Home » trading » mql5

MQL5: Leer alles over het MetaTrader 5 platform! – 2021

Mql5 is de afkorting van MetaQuotes Language 5. Het is een programmeertaal die is ontworpen voor de ontwikkeling van technische indicatoren, handelsrobots en hulpprogramma’s die de financiële handel automatiseren.

Ben je benieuwd naar dit platform? Lees dan dit artikel om alles te weten te komen over MQL5 en hoe jij kunt beginnen met beleggen via een online broker.

Beleggen met behulp van MQL5 en het MetaTrader 5 platform - Stappenplan

Libertex biedt een gratis integratie met het MetaTrader 5 platform. Maak vandaag nog een account aan!

Wat is Mql5?

Mql5 is ontwikkeld door MetaQuotes Software Corp. MetaQuotes is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van ‘s werelds meest gebruikte financiële handelsplatforms.

In feite is het een programmeertaal waarmee gebruikers het trading- en analyse proces kunnen automatiseren.

De MQL5 taal omvat het programmeren van handelsstrategieën, trading signalen, MQL5 indicatoren en andere geavanceerde programma’s zoals trading scripts en trade bots. Trade bots zijn computerprogramma’s die automatisch beleggen voor de gebruiker.

Hoe kan ik zelf starten met MQL5?

Het handelen met MetaTrader 5 doe je via een broker. MQL5 is de programmeertaal van MetaTrader. Echter ondersteunt niet elke broker MetaTrader 5, je moet dus wel goed onderzoek naar welke broker dit ondersteunt.

Libertex, één van onze aanbevolen brokers, ondersteunt beide MetaTraders. Je kan hier dus terecht voor Metatrader 4 en Metatrader 5. Een broker is een plek waar je toegang hebt tot financiële instrumenten op de effectenbeurs.

Naast Libertex zijn er genoeg andere goede online brokers waar je kan starten met beleggen. Elke broker heeft zijn eigen functionaliteiten, prijzen en manier van gebruik.

Wil je beleggen in andere handelsproducten, kun je dit wel doen via eToro. Hieronder lees je stapsgewijs hoe je een account aan kunt maken bij deze broker. Bij bijna elke broker verloopt het aanmeldingsproces hetzelfde. Ook geven we wat andere voorbeelden van online brokers die je kunt gebruiken

Stap 1: Kies een online broker

Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar een goede betrouwbare broker die aansluit aan jouw voorkeuren. Laat je dan ook inlichten over verschillende brokers, hierdoor kun je inschatten of deze broker geschikt is voor jou of niet.

Elke broker biedt andere handelsproducten aan, kijk dus goed of een broker het product aanbiedt waarin jij wilt handelen. Verder zijn de kosten voor het handelen in bijvoorbeeld aandelen, CFD’s, ETF’s, grondstoffen en verschillende cryptovaluta’s per broker verschillend.

Het is ook belangrijk dat een broker gereguleerd wordt door minstens één toezichthoudende instantie. Autoriteit Financiële Markt (AFM) in Nederland is hier een voorbeeld van.

Omdat het aanbod brokers tegenwoordig zo groot is vanwege de populariteit van het beleggen bieden brokers naast een website vaak ook een mobiele app aan. Je hebt hierdoor al jouw beleggingen binnen handbereik.

Interesse in het beleggen via je mobiele telefoon? Lees ons artikel over mobiel beleggen.

Door het grote aanbod is het erg lastig om een goede broker te vinden. Wij hebben een aantal brokers voor je op een rijtje gezet met de voor- en nadelen.

eToro

Wanneer je beginnend belegger bent is eToro de perfecte broker voor jou. Je hebt bij eToro namelijk toegang tot handige trading tools.

Door gebruik te maken van de CopyTrading functie kun je als beginnend belegger erg snel een divers portfolio opbouwen.

Met deze functie krijg je van eToro een overzicht van verschillende succesvolle beleggers die je kunt volgen en bekijken hoe zij handelen. 

Je kunt het niet alleen bekijken, maar je kunt ook het portfolio van deze belegger volledig of deels kopiëren.

MQL5 Copytrading platform
Het Copytrading Network van eToro

eToro biedt ook een gratis demofunctie aan. Met deze functie kun je met virtueel geld beleggen om zo de kneepjes van het vak te leren en het platform te herkennen.

Wanneer je wilt beginnen met beleggen met echt geld kun je profiteren van de lage minimale inleg van € 170,-. Hierdoor kun je met een relatief lage drempel beginnen met de eerste investeringen.

Over het handelen in aandelen en ETF’s rekent eToro 0% commissie. Vergeleken met andere broker is dit zeker kostenbesparend.

Naast aandelen en ETF’s biedt eToro nog veel andere handelsproducten aan waaronder CFD’s, indexen, grondstoffen en forex trading.

Verder wordt eToro gereguleerd door de Britse FCA (Financial Conduct Authority), dit maakt de broker erg veilig om mee te handelen.

Overtuigd van deze broker? Klik dan op de groene knop. Eerst nog meer weten over eToro? Bekijk dan onze eToro review voor meer informatie.

Wil je ook handelen in de vele handelsproducten die eToro aanbiedt, maak dan snel een account aan bij eToro! 

Libertex

Libertex logo

Libertex is al meer dan 20 jaar actief als inline broker en hiermee dan ook een van de eersten. Nu, 20 jaar later, heeft het platform meer dan 2 miljoen leden en biedt een groot aanbod aan verschillende handelsproducten.

Op dit platform vind je meer dan 213 verhandelbare activa, zoals crypto’s, ETF’s en aandelen. Verder is deze broker erg betrouwbaar, want het word gereguleerd door de CySEC in Cyprus.

Bij Libertex kun je geen handelsproducten kopen. Je speculeert over de koerswisselingen van bepaalde producten, op deze manier kun je zowel winst maken op dalende als stijgende koersen.

Meer weten over deze broker? Lees dan onze Libertex review. Of maak direct een account aan door te klikken op de groene knop.

Plus500

Plus500 logo

Wanneer je wilt speculeren op koerswisselingen van een product in plaats van investeren in aandelen kun je goed terecht bij Plus500. Deze broker biedt namelijk uitsluitend CFD’s aan.

Wanneer je handelt in CFD’s sluit je een contract af met een broker en dit contract houdt zich aan de koers van het product waar je de CFD over afsluit. 

Verder biedt Plus500 nog een aantal analysetools aan waarmee je beter in kunt schatten wanneer je een investering moet kopen of verkopen. We hebben ook een uitgebreide Plus500 review geschreven waarin je meer te weten kunt komen over deze CFD broker.

Wil jij ook handelen in CFD’s bij Plus500? Klik dan op de groene button en begin direct.

DEGIRO

DEGIRO logo

DEGIRO is de grootste broker van Nederland. Deze broker biedt veel verschillende handelsproducten aan.

Je krijgt via DEGIRO toegang tot veel internationale beurzen. Hierdoor kun je via één broker over de hele wereld handelen. DEGIRO biedt naast een website ook een mobiele app aan. Via deze app heb je een volledig overzicht van je belegging binnen handbereik.

Bij DEGIRO weet je zeker dat al je beleggingen veilig staan. De broker staat namelijk onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Benieuwd naar deze broker? Bekijk dan onze DEGIRO review voor meer informatie.

Wil je ook handelen via deze betrouwbare broker? Druk dan op de groene knop en begin direct.

Stap 2: Maak een account aan

Nadat je hebt gekozen voor een broker, moet je een account aanmaken. Dit aanmeldingsproces verloopt bij bijna elke broker op dezelfde manier. Wij nemen eToro als voorbeeld om dit stapsgewijs uit te leggen.

Bij eToro kun je een account aanmaken met je e-mail, Apple, Facebook of Google+ account.

Na het aanmaken van je account kun je direct beginnen met de demoversie.

Wanneer je wilt beleggen met echt geld, moet je eerst een geldig identiteit en bankrekening koppelen.

Hierna moet je een KYC (Know Your Customer) vragenlijst invullen waarin je aangeeft op de hoogte te zijn van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Stap 3: Geld op account zetten

Wanneer je de laatste verificatiestap hebt verlopen kun je starten met je geld op eToro storten om je eerste beleggingen te doen.

Zoals eerder vernoemd, heeft eToro een mooi voordeel voor startende beleggers. De minimale inleg moet € 170 bedragen, een stuk lager dan veel andere brokers.

Bij eToro heb je keuze uit verschillende betalingsmogelijkheden om geld te storten op je beleggersrekening van eToro.

De meest populaire betaalmethodes zijn Creditcard, PayPal en iDEAL. Het geld staat met deze betaalmethodes vaak direct al op de rekening.

Daarnaast beschikt het platform nog over vele andere betalings-mogelijkheden, zoals Skrill bijvoorbeeld.

MQL5 etoro betalingsmogelijkheden
Betalingsmogelijkheden

Stap 4: Zoek een geschikt product

Bij eToro heb je de mogelijkheid om in veel verschillende aandelen, munten en ETF’s te investeren. Het is belangrijk om vooral te weten waarin je wilt investeren. Bij eToro heb je toegang tot meer dan 1700 aandelen van verschillende bedrijven. 

Wanneer je nog weinig kennis hebt van beleggen, is het verstandig om te handelen in ETF’s. Bij eToro kun je kiezen uit zo’n 153 verschillende ETF’s Verder heb je ook de mogelijkheid om te handelen in valuta. Je hebt een ruime keuze uit 49 verschillende valutaparen.
 

Uiteraard is het ook mogelijk om in grondstoffen te handelen bij eToro. Je hebt hierbij keuze uit alle populaire grondstoffen zoals goud, zilver en olie.

Stap 5: Doe je eerste investering

Tijd om een eerste investering te doen bij eToro. Als je een product hebt gevonden waar je graag in wilt investeren klik je op de blauwe knop handelen. 

Je krijgt vervolgens het scherm te zien dat hiernaast ook staat. 

De opties die je hebt zijn de hoogte van je investering en het toevoegen van een hefboomeffect, stop-loss of take-profit. 

Met deze extra opties heb je zelf de keuze welk risico je wilt nemen met een investering. 

mql5 investering etoro
Het handelscherm bij eToro

Overtuigd en wil je beginnen met beleggen via eToro? Maak meteen een gratis account bij dit sociale handelsplatform. 

Belangrijkste functies van de MQL5 software

De MQL5 online Community Market is een online winkel waar je trade bots en indicatoren kunt aanschaffen of downloaden. Deze database omvat ruim 10.000 applicaties voor trading.

Met de strategie tester (trading simulator) kun je alle technische hulpmiddelen gratis testen voordat je deze koopt of download. 

De MQL5 community Cloud netwerk maakt snelle optimalisatie van de trade bots. Dit wordt mogelijk gedaan door gebruik te maken van de gecombineerde verwerkingskracht van duizenden computers over de hele wereld.

Verder heb je ook de MQL5 base code. Met deze functie kunnen de gebruikers van MQL5 online elke code die in deze community-sectie is gepubliceerd downloaden.

Ook heb je de MQL5 online community Freelancers. Als trader kun je via deze sectie in contact komen met professionele programmeurs en deze inhuren om nieuwe MQL5 indicatoren- en strategieën te coderen of hen te helpen met de MQL4 naar MQL5 language migratie.

MQL5 grafiek

Dit is een migratieproces om te zorgen dat traders hun gepersonaliseerde trading tools kunnen behouden. Je hebt ook nog de ‘Charts functie’. Deze functie stelt traders in staat screenshots van hun handelsplatform te nemen en deze te delen op verschillende sociale netwerken.

Je hebt ook trading signalen. Met deze sectie vind je aanbieders van copy trading signalen en social trading groepen. Je kunt dan ideeën kopiëren.

Als laatste heb je MQL5 community forum. Traders kunnen het MQL5 community forum bezoeken om handelssystemen te bespreken, hun codering- vaardigheden te verbeteren en je kunt vragen stellen in een chat groep.

Ook starten met beleggen? Maak snel en gemakkelijk een nieuw account aan bij online broker eToro en kickstart je innerlijke belegger!

Beschikbare tools van MQL5

Er zijn erg veel verschillende MQL5 online hulpmiddelen. Ze kennen allemaal een specifieke toepassing en verschillende doeleinden. Hieronder bespreken wij deze handige hulpmiddelen.

Trade Bots

Je kunt met een MQL5 bot gebruiken om de markt te analyseren en transacties uit te voeren op basis van door de programmeur gecodeerde voorwaarden en instructies. Een trade bot neemt in feite de taken over van de trader.

Deze trading bots kun je gebruiken voor allerlei verschillende producten. Zo kun je met MQL5 forex trading beter uitvoeren, naast bots zijn er nog veel meer MQL5 forex toepassingen.

Aangepaste indicatoren

MQL5 indicatoren kunnen worden ingezet ten behoeve van de analyse van verschillende markten en instrumenten, zoals valuta’s (MQL5 forex), grondstoffen, aandelen, indices, cryptocurrency’s en meer. 

Trading Scripts

Je kunt de MQL5 trading scripts gebruiken om specifieke acties op een bepaald tijdtop te laten uitvoeren. MQL5 scripts hebben de toegang tot alle analytische- en trade executie functies die het MetaTrader platform te bieden heeft.

MQL5 downloaden

Voordat je gebruik kunt maken van de MQL5 language tools, moet je eerst het MetaTrader 5 handelsplatform downloaden.

Dit platform is het meest gebruikte handelsplatform. De software onderscheidt zich van anderen door de betrouwbaarheid en stabiliteit.

Het platform wordt wereldwijd gebruikt en is voor zowel de beginnende als professionele traders.

MetaTrader staat bekend om het gebruiksgemak, dit geldt ook voor de codering-functie. Zoals eerder beschreven moet je eerst het MetaTrader 5 platform downloaden voordat je gebruik kunt maken van MQL5.

De voor- en nadelen van MQL5

Voordelen

Je hebt ruime keuze uit indicatoren, Expert Advisors, trading scripts en andere geautomatiseerde hulpmiddelen. Je kunt alle hulpmiddelen gratis uittesten met de strategie tester, voordat je besluit om dit hulpmiddel aan te schaffen.

Een ander groot voordeel is dat je binnen de MQL5 Community toegang hebt tot duizenden technische hulpmiddelen die een trader zou kunnen gebruiken. Daarnaast staat de codering functie bekend als bijzonder gebruiksvriendelijk.

Je kunt MQL5 goed gebruiken bij producten waar je zelf niet alle kennis over hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld veel MQL5 forex toepassingen zodat je ook zonder kennis van de valuta markt door MQL5 forex wel de goede beslissingen kan maken.

Nadelen

Niet elke belegger is ook een programmeur en het kan, zeker voor beginnende beleggers, moeilijk zijn om deze taal goed te begrijpen en op de juiste manier toe te passen. Voor de beleggers die deze kennis nog niet hebben is het zaak dat ze veel tijd steken in het leren van deze programmeertaal.

Als je een toepassing download die door iemand anders geschreven is zul je moeten vertrouwen op de juistheid van deze toepassing. Je kunt zelf als beginnende belegger vaak lastig controleren of alles klopt in de toepassing die aangeboden is.

Tips voordat je begint met MQL5

Nu je weet wat MQL5 language inhoudt denk je misschien dat je er klaar voor bent om zelf te gaan beginnen met de programmeertaal of met applicaties downloaden die geschreven zijn in MQL5. 

Toch is het verstandig om eerst nog meer onderzoek te doen naar hoe deze taal precies werkt, hieronder staan een aantal tips voordat je begint met MQL5 gebruiken bij jouw investeringen. 

Begin met kleine of makkelijke investeringen

Als je net begint met het MetaTrader platform of met de programmeertaal MQL5 is het verstandig om eerst een aantal kleinere investeringen te doen. Zo houdt je het risico dat je neemt in eerste instantie beperkt. 

Ook kun je beter beginnen met investeringen in producten die minder volatiel zijn zodat je ook deze manier het risico onder controle houdt. Een goede startpositie is bijvoorbeeld de MQL5 forex trading markt, hier is bijna nooit sprake van enorme koersdalingen en het zijn vrij stabiele producten. 

Verschillende indicatoren

Je kunt zoveel indicatoren gebruiken als je wilt als je het MetaTrader 4 of 5 platform gebruikt in combinatie met een toepassing die draait op MQL5 language. Op een gegeven moment heb je wel genoeg indicatoren om een goede keuze te maken.

Door alleen maar indicatoren toe te voegen kun je het voor jezelf veel moeilijker maken dan nodig is. Eén goede indicator is belangrijker dan 10 indicatoren die je geen duidelijk beeld geven. 

Klaar om te beginnen met het gebruiken van MQL5? Maak gratis een account aan bij Libertex en begin direct!

Veelgestelde vragen

De afkorting MQL5 staat voor MetaQuotes Language 5. MetaQuotes is het bedrijf achter de verschillende MetaTrader platforms. Deze platforms zijn het meest geschikt voor ervaren beleggers die voldoende kennis hebben over beleggen.

Met de MQL5 programmeertaal kun je nog betere inschattingen maken over jouw investeringen.

Libertex, één van onze aanbevelingen, biedt dit platform aan. Libertex is een erg betrouwbare broker en veel ervaren beleggers raden Libertex dan ook aan.

Een MetaTrader account kun je aanmaken bij een broker. Niet veel brokers bieden dit platform aan, kijk dus vooraf goed welke broker dit aanbiedt. 

Vaak bieden brokers alleen het MT4 platform aan, het MT5 platform wordt minder aangeboden.

Vooral ervaren beleggers kunnen het best aan de slag met de MQL5 programmeertaal. Als je zelf wilt gaan programmeren in deze taal is het van belang dat je de nodige technische kennis hebt en ook ervaring met programmeren.

Beginnende beleggers kunnen wel gebruik maken van toepassingen die door anderen geschreven is in MQL5. 

MQL5 wordt gebruikt om toepassingen te maken voor het MetaTrader platform. Zo kun je indicatoren creëren die voor jou automatisch bepaalde dingen uitrekenen of trends laten zien in bepaalde koersen. Daarnaast kun je ook bots maken via MQL5 die automatisch voor jou gaan investeren. 

MQL5: Conclusie

MQL5 is een afkorting voor MetaQuotes language 5. MQL5 language is een platform dat ontworpen is voor het ontwikkelen van indicatoren, handelsrobots en hulpprogramma’s

Het is in feite een programmeertaal waarmee gebruikers het traden- en analyse proces kunnen automatiseren. Het platform is bij niet veel brokers beschikbaar. Libertex, één van onze aanbevelingen, biedt het MetaTrader 5 platform wel aan.

Wil je graag meer lezen over beleggen? Lees dan onze beleggen voor beginners pagina. Ook raden we aan om een account te starten bij eToro, waar je snel en gemakkelijk je eerste investeringen kunt doen.

Wil jij ook starten met beleggen?
Benieuwd naar het MQL5 platform of naar de wereld van beleggen? Begin snel en gemakkelijk met je eerste beleggingen bij eToro!
Start nu!
Scroll naar top