AFM banner Geld lenen voor verbouwing (2024) in 5 stappen » Bankr

Geld lenen voor verbouwing

Hier leer je in 5 stappen hoe geld lenen voor een verbouwing in zijn werkt gaat. Woon je namelijk al langer in een eigen huis en is de badkamer aan vernieuwing toe, of heb je met je gezin meer ruimte nodig in huis?

Je huis verbouwen is altijd een goede investering om de verkoopwaarde te verhogen. 

 1. Begroting: bereken de totale kosten van de verbouwing van je huis
 2. Looptijd: bepaal welke looptijd het beste past bij je verbouwing
 3. Financieringsvorm: lees onderstaand artikel en kies het type financiering
 4. Offertes: vraag bij geldverstrekkers offertes op voor een verbouwingslening
 5. Geldverstrekker: kies de geldverstrekker met de meest gunstige rente en voorwaarden

Als je onvoldoende spaargeld hebt om de verbouwing te financieren, kun je eventueel een lening aanvragen. Je kunt een extra 2e hypotheek voor je verbouwing opnemen, of je kunt een persoonlijke lening afsluiten.

Bijlenen voor verbouwing

1. Begroting maken

Verbouwen van je woning begint met een begroting. Je kunt zien welk gedeelte je van de verbouwing moet financieren, of wat je zelf kunt betalen van je spaargeld. Als je geld wilt lenen om te verbouwen, is het maken van een volledig kostenoverzicht je leidraad. Hiervoor kun je een financieel adviseur in de arm nemen.

Meestal is de hulp van een vakman of aannemer nodig om een verbouwing te realiseren en vraag je bij hem een offerte aan. Kijk niet alleen naar de aanschaf van de materialen, maar ook naar de kosten van de arbeid van een vakman. Misschien moet er extra materiaal gekocht of ingehuurd worden.

Er moet meestal een vergunning worden aangevraagd. Ook is het belangrijk goed te kijken of je verzekering moet worden aangepast, en of alle klussers een beroepsaansprakelijkheidsverzekering op zak hebben. Als alle kosten berekend zijn, tel daar dan tussen de 5% en 10% bij op voor onvoorziene uitgaven.

Buiten de prijs moeten er meer zaken duidelijk omschreven zijn in de offerte, zoals:

 • Is de offerte vrijblijvend en kosteloos?
 • Wat is de geldigheidsduur van de offerte en is deze lang genoeg voor jouw situatie?
 • Kunnen er nog extra kosten bijkomen? Zijn deze goed omschreven?
 • Krijg je voldoende inzicht in het gebruik van materialen?
 • Is de aannemer aangesloten bij een brancheorganisatie?
 • Wat voor garantie geeft de aannemer?

Meestal is de belangrijkste reden om te gaan verbouwen het vergroten van je woongenot. Maar als je door een verbouwing het aantal vierkante meters van je woning kunt vergroten, investeer je ook in een blijvende waardevermeerdering van je huis.

En wat misschien nog belangrijker is, is de cosmetische waardestijging. Als je in je verbouwde huis blijft wonen, geniet je elke dag van je nieuwe badkamer of dakkapel. Een persoonlijke lening afsluiten voor een verbouwing van je huis verdient zich zeker in een stijgende markt terug.

2. Looptijd bepalen

Als je een krediet voor een verbouwing gaat afsluiten, kijk dan goed met welke looptijd je rekening kunt houden. Na een aantal jaren heb je dan weer de financiële ruimte om opnieuw te renoveren.

In de huidige marktsituatie is extra geld lenen voor een verbouwing een goede investering. Door de stijgende huizenprijzen maakt bijlenen voor een verbouwing interessant. De gemaakte kosten verdien je bij de eventuele verkoop van je huis meestal grotendeels terug.

Natuurlijk zijn verbouwingen van bijvoorbeeld de badkamer of keuken trendgevoelig en heeft is smaak erg persoonlijk. Keukens en badkamers zijn ook aan slijtage onderhevig. Bij het plaatsen van een aanbouw of een dakkapel is de levensduur langer.

Welke opties zijn er om goedkoop geld te lenen voor een verbouwing?

Je kunt een verbouwing laten financieren óf zelf betalen. Als je spaargeld hebt, kun je dit gebruiken en heb je minder financiering voor de verbouwing van je eigen woning nodig. Maar je spaarrekening heb je ook nodig als buffer.

De auto moet een grote beurt, de wasmachine kan kapot gaan of je wilt misschien ook nog een reis maken. Als je daarvoor liever een bedrag aan eigen geld achter de hand wilt houden, kun je ook geld lenen voor een verbouwing.

Geld lenen kost geld, dat is niet anders. De meest goedkope manier is geld lenen van je familie voor een verbouwing. Misschien kun je geld lenen van je ouders. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om extra geld te lenen voor een verbouwing. Je kunt een lening afsluiten of je hypotheek verhogen voor de verbouwing.

De onderstaande video van RTLZ geeft een goed overzicht van de financiële opties en voordelen van het verbouwen van je woning:

Kan ik de verbouwing financieren bij de aankoop van een nieuw huis?

Als je de verbouwing wilt meefinancieren in je hypotheek mag je in 2018 maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Om te bepalen of je de kosten van de verbouwing kunt meefinancieren, wordt er gekeken naar de marktwaarde van je huis na de verbouwing.

De waarde van je huis wordt bepaald door een taxateur. Hij maakt er een taxatierapport van. Een verbouwing meefinancieren bij de aankoop van je woning is daarom meestal financieel interessant.

Kun je ook geld lenen voor een verbouwing van je oude huis?

Als je je huis wilt verbouwen zijn er een aantal mogelijkheden om dit te financieren. Je kunt bijvoorbeeld een 2e hypotheek afsluiten. Let daarbij wel goed op de waarde tussen de hoogte van deze verbouwingshypotheek en de waarde van je huis.

Geld lenen voor verbouwing: rente bij de bank

Hoe meer je leent, des te hoger het risico is voor de bank. Hierdoor betaal je al gauw een hogere rente. Met een aanvullende hypotheek voor een verbouwing moet je ook bij de bank blijven die je hypotheek al verstrekt heeft.

Gebruik maken van overwaarde

De stijgende huizenprijzen zijn vooral interessant als je je koopwoning al langer in je bezit hebt. Als je je huis graag wilt renoveren, kun je de verbouwing ook financieren met de overwaarde van je huis. Doordat de waarde van je woning in de loop der jaren is gestegen, kun je deze overwaarde gebruiken om extra geld te lenen bij je hypotheek.

[

3. Financieringsvorm kiezen

Als je een lening wilt afsluiten voor de verbouwing van je woning kun je ook een persoonlijke lening afsluiten. Zeker als het bedrag relatief laag is ten opzichte van de waarde van je woning en de looptijd van je renovatie-lening kort is, levert je dit een financieel voordeel op.

Als je een lening voor de verbouwing van je huis wilt aanvragen, doe je dat als investering voor de langere termijn. Je kunt de looptijd van de persoonlijke lening afstemmen op de gebruiksduur. Het rentepercentage bij een persoonlijke lening is hoger dan de hypotheekrente.

Toch is het vaak voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten. Bij het verhogen van de hypotheek worden er vaak extra kosten gemaakt, doordat bij de aanpassing van een hypotheek advieskosten en afhandelingskosten aan de hypotheekverstrekker moeten worden betaald.

Daar komen dan ook nog notaris- en taxatiekosten bij. Dit kan oplopen tot een paar duizend euro. Bij een persoonlijke lening heb je die kosten niet, dat maakt het een goedkope lening t.b.v. een verbouwing.

Let op, heb je een hypotheek en ben je als negatief kredietwaardig geregistreerd door bestaande schulden, dan is het moeilijk om überhaupt in aanmerking te komen voor een 2e hypotheek of lening.

4. Offertes opvragen

Als je na het opvragen van offertes een persoonlijke lening voor een verbouwing wit afsluiten, heb je bovengenoemde kosten niet. In tegenstelling tot een fysieke bank, worden er bij het online afsluiten van een persoonlijke lening meestal géén advieskosten aan je doorberekend. Wel kunnen er andere kosten in rekening worden gebracht.

Kijk daarom goed naar het bedrag dat je in totaal moet terugbetalen. Een duidelijke indicatie geeft het Jaarlijkse Kostenpercentage (JKP). Al deze informatie vind je terug in de offertes die je hebt opgevraagd. Vraag minstens 3 offertes op. 6 is nog beter. Zo kun je nog beter vergelijken.

5. Geldverstrekker kiezen

Kies uit al je binnengekomen offertes nu de financier met de laagste rente (JKP) en eventuele andere kosten. Let in de kleine lettertje ook op eventuele boetes bij vroegtijdig aflossen. Mocht je namelijk in de nabije toekomst een financiële meevaller hebben, dan kun je deze gebruiken om de lening vroegtijdig af te lossen.

Twee ervaringen van consumenten die je zijn voorgegaan:

Karin de Groot (44): Op zich was onze badkamer nog goed, maar ik stoorde mij zo aan de vieze voegen tussen de tegels. Samen met de installateur hebben we een keuze gemaakt voor grote donkere tegels, waardoor onze gerenoveerde badkamer echt een luxueuze uitstraling heeft gekregen. Over twee jaar is onze persoonlijke lening weer afgelost, en wil ik graag de keuken laten verbouwen.

Henk-Jan Lakeman (33): Met ons samengestelde gezin hadden we meer slaapkamers nodig. Ik heb er daarom voor gekozen de zolder te verbouwen en over de breedte van het huis een dakkapel te laten plaatsen. De financiering heb ik geregeld met een verbouwingslening. Ik weet precies wat ik per maand moet betalen en wanneer de lening weer afgelost is.

Is geld lenen voor een verbouwing aftrekbaar?

De rente die je betaalt bij een persoonlijke lening voor een renovatie mag je onder voorwaarden aftrekken van je inkomsten. Het is wel belangrijk dat je kunt bewijzen dat je de lening hebt gebruikt voor de verbouwing. Bewaar daarom alle rekeningen en bonnen die voor de verbouwing zijn gemaakt.

Informatie over het aftrekken van betaalde rente en kosten voor lening of hypotheek kun je terugvinden op de website van de belastingdienst.

Een huis verbouwen kost geld, maar levert altijd op.

Er komt nogal wat kijken bij een verbouwing. De juiste voorbereiding en een goede keuze voor de financiering zijn belangrijk, maar je woongenot in een mooi verbouwd huis levert is ook ontzettend veel waard. Dat staat zo vast als een huis!

11 Verbouwingsleningen Vergelijken

Download gratis een overzicht (PDF) van 11 populaire online aanbieders van verbouwingsleningen
2020 Update
Scroll naar boven