Hoe werkt Bitcoin Mining? Mine nu BTC

Tegenwoordig is Bitcoin mining immens populair, en er verdienen veel mensen grote sommen geld aan. Het minen van Bitcoin lijkt een makkelijke manier van geld verdienen, maar is dit echt zo of komt er meer bij kijken?

Geld verdienen met Bitcoin Mining en beleggen

Klaar om Bitcoins te kopen? Klik dan op de groene knop!

In dit artikel zal duidelijk worden wat Bitcoin mining is, hoe je het doet en of het een goede manier is om geld te verdienen. Zo weet jij of Bitcoin mining hardware kopen of Bitcoin mining op telefoon loont. Ook leggen we uit hoe jijzelf het beste kunt investeren in Bitcoins of andere cryptomunten

Wat is Bitcoin Minen?

Om te weten wat Bitcoin mining is, moet je ook weten wat Bitcoin is en hoe het werkt. Bitcoin is de eerste cryptocurrency, en overigens ook de cryptomunt met de hoogste koersprijs. 

Bitcoin werkt zoals de meeste andere cryptomunten een datasysteem genaamd blockchain. Blockchain is, zoals de naam al doet vermoeden, een reeks aan blokken die ook wel nodes worden genoemd

In deze nodes worden transacties opgeslagen op decentrale wijze: er is geen centrale autoriteit of eigenaar in de blockchain die alles in de gaten houdt, zoals dat wel in het hedendaagse bankenstelsel is. Toch is het voor criminelen en oplichters vrijwel onmogelijk om de data in de blockchain te manipuleren, omdat de nodes elkaar constant controleren.

Als de data in de nodes niet overeenkomt heeft de blockchain dat direct door, en dan wordt de valse node verwijderd. De gegevens die opgeslagen worden in de nodes worden beveiligd met zeer geavanceerde cryptografie, waardoor niemand de informatie kan inzien.

Mining Bitcoins: De creatie van nieuwe Bitcoins

In het bankensysteem van vandaag de dag bepalen overheden zelf wanneer en hoeveel geld erbij geprint moet worden. Omdat blockchain een gedecentraliseerd netwerk is waarin er geen autoriteit bestaat die kan bepalen hoeveel bitcoins er gegenereerd moeten worden, is dit in het geval van cryptomunten onmogelijk. 

Op het moment dat zo’n formule wordt opgelost, worden er een aantal nieuwe Bitcoins gegenereerd. Degene die ze heeft gemined krijgt ze in bezit als beloning voor de tijd en moeite die in het minen is gestopt. 

Om te voorkomen dat er in een keer heel veel Bitcoins worden gegenereerd, wordt de moeilijkheidsgraad aangepast aan de hoeveelheid computerkracht die wordt gebruikt om te minen. Hoe meer mensen er aan het minen zijn, des te moeilijker de formules worden.

Zelf beleggen in Bitcoin of Bitcoin Minen?

Voordat we verder gaan over Bitcoin Mining, hoe het er in de praktijk uit ziet en of het verstandig is om te doen, gaan we het eerst hebben over het investeren in Bitcoin zelf. Een tweede en misschien wel populairdere manier van geld verdienen aan Bitcoin is namelijk gewoon het kopen van de munt om het vervolgens bij een koersstijging met winst door te verkopen.

Het voordeel hiervan is dat je geen grote investering hoeft te doen in Bitcoin mining software kopen of te onderzoeken hoe Bitcoin minen werkt en of Bitcoin minen legaal is. In deze sectie zullen we je precies uitleggen hoe jij je eerste investering maakt in Bitcoin of in andere cryptocurrency’s. 

Stap 1: Kies een broker voor Bitcoin

In plaats van het relatief lastige hoe werkt Bitcoin mining uitzoeken kun je dus ook eenvoudig beleggen in Bitcoins om te profiteren van waardestijgingen van de munt. Je hoeft dan geen dure Bitcoin mining software of Bitcoin mining hardware kopen te doen en kan direct beginnen.

Er zijn online erg veel brokers en cryptoexchanges te vinden die Bitcoin en andere cryptomunten aanbieden. Iedere broker doet dit op een andere manier, en ze kunnen onderling erg van elkaar verschillen.

Zo kunnen ze verschillen in aanbod, gebruiksvriendelijkheid en de kosten die ze verrekenen. Wij hebben hier een aantal brokers op een rijtje gezet die we aanbevelen bij het investeren in cryptocurrency’s.

Broker
eToro
⭐⭐⭐⭐⭐
MEXC
⭐⭐⭐⭐
Coinbase
⭐⭐⭐⭐
Kraken
⭐⭐⭐
OKX
⭐⭐⭐
eToro bekijkenMEXC bekijkenCoinbase bekijkenKraken bekijkenOKX bekijken
Beoordeling Mobiele App9.8/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€50,-€10,-€2,-€10,-€1,-
Minimale spread (pips)vanaf 0,15%vanaf 0,01%0,5%1 pipvanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€10,-€5,-€2,-€1,-<€1,-
Maximale Hefboom400x200x10x50x200x
Aantal cryptocurrency1102708249265614
Regulatie FCA, CySEC, DNB, AMF, BoS, OAM, MFSA, FSRA, ASIC, FSAS, FinCENGeenFCA, CBI, DNB, FinCEN, FINTRAC, FCA, OAM, BoS, CBI, DNB, AUSTRAC, FSRAMalta, FCA, DNB, FinCEN, Hong-Kong
Overnacht / conversiekostenGeenGeenGeenGeenGeen
Opnamekosten€5,-Ligt aan crypto€0,15€1,-Gas fees
OnderhoudskostenGeenGeenGeebGeenGeen

Bitcoin kopen ipv Bitcoin Minen: eToro

eToro logo

eToro is onze aanrader wanneer je wilt Bitcoin kopen ipv Bitcoin minen. Dit platform is zowel gebruiksvriendelijk als overzichtelijk en dus uiterst geschikt voor beginners.

Allereerst biedt het handelsplatform behulpzame functies om je op weg te helpen. Onze favoriete feature is de zogenaamde CopyTrading functie. Met deze functie kun je de portfolio’s van door eToro geselecteerde ervaren brokers inzien en ook volledig kopiëren. Zo weet je zeker dat je een sterk portfolio hebt.

Ben je nog niet helemaal comfortabel met handelen en wil je liever eerst risicoloos oefenen? Dan is de demofunctie iets voor jou. Hiermee kun je beleggen met virtueel geld zonder enig risico totdat je comfortabel bent met het platform.

Wil je je vervolgens wagen aan echt beleggen? Dan kun je laag beginnen dankzij de lage minimale inleg van $50 (€42). Beleggen kan naast crypto in een tal van andere handelsproducten, zoals aandelen, ETF’s en grondstoffen. Beleggen in aandelen en ETF’s doe je zelfs met 0% commissie!

Het platform wordt goed gereguleerd door de FCA en CySec, waardoor je met een gerust hart kunt beleggen via het online handelsplatform. Probeer het vandaag nog gratis!

Bitcoin kopen ipv Bitcoin Minen: Libertex

Libertex is wereldwijd een zeer prominente broker als het gaat om zowel cryptocurrency’s als andere handelsproducten. Bij Libertex investeer je in CFD’s, wat inhoud dat je niet de producten zelf koopt maar inzet op de koerswijzigingen. 

Libertex heeft een vergunning van de Cypriotische toezichthouder CySec, waarmee ze hun services volledig mogen aanbieden binnen Europa.

Het aanbod bij Libertex in zowel cryptocurrency’s als handelsproducten is erg breed. Zo bieden ze naast crypto ook aandelen, valuta’s, grondstoffen en ETF’s aan. 

Libertex is zeer geschikt voor beginnende beleggers, omdat ze een zeer gebruiksvriendelijk en makkelijk platform hebben. Daarbij kun je bij Libertex ook een gratis demo-account aanmaken, waarmee je kunt oefenen met beleggen zonder echt geld in te zetten.

Het minimale inlegbedrag is slechts €100,-, wat in vergelijking met de concurrentie erg laag is. Dit bedrag is gemakkelijk op je account te storten met betaalservices zoals iDeal en Paypal. 

Bitcoin kopen ipv Bitcoin Minen: Capital.com

Een tweede broker die wij aanraden bij het beleggen in cryptomunten is Capital.com. Dit is een broker die zich in korte tijd heel groot heeft weten te maken binnen de beleggerswereld.

Net als Libertex kun je bij Capital.com investeren in CFD’s van handelsproducten. Dit houdt in dat je het product zelf in bezit krijgt als je je investering doet, en dus hoef je je cryptomunten niet in een wallet te bewaren als je bij Capital.com belegd. 

Capital.com biedt naast cryptocurrency’s ook andere handelsproducten aan, zoals aandelen en ETF’s. Deze zijn allemaal zeer gemakkelijk te vinden binnen de overzichtelijke interface van de website. 

Capital.com groeit nog steeds erg snel binnen de Europese markt, en beschikt dan ook over de juiste licenties om er te kunnen handelen. Capital.com heeft namelijk net als Libertex toestemming van CySec om binnen Europa te handelen. 

Stap 2: Maak een account aan

Als je de broker hebt gevonden die het beste aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren, kun je beginnen met het aanmaken van een account. In dit artikel gebruiken we eToro als voorbeeld, omdat dit proces bij iedere broker ongeveer hetzelfde is.

Ga naar de website en klik op registreren. Vervolgens voer je je e-mailadres en een wachtwoord in, waarna je een bevestigingsmail. Hiermee kun je je demo-account bij eToro activeren. 

Om met echt geld te kunnen beleggen, moet je jouw account verifiëren met je identiteitsbewijs. Daarna moet je een vragenlijst invullen waarin je verklaard dat je je bewust bent van het risico van het beleggen en waarin je aantoont dat je weet waarmee je bezig bent. 

Stap 3: Geld op account zetten

In plaats van dure hardware en software te kopen voor Bitcoin mining Nederland, of je iPhone naar de gallemiezen te helpen met Bitcoin minen op telefoon hoef je nu alleen maar geld op je account over te maken.

Nu kun je beginnen met het storten van geld op je account. Klik op de ‘storting’ knop rechtsboven en selecteer het bedrag dat je wilt storten. 

Selecteer vervolgens op welke manier je wilt betalen voor je investering. Als je het betalingsproces hebt doorlopen, is de transactie voltooid. 

Stap 4: Selecteer Bitcoin

Als je in Bitcoin wilt beleggen of een andere cryptomunt, dan kun je deze gemakkelijk opzoeken in de zoekbalk boven in het interface. Type ‘Bitcoin’ in om naar de productpagina van Bitcoin te gaan. 

Je kunt ook naar de lijst gaan met alle aangeboden cryptomunten om er hier een uit te selecteren. eToro biedt een tal van verschillende cryptocurrency’s aan, dus er is meer dan genoeg keuze.

Stap 5: Koop Bitcoin

Als je in Bitcoin wilt investeren, kun je nu op de productpagina van Bitcoin op de ‘kopen’ knop klikken. Vervolgens selecteer je het aantal Bitcoins dat je wilt kopen.

Als je een hefboomeffect of een stop-loss wilt instellen kun je dat hier ook selecteren. Om de aankoop af te ronden klik je op ‘kopen’. Als na verloop van tijd de koers stijgt, kun je de bitcoins met winst weer verkopen.

BTC coin koers eToro

Hoe werkt Bitcoin Mining?

Mining Bitcoin is minder makkelijk en toegankelijk dan je zou denken. Je hebt namelijk een aantal dingen nodig voordat je begint met Bitcoin mining. 

Om te beginnen moet je over de juiste hardware beschikken. Als je effectief wilt minen, kost deze Bitcoin mining hardware kopen je al snel duizenden euro’s. 

Hoe werkt Bitcoin Mining hardware?

Om te beginnen moet je over de juiste hardware beschikken. Als je effectief wilt minen, kost deze hardware al snel duizenden euro’s. 

In theorie zou Bitcoin mining ook mogelijk zijn met een computer die minder krachtig is, of Bitcoin minen op telefoon, maar omdat je dan moet opboksen tegen de miners die wel over krachtige hardware bezitten, of zelfs mining farms, is de kans dat je winst behaald verwerpelijk.

Je hebt erg krachtige processoren nodig om winst te kunnen maken op Mining Bitcoin

Ook moet je er rekening mee houden dat je met bitcoin mining bijna constant 100% van je computerkracht gebruikt. Dit heeft als gevolg dat je risico loopt dat er onderdelen van je computer door zullen branden.

Dit betekent ook dat het energieverbruik van je computer extreem hoog is, en dat er dus hoge kosten samengaan met het draaiende houden na je Bitcoin mining hardware kopen. Als je energiekosten die gekoppeld zijn aan het Bitcoin minen hoger zijn dan de opbrengst van het minen, behaal je verlies.

Er zijn online Bitcoin mining calculator, zoals Nice Hash, waar je kunt berekenen hoeveel mining Bitcoins voor jou oplevert. Je hoeft enkel je computerprocessormodel en je energieprijs per kilowatt op te geven, en de Bitcoin mining calculator berekent automatisch wat de geschatte winst of verlies zal zijn. 

Zo weet je van tevoren welke Bitcoin mining hardware kopen uit kan en bij welke je verlies en bij welke je winst gaat maken. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan en kun je een goede investering doen. 

Wat Is Bitcoin Mining Software?

Wat je ook nodig hebt om te beginnen met minen is Bitcoin Mining software. Om te beginnen heb je een Bitcoin wallet nodig zodat je de Bitcoins van je Bitcoin miner kunt opslaan. 

Dan heb je tenslotte ook nog een programma nodig waarmee je de Bitcoin miner kunt managen. Een veelgebruikte Bitcoin Mining Software is Nice Hash. 

Let altijd heel goed op wat voor Bitcoin mining software je download, omdat je vrij gemakkelijk kan worden opgelicht, en dan ben je je inzet kwijt. Kijk altijd voordat je bepaalde software download online goed rond of de Bitcoin mining software te vertrouwen is. 

Bitcoin Mining of beleggen in Bitcoin?

Hoewel het verdienpotentieel van Bitcoin mining erg hoog kan zijn als je het precies op de juiste manier aanpakt, raden wij het af om aan Bitcoin mining te beginnen. Zeker als je onervaren bent en je weet niet het fijne van Bitcoin Mining af is het zeer onverstandig om plotseling zo’n grote en risicovolle investering te doen. 

De kosten van de hardware die je nodig hebt en de elektriciteit zijn namelijk erg hoog, en de kans is groot dat je daardoor weinig winst overhoud. Zelfs als je over de juiste hardware beschikt om vandaag de dag te kunnen Bitcoin minen, zal deze hardware binnen een relatief korte tijdsperiode verouderen.

Als je toch liever wilt beleggen in Bitcoin, kun je direct beginnen bij eToro!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat beleggen in Bitcoin risicoloos is. Je moet er tijdens het beleggen altijd van bewust zijn dat je je inleg ten alle tijden kunt verliezen. Dit is overigens ook bij Bitcoin mining het geval, want als de waarde van de Bitcoin plotseling daalt, dalen je opbrengsten ook flink.

Het grote verschil is alleen dat het bij beleggen niet nodig is om een hele investering van duizenden euro’s hoeft te investeren in de krachtige hardware om winst te kunnen behalen. Een groot voordeel aan beleggen is dat je zelf je inleg kunt bepalen, en dat je risico op verlies niet afhankelijk is op de hoeveelheid geld die je inzet.

Bitcoin mining Nederland lijkt door de hoge kosten van de apparatuur en elektriciteit niet op te wegen tegen de nadelen die komen kijken bij hoe Bitcoin minen in zijn werk gaat. 

De voor- en nadelen van Bitcoin Mining

Voor je begint met mining Bitcoins is het heel belangrijk om je er bewust van te zijn wat de voordelen en nadelen ervan zijn. Om te beginnen kost het heel veel geld om te beginnen met het minen van Bitcoin, omdat je er hele dure hardware voor nodig hebt. 

Veel mensen denken overigens ook dat je er gegarandeerd aan verdient, maar je moet er altijd rekening mee houden dat het heel veel energie kost en dat je die kosten eraf moet halen. Anders reken je jezelf rijk terwijl je eigenlijk geld aan het verliezen bent. 

Een derde punt is dat je erg veel verstand moet hebben van het Bitcoin Mining om te voorkomen dat je veel geld verliest. Dit is bij beleggen natuurlijk ook het geval, maar daar kun je zelf het bedrag bepalen dat je wilt inzetten en dat is bij Bitcoin Mining niet het geval.

Om aan de slag te gaan met Bitcoin mining Nederland moet je een goed energiecontract afsluiten en dus ook goede Bitcoin mining hardware kopen. Ook in Nederland is Bitcoin minen legaal. 

Wat wel voordelig is, is dat je wanneer alle hardware en software hebt geïnstalleerd en je hebt alles tot in de puntjes uit berekend, het Bitcoin mining proces vanaf dat moment redelijk vanzelf gaat. Dat wil echter niet zeggen dat geld vanzelfsprekend binnen zal stromen, want je loopt ook het risico dat de koers van de Bitcoin zal dalen of dat je hardware in de loop van tijd verouderd. 

Tip: Als je besluit te beleggen, raden wij aan om eToro te gebruiken. Dit is een erg betrouwbare en gebruiksvriendelijke broker, en je kunt er al beleggen vanaf een starttarief van $50 (€42)!

Tips voordat je begint met Bitcoin Mining

Voordat je begint met een Bitcoin miner zijn er een aantal essentiële dingen die je moet weten. Ten eerste is het heel verstandig om volledig te onderzoeken of het winstgevend is om nu nog te beginnen met Bitcoin minen Nederland. De concurrentie is namelijk erg hoog, en dat betekent dat je immens krachtige hardware nodig hebt om zelf te kunnen minen. 

Verder is het ook belangrijk dat je jouw Bitcoin mining set-up in een kamer die je niet veel gebruikt. Omdat je erg veel computerkracht gebruikt, wordt de ruimte namelijk erg warm door de computerventilatoren. Tenzij je de kamer dus wat wilt opwarmen, kun je er beter een aparte kamer voor reserveren. 

Ten slotte is het ook handig om te weten dat je ook andere cryptomunten, zoals Ethereum kunt minen. Dit is vaak toegankelijker, maar of het ook winstgevend is, is afhankelijk van de crypto die je wilt minen. 

Er zijn applicaties die beweren dat je ook kan beginnen met Bitcoin minen op telefoon. Omdat je telefoon weinig rekenkracht heeft en niet in staat is om een echte bijdrage te hebben aan het netwerk moet je niet teveel verwachten van deze Bitcoin miner. 

Veelgestelde vragen

Bitcoin mining is het proces waarop nieuwe Bitcoins worden gegenereerd. De miners van Bitcoin verlenen hun computerkracht om algoritmische formules op te lossen, waarna er nieuwe Bitcoins beschikbaar worden gesteld. 

Als beloning hiervoor krijgt de Miner wiens computer de formule heeft opgelost de gegenereerde Bitcoins. 

Hoe Bitcoin minen uitgelegd:

Doordat over de hele wereld hardware druk bezig is met het uitrekenen van moeilijke algoritmes wordt er compleet veilig een database up-t0-date gehouden. Jouw hardware werkt mee aan dit netwerk en krijgt daarvoor een beloning als jij degene bent die een nieuw block aanmaakt. Hoe goed Bitcoin minen werkt voor jou is afhankelijk van hoeveel je besteed aan het Bitcoin mining hardware kopen. 

Om te beginnen met Bitcoin Mining heb je een krachtige Bitcoin Mining processor nodig, je moet de juiste software op je computer hebben en je hebt een wallet nodig.

Voor dat je begint met mining is het erg belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s en de kosten, en dat je een Bitcoin mining calculator gebruikt om te controleren of Bitcoin mining voor jou iets kan opleveren.

In theorie zou dit kunnen, maar het zou dan onmogelijk worden om er ook winst op te maken. Daarbij is de kans ook groot dat je jouw pc hiermee ernstig beschadigd, omdat hij er niet voor is gemaakt om voor langere tijd op volle toeren te draaien.

Als je weet waar je mee bezig bent, dan is Bitcoin Mining veilig. Voor beginners zijn er echter vele gevaren op de loer.

Je moet er namelijk 100% zeker van zijn dat je de juiste software gebruikt om te voorkomen dat je wordt opgelicht.  

Dat ligt er heel erg aan wat je energieprijs is, welke processor je gebruikt en wat de Bitcoinkoers gaat doen. Dit kun je berekenen met een online Bitcoin minning calculator.

Veel mensen die zich afvragen hoe Bitcoin minen en wat is Bitcoin minen vragen zich ook af of Bitcoin minen legaal is. Wat dat betreft kunnen we hen gerust stellen. Bitcoin mining Nederland mag namelijk gewoon. Het is een legale activiteit die je mag uitvoeren, en je betaalt er zelf de kosten voor in de vorm van apparatuur, Bitcoin mining software, Bitcoin mining calculator en/of elektriciteit.

Bitcoin Mining: Conclusie

Bitcoin Mining is een populaire manier waarop Bitcoin wordt verdiend, maar het is geen makkelijke manier. Je moet namelijk erg veel weten over hoe werkt Bitcoin mining en een erg krachtige computer hebben voordat je er veilig iets mee kunt verdienen.

Je kunt voor jezelf gemakkelijk berekenen of Bitcoin Mining jou wat oplevert door gebruik te maken van een Bitcoin mining calculator. Deze houdt zowel rekening met de kracht van de processor als de prijs die jij voor elektriciteit betaald. 

Wij van Bankr.nl raden echter aan om niet te beginnen met Bitcoin Mining, omdat het erg veel geld kost, het is erg intensief en het risico is hoog. Een beter alternatief zou zijn om te beleggen in Bitcoin of een andere cryptocurrency. Voor beleggen raden wij aan om eToro te gebruiken, omdat dit een erg betrouwbare en gebruiksvriendelijke broker is. 

Beginnen met beleggen in Bitcoin?
Wil je toch liever beleggen in Bitcoin in plaats van minen? Ga dan meteen aan de slag bij eToro!
TIP
Scroll naar boven