten er al wat meer kosten aan verbonden. Denk dan niet alleen aan een commissie, maar ook overnight kosten en een indirecte financieringskost die zich heeft verstopt in de prijs. Later vertellen we je meer over deze verschillende termen.

Vandaag beginnen met beleggen? Maak dan nu een account aan bij eToro en doe zo snel mogelijk je eerste investering! 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beste broker voor ervaren beleggers

Voor ervaren beleggers telt ook dat er niet één broker is die voor alle ervaren beleggers geschikt is.

Je kunt namelijk ervaren belegger zijn omdat je altijd bij de bank hebt belegd of zelf de AEX beurs bent afgestruind.

De ervaren belegger die inderdaad op een aandelenbeurs zoals de AEX wilt gaan beleggen kan het beste terecht bij een broker als eToro of DEGIRO.

ervaren belegger brokertarieven

Ervaren beleggers die graag met meer risicovolle producten aan de slag willen kunnen een goede plek vinden bij Libertex of Plus500.

Als je als ervaren belegger op zoek bent naar een nieuwe broker heb je al meer kennis over wat brokertarieven inhouden en hoe je deze brokertarieven in moet schatten. Je kunt alsnog met de tabel hierboven brokers vergelijken.

Brokertarieven: uitleg termen

Er zijn een aantal termen die je in de tabel brokertarieven tegen bent gekomen of ergens anders tijdens het brokers vergelijken die je misschien niet snapt. Hieronder staan een aantal termen met daarbij de uitleg hoe de brokertarieven berekend worden en wat de term betekent. 

Spreads

Een aantal brokers verdienen hun geld op basis van een spread. Bij een spread zorgt een broker voor een verschil in koop- en verkoopprijs en verdient het geld op basis van dit verschil.

Als voorbeeld: Bij eToro kostte een Microsoft aandeel in maart 2021 €196.83 om te kopen en je kreeg er €196,64 voor als je het aandeel verkocht. eToro verdient per aandeel die op deze manier verhandelt wordt: €196,83 – €196,64 = €0,19.

Bij spreads is er geen standaard verschil tussen de koop- en verkoopprijs maar deze fluctueert. Als je precies wilt weten welke kosten er naar een broker gaan moet je dus bij elk product kijken naar het verschil tussen deze twee prijzen.

Overnight kosten

Waarom moet je betalen voor beleggingen die je ‘s nachts laat staan? Overnight kosten worden alleen gerekent als je investeert in CFD’s. 
 

Je kunt overnight kosten het beste zien als een soort rente die je betaald voor het open houden van je positie. Voor een CFD leen je namelijk geld om gebruik te kunnen maken van een hefboomeffect.

Zo kun je bijvoorbeeld een investering van €100 doen met een hefboomeffect van 20. Je investering wordt dan kunstmatig verhoogd tot €2.000 en je ‘leent’ daarmee €1.900. Over dit bedrag betaal je de overnight kosten. 

Verschillen per beurs

Omdat het nog niet ingewikkeld genoeg is verschillen de kosten die je betaalt over een investering per beurs. Zo betaal je bij investeringen in de AEX beurs andere kosten dan bij aandelen van de NASDAQ beurs. 
 

Ook dit is voor beleggers interessant om in de gaten te houden. Als jouw beleggingsstrategie sterk afhankelijk is van de Amerikaanse aandelenmarkt kun je het best kijken naar de kosten die je bij een broker moet betalen over Amerikaanse aandelen.

Kosten geld storten en opnemen vanaf je bankrekening

Bij de meeste brokers is geld storten en geld opnemen en terugboeken naar je bank gratis, maar ook hier zitten een paar kleine verschillen. De kosten die je betaalt hangen af van de betaalmethode die je kiest. 
 
De tragere opties zoals een bankoverschrijving kosten meer transactiekosten dan wanneer je het via een internetdienst als iDEAL doet. 

Gelijk beginnen met beleggen? Open dan een account op eToro en profiteer van de gratis demoaccounts. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Een online broker kan op meerdere manieren geld verdienen aan jouw investeringen. Je betaalt bijvoorbeeld per investering of bij het verkopen van een bepaald product.

Brokertarieven verschillen niet alleen per broker, maar ook bij een broker zit er veel verschil in de kosten die ze rekenen over bepaalde producten.

Ook zijn er brokers waarbij het lijkt alsof er geen kosten zijn voor de gebruikers, maar er een spread geld. Hiermee verdient aan het verschil tussen de koop- en verkoopprijs.

Bij een spread is er sprake van een verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een bepaald product. De broker verdient geld door deze spread, de verkoopprijs ligt namelijk lager dan de koopprijs en zo maakt de broker winst op elk product dat verhandelt wordt.

De brokertarieven zijn lastig te vergelijken omdat de brokers allemaal een andere manier gebruiken van het bereken van de brokertarieven. Zo rekent eToro 0% commissie over aandelen en ETF’s maar betaal je wel voor de spread die de broker berekent. 

Geheime kosten zijn er niet bij brokers, alle kosten zijn terug te vinden in de tabel op deze pagina of bij de brokers zelf. Het kan wel een zoektocht zijn voordat je de tarieven vindt die bij jouw investering hoort. Je kunt ook bij de online broker een investering klaar zetten om te zien welke kosten er berekend worden.

Je kunt brokers vergelijken op basis van de brokertarieven maar ook de gebruiksvriendelijkheid en het aanbod van een broker zijn belangrijk om mee te nemen bij je keuze voor een broker. Wil jij bijvoorbeeld vooral beleggen in de AEX? Dan zul je een broker moeten kiezen die alle aandelen van deze beurs aanbiedt.

Daarnaast hebben verschillende brokers ook verschillende functionaliteiten. Kijk naar de voor- en nadelen en ga voor jezelf na welke broker past bij jouw handelsstrategie.

Conclusie

Brokers vergelijken op basis van brokertarieven is lastig door de verschillende methodes van het berekenen van brokertarieven die gebruikt worden door de brokers. Als je helemaal zeker wilt zijn over wat de goedkoopste broker is voor jouw beleggingen zul je het eerst voor elke broker uit moeten rekenen. 

Elke broker zal zichzelf de goedkoopste willen noemen en daardoor is het voor gebruikers lastig om duidelijkheid te vinden. De kosten verschillen ook per beurs, zo betaal je bij de AEX een andere commissie dan over aandelen uit Amerika.

 

Starten met beleggen in verschillende handelsproducten?

Maak snel en gemakkelijk een account aan bij eToro en begin vandaag nog met je eerste investering!
Tip!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven