Short Selling | Alle informatie over Short Gaan!

Het is steeds vaker in het nieuws en daarmee is er meer interesse voor short selling. Maar wat houdt het in en kun je er zelf ook mee beginnen? 

Short selling is voor beginnende beleggers vaak een onbekend thema. Ervaren beleggers weten wat het is en hoe er op in te spelen is. In dit artikel vind je alle informatie voor beginners om ook te weten wat het inhoudt en wat je er mee kunt. 

Short Selling via een online broker - Stappenplan

Klaar om te beginnen met short selling? Klik op de groene knop en start gratis bij eToro!

Wat is Short Selling?

Short selling is de manier om als belegger te profiteren van een dalende koers. Waar beleggers normaal alleen geld verdienen omdat hun aandelen meer waard worden kan dit dus ook andersom. 

Bij short selling verwacht je dat een aandeel minder waard wordt. Je leent vervolgens dat aandeel van een andere partij om het te verkopen met de verplichting om het op een later moment terug te kopen. 

koersdaling short selling
Bij short selling ga je uit van een koersdaling

Short gaan aandelen

Bij de aandelen die je leent van een andere partij betaal je een vergoeding. Dit is een soort rente die je betaalt over de lening. 

In het volgende voorbeeld laten we zien hoe short selling precies werkt: 

Je leent 100 aandelen Shell omdat je denkt dat de koers van Shell zal gaan dalen. De 100 geleende aandelen verkoop je voor €15 en zo ontvang je €1.500. 

Deze aandelen moet je uiteindelijk weer terug geven aan de partij waar je de aandelen van geleend hebt. Daarom zul je ze op den duur weer terug moeten kopen.

Vervolgens daalt de koers van de aandelen Shell tot €12. Je kunt nu besluiten dat de koers genoeg is gedaald om de aandelen weer terug te kopen. 

Je koopt nu weer 100 aandelen Shell terug voor €1200 en zo heb je op aandelen die je niet in bezit hebt €300 winst gemaakt. Nu je de aandelen weer terug in bezit hebt kun je ze weer terug geven aan de partij waar je ze van geleend hebt en daarbij de afgesproken rente betalen. 

Short gaan aandelen is het meest gebruikelijk, maar je kunt er ook voor kiezen om short te gaan op ETF’s of obligaties. Bij een aantal brokers kun je short gaan alleen door te investeren in CFD’s. 

Short gaan is dus toegankelijk voor alle beleggers op de markt maar wordt het meest gebruikt door grote investeringsmaatschappijen die gericht zijn op het vergroten van hun winst. Zij hebben de meeste informatie over de markt en kunnen beter inschatten wanneer een koers gaat dalen. 

Zelf beginnen met short selling? Maak dan snel een account aan bij de broker voor de beginnende belegger: eToro. 

Hoe werkt Short Gaan?

Voor particuliere beleggers zijn er steeds meer mogelijkheden om je eenvoudig te mengen op de beurzen door de vele online brokers. Ook short gaan is mogelijk voor particuliere beleggers bij één van deze brokers.

Hieronder zie je een volledig stappenplan hoe jij kan beginnen met short gaan op aandelen, ETF’s of obligaties. Als je dit stappenplan volgt begin jij zo snel mogelijk met je eerste shorts.

Stappenplan short selling

Stap 1: Kies een broker

Om te kunnen beginnen met je eerste shorts moet je een broker uitzoeken waarbij jij het best terecht kan. Je vindt hier onder een aantal brokers die we aan kunnen raden.

Meer weten over specifieke brokers? Onder elke broker staat een link naar een uitgebreide review waarin we alle mogelijkheden over de broker bespreken. 

eToro

eToro

eToro is de broker voor de beginnende handelaar. Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en maakt het door een overzichtelijke interface goed mogelijk voor beginners om te gaan beleggen. 

Heb je nog nooit eerder belegd via een broker en wil je eerst het platform uitproberen? Dan kun je gebruik maken van een gratis demo account.

Voor dit account heeft eToro alleen je e-mail adres, wachtwoord en een gebruikersnaam nodig. Nu kun je met virtueel geld kijken hoe alle functies werken en een aantal investeringen uit proberen om te zien wat er gebeurt en daar meteen van te leren. 

Daarnaast heeft eToro een hele lage minimale inleg van maar €170,-. En ze heffen ook geen commissie op aandelen en ETF’s. 

eToro noemt zichzelf een sociale broker omdat gebruikers veel informatie en kennis met elkaar kunnen delen. Op elke markt is er een sociale feed met daar de laatste berichten van eToro en andere gebruikers.

Je kunt ook de portfolios van andere gebruikers in zien. Door de Copy Trading functie kun je zelfs beleggingen van ervaren beleggers eenvoudig overnemen. 

copytrading

eToro’s beroemde CopyTrading functie

Daarnaast heeft eToro een uitgebreid aanbod waar je in kan beleggen. Er zijn veel aandelen te verkrijgen maar je kunt bij eToro ook beleggen in ETF’s, CFD’s, indexen en andere handelsproducten.

Enthousiast geworden over eToro? Begin dan direct met handelen!

Plus500

fundamentele analyse plus500

Plus500 is een andere grote broker die wereldwijd actief is. Het platform is vooral geschikt voor ervaren beleggers die posities willen kopen en verkopen. 

Bij Plus500 gaat de volledige handel via CFD’s, je koopt niet de onderliggende activa maar speculeert met contracten op de koersen van aandelen en andere handelsproducten. 

Plus500 blinkt uit in de analysetools die het gebruikers biedt om meer inzicht te geven in de koerswijzigingen van bepaalde handelsproducten. De real-time statistieken laten zien hoeveel interesse er is in het aandeel. 

Ook bij Plus500 kun je eerst gebruik maken van een gratis demoaccount om het platform uit te proberen en te zien wat er gebeurt wanneer je investeert in een bepaald aandeel. 

Omdat je bij Plus500 alleen in CFD’s kan handelen is het belangrijk om enige kennis te hebben over dit product. Bij een CFD heb je de keuze om een hefboomeffect toe te passen waardoor je meer kunt verdienen met een bepaalde investering.

 

plus500 analyse short selling

Analysetools in de Plus500 interface

Natuurlijk kun je daardoor ook een groter verlies lijden. Je kunt het risico zelf aanpassen door te kiezen voor een lager of hoger hefboomeffect en het instellen van een stop-loss of take-profit waardoor je positie gesloten wordt bij een door jouw gekozen waarde van de investering. 

Maak vandaag nog een account aan bij Plus500 om te beginnen met beleggen.

Let op

81% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Binck

binck broker

Je kunt er ook voor kiezen om bij een Nederlandse broker te beginnen. Binck Bank biedt je de mogelijkheid om online te beginnen met beleggen. 

Bij Binck kun je de adviseurs van de bank voor jou laten beleggen of je kunt gebruik maken van het handelsplatform van Binck om zelf aan de slag te gaan. Via dit handelsplatform kun je ook bij Binck short selling gaan.

Binck biedt alleen intra-day short selling aan. Dit houdt in dat wanneer je aandelen verkoopt die je niet in bezit hebt je deze binnen dezelfde beursdag weer terug moet kopen. 

Binck biedt een gebruiksvriendelijk platform geschikt voor ieder type belegger en ze beschikken over een Nederlandstalige klantenservice waardoor je makkelijker geholpen wordt. 

Begin vandaag nog en maak nu een account aan bij Binck!

DEGIRO

periodiek beleggen degiro

Ook DEGIRO is een Nederlandse broker met een eigen handelsplatform. Ook bij DEGIRO kun je terecht voor short selling.

DEGIRO was ooit een platform voor professionele partijen maar lanceerde in 2013 een online broker waardoor het platform ook voor particuliere beleggers toegankelijk werd. Inmiddels is het platform van DEGIRO uitegerold over 18 Europese landen en is DEGIRO aangesloten bij flatex Bank. 

Eén van de voordelen van DEGIRO is dat je bij veel beurzen terecht kan. Naast de Europese en Amerikaanse beurzen heb je ook toegang tot de markten in landen als Australië, Japan en Hong Kong. 

Je kunt ook bij DEGIRO short gaan. Bij de broker wordt zowel intra-day short selling als overnight short selling aangeboden. 

DEGIRO wordt gereguleerd door De Nederlandsche Bank!

Enthousiast geworden? Maak dan vandaag nog een account aan bij DEGIRO.

Stap 2: Open een account

Nu je de keuze voor een broker bepaald hebt is het tijd om een account aan te maken. In dit voorbeeld kijken we hoe je een account aan maakt bij eToro. 

Via de website van eToro maak je eenvoudig een account aan door een gebruikersnaam, E-mail adres en wachtwoord op te geven. Dit is in eerste instantie genoeg om het account aan te maken en gebruik te maken van de gratis demo functies. 

Om met echt geld aan de slag te gaan moet je nog een aantal extra verificatie stappen doorlopen. 

Bij eToro kun je gemakkelijk een account aanmaken

iota online kopen

Bij elke gereguleerde broker moet je namelijk een kopie van je identiteitsbewijs opsturen om te bewijzen dat jij het echt bent. Daarnaast moet je een vragenlijst invullen waar jouw kennis over beleggen getoetst wordt. 

Pas als dit is afgerond kun je echt gaan beginnen met beleggen! 

Stap 3: Stort geld op je account

Je account is geverifieerd en het is tijd om je eerste short uit te kiezen. Voordat je daarmee kan beginnen moet je eerst nog geld storten op je eToro-account.

Dit gaat eenvoudig via één van de eenvoudige betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of Creditcard. Als je voor de eerste keer geld stort op je account moet je minimaal €170,- storten. 

eToro logotype

De eerste keer hoef je maar minimaal €170 te storten.

Stap 4: Kies een aandeel

Je account is nu geverifieerd en gefinancierd en niets staat je meer in de weg om te beginnen met beleggen. Als je een short positie wilt openen moet je eerst op zoek naar het aandeel waar je in geïnteresseerd bent.

Je verwacht dus van dit aandeel dat de koers gaat dalen. Je kunt de zoekbalk boven in de eToro interface gebruiken als je al weet welk aandeel je wilt gaan shorten. 

Anders kun je ook via handelsmarkten zelf het aanbod aandelen van eToro bekijken en daar een voor jou geschikt aandeel uit zoeken. 

In het overzicht op de handelsmarkt van eToro kun je kiezen op welke beurs je wilt filteren en krijg je meteen de koersen van de aandelen te zien. 

In dit overzicht kun je op zoek naar een aandeel wat jij geschikt acht om op short te gaan. 

aandelen op etoro shortselling
Aandelen zoeken op eToro

Stap 5: Verkoop de aandelen

Nu komt de stap die voor beginnende beleggers erg tegennatuurlijk zal voelen. Ondanks dat je de aandelen niet in bezit hebt ga je ze toch verkopen. 

Bij eToro betekent dit automatisch dat je gaat handelen in CFD’s. Hierdoor kun je bij de verkoop van de aandelen ook nog kiezen voor een hefboomeffect, stop-loss of take-profit om je risico zelf te vergroten of verkleinen.

Hiernaast zie je het voorbeeld bij ABN Amro, je kiest bovenaan in het scherm voor verkopen in plaats van kopen. Daarna kies je voor een bepaald bedrag dat je graag wilt verkopen of voor het aantal eenheden (aandelen). 

Daaronder kies je eventueel voor een hefboomeffect of stop-loss. In dit geval wordt een stop-loss geactiveerd als de koers dusdanig is gestegen dat het je investering onder de vooraf door jou bepaalde waarde uit komt. 

Dan koopt hij automatisch voor dat bedrag de aandelen terug om te voorkomen dat je nog meer verlies maakt dan dat je aangegeven hebt. 

abn amro short etoro

Stap 6: Koop de aandelen terug

Je ging er met je short positie vanuit dat de ABN Amro koers ging dalen zodat je de aandelen goedkoper terug kan kopen dan dat je ze verkocht hebt. Dit doe je bij eToro het makkelijkst door aan de linkerkant van je scherm te kiezen voor je portfolio.

In het portfolio klik je vervolgens op de geopende short-positie op ABN Amro om de details van je positie te bekijken. Je ziet hier meteen of je de aandelen al met winst terug kan kopen. 

abn amro short etoro sluiten
Je geopende short positie vind je terug in je portfolio

Als de winst groot genoeg is kun je de short makkelijk sluiten via het kruisje aan de rechterkant. Je krijgt dan de optie om de volledige transactie te sluiten of slechts een deel van je short-positie. 

Je kunt ook verlies maken op deze aandelen, als je 100 ABN Amro verkocht hebt voor €8,65 was je investering €865. Als de koers tussendoor gestegen is naar €9 per aandeel en je moet ze op dat moment terugkopen maak je (100 * €9) – €865 = €35 verlies op je short.

Jij kiest wanneer je de short positie sluit en welk deel van de positie je sluit. Nu beginnen met short gaan op aandelen? Maak dan een account aan bij eToro!

Voor- en nadelen Short Gaan

Voordelen

Nadelen

Wat is Short Squeezen?

Tegenover short gaan op aandelen is het ook mogelijk dat er een short squeeze plaats vind. De short squeeze houdt in dat beleggers juist veel investeren in een koers waarvan anderen verwachten dat deze koers gaat dalen. 

De short squeeze is een manier om grote partijen die voor veel geld shorts openen dwars te zitten. Met het short gaan ga je namelijk de afspraak aan om aandelen in een bepaalde tijd weer terug te kopen. 

De koers maakt dan niet uit, ook al is de koers van een aandeel enorm gestegen waarvan jij had verwacht dat hij zou dalen; je moet de aandelen terug kopen. Zo kunnen de short squeezers geld verdienen door deze verplichting van de shorters. 

Gamestop

Het beste voorbeeld van short gaan en de short squeeze hebben we gezien in het begin van 2021. Grote hedge funds kozen er toen voor om veel short posities af te sluiten op het bedrijf Gamestop.

Gamestop is een winkel die computer- en consolespellen verkoopt terwijl veel spellen tegenwoordig online verkocht worden. Daardoor daalde de koers van Gamestop al een tijdje en tijdens de coronapandemie verwachtten de hedge funds dat de koers nog veel verder zou dalen.

Echter kwamen kleine beleggers hier achter en via de website Reddit kwamen zij bij elkaar om hier iets aan te doen. Door veel aandacht te vragen voor de Gamestop aandelen werden deze massaal ingekocht en ging de koers vele malen over de kop.

De grote hedge funds hadden de shorts al afgesloten en moesten hierdoor de aandelen voor een enorm hoge prijs terug kopen. De hedge funds leden miljarden verlies door deze truc van de kleine beleggers. 

Risico’s 

Het risico van deze short squeeze is dat het onduidelijk is hoeveel shorts deze hedge funds precies hebben en dat de koers van een bedrijf niet meer realistisch is voor het bedrijf waarin geïnvesteerd werd. Gamestop was op een gegeven moment meer waard dan de grootste online verkoper van spellen.
 

Hierdoor zal de koers op een gegeven moment ook onderuit schieten. De short squeezers nemen hierdoor ook het risico veel geld te verliezen. 

Veelgestelde vragen

Short gaan is het verkopen van geleende aandelen om deze later terug te kopen wanneer de koers is gedaald. Zo kun je winst maken op een koersdaling en op aandelen die je niet in bezit hebt gehad. 

Je opent een short op een aandeel waar jij van verwacht dat deze gaat dalen. Bij online brokers heb je de mogelijkheid om de aandelen eerst te verkopen zonder dat je deze in bezit hebt, je gaat dan een verplichting aan om deze aandelen terug te kopen. 

Doordat online brokers voor steeds meer mensen beschikbaar zijn en hun functies steeds eenvoudiger maken voor beginnende beleggers is het voor iedereen mogelijk om shorts te openen. Je kunt de shorts openen op aandelen, ETF’s, obligaties en andere handelsproducten.

Je kunt geld verdienen met shorts door de posities te openen op bedrijven waarvan de aandelenkoers binnen een bepaalde tijd gaat dalen. Het doel is altijd om de aandelen eerst te verkopen voor een hoge prijs en daarna terug te kopen wanneer de koers gedaald is. 

Het verschil tussen de verkoop en koopprijs van de aandelen is de winst die je maakt. 

De beste online broker om te beginnen met short gaan is eToro. Deze broker heeft het grootste aanbod en voor beginnende beleggers is het zeer eenvoudig om een short positie te openen. 

Je kunt daarnaast ook bij Binck short gaan en bij DEGIRO short gaan. 

Short gaan is op dit moment compleet legaal voor iedereen. Wel zijn er momenten waarop het verboden is om short posities te openen. 

Tijdens de economische crisis van 2008 werd het short gaan verboden door toezichthouders. Vooral politici zijn het niet eens met het feit dat beleggers geld verdienen aan dalende koersen terwijl er grote financiële problemen zijn voor het land en een groot deel van de bevolking. 

Conclusie

Short selling is voor iedereen mogelijk en voor particuliere beleggers steeds makkelijker doordat online brokers de optie steeds beter aanbieden. Zo is het niet alleen beschikbaar voor grote investeringsmaatschappijen. 

Short gaan neemt de nodige risico’s met zich mee. Je gaat een verplichting aan om aandelen terug te kopen en zo is je verlies in principe oneindig, een koers kan slechts dalen tot 0 maar stijgen tot oneindig. 

Voor de beginnende belegger kan het ingewikkeld zijn om uit het niets te beginnen met het openen van short posities. Het is belangrijk om goed ingelezen te werk te gaan, weet welke verplichting je aan gaat bij het openen van een short en zorg dat je informatie over bedrijven en hun koers klopt. 

Zelf beginnen met short gaan?
Wil jij zelf de eerste stappen zetten binnen het short selling? Maak dan snel een account aan bij eToro om in te spelen op dalende koersen.
TIP
Scroll naar boven