Spread betting in Nederland? | Alles over deze handelsvorm

Spread betting is een bepaalde manier van beleggen waarbij je net als elke andere belegger wil profiteren van koersstijgingen en koersdalingen. Toch werkt spread betting net even anders dan de gewone manier van beleggen. 

Zo kun je kiezen voor short en long posities en heb je bij spread betting de mogelijkheid om te kiezen voor leverage of margin trading. In dit artikel leer je alles over spread betting en hoe je dit in Nederland kunt gebruiken.

spread betting cfd trading
Beginnen in: 3 werkdagen / direct

      En ga gelijk aan de slag! 

 

Wat is spread betting?

Bij spread betting kijk je goed naar de koerswijzigingen en probeer je mee te profiteren van bepaalde koersen zonder dat je in de producten zelf investeert. Zo kun je bijvoorbeeld posities openen op een aandeel, maar ben je nooit in bezit van dit aandeel. 

Dit doe je bijvoorbeeld door short en long posities te openen op bepaalde producten. Bij het openen van een short ga je er vanuit dat de koers van een product gaat dalen.

Bij een short positie beleg je eigenlijk in de verkeerde volgorde, je verkoopt eerst de aandelen die je niet eens in bezit hebt en koopt ze daarna terug zodra de koers genoeg gedaald is. De aandelen ‘leen’ je als het ware van de broker waarbij je deze positie opent. 

Een long positie is het tegenovergestelde van een short. Dit lijkt veel meer op normaal beleggen waarbij je een aandeel koopt en die verkoopt zodra deze meer waard is geworden. 

Al met al kun je spread betting het beste uitleggen als beleggen met meer mogelijkheden om je risico te verspreiden doordat je in allerlei producten kan investeren die zowel van koersstijgingen als koersdalingen kunnen profiteren. 

Inhoud

Hoe kan ik zelf beginnen met spread betting?

Zelf beginnen met spread betting in Nederland is erg lastig omdat het niet als zodanig aangeboden wordt. In Nederland kun je wel op dezelfde manier beleggen als bij spread betting door gebruik te maken van CFD trading.

In dit artikel leggen we een alternatief uit voor spread betting Nederland, namelijk aan de hand van CFD’s. Bij het handelen in CFD’s ben je ook bezig met het speculeren op een bepaalde koers zonder dat je het product van die koers in bezit hebt.

Het voordeel van CFD’s is dat je gebruik kunt maken van een hefboomeffect, stop-loss en take-profit zodat je net als bij spread betting het risico zelf deels in handen hebt. 

Handelen in CFD’s doe je in Nederland het makkelijkste bij een online broker. Deze zijn tegenwoordig steeds populairder en de meeste online brokers hebben een steeds groter aanbod verschillende handelsproducten.

Door het onderstaande stappenplan te volgen helpen we je vanaf het kiezen van een online broker tot het doen van je eerste investering. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

Tijd om te beginnen met het kiezen van een online broker waar jij goed terecht kan voor je investeringen. De keuze voor een online broker is belangrijk omdat de brokers erg veel van elkaar kunnen verschillen.

Zo moet je ten eerste letten op de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Als beginnende belegger zijn er brokers waar je beter niet kunt beginnen, er zijn namelijk brokers met zoveel extra toepassingen en mogelijkheden dat je als beginner niet goed ziet waar je moet beginnen. 

Ook is het belangrijk om te letten op het aanbod van de broker waar je naar kijkt. Een online broker biedt namelijk meerdere verschillende producten aan zoals aandelen, ETF’s, CFD’s maar soms ook cryptocurrency.

Probeer daarom de broker te vinden die het aanbod biedt waar jij graag in wilt gaan investeren. Als je het nog niet weet kun je het best beginnen bij een broker met een ruim aanbod verschillende handelsproducten. 

Als laatste kun je kijken naar de kosten die een broker rekent bij het investeren in bepaalde producten. Zelfs de manier waarop een broker de kosten berekent kunnen erg van elkaar verschillen. 

eToro

Beginnende beleggers kunnen goed terecht bij de online broker eToro. Het platform is erg overzichtelijk en geschikt voor beginners doordat je alle functies eenvoudig kunt gebruiken en makkelijk kunt zoeken naar je eerste investering. 

Het unieke van eToro is dat iedere belegger een eigen profiel aan maakt en kan kiezen of dit profiel openbaar is of dat niemand het profiel in mag zien. Zo kun je als beginner dus kijken naar de strategie van een ervaren belegger.

Doordat iedereen een eigen profiel heeft en elkaars beleggingen in kan zien kan eToro de Copy Trading Functie aanbieden. Met deze functie kun je een geheel portfolio, of een deel van een portfolio, eenvoudig kopiëren naar je eigen portfolio. 

Je ziet bij elke belegger het rendement dat ze behalen en het verwachte risico dat je neemt als je deze portfolio gaat kopiëren. 

etoro copy trading spread betting
Bekijk en kopieer eenvoudig de portfolio's van andere beleggers

eToro staat ook bekend door het grote aanbod verschillende producten dat ze hebben. Zo kun je investeren in aandelen, ETF’s, CFD’s, grondstoffen en valuta. 

Bij aandelen en ETF’s betaal je zelfs 0% commissie zodat je een nog hoger rendement kunt behalen op deze investeringen. Bij de andere producten horen andere kosten die duidelijk aangegeven worden zodra je gaat investeren. 

Je kunt bij eToro als beginner eerst gebruik maken van een gratis demo account. Bij dit gratis account krijg je virtueel geld waarmee je alles kan doen wat je met echt geld ook kan, zo kun je het platform leren gebruiken en investeringen uitproberen. 

De eerste keer dat je geld overmaakt naar eToro moet je minimaal €170,- storten. Zo kun je als beginnende belegger ook met een kleinere portemonnee al beginnen. 

Wereldwijd is eToro door al deze voordelen één van de meest populaire brokers. 

Meteen beginnen en een gratis account aanmaken bij eToro is eenvoudig!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Plus500

plus500 hefboom aandelen

Een andere optie is om te gaan beleggen bij Plus500. Deze CFD broker is sinds een paar jaar geopend voor particuliere beleggers en groeit sindsdien erg snel. 

Plus500 is een broker die gespecialiseerd is in CFD’s. Dat zijn dus financiële derivaten die de koersgang van een onderliggend product volgen.

Op deze manier kun je CFD’s kopen of verkopen die het onderliggende product volgen, zonder dat je het product zelf bezit. Daarmee kun je speculeren op de koersgang.

Een voordeel aan de CFD handel op deze manier is dat je kan profiteren van zowel stijgende als dalende koersen. Plus500 heeft hiervoor een fijne interface en is een platform waar je snel aan gewend raakt.

Plus500 is een gereguleerde broker en is dé plek voor wanneer je wil handelen in CFD’s!

Enthousiast geworden? Begin meteen en maak nu een account aan!

Let op: 76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Stap 2: Maak een account aan

Heb je een broker kunnen kiezen in stap 1? Dan is het tijd om bij deze broker een account aan te gaan maken zodat je zo snel mogelijk echt kan beginnen met beleggen. 

Omdat dit proces bij de meeste brokers op dezelfde manier gaat kiezen we in dit stappenplan als voorbeeld de populaire online broker eToro. Om een account aan te maken ga je ten eerste naar de eToro website. 

Hier krijg je de keuze om je aan te melden via je e-mail adres of gebruik te maken van een Facebook- of Google-account om nog sneller toegang te krijgen tot eToro. Als je via je e-mail adres een account aanmaakt moet je het e-mail adres bevestigen door een link in je mailbox. 

Zodra je dat gedaan hebt krijg je toegang tot eToro en het gratis demo account. Zo kun je alvast met virtueel geld aan de slag. 

Om met echt geld te kunnen gaan beginnen moet je nog een tweede verificatie voltooien. Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs en het invullen van een vragenlijst met daarin vragen over de kennis die je hebt over beleggen en hoeveel je gebruikt wilt maken van je account. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

eToro zal je een bericht sturen zodra ook de tweede verificatie helemaal goedgekeurd is. Je kunt ook voordat de verificatie klaar is alvast geld storten maar je kunt pas echt geld gebruiken zodra je de goedkeuring hebt. 

Om geld te storten ga je naar de knop links onder in de eToro interface. Je hebt vervolgens de keuze om geld te storten via betaalmethodes als iDeal, PayPal, bankoverschrijving, creditcard en meer. 

Zodra je geld stort via iDeal of PayPal zal het meteen op je account staan en kun je direct na de storting aan de slag gaan met je eerste investeringen. 

etoro paypal geld
Kies zelf je betaalmethode bij eToro

Stap 4: Zoek een geschikt product

Om met spread betting te gaan werken zul je bij het zoeken naar een geschikt product moeten bedenken wat je strategie gaat zijn. Wil je short en long posities gaan openen of juist handelen in CFD’s? 

Door alvast te bepalen in welke producten je wilt gaan investeren kun je goed zoeken. Bij eToro kun je namelijk filteren op bepaalde producten ook op producten uit bepaalde landen of sectoren. 

Stap 5: Doe je eerste investering

Heb je een product gekozen waar je graag in wilt investeren? Dan is het tijd om ook de positie te gaan openen die je zojuist gevonden hebt. 

Denk je bijvoorbeeld dat er een koers van een aandeel erg gaat dalen in de toekomst? Dan is het verstandig om een short op dit aandeel af te gaan sluiten. 

short microsoft etoro
Short gaan op eToro door eerst aandelen te verkopen

Komt Microsoft met een nieuwe, maar nog tragere versie van Windows Vista? Misschien is short gaan op Microsoft aandelen dan de manier om geld te verdienen. 

Door in plaats van boven in het scherm hiernaast voor kopen maar juist voor verkopen te gaan sluit je een short af. Je verkoopt dus aandelen die je niet in bezit hebt maar als het ware leent van eToro bij het afsluiten van een short. 

Je kunt zelf vervolgens weer kiezen wanneer je aandelen gaat kopen. Deze aandelen gaan dan direct naar eToro omdat je deze nog verschuldigd bent. 

Je verdient op deze manier geld als de koers gaat dalen. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voor wie is spread betting geschikt?

Je vindt online veel plekken waarop in het Engels ‘spread betting explained’ is. Toch is het niet geschikt voor elke belegger om zomaar te beginnen met spread betting.

De producten waar je in investeert bij spread betting kennen namelijk een heel ander risico dan bij gewone beleggingen. Vaak werk je bij spread betting of in Nederland bij CFD trading met een hefboomeffect.

Dit hefboomeffect, vergelijkbaar met de Engelse termen Leverage of Margin trading, kun je instellen om met een kleine investering te beleggen met een groter bedrag. Als je €100 investeert maar een hefboomeffect van 30 gebruikt investeer je €3.000 in een product terwijl je maar €100 betaalt.

Het idee hier achter is dat je natuurlijk veel meer winst kan maken op een bepaald product. Bij elke euro die de koers stijgt maak je 30 keer meer winst dan bij een investering zonder hefboomeffect. 

Andersom werkt het natuurlijk ook, elke euro koersdaling telt voor jouw investering als een daling van €30. Stel je voor de koers daalt €3,34 en je hebt een hefboomeffect van 30. Je verlies is nu 30 * €3,34 = €100,20 terwijl je investering maar €100 was. Je bent in dit geval je hele investering kwijt. 

Bovenstaand voorbeeld laat het risico van een CFD zien maar de andere producten die je gebruikt bij spread betting zijn vaak nog moeilijk te begrijpen voor beginnende beleggers. Zo maken beginners vaker fouten en raken ze soms hun volledige investering onverwachts kwijt. 

Ben je er van overtuigd dat spread betting wat voor jou is? Wacht dan niet langer en begin vandaag nog!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Spread betting uitleg: strategie

Spread betting helpt je met het verspreiden van je beleggingen en risico. Dit betekent dat je verschillende strategieën kunt gebruiken met spread betting. 

Speculeren op koersdalingen

Spread betting kun je gebruiken om ook winst te kunnen maken op koersdalingen in plaats van alleen winst te maken op koersstijgingen. Zo kun je nog meer profijt halen uit jouw beleggingen omdat je ook in slechtere tijden kan profiteren op de beurs. 


Spread betting in Nederland is niet mogelijk zoals het in de rest van de wereld bekend is. Wel kun je in Nederland door middel van CFD’s op dezelfde manier beleggen en gebruik maken van de functies die je normaal bij spread betting krijgt. 

Indekken tegen risico’s

Je kunt ook met spread betting het totale risico dat je neemt met beleggingen verkleinen. Zo is het een mogelijkheid om op volatiele koersen tegengestelde producten aan te schaffen. 

Stel je voor dat je al een groot aantal aandelen of long posities van een bedrijf hebt maar je niet zeker weet wat de koers gaat doen. Om het risico van je huidige positie in te dekken kun je naast je openstaande opties nog een short openen voor het geval dat de koers gaat dalen. 

Tip: Stel altijd een stop loss in bij jouw CFD trades. Op deze manier kun je jouw verliezen altijd beperken. Zo kom je niet voor nare verassingen te staan en heb je altijd zelf de controle nog in handen. Bij eToro kun je aan de slag met CFD’s met stop-loss opties.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Spread betting vs CFD trading

In veel landen is spread betting illegaal en mogen online brokers deze optie niet aanbieden. Spread betting Nederland is dan ook niet mogelijk. 

Als je vanuit Nederland bezig wilt met spread betting zul je via CFD trading deze effecten moeten nabootsen. Dit kan onder andere bij de populaire online broker eToro. Meld je snel aan via de knop hiernaast!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Spread betting in Nederland is dus niet mogelijk maar je kunt wel beginnen met CFD trading. Maar wat zijn dan de verschillen tussen spread betting vs CFD trading?

Bij spread betting gebruik je een apart gemaakt systeem speciaal voor spread betting waarin je kunt speculeren op bepaalde koersen. Zo kies je een bedrag wat je in wilt zetten en of de koers omhoog gaat of omlaag.

Bij CFD’s sluit je posities eigenlijk op dezelfde manier af als wanneer je in gewone aandelen gaat handelen. Het enige verschil is dat je bij CFD’s extra opties hebt als een hefboom en shorts kunt openen. 

Spread betting wordt vooral in het Verenigd Koninkrijk veel gebruikt. Britten kiezen voor die optie omdat de winsten die je maakt over spread betting in het Verenigd Koninkrijk belastingvrij zijn terwijl je bij CFD’s wel belasting betaald over je winst. 

De voor- en nadelen spread betting

Voordelen

Nadelen

Spread betting vs CFD bij verschillende producten

Of je nu spread betting forex wilt gebruiken of bij Bitcoin spread betting in wilt zetten zul je het in Nederland moeten doen door middel van CFD trading omdat spread betting in Nederland verboden is. 

Bij spread betting forex zet je in op valutaparen en de koersgang. Bitcoin spread betting is een vrij extreme vorm van beleggen gezien Bitcoin een erg volatiel product is. 

bitcoin spread betting

Spread betting forex en Bitcoin spread betting zijn maar twee voorbeelden van waar spread betting op toegepast kan worden. Doordat spread betting in Nederland verboden is en je dit via CFD trading moet nabootsen kun je in veel meer verschillende producten investeren. 

Toch is spread betting forex populair omdat er veel beleggers zijn die technische analyses uitvoeren op valutakoersen en zo een goed beeld denken te hebben over de toekomst van een koers. Zoals eerder gezegd is er bij Bitcoin spread betting sprake van grote volatilteit waardoor je met CFD’s die al vrij risicovol zijn nog meer risico neemt. 

Bij een broker als eToro kun je spread betting forex nabootsen door CFD’s te openen bij verschillende valutakoersen. Om CFD’s te kunnen openen op de Bitcoin koers heb je een account nodig bij een broker die cryptocurrency aanbiedt, zoals Libertex. 

Veelgestelde vragen

Bij spread betting kun je investeren in een koers en kiezen of deze koers gaat stijgen of gaat dalen. Daarnaast kun je bij spread betting gebruik maken van margin en leverage trading. De mogelijkheden bij spread betting lijken erg op de mogelijkheden die je krijgt bij het investeren in CFD’s. 

Nee, spread betting in Nederland is verboden en daardoor mogen brokers deze functie niet als zodanig aanbieden aan Nederlandse klanten. Wel kun je in Nederland gebruik maken van CFD trading waarmee je veel functies kunt gebruiken die erg lijken op spread betting.

Handelen in CFD’s doe je in Nederland het best bij de populaire online broker eToro. Hier kun je zelf kiezen of je in CFD wilt handelen of de producten zelf wilt kopen. Daarnaast heeft eToro een groot aanbod verschillende producten die je als CFD kunt verhandelen. 

Bij spread betting heb je het risico dat je een koerswijziging verkeerd inschat en zo verlies maakt op je investering. Doordat je bij spread betting en CFD trading vaak gebruik maakt van een hefboomeffect of leverage maak je het risico nog groter.

Spread betting is bij de meeste producten goed mogelijk. Zo kun je spread betting forex gebruiken of bij producten als Bitcoin spread betting gebruiken om nog meer te kunnen verdienen. Bij CFD trading verschilt bijvoorbeeld het mogelijke hefboomeffect per product. 

Spread betting: Conclusie

Spread betting in Nederland is niet mogelijk omdat deze manier van beleggen niet legaal is om aan te bieden aan Nederlandse gebruikers. Wel kun je spread betting vrij goed nabootsen door gebruik te maken van CFD trading. 

Ook daarmee kun je short en long posities openen en door middel van een hefboomeffect je risico beperken of vergroten. Bij een broker als eToro heb je goede mogelijkheden om bij veel producten gebruik te maken van CFD trading. 

Het is vooral geschikt voor ervaren beleggers die het risico dat ze nemen met een investering goed kunnen overzien. Op de vraag spread betting vs CFD is het antwoord makkelijk; in Nederland kun je alleen CFD’s handelen en niet met spread betting beginnen. 

Beginnen met CFD Trading?
Ga naar eToro voor een groot aanbod verschillende CFD's en maak nu een account aan!
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven