Flatex Review & Ervaringen (2024)

Als je wil beginnen met beleggen kun je tegenwoordig uit een breed scala van brokers kiezen. In deze Flatex review gaan we nader in op de bekende Duitse broker.

flatex review logo

Deze broker werd bekend omdat Flatex 100 euro bood aan nieuwe klanten. Inmiddels is Flatex niet meer zo’n voordelige broker. Wil je alles weten over Flatex, de kosten van deze broker en de Flatex ervaringen? Wij leggen het allemaal uit in deze Flatex review!

Hoe beslis ik met welke broker ik in zee ga? - Stappenplan

Op zoek naar een goedkopere optie dan Flatex? Kies dan voor het sociale handelsplatform van eToro!

Deze Flatex review begint met achtergrondinformatie over Flatex, waarna we de functionaliteiten uitleggen en de kosten uitleggen op basis van Flatex ervaringen. Ook maken we de vergelijking met eToro, een andere gerenommeerde broker. Direct beginnen met onze aangeraden broker, eToro? Klik dan op de groene knop.

Over Flatex

Flatex is een Duitse broker die is opgericht in 2006. In Duitsland werd deze broker al snel bekend en groeide het uit tot de grootste. 

De vroege oprichting van Flatex betekende dat ze er al vroeg bij waren wat betreft de fintech sector. In Duitsland worden ze door de financiele toezichthouder erkend als volwaardige bank waardoor ze goed gereguleerd zijn.

Flatex was één van de eerste brokers in Duitsland die het mogelijk en toegankelijk maakte voor particulieren om te beleggen in aandelen, grondstoffen en ETF’s.

Al snel volgden de handelproducten CFD’s en valutaparen. Ook is het mogelijk bij Flatex om te handelen in Turbo’s. 

nieuws in flatex ervaringen

Nieuws in Flatex

Turbo’s zijn directe handelsproducten. Flatex heeft afspraken met buitenlandse handelspartners zoals BNP Paribas, Goldman Sachs en Vontobel. Daardoor kan er in effecten gehandeld worden direct met deze handelspartners, zonder de tussenkomst van een beurs.

Het duurde lang voordat Flatex in Nederland bekend werd. Pas in 2019 trad Flatex toe tot de Nederlandse markt.

Elke nieuwe gebruiker kreeg bij Flatex 100 euro als welkomsbonus. Doordat Flatex 100 euro gaf werden ze snel bekend in Nederland. Deze stunt leverde veel gebruikers op.

Er waren weinig voorwaarden aan de Flatex 100 euro. Je hoefde alleen maar bij Flatex inloggen en één trade maken om de 100 euro te krijgen.

Veel mensen die bij Flatex inloggen vonden het destijds nog wel een goede broker. Zo vroeg Flatex geen commissie voor het handelen met aandelen.

In 2020 nam Flatex DEGIRO over. DEGIRO is in veel meer landen actief en daardoor is Flatex een hele grote speler geworden.

Daarna werd Flatex al snel onpopulair in Nederland. Ze verhoogden hun kosten en handelen werd niet meer gratis. Veel gebruikers waren kwaad en stapten over op andere brokers, zoals DEGIRO of eToro.

Wist je dat? Door de overname van DEGIRO is Flatex niet echt meer gebaat bij een Nederlands klantenbestand. Flatex heeft haar prijzen omhoog gegooid in de hoop dat hun klanten overstappen op DEGIRO. Er zijn echter ook andere, goedkopere alternatieven waar aandelen en ETF’s nog steeds gratis zijn, zoals eToro.

Functionaliteiten van Flatex

Binnen Flatex zijn er meerdere mogelijke handelsproducten om in te investeren. Zo kun je beleggen in aandelen, ETF’s, CFD’s, grondstoffen en valutaparen.

Het is bij Flatex niet mogelijk om te handelen in cryptomunten. Dit is jammer, want er zijn andere brokers die dit wel aanbieden, en cryptomunten zijn populairder dan ooit.

Aandelen

Er zijn bij Flatex veel verschillende aandelen waar je uit kan kiezen. Je kan kiezen tussen aandelen van verschillende beursen, waaronder de AEX. De AEX is de Nederlandse beurs.

Aandelen vertegenwoordigen een deel van een bedrijf. Stijgt de waarde van het bedrijf, dan stijgt de waarde van jouw aandeel mee.

Een voordeel van beleggen in aandelen bij Flatex is dat jouw aandelen nooit uitgeleend kunnen worden aan derden. Dit heeft te maken met de Duitse wetgeving op dit gebied.Nederlandse brokers zoals DEGIRO lenen wel aandelen uit aan derden. Andere buitenlandse brokers, zoals eToro, doen dit niet.

Beleggen in aandelen kost bij Flatex tegenwoordig geld. Je betaalt nu €3.90 transactiekosten.

CFD's

Een groot nadeel van Flatex is dat ze geen demo account aanbieden. Alleen voor CFD’s is dit wel mogelijk!

CFD’s zijn Contracts For Difference, waarbij de koper speculeert op de koersgang van een handelsproduct. Zo kun je speculeren of, bijvoorbeeld, een aandeel zal stijgen of dalen in prijs.

Het unieke van CFD’s is dat je ook kan profiteren van een neerwaartse koersgang. Bij de ‘reguliere’ handel in aandelen profiteer je natuurlijk niet als jouw aandeel minder waard wordt. 

CFD’s zijn risicovolle handelsproducten waar mensen veel verlies op kunnen lijden. Wellicht dat dit de reden is dat Flatex een demo-account aanbiedt. Let op! Bij Flatex inloggen met dit demo-account is alleen mogelijk voor CFD’s!

flatex review kosten

ETF's

Een andere mogelijkheid bij Flatex is beleggen in ETF’s. ETF’s zijn Exchange Traded Funds. ETF’s tracken een verzameling handelsproducten, zoals een index of een beleggingsfonds.

ETF’s zijn een mooie manier om in één keer in een hele grote groep aandelen te beleggen. Zo spreid je automatisch je risico. Hierdoor zijn ETF’s geschikte handelsproducten voor passieve beleggers.

Bij Flatex was het vroeger gratis om te handelen in ETF’s, maar tegenwoordig vragen ze €3.90 per transactie. 

0% commissie?

Op zoek naar een broker waarbij je zonder commissie te betalen kan handelen in ETF"s? Bij eToro vragen ze 0% commissie.

Valuta en grondstoffen

Daarnaast kun je handelen in valutaparen en grondstoffen bij Flatex. Beide handelsproducten werken als CFD. Dat betekent dat je speculeert over de koersgang van een valutapaar of een grondstof. Bij valutaparen gaat het dan om de koersgang van één valuta tegenover een andere.

Je kunt hierbij denken aan de koers van de euro ten opzichte van de dollar, of de dollar ten opzichte van de Britse pond, etc. Bij grondstoffen kun je denken aan delfstoffen als goud, zilver of olie.

Analysetools

Bij Flatex kun je gebruik maken van verschillende analysetools. Zo kun je de candelstick grafiek gebruiken om de koers en het handelsvolume in te zien van een handelsproduct. Daarnaast kun je het interface van Flatex zelf inrichten. Zo kun je bepalen wat voor gegevens en data wordt weergegeven voor jou.

Ook biedt Flatex nieuws aan over handelsproducten. Een nadeel is dat het nieuws alleen in het Duits is.

Krediet

Ten slotte is het bij Flatex mogelijk om krediet te verkrijgen. Dit is een unieke functie van Flatex, die mogelijk is omdat zij ook als bank functioneren. Je kan bij Flatex krediet krijgen tot 200.000 euro met een rente van 3.30%.

De Flatex kredietlijn is een vorm van doorlopend krediet. Deze kredietvorm van deze broker heet Flexkrediet. 

Flatex kosten

Als je gaat beginnen met beleggen zul je te maken krijgen met verschillende soorten kosten. Vaak zijn er kosten gemoeid met de verwerking van transacties, maar soms ook met het storten of opnemen van geld.

Om niet voor nare verrassingen te komen staan is het slim om altijd goed de kosten van een broker uit te zoeken. Zo weet je zeker dat je niet te veel geld hoeft af te dragen aan de broker waar je bij zit.

Bij Flatex was het in het verleden mogelijk om zonder commissie te handelen in een aantal handelsproducten. In 2020 hebben ze echt er hun tarieven verhoogd, waardoor ze nu een stuk duurder zijn geworden.

TypeKosten
Aandelen€3.90
ETF's€3.90
Turbo'sGratis
CFD's3.5% + valutatarief
Valuta en grondstoffen3.5% + valutatarief

Wil je handelen met 0% commissie op aandelen en ETF’s? Dan kun je terecht bij eToro, één van de meest voordelige brokers die er is.

Vergelijking met eToro

Voordat je een keuze maakt is het verstandig om verschillende brokers met elkaar te vergelijken. Zo kun je kijken welke functies jij wil hebben in een broker en hoe de verschillende brokers verschillen in kosten.

Wij maken in dit gedeelte een vergelijking met eToro, omdat dit een gerennomeerde broker is met miljoenen gebruikers.

etoro interface flatex

Het eToro handelsplatform

eToro is een broker, net als Flatex, maar verschilt op een paar essentiele punten. Deze punten zullen we hieronder voor je langs gaan.

Geen commissie op aandelen en ETF's

Waar Flatex €3.90 vraagt op aandelen en ETF’s, doet eToro dat niet. Bij eToro kun je gratis traden in aandelen en ETF’s. Je betaalt dus geen commissie voor de aanschaf van deze handelsproducten, waardoor je snel en gemakkelijk kan handelen.

Hierdoor hoef je niet de hele tijd je marges in de gaten te houden. Bij Flatex kun je pas winst maken als je eerst de €3.90 gedekt hebt. Bij eToro pak je winst zodra jouw handelsproduct in waarde gestegen is, hoe klein de marge ook is.

CopyTrading functie

Vaak kost het veel tijd en moeite om je in te lezen over welke handelsproducten verstandig zijn om jouw portfolio mee samen stellen. Je wil natuurlijk een gediversificeerd portfolio zodat jouw risico’s gespreid zijn. 

Omdat eToro een sociaal handelsplatform is, kun je communiceren met de andere gebruikers. Ook kun je de portfolio’s van andere gebruikers inzien.

Het is daarnaast ook mogelijk om de portfolio’s van anderen in één keer over te nemen. Dit heet de CopyTrading functie. 

Met de CopyTrading functie kun je de portfolio’s van succesvolle beleggers overnemen. Je kan inzien hoe veel winst een belegger heeft gepakt met zijn portfolio voordat je hem kopieert. Zo kun je meeprofiteren van hun kennis en expertise.

etoro copytrading flatex
Zo ziet CopyTrading er uit in eToro

Demo account

Voordat je begint met traden is het fijn als je kan oefenen. Bij eToro kun je gebruik maken van een demo account waarmee je het platform kan ontdekken en verschillende functies kan uitproberen.

Bij deze demo functie krijg je fictief geld gestort op jouw rekening en kun je hiermee de verschillende handelsmethoden uitproberen. Het voordeel is dat je het platform leert kennen zonder risico te lopen.

Bij Flatex is er alleen een demo-account mogelijk voor het traden met CFD’s. Voor het volledige platform is er geen demo functie beschikbaar. Voor mensen die bij Flatex inloggen kan dat niet gratis met demo account.

Nadat je gebruik hebt gemaakt van de demo functie van eToro en het je bevalt, kun je bij eToro al beginnen vanaf een lage minimale inleg van €170.

Nadat je gebruik hebt gemaakt van de demo functie van eToro en het je bevalt, kun je bij eToro al beginnen vanaf een lage minimale inleg van €170.

TypeeToroFlatex
AandelenGratis€3.90
ETF'sGratis€3.90
CFD'svariabele spreads3.5% + valutatarief
Valuta en grondstoffenvariabele spreads3.5% + valutatarief
Demo accountAlleen voor CFD's
CopyTrading

Voor- en nadelen van Flatex

Om de review nog één keer samen te vatten hebben we de Flatex ervaringen in een lijst gezet van voor- en nadelen. Zo kun je alles nog even overzichtelijk bekijken.

Voordelen

Nadelen

Flatex Ervaringen: Veelgestelde vragen

Nadat je een nieuwe account hebt geregistreerd bij Flatex krijg je een eigen beleggersrekening en portefeuille voor je gekochte handelsproducten. Om handelsproducten te kopen stort je met de knop “geld storten” eenvoudig saldo (je hebt de keuze uit meerdere betalingsmethodes zoals PayPal, iDeal en creditcards).


Vervolgens kun je het saldo gebruiken om bijvoorbeeld aandelen te kopen. Deze worden daarna automatisch opgenomen in je portefeuille.

Uit de Flatex ervaringen blijkt dat ze vlot zijn met de verwerking van transacties. Zeker transacties via iDeal en PayPal worden vrijwel direct op je account bijgeschreven. Flatex inloggen en aan de slag met beleggen!

 

Wanneer je kiest voor een bankoverschrijving of een andere mogelijkheid om je geld over te maken kan het iets langer duren, Flatex streeft ernaar om dit binnen 5 werkdagen rond te hebben.

Flatex betaald geld uit per bankoverschrijving. Dit doet de broker via hun eigen bank waar elke gebruiker ook een Duitse bankrekening krijgt. Opnemen gaat dus per bankoverschrift en is niet mogelijk per creditcard, PayPal of iDeal.

Nee, je hoeft geen belasting te betalen over je uitbetalingen van Flatex. De opbrengsten van je beleggingen vallen gewoon onder de belastingen in box 1 en 3. 

Het openen van een account is ook gratis. Daarnaast beloofd Flatex ook dat je geen transactiekosten hoeft te betalen over je beleggingen. Wel rekenen ze ongeveer €4 per order.

In het verleden heeft de broker gestunt met een Flatex 100 euro bonus. Dit is tegenwoordig niet meer het geval.

Bij Flatex betaal je een klein bedrag transactiekosten. Flatex rekent €3,90 transactiekosten voor aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s. Interessant is dat je over turbo’s en CFD’s geen transactiekosten betaald, en deze dus voordeliger te verhandelen zijn bij de broker.

Bij Flatex betaal je alleen €3,90 transactiekosten wanneer je wilt handelen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s. Handelen in turbo’s en CFD’s is gratis.

Daarnaast rekent het platform €0 euro kosten voor het bewaren van je portefeuille, ook zijn er geen servicefee en/of verborgen kosten. 

De realtime koersen en het periodiek beleggen in een aantal iShares ETF’s is ook gratis. Meer informatie over de kosten vindt je op de website van Flatex onder het kopje ‘tarieven’.

Flatex review: conclusie

In deze Flatex review hebben we gekeken naar de geschiedenis van Flatex, de functies van Flatex en de kosten die deze broker met zich mee brengt.

Flatex is een oude, Duitse broker die ervaren is in de fintech sector. Deze broker is in 2019 toegetreden tot de Nederlandse markt. Dit deden ze groot: alle nieuwe gebruikers kregen van Flatex 100 euro als welkomsbonus.

In 2020 nam Flatex DEGIRO over. Hierna verhoogden ze hun transactiekosten, waarschijnlijk om meer klanten richting DEGIRO te sturen.

Flatex is dus niet meer een hele goedkope broker zoals voorheen. Op dit moment zijn er goedkopere alternatieven, waaronder eToro. Wil je meer weten over eToro? Lees dan onze eToro review. Of ga naar onze broker reviews pagina.

Beleggen zonder commissie op aandelen en ETF's?

Bij eToro kun je vandaag nog een demo account aanmaken om te beginnen met handelen. Vanaf een lage minimale inleg van €170 kun je direct beginnen.
begin nu
Scroll naar boven