Banken Vergelijken | Beste Bank Nederland!

Banken blijven altijd een onmisbare schakel in de wereldeconomie. Sinds de kredietcrisis zijn mensen echter een stuk kritischer geworden op welke bank ze kiezen. Banken vergelijken en het kiezen van de beste bank in Nederland is tegenwoordig dus een stuk belangrijker. Want welke bank is het beste?

Beste Banken vergelijken

Steeds meer mensen stellen zich de vraag “Welke bank is het beste?” Vroeger was dat altijd één van de traditionelere banken. Tegenwoordig hebben mensen echter meer vrijheid met banken vergelijken.
 
Met de digitalisering van banken komen er steeds meer banken op de markt die zich willen onderscheiden van de “grote” banken als Rabobank, ABN-AMRO of ING. Deze online banken hebben vaak lagere kosten waardoor ze goedkoper of gratis bankrekeningen aanbieden.
 
Kleinere online banken stijgen de laatste jaren dus enorm in populariteit en dat is natuurlijk niet zonder reden. Deze banken worden, mede door de gevolgen van de kredietcrisis, erg goed in de gaten gehouden door financiële toezichthouders als de AFM.
 
Voor steeds meer mensen zijn de beste banken dus al vaak online banken. We gaan in dit artikel banken vergelijken op basis van betrouwbaarheid, kosten en voordelen van de bank. Zo vind jij de beste bank in Nederland die aansluit bij jouw criteria.

Beste Nederlandse Banken Vergelijken: Betrouwbaarheid

Het allerbelangrijkste voor de meeste mensen zal de betrouwbaarheid van de bank zijn. Dit is ook voor ons één van de belangrijkste criteria waarop we de beste banken vergelijken. 

De beste banken die we hier bespreken komen allemaal als betrouwbaar naar voren uit ons onderzoek.

Banken vergelijken in dit artikel kan dus met een gerust hart. Zo vind jij op een betrouwbare manier de beste bank in Nederland voor jou.

Rente banken vergelijken kan zorgen voor hogere opbrengsten

Bunq, OpenBank en Raisin staan allemaal geregistreerd bij de AFM. Dit betekent dat deze banken gescreend zijn door de AFM op betrouwbaarheid. De AFM is onder de toezichthouders in Europa vrij streng, iets wat erg fijn is als je een bank je geldzaken toevertrouwt.

Open vandaag nog een spaarrekening met de beste spaarrente!

Nederlandse Banken Vergelijken

min. rentemax. renteKosten per maand
Bunq0,09%0,09%€2,99 - €17,99
Raisin0,35%1,50%€0,-
Openbank1,50%2,5% (eerste 6 maanden)€7,99

#1: Beste Bank Nederland: bunq

Onze beoordeling:

5/5

Voordelen:

Bunq is een in Nederland opgerichte online bank. Bunq werd op 2012 opgericht door Ali Niknam. Opvallend is dat je bij bunq 25 bankrekeningen tot je beschikking hebt op één account. Wil je bijvoorbeeld een aparte rekening om voor een nieuwe auto te sparen? Dan gaat dit gemakkelijk bij deze bank.
 
bunq is gericht op het innoveren van de “saaie” bankierswereld en biedt daarmee ook een zeer uitgebreide app aan. Je kunt deze app ook gratis uitproberen om zo het platform te verkennen.
 
Als online bank is een goede app ontzettend belangrijk en bunq heeft hierop dan ook flink gekapitaliseerd. Wat ons betreft is bunq de beste bank Nederland voor online bankieren. 

Wil je ook beleggen? Bunq is niet de beste bank voor beleggen, aangezien het hier geen mogelijkheden voor aanbiedt. 
 

#2: Beste Bank voor lage kosten: Openbank

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Ook Openbank is een aanrader als beste bank voor online bankieren. Deze bank richt zich ook volledig op online service. Je kunt gratis een bankrekening openen en een betaalpas ontvangen.
 

Iets wat Openbank erg aantrekkelijk maakt, is de hoge spaarrente van 2,5%. Dit is echter alleen voor de eerste €100.000,-. Een ander voordeel van Openbank is de mogelijkheid korting te krijgen bij verschillende bedrijven als bijvoorbeeld Booking.com. 

Openbank is ook de beste bank voor beleggen. Je hebt hier toegang tot meer dan 900 ETF’s en kunt je beleggingen eenvoudig beheren via de website of app. De beste bank voor beleggen dus!

#3: Beste bank voor sparen: Raisin

Onze beoordeling:

4.5/5

Voordelen:

Raisin is echt gericht op sparen. Ben je dus bezig met banken vergelijken zodat je het meeste uit je spaargeld kunt halen, dan is Raisin zeker een aanrader.

Raisin gaat namelijk voor jou op zoek naar de beste spaarrente op het moment. Bij Raisin betaal je geen kosten over je spaargeld en kun je rente tot 1,50% ontvangen over je spaargeld. 

Wat Is De Beste Bank Nederland 2024?

De beste bank Nederland voor jou hangt af van wat je wensen zijn en wat je zoekt in een bank. Zoek je een betrouwbare bank met een zeer uitgebreide app? Dan is bunq de beste bank voor jou.
 
Ben je echter vooral op zoek naar een bank met een hoge spaarrente? Dan is Raisin wellicht meer geschikt. 

Er komen natuurlijk een hoop extra zaken bij kijken naast deze twee dingen. Je kunt het beste zelf een lijstje maken met dingen die de beste bank voor jou nodig heeft.

Uiteraard is het ook mogelijk om je bij verschillende banken aan te melden. Met online banken is dat in veel gevallen zelfs gratis. Zo kun je sparen via Raisin, maar je andere bankzaken regelen bij bijvoorbeeld bunq of Openbank.

Nederlandse Banken Vergelijken: Online en traditionele banken

Tijdens het Nederlandse banken vergelijken kun je onderscheid maken tussen online en traditionele banken. Uiteraard bieden traditionele banken tegenwoordig ook online apps en online bankieren aan. Bij online banken ligt de basis echter bij het online regelen van al je bankzaken.

Een groot verschil tussen traditionele banken en online banken, is het renteverschil op je spaarrente en de kosten voor het openen van een account. De rente van banken vergelijken voordat je een rekening opent is dus belangrijk. 

Bijna alle traditionele banken lijken het zo onaantrekkelijk mogelijk te maken om te sparen met rentes van 0% of zelfs negatieve rente.

Online banken zien hier een kans in en specialiseren zich zelfs in het bieden van hogere spaarrentes op een slimme manier (Raisin). 

Daarnaast maken online banken een stuk minder kosten, waardoor het openen van een bankrekening vaak gratis is en je een hoop extra features krijgt.
 

Een aandachtspunt is echter wel dat je bij online banken geen contant geld kunt overmaken. Hiervoor zul je dus wel echt een bankrekening moeten hebben bij een traditionele bank. Online banken zijn ook iets huiveriger met rood staan. Bij bunq is het bijvoorbeeld niet mogelijk om rood te staan op je bankrekening.

Nederlandse Banken Vergelijken: Kosten

Wat is de beste bank voor particulieren? Veel mensen bepalen wat de beste bank is voor hun door middel van banken vergelijken op kosten. Hieronder zetten we banken vergelijken op kosten op een rijtje voor de verschillende beste banken en vergelijken hoe deze tegen elkaar opwegen.

Beste Bank Nederland: Bunq kosten

Bunq heeft drie prijsmodellen waaruit je kunt kiezen: Easy Green, Easy Money en Easy Bank. Hieronder zetten wij deze verder uiteen.

Goedkoopste abonnement: Easy Bank

Easy Bank is de goedkoopste optie, waar je € 2,99 per maand betaalt voor een particulier account en € 4,99 voor een business account. Easy Bank heeft duidelijk de minste features bij het account. Zo betaal je voor elke geldopname € 0,99 tot aan de 10de opname, waar het vervolgens € 2,99 per opname wordt.

Onze aanrader Beste Bank: Easy Money

Easy Money is het middelste abonnement. Hier betaal je € 8,99 per maand als particulier en € 10,99 per maand voor een business account. 

Met dit abonnement heb je toegang tot de meeste features die bunq biedt. Zo zijn de eerste 4 geldopnames per maand gratis.

Daarnaast krijg je maandelijkse bunq deals en krijg je korting in het buitenland. Voor de meeste mensen zal de mindering in kosten voor geldopnames het
meest aantrekkelijk zijn. 

Wij raden dan ook voor de meeste mensen dit abonnement aan.

Bunq pricing model

Duurzaam abonnement: Easy Green

Het laatste abonnement biedt vooral opties voor mensen die bezig zijn met duurzaamheid en heet dan ook Easy Green. Dit abonnement heeft echter wel tegen stuk hogere kosten: € 17,99 per maand voor particulieren en € 20,99 voor particulieren.

Met het Easy Green abonnement kun je een vriend(in) een geplante boom cadeau doen en ook je duurzame voortgang delen met al je vrienden. Daarnaast is het abonnement vrijwel hetzelfde als het Easy Money abonnement en is dit dus vooral voor de milieubewuste persoon.

Beste Bank Nederland: Openbank kosten

Openbank heeft in de basis zeer weinig kosten. Je kunt bij Openbank gratis een rekening openen en dit kost ook per maand niets tenzij je bepaalde voordelen wilt instellen. Zo zul je met het Travel Card Plan €7,99 per maand moeten betalen, maar geniet je wel van extra voordelen.

Denk hierbij aan wereldwijd gratis 5x per maand geld opnemen, gratis betalen in vreemde valuta en gratis verzekerd op reis gaan. Voor het pinnen in vreemde valuta is er normaal gesproken een koersopslag van 1,5% van toepassing.

Dit Travel Card Plan kun je flexibel in- en uitschakelen. Deze kun je voor het einde van de maand annuleren, waardoor je de opeenvolgende maand geen kosten maakt.

Bunq biedt voor het handelen van je geldzaken in het buitenland echter de bunq Travelcard aan. Hierbij hoef je slechts eenmalig €9,99 te betalen voor dezelfde voordelen.

Beste Bank Nederland: Raisin kosten

Raisin biedt minder functies en is enkel geschikt voor het effectief sparen. Zij ontvangen commissie van de partnerbanken waar zij zaken mee doen. Voor de gebruiker is Raisin dus helemaal gratis.

Tip: Na het banken vergelijken de beslissing gemaakt over wat de beste bank voor jou is? Schrijf je dan in bij Openbank of bunq. Als je alleen wilt sparen dan raden wij Raisin aan!

Beste Bank Voor Ondernemers

Als ondernemer ben je uiteraard ook op zoek naar een geschikte bank zonder dat je al teveel tijd kwijt bent aan administratie. Online banken vergelijken voor zakelijk gebruik is dan meer dan logisch.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bieden sommige banken een zakelijk account aan, zoals bunq. Met bunq zakelijk profiteer je van een hoop extra features waar je als ondernemer baat bij hebt.

Online Banken Vergelijken Zakelijk

Voor ons is bunq dan ook de beste bank voor ondernemers. Een bank als Openbank maakt hier bijvoorbeeld geen onderscheid in. Bij bunq heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je pas aan twee rekeningen tegelijkertijd te koppelen, wat flexibiliteit biedt.

Ook biedt de uitgebreide bunq app de mogelijkheid om een factuur te scannen. Vervolgens vult de bunq app de betaalgegevens aan, ook met acceptgiro’s. Ook PDF-facturen kunnen eenvoudig worden overgenomen door de bunq-app.

Iets wat erg handig is aan de bunq app en wat bunq de beste bank voor ondernemers maakt, is het feit dat je werknemers kan toevoegen aan rekeningen. Je kunt vervolgens ook beperkte toegang geven aan bepaalde werknemers, maar ook directeuren toevoegen of verwijderen.

Voor ons hoefde de online banken vergelijken voor zakelijk gebruik niet lang te duren en bunq komt hier duidelijk naar voren als beste bank voor ondernemers.

Beste Bank Vergelijken: Veelgestelde vragen

Dit ligt er aan wat je uit je bank wilt halen. Over het algemeen als beste bank voor particulieren raden wij Openbank of bunq aan als beste algemene online bank. Voor een spaarrekening raden wij echter Raisin aan omdat deze bank de hoogste spaarrentes binnen het bankennetwerk van Raisin voor je zoekt.

Openbank is geheel gratis in het gebruik en kost alleen extra als je bijvoorbeeld een Travel Card Plan aanschaft. Ook Raisin is geheel gratis, maar dit is echter enkel voor spaarrekeningen.

Verschillende banken vergelijken is verstandig als je op zoek bent naar de hoogste spaarrente. Voor de hoogste spaarrente kun je het beste voor Raisin kiezen. Als je echter een online bank zoekt met relatief hoge spaarrente waar je ook een betaalrekening kunt openen, dan raden wij Openbank aan.

Wat ons betreft zijn zowel bunq als Openbank echte aanraders onder de online banken. Bij bunq betaal je iets meer, maar kun je ook je steentje op het gebied van duurzaamheid bijdragen. Daarnaast biedt het ook zakelijke rekening.

Bij Openbank zijn er geen kosten in de basis en zijn er ook geen verschillende abonnementsplannen buiten het Travel Card plan. Het zal echter minder geschikt zijn als beste bank voor ondernemers.

Hopelijk heeft dit banken vergelijken artikel je een beetje op weg geholpen, maar je kunt altijd op de websites van de online banken kijk. Zo zie je welk platform de beste bank voor jou is.

Online banken maken simpel gezegd minder kosten. Ze hebben vaak geen service kantoor en alles wordt online geregeld. Hierdoor kunnen ze aantrekkelijkere spaarrentes aanbieden.

Een bank die zich specialiseert in spaarrekeningen zoals Raisin zoekt ook bewust de meest aantrekkelijke spaarrente voor jouw geld binnen hun bankennetwerk.

Banken Vergelijken: Conclusie

Uiteraard zijn er nog een hoop andere online banken. Wij vinden echter dat deze drie online banken behoren tot de beste banken Nederland voor mensen die liever online hun bankzaken regelen. Banken vergelijken kan natuurlijk op verschillende manieren.
 
Voor kosten zul je wellicht niet direct voor bunq kiezen, maar als ondernemer is bunq ineens een stuk aantrekkelijker. Als je zo goedkoop mogelijk een rekening wilt dan is Openbank zeker het overwegen waard.
 
Raisin rekenen we tot de beste bank voor sparen dankzij de hoge potentiële spaarrente die je kunt krijgen!
Klaar met Banken Vergelijken en wil je de Beste Bank voor jou?
Probeer bunq en profiteer van een tal van functionaliteiten binnen de app!
TIP
Scroll naar boven