Passief inkomen genereren? | Leer hoe je je geld voor je kan laten werken

Wil jij graag je inkomen verhogen en naast het inkomen dat je met activiteiten als werk verdiend ook een passief inkomen generen? Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren.

Passief inkomen - stappenplan

Ook klaar om te starten met passief beleggen? Via DEGIRO heb je vele opties om te kunnen investeren in passieve beleggingen. Probeer het nu!

In dit artikel vind je alle informatie over wat een passief inkomen precies is en hoe jij zelf een passief inkomen kunt gaan genereren. Daarnaast geven we je alle stappen om meteen te beginnen.

Wat is een Passief Inkomen?

Misschien ben je al jaren gewend om voor een baas te werken en voor elk uur dat je gewerkt hebt netjes een uurloon te ontvangen. Eigenlijk is dit het tegenovergestelde van een passief inkomen; je krijgt alleen een inkomen over de uren die je daadwerkelijk gewerkt hebt.

Bij een passief inkomen bouw je aan een inkomensstroom die door blijft lopen ondanks dat je er niet aan werkt. Dit inkomen kan op veel verschillende manieren tot stand komen, denk bijvoorbeeld door te beleggen, je geld wordt meer waard zonder dat je er elk uur actief mee bezig bent. 

Een passief inkomen is onder te verdelen in twee categorieën. Je kunt een passief inkomen opbouwen door geld voor je te laten werken of door iets te maken wat op termijn geld oplevert. 

Door je spaargeld te gebruiken als belegging kun je geld voor je laten werken. Je investeert het in aandelen of andere handelsproduct en probeert op deze manier de waarde van dit geld te verhogen. 

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het genereren van een passief inkomen omdat spaargeld tegenwoordig steeds minder waard is door dalende rentes. 

Inhoud

Hoe kan ik zelf Passief Inkomen Genereren?

Op dit moment is één van de meest gebruikte manieren om zelf een passief inkomen te genereren beleggen in aandelen of fondsen. Op deze manier gebruik je geld dat je al hebt en probeer je hiermee geld te verdienen. 

Door te investeren in aandelen kun je deze investering langere tijd laten staan. Veel passieve beleggers zoeken aandelen die weinig risico met zich meenemen, maar over langere tijd stabiel zullen stijgen. 

Omdat beleggers op zoek zijn naar een investering zonder al teveel risico wordt er door deze groep vooral vele gekeken naar fondsen en ETF’s. Hierin zijn meerdere aandelen tegelijk ingebundeld waardoor je risico kleiner wordt, als de koers van één bedrijf daalt merk je dit nauwelijks omdat andere bedrijven uit hetzelfde fonds dit corrigeren. 

Als je zelf wilt gaan beleggen in aandelen, ETF’s of andere handelsproducten kun je het best terecht bij een online broker. Bij een online broker krijg je toegang tot allerlei verschillende markten zodat je een divers portfolio op kan bouwen. 

Stap 1: Kies een online broker

Als je op deze manier wilt werken aan een passief inkomen is het tijd om te kiezen bij welke broker je gaat investeren. Omdat er tussen de brokers veel verschillen zitten is het belangrijk om meteen een goede keuze te maken voor een broker.

Let vooral op de verschillen in het aanbod van de verschillende brokers en de kosten die zij hanteren bij het handelen in bepaalde producten. Daarnaast is het ook van belang een broker te kiezen die past bij de ervaring die je hebt met beleggen. 

DEGIRO

Eén van de beste en goedkoopste Nederlandse brokers is DEGIRO. De broker heeft in de afgelopen jaren veel prijzen gewonnen en is populair bij Nederlandse beleggers.

Vooral het platform van DEGIRO wordt geroemd door de overzichtelijkheid. Met een eenvoudige zoekfunctie kun je zoeken naar de handelsproducten waar je in wilt investeren. 

DEGIRO biedt je toegang tot meer dan 50 verschillende beurzen verspreid over de hele wereld. Naast aandelen kun je bij deze broker ook investeren in valuta, obligaties, opties en ETF’s. 

Je weet bij DEGIRO zeker dat je te maken hebt met een veilige broker doordat het onder toezicht staat van de Nederlandse instanties Autoriteit Financiële Markt (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Het bedrijf is samen gegaan met het Duitse Flatex en heeft ook in Duitsland een banklicentie. 

Je kunt ook gebruik maken van de DEGIRO-app voor je smartphone. Ook deze applicatie heeft prijzen gewonnen door het eenvoudige gebruik. 

Alles lezen over DEGIRO? Je vindt het in onze review. Of maak meteen account aan bij DEGIRO en begin vandaag nog met je eerste investeringen. 

Binck

Er zijn nog meer Nederlandse brokers waar je terecht kan. Binck (vroeger bekend als BinckBank) bestaat meer dan 20 jaar en werd in 2019 overgenomen door het Deense Saxo Bank. 

Beginnende beleggers kunnen alles leren over de wereld van beleggen in de Binck Academy. Daarnaast kun je bij Binck gebruik maken van de kennis van deze broker zodat die de beste beleggingen voor jou kan bepalen. 

Binck geeft je toegang tot de belangrijkste beurzen in 18 landen. Dit zijn de grootste Europese landen en beurzen uit Canada en de Verenigde Staten. 

Je kunt als beginnende belegger bij Binck gebruik maken van het overzichtelijke handelsplatform. Ervaren beleggers kunnen gebruik maken van Binck ProTrader. Op dit platform krijg je veel meer informatie en kun je nog dieper in de aandelenkoers duiken.

Je vindt alle informatie over Binck in onze review. Je kunt ook direct beginnen bij Binck door nu een account aan te maken!

Stap 2: Maak een account aan

Als je een keuze hebt kunnen maken uit bovenstaande brokers is het tijd om bij deze broker een account aan te maken. In dit voorbeeld kijken we naar het openen van een account bij DEGIRO, bij de meeste brokers is dit proces vergelijkbaar.

Als je naar de website van DEGIRO gaat maak je een account aan door op de ‘Open nu een rekening’ knop te drukken en een account aan te maken door een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord op te geven. 

Je krijgt een mail om je E-mail adres te bevestigen. Zodra je dit hebt gedaan kun je het platform op met je account, maar nog niet meteen beginnen met beleggen.

Om te kunnen starten met beleggen moet je eerst nog een verificatieproces doorlopen. Bij deze verificatie stuur je een kopie van je identiteitsbewijs op en moet je een vragenlijst invullen.

In de vragenlijst wordt gekeken hoeveel kennis je hebt over beleggen en wat je van plan bent om te doen met je account. Elke gereguleerde broker moet deze kennis hebben over elke klant op het betreffende platform en je zult dus overal deze verificatie door moeten lopen om echt te kunnen gaan beleggen. 

Stap 3: Geld op account zetten

Je krijgt nu bericht van DEGIRO zodra de verificatie van je account goedgekeurd is. Zodra je dit bericht hebt gehad kun je geld op je account storten om echt te kunnen gaan beleggen.

Geld storten gaat via DEGIRO eenvoudig via iDeal of bankoverschrijving. Door middel van een koppeling met je bankrekening is dit proces erg gemakkelijk.

Daarnaast heb je geen minimaal stortbedrag, je kan te allen tijde een willekeurig bedrag via je bankrekening storten op je account.

Geld storten bij DEGIRO is gemakkelijk en snel

Stap 4: Investeer in een geschikt product

Bekijk verschillende ETF's bij DEGIRO

Er zijn een aantal manieren om op DEGIRO een geschikt product te vinden. Kijk op de homepage naar verschillende aanbevelingen of zoek bepaalde producten gemakkelijk op via de zoekbalk.

Om een passief inkomen te genereren is het interessant om vooral te investeren in ETF’s. In deze fondsen zitten meerdere aandelen zodat je een laag risico hebt. 

Je kunt in deze lijst eenvoudig alle ETF’s vinden en daarna al het nieuws en statistieken vinden over deze ETF. Zo kun je goed inschatten of het een goede investering voor jou is. 

Op deze pagina kun je ook meteen in de ETF’s investeren. 

Stap 5: Wacht rustig af

Nu begint het passieve gedeelte van een passief inkomen genereren. Tijd om rustig af te wachten tot je geld meer waard wordt. 

Bedenk van tevoren welke strategie je aan wilt houden bij het generen van dit passieve inkomen. Je kunt elke maand het gehele rendement jezelf uitbetalen of voor een nog rustige strategie kiezen waarbij je eerst de waarde langere tijd laat stijgen. 

Klaar om te beginnen met beleggen in ETF’s om zo een passief inkomen voor jezelf te genereren? Maak dan snel een gratis demo-account aan om te kijken hoe het werkt!

Soorten Passief Inkomen

Er zijn meerdere manieren om een passief inkomen op te bouwen. Je kunt dit doen door een product te ontwikkelen en die te verkopen. Bij een boek ontvang je bijvoorbeeld over langere tijd inkomsten terwijl je het maar één keer hoeft te schrijven. 

Ook zijn er online steeds meer manieren om een passief inkomen te genereren. Er zijn ook mogelijkheden om een passief inkomen te genereren door een webshop te starten of door dropshipping, een vorm van een webshop runnen waarbij je zelf geen voorraad hebt. 

Passief inkomen genereren door beleggen

Je kunt een stevig passief inkomen genereren door je eigen geld te laten werken. Je kunt beleggen in aandelen en ETF’s en daarmee je geld meer waard te maken.
 
Bij het beleggen in aandelen en ETF’s ga je er vanuit dat op langere termijn de koersen gaan stijgen. Zo kun je telkens een deel van je belegging uit laten betalen zonder dat de volledige investering onder de waarde komt die je geïnvesteerd hebt. 
 

Passief inkomen genereren door dividend uitkering

Je kunt je geld ook op een andere manier beleggen om een passief inkomen te genereren. Dit doe je door te investeren in aandelen die dividend uitkeren. 
 
Bij deze aandelen zul je elk kwartaal, half jaar of jaar dividend ontvangen op basis van de prestaties van dat bedrijf. Door te investeren in aandelen van bedrijven die hoge dividend uitkeren zul je dus een stabiel passief inkomen kunnen genereren. 
 
Let wel op dat je vaak hogere bedragen moet investeren om dit een goede strategie te laten zijn. Tegelijkertijd kan de waarde van deze aandelen natuurlijk ook toenemen door koersstijgingen. 
 

Andere soorten passief inkomen

Je kunt ook een passief inkomen genereren door te investeren in vastgoed en deze te verhuren. Zo krijg je een stabiele maandelijkse stroom van geld. Helemaal passief is deze inkomstenbron ook weer niet, het vastgoed moet onderhouden worden en het verhuren van vastgoed kost ook vaak tijd. 

Wil je een passief inkomen generenen door te investeren in diverse, gespreide aandelen? Dit kan eenvoudig via ETF’s. Bij DEGIRO is het aanbod ETF’s groot. Neem een kijkje!

Waarom beginnen met Passief Inkomen?

Het klinkt natuurlijk lekker, geld verdienen terwijl je slaapt. Zo simpel is het niet maar het is wel vaak de reden voor mensen om te beginnen met een passief inkomen. 

Voor veel mensen is het ook een mooie toevoeging aan een actief inkomen. Dit komt omdat je bij een passief inkomen eerst veel tijd moet investeren voordat je echt geld gaat verdienen. 

Als je al een actief inkomen hebt kun je in je vrije tijd hier tijd instoppen zonder dat je meteen geld hoeft te verdienen hieraan. 

Een andere reden om een passief inkomen te genereren is voor veel mensen het creëren van financiële vrijheid. Vooral mensen die eerder willen stoppen met werken 

De beste beleggingsfondsen voor 2022

Om een passief inkomen te kunnen genereren door middel van beleggen kun je op zoek naar de beste beleggingsfondsen. Je gaat op zoek naar beleggingsfondsen met een laag risico en die waarschijnlijk in de komende jaren door blijven stijgen. 

Hieronder vind je een overzicht met een aantal belangrijke beleggingsfondsen die je kunt overwegen bij het samenstellen van jouw portfolio. 

Kempen Global High Dividend Fund

Het fonds heeft een grote reputatie en behaalt de laatste jaren een gemiddeld rendement van 10% per jaar. Het is één van de meest succesvolle beleggingsfondsen over de afgelopen jaren. Als je een vermogen van €100.000 investeert in dit fonds behaal je hier dus jaarlijks €100.000 * 0,1 = €10.000 rendement per jaar op.

Het fonds bestaat uit beursgenoteerde bedrijven verspreid over de hele wereld. Het fonds bestaat uit zo’n 100 verschillende aandelen die allen gelijk gewogen zijn. De laatste informatie over het fonds vind je op de website van Kempen. 

BNP Paribas OBAM

Het BNP Paribas OBAM is één van de meest bekende beleggingsfondsen in Nederland. Het bedrijf BNP Paribs is wereldwijd een bekende naam en had in 2018 meer dan 500 miljard euro aan vermogen onder beheer. 

Ondanks dat het één van de oudere beleggingsfondsen is heeft het de afgelopen jaren een hoog rendement behaald. 

Vanguard ETF's

Een andere grote samensteller van ETF’s is het bedrijf Vanguard. Dit bedrijf heeft een groot aanbod verschillende ETF’s.  

Zo kun je in één keer investeren in een sector of in de belangrijkste bedrijven op een bepaalde beurs. Door ook te kijken naar de Vanguard ETF’s kun je een portfolio nog verder diversificeren. 

De voor- en nadelen van een Passief Inkomen

Voordelen

Nadelen

Tips voordat je begint met een Passief Inkomen genereren

Je zult altijd moeten beginnen met goed onderzoek naar het genereren van een passief inkomen. Een passief inkomen ontstaat altijd na een ruime investering, vaak is dit een investering van veel geld en veel tijd. 

Naast een goed onderzoek is het ook van belang om te bedenken wat je strategie gaat worden tijdens het genereren van een passief inkomen. Bij het beleggen in aandelen of ETF’s loop je altijd risico, maar je kunt altijd zelf bepalen hoeveel risico je neemt. 

Het portfolio dat je samen stelt moet overeenkomen met de strategie die je besloten hebt om te hanteren. Als je een passief inkomen wilt genereren door dividend uitkering moet je je richten op hele andere fondsen dan wanneer je voor een hogere waarde gaat. 

Veelgestelde vragen

Een passief inkomen is een inkomen dat je verdiend zonder daar op dat moment voor te werken. Je kunt het zien als een klein bedrijfje dat je op richt waar je automatisch geld aan ontvangt. Dit kan door te beleggen of door producten te ontwikkelen en die te verkopen. 

Het belangrijkste handelsproduct bij het genereren van een passief inkomen zijn ETF’s. Bij een ETF investeer je tegelijkertijd in meerdere aandelen uit een bepaalde sector of van een bepaalde beurs. 

Hoe snel je geld gaat verdienen hangt erg af van je strategie. Als je kiest voor het opbouwen van een passief inkomen door dividenduitkering zal het langer duren. 

Dividend wordt uitgekeerd in bepaalde periodes. Dit verschilt per aandeel of ETF en het kan bij sommige producten halfjaarlijks of zelfs jaarlijks zijn. 

Een passief inkomen bouwen is het makkelijkst als je al een actief inkomen hebt of een groot vermogen. Met een actief inkomen kun je de tijd die je overhoudt investeren zonder daar meteen aan hoeven te verdienen. 

Met een groot vermogen kun je juist gemakkelijk je geld aan het werk zetten en op die manier een passief inkomen genereren. Ook voor bezitters van vastgoed is het genereren van een passief inkomen goed mogelijk.

De beste broker om een passief inkomen te genereren is DEGIRO. Deze broker heeft een groot aanbod en is voor beginnende beleggers erg eenvoudig om mee te starten. 

Passief Inkomen: Conclusie

Een passief inkomen kun je op meerdere manieren opbouwen. De makkelijkste manieren zijn zelf een product ontwikkelen en deze verkopen of hier royalty’s voor ontvangen en met je vermogen proberen om een geldstroom op te starten. 

Deze geldstroom bouw je op door te investeren in aandelen of ETF’s die hoog dividend uit betalen of die in de komende jaren snel meer waard worden. Op deze manier kun je een passief inkomen genereren door de dividenduitkering op eigen rekening te zetten of een deel van de waarde van je investeringen uit te laten betalen.

Een passief inkomen genereren door te beleggen?
Maak dan snel een account aan bij DEGIRO en begin vandaag nog met je eerste beleggingen
TIP
Scroll naar boven