Hoe kan ik Ethereum Minen? (Uitleg 2024)

Er is de laatste tijd veel nieuws over Bitcoin minen, een methode waarmee de ‘miners’ grote sommen cryptovaluta verdienen door rekenkracht van computers te gebruiken. Ook bij de één na bekendste cryptomunt Ethereum kun je beginnen met minen en zo zelf ETH verdienen, en we gaan je uitleggen hoe je dat kunt doen!

Ethereum Minen in 4 stappen

Wil jij ook Ethereum minen? Dan is het handig om eerst Ethereum te kopen bij een online broker of crypto exchange!

In dit artikel lees je alles over hoe je kan beginnen met zelf Ethereum minen, hoe Ethereum minen precies werkt en vertellen we je alles over de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake als concensus mechanisme, geen idee wat hier staat? Lees dan snel verder voor een uitgebreide uitleg! 

Daarnaast kom je alles te weten over waar jij het best kan beginnen met crypto kopen en kom je er achter of Ethereum minen rendabel kan zijn voor jou!

Wat is Ethereum Minen?

Bij het minen van een cryptocurrency ben je bezig met transacties op de blockchain verwerken en goedkeuren. Als jij degene bent die verantwoordelijk was voor het aanmaken van een nieuw block krijg je daar een beloning voor. 

Deze beloning komt in de vorm van nieuwe munten en transactiekosten. In ruil daarvoor heeft de miner hardware gekocht en is het geld kwijt voor de verbruikte energie. 

Ethereum minen werkt net als bij Bitcoin met Proof-of-Work, dit is voor veel mensen de meest bekende manier van minen. Hiervoor heb je erg sterke hardware nodig die in staat is om continu moeilijke algoritmes op te lossen. 

Er zitten verschillen in de algoritmes die gebuikt worden bij deze Proof-of-Work manieren van cryptocurrency minen. Daarnaast worden bij Bitcoin nieuwe munten uitgedeeld aan de succesvolle miners terwijl bij Ethereum de gehele beloning komt in de vorm van transactiekosten.

De ontwikkelaars van Ethereum hebben besloten om binnenkort van Proof-of-Work over te stappen op Proof-of-Stake. Door PoS te gebruiken gaat het gehele Ethereum netwerk aanzienlijk minder energie gebruiken en wordt het voor iedereen makkelijker om Ethereum te ‘staken’ in plaats van Ethereum minen. 

Hoe kan ik zelf Ethereum Minen?

Om te beginnen met zelf Ethereum minen is het handig om eerst in bezit te komen van je eigen Ethereum en deze in een wallet op te slaan. Vervolgens kun je deze Ethereum gebruiken om zelf Ethereum te minen en meer munten te ontvangen. 

In het stappenplan hieronder helpen we je vanaf je eerste aankoop bij een online broker tot alles wat je nodig hebt om te beginnen met zelf Ethereum minen. Als je het stappenplan volgt kun je vandaag nog beginnen! 

Beste ETH brokers

Broker

⭐⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Coinbase bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€2.00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)vanaf 0,01%vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)10 USDC€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale HefboomGeen100:1100:1100:130:1
Valutaparen3100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenGeenVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten1%Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
OnderhoudskostenGeen€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

Stap 1: Kies een online broker om ETH te kopen voor Ethereum Minen

De eerste stap in dit stappenplan is het kiezen van de plek waar jij je Ethereum gaat kopen. Dit is meteen een belangrijke keuze omdat je hier moet kiezen voor een online broker of crypto exchange die qua gebruiksvriendelijkheid past bij de ervaring die jij hebt met cryptocurrency kopen.

Daarnaast zijn er een aantal andere dingen waar je goed op moet letten om Ethereum te kunnen minen. Zo is het belangrijk dat je kunt investeren in de munten zelf en niet in CFD’s, bij CFD’s speculeer je op de koers door middel van een contract en ontvang je de munten zelf niet. 

Bij de brokers en exchanges die we hieronder beschrijven zijn er nog meer grote verschillen te vinden. Zo rekenen de brokers de kosten die je betaald op een verschillende manier en is het dus ook bij de ene broker duurder om crypto te kopen dan bij de ander. 

Tot slot kun je ook meteen kijken naar de mogelijkheden die je hebt voor Ethereum minen bij één van deze brokers. Bij een crypto exchange heb je namelijk de mogelijkheid om je Ethereum meteen in te zetten voor mining en zo geld te verdienen.

Ethereum Minen bij eToro

De eerste broker die uitlichten is meteen één van de meest populaire brokers ter wereld. eToro is namelijk de meest geschikte broker voor beginnende beleggers vanwege het zeer gebruiksvriendelijke platform. 

Naast de gebruiksvriendelijkheid van het platform zijn er ook een aantal handige extra functies die voor iedereen eenvoudig te gebruiken zijn. Zo heeft eToro een Copy Trading functie.

Met deze functie kun je de portfolio’s van andere succesvolle beleggers in zien en kopiëren naar je eigen portfolio. Op deze manier kan iedereen een goed portfolio samenstellen zonder zelf veel kennis nodig te hebben. 

Een ander groot pluspunt voor beginners is de mogelijkheid om te starten met een gratis demo account. 

De Ethereum pagina op eToro

Zodra je vervolgens met echt geld aan de slag wilt heb je het voordeel dat je bij eToro de eerste keer een lage minimale inleg van $50 (€42) hebt. Zo kun je al met kleine bedragen beginnen met investeren in Ethereum. 

Andere voordelen van eToro zijn dat je bij deze broker naast cryptocurrency nog veel meer handelsproducten kunt verkrijgen. Zo kun je bij deze broker ook investeren in aandelen, ETF’s, CFD’s, valuta en grondstoffen. 

Daarnaast betaal je over het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s 0% commissie. Ook dit is voordelig voor beginners want zo weet je altijd zeker dat de prijs die eToro weergeeft ook echt de prijs is die je betaalt voor een investering en dat er geen verstopte extra kosten bijkomen. 

De veiligheid en betrouwbaarheid van eToro worden gegarandeerd doordat de broker bij twee Europese toezichthouders ingeschreven staat. Dit zijn het Cypriotische CySEC en het Britse FCA

Begin eenvoudig bij eToro met een gratis demo account via de groene knop hieronder. 

Ethereum Minen bij Libertex

Libertex is een andere populaire broker die inmiddels al bijna 25 jaar bestaat en ook de laatste tijd nog steeds groeit. Dit komt mede doordat ze tegenwoordig ook een groot aanbod verschillende cryptocurrencies hebben. 

Je belegt bij Libertex in allerlei verschillende producten, maar elk product wordt aangeboden als CFD (Contract For Difference). Dit betekent dat je een contract afsluit met Libertex om te speculeren op de koers van een product zonder dat je in bezit komt van dat product zelf. 

Libertex is geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een platform waar ze goed bepaalde koersen kunnen analyseren. Zo kun je tientallen indicatoren toevoegen aan een koers om zo beter in te kunnen schatten wat de koers gaat doen. 

Ook handelen in CFD’s van cryptocurrencies als Ethereum? Maak dan snel een gratis account aan bij Libertex!

Ethereum Minen bij Binance

Tot slot bespreken we de grootste crypto exchange ter wereld; Binance. Dit is de grootste exchange vanwege het enorme aanbod van honderden verschillende cryptomunten. 

Daarnaast staat Binance bekend om meerdere eigen cryptocurrency die het op de markt heeft gebracht. Zo kun je met Binance Coin (BNB) lagere transactiekosten betalen op het platform of de stablecoin Binance USD gebruiken om nog makkelijker verschillende cryptomunten te kopen. 

Binance blijft zichzelf door ontwikkelen en zo biedt het steeds meer mogelijkheden voor bedrijven om een munt te creëren op de eigen blockchain van Binance. Ook zijn er mogelijkheden om te staken kun je op deze manier geld verdienen door je crypto bij Binance te laten staan. 

Wil jij ook Ethereum minen bij Binance? Wacht niet langer en maak nu een account aan bij de grootste crypto exchange ter wereld!

Stap 2: Maak een account aan om te beginnen met een Ethereum miner

Een account aanmaken gaat bij de meeste website op dezelfde manier. In dit stappenplan kijken we als voorbeeld naar eToro. 

Voor een account bij eToro heb je alleen een E-mailadres nodig. Vervolgens bedenk je een gebruikersnaam en wachtwoord en kun je het account aanmaken. 

Stap 3: Geld op account zetten

Zodra je via een link in je mailbox je E-mailadres bevestigd hebt kun je aan de slag met je gratis demo account. Om het echt geld account te kunnen openen moet je verifiëren dat jij achter het account zit. 

Dit doe je door wanneer je dit gevraagd wordt een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. Daarnaast moet je in dit proces ook een vragenlijst invullen zodat eToro weet hoeveel kennis en ervaring je met beleggen hebt. 

Je krijgt bericht van eToro zodra dit goedgekeurd is en vanaf dan kun je met echt geld aan de slag. Dus is het tijd om geld te storten! 

Dit doe je eenvoudig via de knop links onderin de eToro website, via het schermpje dat je hiernaast ziet kies je vervolgens hoeveel je gaat storten en welke betaalmethode je gebruikt. 

Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Zoek naar ETH om te gebruiken voor Ethereum Minen

Zoek geschikte producten op eToro

eToro is de meest gebruiksvriendelijke optie en dat komt mede omdat producten erg makkelijk te vinden zijn bij deze broker. Zo kun je de zoekbalk gebruiken om Ethereum te vinden of je kiest er voor naar de handelsmarkten te gaan. 

Bij handelsmarkten kun je filteren op een bepaald product, bijvoorbeeld cryptocurrency. Zo krijg je een lijst met alle cryptomunten die beschikbaar zijn op eToro.

Ethereum zal hier als tweede munt tussen staan en door op de munt te klikken ga je naar de productpagina van Ethereum waar je kan gaan investeren. 

Stap 5: Investeer en begin met Ethereum Minen

Via de knop handelen krijg je de mogelijkheid om een eerste investering in Ethereum te doen. Zoals je hiernaast ziet kun je een bedrag kiezen of aangeven hoeveel eenheden Ethereum je wilt kopen. 

Door op transactie openen te klikken vind je de investering terug in je portfolio. Om deze Ethereum te gebruiken om te beginnen met zelf Ethereum minen zul je de munt moeten versturen. 

Het maakt niet uit waar je investeert in cryptocurrency, je zult de munten naar een goede plek moeten sturen om te beginnen met Ethereum mining. Dit doe je door ergens een wallet aan te maken en de munten naar het publieke adres van deze wallet te sturen. 

Een goed voorbeeld van eenvoudig Ethereum minen is bijvoorbeeld bij de crypto exchange Binance. Daar kun je de gekochte Ethereum vast zetten voor een bepaalde tijd om vervolgens daar een beloning voor te krijgen in de vorm van Ethereum. 

Wil jij ook Ethereum minen en zo snel mogelijk je eerste Ethereum hiervoor aanschaffen? Begin dan snel!

Hoe werkt Ethereum Minen?

Op dit moment werkt Ethereum voor het minen nog met Proof-of-Work. Bij Proof-of-Work gaan sterke computersystemen aan de slag met complexe algoritmes om zo nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain. 

Deze nieuwe blocks bevatten informatie zoals transacties die verwerkt moeten worden. Dit is dus de manier om een cryptocurrency netwerk in leven te houden en de transacties op het netwerk snel te verwerken. 

Een Ethereum miner bestaat uit een computer met erg sterke videokaart die dus in staat is om veel rekenkracht te leveren. Als je dit systeem zelf maakt koppel je hier Ethereum miner software aan en laat je het systeem 24 uur per dag draaien. 

Elke keer dat jouw Ethereum miner hardware verantwoordelijk is voor het aanmaken van een nieuw block en dus het verwerken van transacties op de blockchain krijg je een beloning. Deze beloning is altijd in Ethereum. 

Deze manier van Ethereum minen gaat eind 2021/begin 2022 veranderen, dan zal Ethereum van Proof-of-Work overstappen op Proof-of-Stake. Bij Proof-of-Stake zet je de Ethereum die je hebt in om het netwerk te blijven valideren. 

Voor Ethereum zul je 32 ETH (op dit moment meer dan €50.000,-) moeten hebben om validator te worden. Uit alle validators wordt er willekeurig één gekozen die een block aanmaakt en andere blocks controleert, deze krijgt hiervoor een beloning. 

Je kunt als individu je aansluiten bij een staking pool als je niet zelf 32 Ethereum ter beschikking hebt. De beloning in een staking pool wordt eerlijk verdeeld onder alle mensen die hun Ethereum in deze pool gestaked hebben. 

Vandaag nog je eerste Ethereum kopen? Maak dan snel een account aam bij eToro!

Is Ethereum Minen Rendabel?

Op dit moment is het lastig om te beginnen met een Ethereum miner kopen en zelf een mining station op te zetten. Dit komt omdat de apparatuur op dit moment erg duur is en Ethereum binnenkort van systeem gaat veranderen.

Dat Ethereum minen rendabel kan zijn staat vast, maar door de veranderingen die op komst zijn en de hoge prijzen lijkt dat op dit moment lastiger te behalen. Zodra de veranderingen doorgaan zal Ethereum minen rendabel zijn voor iedereen. 

Bij Proof-of-Stake heb je namelijk geen dure apparatuur nodig en kun je eenvoudig rendement behalen op de Ethereum munten die je in bezit hebt en vast wilt zetten. Daarnaast gebruikt Proof-of-Stake veel minder energie en is er dus minder vervuiling en ook minder kosten binnen het netwerk.

Je kunt momenteel zo’n 5 tot 7% rendement per jaar behalen als je Ethereum vast zet. Als je €500,- investeert in Ethereum betekent dit dat je in een jaar tijd €500,- * 5% = €25,- tot €500,- * 7% = €35.– verdient met mining Ethereum. 

Ook alvast klaar zijn voor Ethereum staken? Koop dan vandaag alvast je eerste munten!

Waar kun je Zelf Ethereum Minen?

Om te beginnen met zelf Ethereum minen is het verstandig om zelf munten te kopen en deze vast te zetten bij een crypto exchange of een staking pool. Je kunt hiervoor het best Ethereum kopen bij een betrouwbare online broker als eToro. 

Daarna kun je op zoek gaan naar een goede pool om de Ethereum te staken. Lees je als je zo ver bent goed in in de voorwaarden, want de rendementen en vereisten kunnen verschillen. 

Wil je nog meer weten over waar jij het best kan beginnen met Ethereum kopen en waar je op moet letten? Lees dan ons artikel over Ethereum met daarin ook de laatste berekeningen over de Ethereum koers.

Koop je cryptomunten altijd bij een veilige online broker of crypto exchange! 

Tip: Probeer ook eens te kijken bij andere beleggers op eToro. Deze krijgen een risicoscore mee, een belegger met een lage risicoscore is een goede mogelijkheid voor jou om in te beleggen voor de lange termijn. 

Zelf Ethereum Minen - Veelgestelde vragen

Op dit moment is Ethereum minen nog altijd een Proof-of-Work systeem dat goed te vergelijken is met de manier waarop Bitcoin gemined wordt.

Door computers complexe algoritmes te laten uitrekenen kunnen er nieuwe blocks op de blockchain aangemaakt worden, de computer die verantwoordelijk is voor een nieuw block krijgt hiervoor een beloning in de vorm van Ethereum.

Binnenkort zal Ethereum voor het minen in plaats van Proof-of-Work het energiezuinigere Proof-of-Stake gebruiken. 

Omdat er steeds meer vraag naar goede apparatuur als videokaarten is en deze door tekorten steeds minder goed leverbaar zijn, zijn de kosten voor deze hardware flink gestegen.

Om Ethereum minen rendabel te maken zul je dus een goede investering moeten doen en van tevoren goed moeten uitrekenen of Ethereum minen rendabel kan zijn met de kosten die je maakt. 

Om te beginnen met zelf Ethereum minen heb je of goede hardware nodig of je gebruikt de mogelijkheden bij een crypto exchange.

Daar kun je vaak je Ethereum voor bepaalde tijd vastzetten om deze in te zetten voor het netwerk, je behoudt de Ethereum en je krijgt een beloning in de vorm van een percentage van de Ethereum die je vast hebt gezet. 

Je hebt alleen Ethereum miner software nodig als je zelf een eigen systeem maakt voor Ethereum minen. Als je de mogelijkheden van een crypto exchange gebruikt om de Ethereum te minen of staken heb je verder geen hardware of software nodig. 

Een Ethereum miner is in principe een goede computer met sterke videokaart die in staat is om complexe algoritmes op te lossen.

Omdat Ethereum binnenkort van Proof-of-Work, het systeem met algoritmes, afstapt en overgaat op Proof-of-Stake is het op dit moment niet verstandig om zelf de investering in hardware voor Ethereum minen te doen. 

Is Ethereum Minen Rendabel? - De Conclusie

Een blockchain netwerk blijft goed onderhouden door de miners. Deze miners zorgen er in het geval van Bitcoin en Ethereum minen voor dat complexe algoritmes opgelost worden om nieuwe blocks met daarin nieuwe informatie toe te voegen aan het blockchain netwerk. 

Zo worden er transacties uitgevoerd en in ruil voor de rekenkracht die door Ethereum miners ingezet wordt krijgen zij een beloning aan Ethereum. Zo kun je Ethereum minen rendabel maken als je een goed systeem hebt dat in staat is om voldoende te leveren om nieuwe blocks te maken. 

Ethereum stapt binnenkort over van het Proof-of-Work systeem naar een Proof-of-Stake consensus. Bij Proof-of-Stake zet je Ethereum munten voor een bepaalde tijd vast, de munten die je vast zet zorgen ervoor dat de blockchain transacties blijft verwerken, voor het vastzetten van deze munten krijg je vervolgens ook een beloning.

Scroll naar boven