Beste Robo advisors Nederland 2024 | Robo software & ETF’s Robo

Ben jij van plan om gebruik te maken van een Robo advisor? In dit artikel vind je alle informatie over Robo advisors en tips hoe jij het best met Robo advisors om kan gaan. Ook leggen we uit hoe jij kan beginnen met je eerste beleggingen op de financiele markt!

Robo Advisors - stappenplan

Wil je graag de kennis en kunde van Robo Advisors gebruiken op de handelsmarkt? Maak een nieuw Capital.com account aan en maak je eerste investeringen!

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn.

Je hoeft niet alles zelf te doen als je wilt gaan beleggen. Als je nog geen ervaren belegger bent, klinkt het logisch om een adviseur in te schakelen.

Deze adviseur hoeft echter geen mens te zijn, Robo advisors gaan met jouw geld aan de slag om automatisch je geld zo goed mogelijk te beleggen. De robo software doet het werk en jij kunt je focussen op andere zaken.

Uw kapitaal loopt risico. Andere kosten kunnen van toepassing zijn. Voor meer informatie, bezoek capital.com.

Wat zijn Robo Advisors?

Er zijn veel verschillende soorten beleggers die allemaal hun eigen strategie uitvoeren. De ene belegger is er elke dag mee bezig en probeert dagelijks de beste optie te vinden terwijl een ander er minder tijd aan besteedt en vooral voor de lange termijn belegt. Ook trading bots worden steeds populairder.

Voor de mensen die niet teveel tijd willen besteden aan het beleggen maar wel graag hun geld actief aan het werk zetten zijn er Robo advisors. Een Robo advisor is een online service die je investeringen beheert. 

De Robo advisors software zijn gemaakt door bedrijven in de financiële sector  en vooral bij jonge online bedrijven. De techniek is nog niet terug te zien bij grote brokers of bekende banken. Waarom de grote banken niet werken met Robo software is niet duidelijk. 

In tegenstelling tot deze grote brokers en banken is een Robo advisor er namelijk op gericht dat er zo weinig mogelijk menselijke tussenkomst is bij het beleggen. 

Liever toch zelf beleggen? Open dan een account op Capital.com. Dit platform is uitermate geschikt voor beginners door het demo-account.

Hoe werkt een Robo Advisor?

Een Robo advisor neemt dus beslissingen op het gebied van beleggen zonder dat daar menselijke tussenkomst in is. Hij bepaalt dus welke investering er moet gebeuren en voor hoeveel geld dat moet zijn.

Zo bouwt de Robo advisor een portfolio voor je op en wordt deze ook bijgehouden. Alleen is ieders portfolio weer anders omdat veel beleggers er andere strategieën op na houden. 

De Robo advisor vraagt je voordat hij met de eerste investeringen begint om hoeveel geld je in eerste instantie en daarna elke maand wilt investeren. Aan deze getallen houdt de Robo advisor zich en zo investeer je nooit meer dan dat je zelf besloten hebt. 

Naast deze getallen vraagt de Robo advisor je ook hoeveel risico je wilt lopen op de markt. Wil je snel veel geld verdienen met het risico dat je veel kan verliezen dan zal de Robo advisor deze agressievere investeringsstrategie volgen. 

Ook kun je bij veel Robo advisors doelen voor de toekomst stellen. Denk hierbij aan een plan voor je pensioen of het kopen van een huis. 

Met al deze informatie gaat de Robo advisor aan de slag om een portfolio samen te stellen. De Robo advisor blijft de markt in de gaten houden en past je portfolio continu aan om aan de gestelde eisen en doelen te kunnen voldoen. 

De Robo advisor moet je zien als tussenpersoon tussen jouw geld en de aandelenmarkt. De Robo advisor investeert jouw geld rechtstreeks in de markt en bezit dus zelf niet het geld. 

Mocht er iets misgaan met de Robo advisor behoud je dus gewoon de investeringen die de Robo advisor gedaan heeft. 

Robo advisors maken gebruik van algoritmes om je geld continu zo goed mogelijk te investeren. Deze algoritmes zijn gebaseerd om economische onderzoeken zodat de Robo advisors zoveel mogelijk kennis hebben over de markt. 

De algoritmes gaan met de kennis uit wetenschappelijke economische onderzoeken aan de slag om deze automatisch toe te passen op de markt. 

Waar investeren Robo Advisors in?

Nadat jij de vragenlijst in hebt gevuld en daarmee de Robo advisor de start heeft gegeven om je geld te gaan investeren gaat deze op zoek naar de investeringen die passen bij jouw eisen. Voor iedereen zal de Robo advisor dus een andere strategie bijhouden om aan de eisen te voldoen en de doelen te behalen. 

Robo advisors zullen vaak investeren in Exchange Trade Funds (ETF’s robo). Dit zijn fondsen waarbij je investeert in meerdere aandelen te gelijk om je risico meer te spreiden.

De Robo advisor ziet deze ETF’s als geschikte investeringen omdat er dus een lager risico aan zit dan investeren in een enkel bedrijf. Daarom is etf’s robo wellicht een interresant optie voor als je spaargeld over hebt maar geen tijd hebt om veel te handelen. 

De opties die je hebt om een Robo advisor de juiste strategie mee te geven verschilt per aanbieder. De één geeft je keuzes om alleen duurzame investeringen te doen en anderen hebben strategieën beschikbaar waar je voor kan kiezen om in bepaalde fondsen of sectoren te investeren.

Daarnaast behoudt je zelf bij de meeste Robo advisors de mogelijkheid om de investeringen aan te passen. Zo kun je altijd zelf je portfolio aanpassen als je de gekozen strategie of bepaalde investeringen niet vertrouwt. 

Wil jij als alternatief voor Robo advisor software een normale beleggingssoftware waar je op kunt handelen? Denk dan eens na over Capital.com. Dit is een uitstekend platform voor beleggers met een gratis demo-account. 

Kun je winst maken met Robo Advisors?

Het uiteindelijke doel van het gebruiken van een Robo advisor is om je geld meer waard te maken. Door de keuzes die je krijgt kun je zelf besluiten hoe groot je het risico is dat de Robo advisor neemt.

Van tevoren geven Robo advisors aan hoeveel er verwacht wordt van jouw geld en de investeringen die je doet. hoger het risico hoe groter de winst in de optimale situatie zal zijn.

 

robo advisor voorbeeld

Hierboven zie je een inschatting die een Robo advisor maakt op basis van een investering van €1.000,- met een gemiddeld risico. Je geld kan in tien jaar twee keer zoveel waard worden maar het kan ook dat je €1.000,- minimaal gegroeid is met 9% in tien jaar tijd. 

Kijk voordat je een beslissing neemt over je risico goed naar het doel dat je hebt met je geld en wat realistisch is. 

Een aantal Europese gebruikers van Robo advisors geven aan dat hun ervaringen met de Robo advisors goed zijn. Deze gebruikers (robo advisors europe) haalden in een jaar tijd een winst van tussen de 6 en 10%. 

Het bedrag dat je minimaal in moet leggen bij een Robo advisor begint over het algemeen bij €500. Als je 6% per jaar winst maakt over deze €500 heb je in tien jaar tijd: €500 * 1,06^10 = €1.603. 

Inmiddels ontwikkelen bedrijven de Robo advisors steeds verder door en krijg je inzicht in hoe lang het duurt voordat je doelen bereikt zijn. 

Hiernaast zie je een voorbeeld van hoe een Amerikaanse Robo advisor ook inzicht geeft in je totale financiële situatie. De doelen die je gesteld hebt houdt de Robo advisor bij en daarbij geeft hij aan of je goed op weg bent richting deze doelen. 

De Robo advisors blijven zich dus ontwikkelen om je niet alleen te helpen bij je investeringen maar ook om een beter beeld te geven van je financiële toekomst

amerikaanse robo advisors

Wil jij toch liever zelf beleggen? Dit kan natuurlijk. Open dan een account bij Capital.com en begin vandaag nog met beleggen. Je kunt hier oefenen met virtueel geld op een demo-account voordat je met het echte werk begint. 

Voor wie is een Robo Advisor geschikt?

De Robo advisors zorgen ervoor dat er een heel ander type belegger kan beginnen met investeren op de beurzen. Hierbij moet je vooral denken aan beleggers die zelf weinig tijd hebben om zich volledig in te lezen of elke dag bezig te zijn met de beurzen

Daarnaast zorgen de Robo advisors met hun lage kosten en lage instapprijs ervoor dat ook beleggers die niet meteen met grote bedragen aan de slag willen eerste stappen op de beurs kunnen zetten. 

Je moet als belegger wel weten wat de Robo advisor precies inhoudt en vertrouwen hebben in de investeringen die het doet en het bedrijf dat de Robo advisor aanbiedt. Dit zal niet voor elke belegger gelden, sommigen zullen zelf keuzes willen maken of meer vertrouwen in de menselijke kant van beleggen. 

Bij de keuze voor een Robo advisor kun je goed kijken naar de dienst die je aangeboden wordt. Bij de ene Robo advisor heb je meer mogelijkheden om een klantenservice vragen te stellen dan bij de ander. 

Wil jij zelf de volledige controle hebben over waar je in investeert? Dan kun je beter vandaag nog beginnen bij een broker waar jij de volledige keuzevrijheid hebt over je eigen portfolio.

Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 800.000 gebruikers van Robo advisors en dit aantal blijft voorlopig groeien. Door de coronacrisis is de verwachting dat het aantal gebruikers van een Robo advisor voorlopig minder snel groeit. 

De meeste gebruikers van Robo advisors vallen in de groep tussen de 25 en 34 jaar. 

leeftijd gebruikers robo

Op dit moment zijn Robo advisors vooral populair in de Verenigde Staten en wordt er in totaal zo’n 8 miljard euro aan activa beheert door Robo advisors over de hele wereld. 

Wil je zelf alvast beginnen met beleggen? Maak dan vandaag nog een account aan bij Capital.com. 

Waar moet ik op letten bij een Robo Advisor?

Nog niet alle grote banken en brokers bieden op dit moment een Robo advisor aan. Op dit moment zijn het vooral internationale investeringsmaatschappijen die de tool ontwikkeld hebben voor hun klanten. 

Wel zijn er steeds meer banken en andere financiële instellingen die de Robo advisor functie aanbieden en groeit de markt voor Robo advisors. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die zich willen onderscheiden met hun Robo advisor en de functies die daarmee aangeboden worden. 

Als je op zoek gaat naar een Robo advisor die bij jouw past is het belangrijk om te weten welk bedrijf er achter deze Robo advisor zit. Het is belangrijk om dit bedrijf te kunnen vertrouwen en goed te weten of het een veilige en gereguleerde optie is. 

Een ander aandachtspunt is de kosten die bij een Robo advisor horen. Deze kosten zijn laag, maar verschillen wel per Robo advisor. 

Inmiddels weet je dat de Robo advisor volledig automatisch je investeringen beheert en er dus geen tussenkomst van mensen is. Het verschilt per Robo advisor of ze een klantenservice hebben of andere deskundigen die je kunnen helpen bij vragen. 

Robo advisors in Nederland zijn nog lastig te vinden, er zijn weinig grote bedrijven die de techniek al aanbieden aan klanten. Doordat het voorlopig voornamelijk een Amerikaanse ontwikkeling is zijn de beste Robo advisors nog niet in Nederland of Europa te gebruiken. 

Robo advisor Nederland is dus nog niet aan de orde. Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen voor het beleggen in aandelen of andere handelsobjecten zonder robo advisor. 

Voor- en nadelen van Robo Advisors

Voordelen

Nadelen

Wil jij gelijk beginnen met beleggen in normale aandelen? Dat kan natuurlijk ook. Open een account op Capital.com!

Veelgestelde vragen

Een Robo advisor kan automatisch jouw geld investeren op de beurzen. Door informatie te geven aan de Robo advisor over jouw situatie en het risico dat je wilt lopen met je investeringen gaat de Robo advisor aan de slag om een portfolio samen te stellen speciaal voor jouw situatie. 

Robo advisors zijn het meest geschikt voor beleggers die zelf niet veel tijd kwijt willen zijn met het beleggen. Daarnaast kunnen Robo advisors vaak al voor een bedrag beginnen dat veel lager ligt dan wanneer je een persoonlijk adviseur aan het werk wilt zetten. 

De kosten bij een Robo advisor vallen erg mee. Bij de meeste Robo advisors betaal je minder dan 1% fee over je investeringen.

Deze kosten zijn veel lager dan wanneer je een investeringsmaatschappij inschakelt om voor jou te investeren. 

Je bepaalt zelf welk risico een Robo advisor neemt op de beurs. De Robo advisor stelt op basis van algoritmes en het door jouw gekozen risico een portfolio samen. 

Op de beurs bepaal je dus zelf welk risico genomen wordt maar toch zijn er volgens experts meer risico’s waar je rekening mee moet houden. De ontwikkelaar van de Robo advisor moet deze blijven ontwikkelen en technologisch veilig houden. 

Een Robo advisor moet beschikken over dezelfde papieren als menselijke adviseurs in de financiële wereld. Op dit moment is dit zo geregeld maar het kan altijd zo zijn dat technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat toezichthouders anders naar de Robo advisors kijken. 

Conclusie

Robo advisors kunnen zeer geschikt zijn voor beleggers die zelf niet de tijd beschikbaar hebben om elke dag bezig te zijn met hun investeringen. Daarnaast kun je bij de meeste Robo advisors al voor een laag bedrag instappen terwijl je bij een andere adviseur vaak een hoge minimale inleg moet hebben. 

De Robo advisors zijn gebaseerd op algoritmes die nobelprijs-winnende modellen volgen en op basis daarvan de goede opties in de huidige markt opspoort en toevoegt aan je portfolio. 

Het is nog een vrij nieuwe manier van beleggen en het wordt nog niet veel aangeboden door grote brokers of banken, maar dit kan wel eens een kwestie van tijd zijn.

Zelf beginnen met beleggen?

Wil jij zelf op zoek naar de beste aandelen en vandaag nog de eerste aandelen aan je portfolio toevoegen? Maak dan snel een account aan bij Capital.com.
Extra
Scroll naar boven