ING Review 2024 | Ervaringen, Kosten en Onderzoek van ING Beleggen

Wil jij beginnen met beleggen bij ING? In dit artikel leggen we je uit hoe je op een goedkope én veilige manier je beleggingsporteuille samen kunt stellen. 

Zelf beginnen met beleggen? Volg snel dit stappenplan!

Wil jij graag zelf beginnen met beleggen in verschillende producten? Begin dan via de knop hiernaast bij de online broker eToro! 

Wil jij alles weten hoe beleggen bij ING werkt en waar jij het beste terecht kunt om te gaan beginnen met beleggen? Je leest alles over deze bank in deze ING review.

Beleggen bij ING: een goede keuze?

Net als bij veel andere banken kun je ook bij de ING beleggen. Hoewel dit voor veel mensen een voor de hand liggende en vertrouwde keuze is, is dit niet altijd de beste optie.  

Evenals bij Rabobank beleggen of ABN AMRO beleggen, betaal je bij bij het beleggen bij ING vaak onnodig hoge kosten. Daarnaast zijn de mogelijkheden van het beleggen bij een bank vaak een stuk beperkter dan bij bijvoorbeeld een online broker. 

Daarom leggen we je hier alle voor- en nadelen uit, zetten we alle kosten op een rijtje en kijken we naar een alternatief. 

ing beleggen app

De ING Beleggen App

Hoe kan je beleggen bij ING?

Er zijn drie manieren om te beleggen bij de ING bank. Dit kan via een beleggingsfonds, vermogensbeheer of zelf beleggen. Dit doe je via een ING beleggersrekening of de ING beleggen app. 

We lichten hier de drie mogelijkheden kort toe. 

ING Beleggingsfonds

Er zijn verschillende manieren om bij ING te beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende beleggingsfondsen. 

Deze zijn opgebouwd uit een combinatie van verschillende aandelen en ETF’s.

Deze komen in vier verschillende risicogroepen: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief.

kosten ing beleggen

Bij een defensief beleggingsfonds wordt je geld dus voornamelijk belegd in financiële producten met een laag risico. Hoe offensiever het beleggingsfonds, hoe hoger het mogelijke rendement. Maar tegelijkertijd krijg je ook te maken met hogere risico’s.

Je moet bij het kiezen van een beleggingsfonds dus nadenken over het risico dat je wilt nemen. Beleg dus nooit met geld dat je niet kunt verliezen. 

ING Vermogensbeheer

Als je liever je geld wilt laten beheren door een adviseur kun je ervoor kiezen om dit te doen door middel van vermogensbeheer. Dit kan vanaf een bedrag van €25.000. Dit kun je allemaal regelen vanuit je ING beleggen app. 

Je krijgt bij deze optie wel te maken met hoge kosten van je persoonlijke adviseur. Deze zal namelijk actief bezig zijn met het beheren van je geld. 

ING Zelf beleggen

Als je zelf je beleggingsportefeuille wilt samenstellen, kan dit ook. Je legt dan een bepaald bedrag in en kunt hiervoor zelf de aandelen of ETF’s kiezen. Ook kun je deze weer verkopen wanneer dit je uitkomt. 

Je kunt er zo voor kiezen om dagelijks actief bezig te zijn met het kopen verkopen van aandelen, of juist een passieve strategie aanhouden en maandelijks een bedrag inleggen. 

De ING beleggen kosten

ING Eenvoudig beleggen

Als je gaat beleggen bij ING in een beleggingsfonds krijg je te maken met verschillende soorten kosten. Zo zijn er fondskosten en wordt er een servicefee in rekening gebracht. De fondskosten zijn doorgaans verschillend per fonds. 

FondsFondskostenServicefee
Defensief0,59%0,40% * belegd vermogen (min. €12)
Neutraal0,64%0,40% * belegd vermogen (min. €12)
Offensief0,69%0,40% * belegd vermogen (min. €12)
Zeer offensief0,74%0,40% * belegd vermogen (min. €12)

ING Vermogensbeheer

Zodra je meer dan €25.000 wilt beleggen, kun je kiezen voor vermogensbeheer. Hiervoor betaal je niet alleen de fondskosten en de servicefee, maar ook de kosten van de adviseur die zich met jouw vermogen bezig houdt. 

Belegd vermogenBasisfeeServicefeeFondskosten
< € 500.000 €200,65%zie bovenstaande tabel
€500.000 - € 1.000.000 €200,40%zie bovenstaande tabel
€ 1.000.000 - € 2.500.000 €200,20%zie bovenstaande tabel
> € 2.500.000 €200,10%zie bovenstaande tabel

ING Zelf beleggen

Ook zelf je geld beleggen bij de ING is mogelijk. Ook hier krijg je te maken met de basisfee, de servicefee en in sommige gevallen ook transactiekosten. Dit kan allemaal makkelijk vanuit de ING beleggen app.

Belegd bedragBasisfeeServicefee
T/m € 100.000 €200,24%
Over het meerdere t/m € 500.000 €200,12%
Over het meerdere t/m € 2.500.000 €200,06%
Vanaf € 2.500.000 €20op aanvraag

Wil jij goedkoper beginnen met beleggen? Overweeg  dan het gebruik van een online broker zoals eToro. Bij deze partij kun je handelen met 0% commissiekosten. 

Voor- en nadelen van ING beleggen

Er zijn verschillende voor- en nadelen bij het beleggen bij ING. Hieronder hebben we deze op een rijtje gezet. 

Voordelen

Nadelen

Beleggen ING versus beleggen bij een online broker

Om het beleggen bij de ING en een online broker te vergelijken, hebben we de grootste verschillen in een tabel gezet. 

De grootste verschillen

ING Online brokers (eToro)
Demo account
Jaarlijkse fee€20€0
Geld opnemen €0€3,25
Servicekosten0,06%-0,24%0%
Analysemogelijkheden

Rekenvoorbeeld

In dit rekenvoorbeeld kijken we naar een belegging van €10.000 in jaar 1. We gaan kijken naar hoeveel dit waard is bij beide partijen na 2 jaar. Hiervoor gaan we uit van een jaarlijks rendement van 6%.

ING: na 1 jaar: (€10.000 * 1,06) – 0,24% servicefee – €20 basisfee = €10.556

ING: na 2 jaar: (€10.556 * 1,06) – 0,24% servicefee – €20 basisfee = €11.142

eToro: na 1 jaar: (€10.000 * 1,06)  = €10.600

eToro: na 2 jaar: (€10.600 * 1,06) – €3,25 opname kosten = € 11.233

Vanwege het rente op rente principe loop je bij de ING dus steeds een groter bedrag aan rente mis! In jaar 2 is het verschil al €11.233 – €11.142 = €91! 

Door te beleggen via een betrouwbare online broker zoals eToro behoud je je gehele inleg en kun je het rente op rente principe gebruiken in jouw voordeel. 

Dit houdt in dat je ook weer rente ontvangt op de rente die je het jaar ervoor over jouw inleg hebt ontvangen.

Zo haal je het meeste uit jouw geld en behaal je een gemiddeld hoger rendement!

Beleggen bij een online broker

Bij een online broker kun je heel makkelijk beginnen met beleggen. Je maakt via de website of mobiele app een account aan en koppelt je bankrekening.

Vervolgens moet je je account verifiëren. Dit is een verplichte handeling die je bij alle brokers moet uitvoeren om fraude te voorkomen. 

etoro ing beleggen
Beginnen met beleggen in eToro

Eén van de grootste voordelen van het beleggen via een online broker is dat je bij veel brokers gebruik kunt maken van een demo account. Zo kun je oefenen met beleggen zonder direct je eigen geld in te leggen. 

Zodra je genoeg geoefend hebt met virtueel geld, kun je met één van de verschillende betaalmethodes, zoals iDeal en PayPal, makkelijk geld op je account zetten. 

Vanaf het moment dat je echt geld op je beleggersrekening hebt gestort, kun je in de portefeuille in je account al je beleggingen beheren.

Zo kun je makkelijk bijhouden hoeveel geld je hebt ingelegd, wat de huidige waarde van je beleggingen is, en hoeveel winst je hebt gemaakt op de producten die je hebt gekocht.

Binnen eToro kun je ook nog gebruik maken van de copy trading functie. Hiermee kun je zonder extra kosten succesvolle beleggers kopiëren en zo je strategie samenstellen aan de hand van waardevolle aanvullende informatie.

De beste online brokers

Als je bent geschrokken van de hoge kosten van beleggen bij ING, zijn er gelukkig veel andere opties! Zo kun je bij verschillende online brokers tegen hele lage kosten beleggen. 

Daarnaast zijn er nog verschillende andere voordelen bij het beleggen bij een online broker. We bespreken hieronder twee van deze brokers. 

eToro

eToro logotype

eToro is meteen onze favoriete broker. Deze online broker is bij veel beginnende beleggers geliefd vanwege het gebruiksvriendelijke dashboard en de CopyTrading functie. 

De CopyTrading functie is uniek voor eToro. Deze vind je dan ook bij geen enkele andere broker. Met de functie kun je succesvolle beleggers volgen en hun strategieën bekijken. 

Vervolgens kun je deze ook kopiëren en je eigen portfolio zo inrichten. Zo kun je ook besluiten of je offensief of defensief wilt gaan beleggen.

Hierdoor vind je altijd een beleggingsstrategie die past bij jouw wensen!

copytrading
CopyTrading in eToro

Is dit de eerste keer dat je gaat beleggen? Dan kun bij eToro beginnen met een gratis demo account. Hiermee kun je beleggen met fictief geld, en zo zonder risico’s de kunst van het vak leren! Wil je beginnen met echt geld? Dan kan dit met een lage minimum inleg van €170.

Je hebt ruime keuze uit verschillende beleggingsproducten. Zo kun je beleggen in veel verschillende aandelen, indexfondsen, valuta, en grondstoffen. Over de aandelen en ETF’s betaal je 0% commissie. Daarnaast kun je ook handelen in CFD’s.  

Met de derivaten, ook wel CFD’s genoemd, kun je speculeren over de prijsveranderingen van verschillende aandelen, valuta of andere handelsproducten. Ook hierbij betaal je bij eToro lage kosten. 

DEGIRO

DEGIRO wordt ook al lang gebruikt door veel Nederlandse beleggers. Het is een broker met een minimalistisch platform en een ruim aanbod aan beleggingsproducten. Onder Nederlandse beleggers is het dan ook erg geliefd!

DEGIRO is voornamelijk geschikt voor beleggers die zelf graag onderzoek doen naar de producten waarin ze beleggen. Op het platform vind je namelijk geen uitgebreide uitleg of analyses van de financiële producten. 

Als je kiest voor deze broker is het dus belangrijk dat je je goed inleest voordat je gaat beleggen in de door jouw geselecteerde financiële producten. 

Wel kun je er beleggen in heel veel verschillende indexfondsen, aandelen, grondstoffen en valuta. Via het platform kun je gebruik maken van de lage kosten bij het kopen van aandelen of ETF’s. 

Bij DEGIRO staat je geld bovendien onder toeziend oog van De Nederlandsche Bank, die DEGIRO reguleren!

degiro beleggen ing

Beleggen ING: Veelgestelde vragen

Veel mensen die willen beginnen met beleggen, kiezen automatisch voor het beleggen bij een bank. Dit wordt namelijk vaak gezien als een veilige optie. Hoewel dit wel waar is, krijg je bij een bank vaak wel te maken met hoge kosten. 
 
Daarnaast kun je bij een online broker vaak gebruik maken van een demo account. Zo kun je leren beleggen zonder risico’s te nemen. 
Bij alle vormen van beleggen krijg je te maken met risico’s. Hetgeen waar je in investeert kan namelijk altijd in waarde afnemen. Dit is niet alleen het geval bij ING beleggen, maar ook bij het beleggen bij andere partijen.
 
Om het risico zoveel mogelijk te spreiden kun je het beste je beleggingsportefeuille diversifiëren door te kiezen uit een combinatie van verschillende aandelen en ETF’s.

Jazeker! Als je een aandeel hebt gekocht waarbij je recht hebt op dividend, ontvang je dit. Het maakt niet uit of je het aandeel hebt gekocht bij een bank of een online broker. 

Banken krijgen doorgaans te maken met hogere kosten dan online brokers. Deze kosten worden doorberekend in de producten die banken aanbieden. Je krijgt hierdoor vaak te maken met hogere kosten wanneer je belegt bij een bank. 

Online brokers moeten voldoen aan heel veel verschillende richtlijnen en eisen om hun services aan te mogen bieden. De gereguleerde brokers zijn dus zeker veilig. 

Let er wel op dat je kiest voor een broker die voldoet aan alle richtlijnen, zodat je niet wordt opgelicht online. 

Op onze website vind je een overzicht van de beste online brokers. Zo kun je niet alleen terecht bij een broker die goed past bij jouw situatie, maar weet je ook zeker dat je geld veilig staat! 

ING beleggen: Conclusie

Je hebt bij de ING dus verschillende mogelijkheden om te beleggen. Je kunt je geld zelf beleggen, kiezen voor een beleggingsfonds of een adviseur je vermogen laten beheren. 

Het nadeel is echter dat je bij ING beleggen een hoge prijs betaalt om je geld te laten beleggen en je beschikt over weinig analysemogelijkheden. 

We raden je daarom aan om te kijken naar een alternatief. Zo kun je bij veel online brokers, zoals eToro bijvoorbeeld, beleggen zonder hierbij onnodig commissie te betalen en tevens gebruik maken van verschillende technische en marktanalyses. 

Ook kun je hier vaak oefenen met een demoversie en fictief geld. Dit is een betere optie om een zo hoog mogelijk rendement uit je geld te halen!

Goedkoop beleggen met eToro?
Via eToro kun je goedkoop beleggen in indexfodsen, aandelen en grondstoffen. Klaar om te beginnen? Maak gratis een account aan en begin direct!
TIP
Scroll naar boven