Take Profit | Wanneer moet je je winst pakken?

Als particuliere belegger heb je tegenwoordig erg veel functies om zelf te gaan beleggen. Veel brokers bieden klanten allerlei functies aan, één van die functies is om een take profit in te stellen. 

Zelf een Take Profit instellen - stappenplan

Wil jij ook graag beginnen met handelen en daarbij een take profit gebruiken? Maak snel een account aan en gebruik de take profit Capital.com functie!

This content does not apply to US users.

Wat is een Take Profit?

Een Take profit is een instructie aan je broker om je trade op een bepaald, vooraf ingesteld niveau automatisch te sluiten. De Take profit order  is een belangrijke risicomanagement tool.

capital.com logo

Door middel van de Take profit wil je voorkomen dat je (een gedeelte van) je winsten terug geeft wanneer de markt zich tegen je keert. 

Je kunt een Take profit vergelijken met een stop loss orders, deze wordt gebruikt om traders die in de tegengestelde richting bergen te sluiten en verliezen te beperken.

Indien je bijvoorbeeld geen tijd hebt om de prijsschommelingen te bekijken of indien er veel beweging is in de markt, is het enige wat je moet doen je winstdoel instellen. Daarna kun je het platvorm en je transacties met een gerust hart achterlaten. Wanneer de prijs is bereikt, wordt de transactie automatisch gesloten en de winst op je rekening gecrediteerd.

Hoe kan ik zelf gebruikmaken van Take Profit?

Gebruikmaken van take profit orders doe je erg eenvoudig en het gemakkelijkst via een online broker. Een online broker is een soort tussenpersoon tussen jou en de financiële markt.

Mede omdat het beleggen tegenwoordig erg populair is is het vinden van een geschikte broker erg lastig. Hieronder helpen wij jou een handje in de goede richting voor het vinden van een goede broker waarbij ook take profit wordt aangeboden. 

Stap 1: Kies een online broker met Take Profit

Een goede broker kiezen is erg belangrijk, omdat het verstandig is om een veilig en gebruiksvriendelijk platform te hebben. Het is daarnaast ook erg belangrijk dat je een broker zoekt die aansluit bij jouw handelsstrategie, en waar je dus gebruikt kunt maken van take profit orders.

Een broker functioneert als een intermediair tussen de beurs en de belegger, dus zal ook kosten in rekening brengen voor deze service. Deze commissiekosten zijn per broker verschillend, het is dus verstandig om hier vooraf goed naar te kijken.

Daarnaast is het belangrijk dat je een broker kiest die gereguleerd is, je kunt dan met een gerust hard beleggen omdat je weet dat de broker onder toezicht staat. Een voorbeeld van zo’n toezichthouder is de AFM in Nederland. 

Tegenwoordig bieden veel brokers ook een mobiele app aan, hiermee heb je al je beleggingen bij de hand.

Mede dankzij de populariteit van het online beleggen is het moeilijk een geschikte broker te vinden. Hieronder maken we een selectie van goed gereguleerde brokers met lage kosten, zodat je weet dat je bij deze brokers op de juiste plek zit.

DEGIRO

DEGIRO is de grootste en bekendste broker van Nederland.

Wanneer je een erg betrouwbare broker wilt, moet je voor DEGIRO kiezen, de broker wordt namelijk gereguleerd door de relatief strenge AFM en kan daarom als uiterst veilig handelsplatform worden gezien.

Net als Capital.com biedt DEGIRO tal van handelsinstrumenten aan, waaronder aandelen, obligaties, ETF’s en hefboomproducten zoals turbo’s. Ook biedt het de zogenaamde kernselectie aan: een maandelijkse selectie van ETF’s waarin je gratis kunt beleggen.

Het gebruikersplatform is overzichtelijk en werkt intuïtief. Er zijn net als bij Capital.comhandige zoekfuncties geïntegreerd waardoor het vinden wat je zoekt nog makkelijker wordt.

DEGIRO biedt geen demofunctie aan, maar heeft wel een academie voor beginners waar je als startende belegger prima terecht kan.

Nu beginnen bij DEGIRO? Klik dan op de groene button. Eerst meer weten over deze broker? Bekijk onze review.

Stap 2: Maak een Take Profit Capital.com account aan

Waneer je de keuze hebt gemaakt tussen de brokers, moet je een account aanmaken bij die broker. Bij bijna elke broker verloopt dit proces hetzelfde. Wij nemen Capital.com als voorbeeld.

Je kunt bij Capital.com een account aanmaken met je e-mail, Apple, Facebook of Google+ account.

Na het aanmaken van je account heb je direct toegang tot de gratis demoversie, inclusief alle functies zoals take profit.

Wil je direct beginnen met beleggen met echt geld? Dan moet je eerst een geldig identiteitsbewijs en bankrekening koppelen en daarna nog een kleine vragenlijst invullen.

Stap 3: Geld op account zetten

Geld op je account zetten van Capital.com is erg gemakkelijk.

Je kunt namelijk kiezen uit veel verschillende betalingsmogelijkheden. Je kunt onder andere kiezen uit bankoverschrijving, iDeal, PayPal of creditcard.

Hoe snel het geld op je rekening staat ligt aan de gekozen betaalmethode, een bankoverschrijving duurt bijvoorbeeld vaak iets langer dan PayPal. 

Op de afbeelding zie je alle betalingsmogelijkheden waarmee je geld op je account kunt zetten.

take profit etoro
Bij deze optie in het menu kun je geld storten

Stap 4: Selecteer het product

capital crypto overzicht

Wanneer je gebruik wil maken van de handige Take profit moet je nadenken waarin je wilt handelen.

Bij Capital.com kun je gemakkelijk in de zoekbalk van Capital.com alle beschikbare handelsproducten vinden.

Investeer alleen in aandelen waar je kennis over beschikt. Vooraf onderzoek doen is een pre, ongeacht in wat voor product je handelt. 

Stap 5: Plaats de Take Profit order

Wanneer je een handelsproduct hebt gevonden die bij jou past, is het tijd om je eerste investering te doen. Dit gaat bij Capital.com eenvoudig aangezien je alleen op de knop ‘handelen’ hoeft te klikken.

handelen

Hierbij kun je direct ook de gewenste take profit instellen, waardoor er automatisch winst wordt genomen wanneer de waarde van je investering een bepaald niveau bereikt.

Je investering kun je terugvinden in je portfolio en je kunt meerdere investeringen doen om een divers portfolio op te bouwen, waarmee je werkt aan risicomanagement.

Waarom gebruik maken van Take Profit?

Met een take profit krijg je meer vrijheid en controle over de investeringen die je doet. Door een take profit in te stellen weet je zeker dat bij een bepaalde winst je investering automatisch gesloten wordt, zo hoef je niet altijd de markt in de gaten te houden en mis je geen kansen omdat je op dat moment niet actief was. 

Als je investeringen doet die op korte termijn geld op moeten leveren is een take profit belangrijk. Je kunt dan namelijk nog makkelijker meerdere investeringen tegelijk hebben lopen die automatisch gesloten worden bij een bepaalde winst. 

Winst op een handelsproduct zoals een aandeel heb je pas zodra het aandeel ook echt verkocht wordt. Tot dat zover is kan je nog altijd verlies maken op het aandeel.  

Je gebruikt een take profit het best door ook een stop loss in te stellen. Het is verstandig om deze zaken vooraf al te bedenken en in te stellen, je bent dan nog het meest objectief over de investering. 

take profit

Door vooraf alvast een stop-loss en take-profit te bepalen heb je ook meteen meer duidelijkheid over het risico dat je neemt. Daarnaast kun je het risico met deze twee opties dus nog beter afstellen op je eigen wensen. 

Zorg dus wel dat je van te voren inderdaad objectief naar de investering kijkt en een realistische en haalbare stop-loss en take-profit instelt. 

Enthousiast geworden over handelen met de take-profit optie? Wacht dan niet langer en begin vandaag bij Capital.com!

Niveau voor plaatsing van de Take Profit order

Er is niet een hoogte van de take-profit die in elke situatie toepasbaar is. Hoe hoog je de take-profit instelt is afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen als belegger en in welk product je investeert. 

Ervaren beleggers zullen een take-profit altijd instellen op basis van de gegevens die naar voren zijn gekomen in een technische analyse. Door een technische analyse te doen weet je alles over de prestaties van een bedrijf en heb je een realistisch beeld over eventuele koersstijgingen. 

Je kijkt bij het instellen van een take profit naar de gehele markt, hoe volatiel een product is en naar een eventuele trend in de koers van het product of in de gehele markt. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kun je een logisch niveau bepalen voor je take-profit. 

De prijs van een aandeel of ander handelsproduct beweegt zich bijna altijd op en neer. Je zult bijna altijd zijn dat er een opwaartse of neerwaartse trend is maar de prijs toch over korte tijdsperiodes stijgt en daalt, dit maakt het moeilijker om de take-profit in te stellen. 

Om je goed te kunnen helpen met het doen van een technische analyse of het onderzoeken van een handelsproduct heb je online veel beschikbare tools. Zo kun je bij de meeste brokers grafische hulpmiddelen gebruiken om trends te ontdekken in een bepaalde koers. 

In principe geldt altijd dat hoe beter je het onderzoekt en hoe groter je technische analyse is hoe beter je een realistische take-profit in kan stellen. Let wel op dat je de goede dingen onderzoekt en genoeg kennis hebt om te weten wat je onderzoekt bij een technische analyse.

Nog even wachten met traden tot je er meer van begrijpt? Heel verstandig! Met een demo-account van Capital.com kun je leren traden zonder risico te lopen!

Wat is een Trailing Take Profit?

Bij een trailing take profit kun je nog beter je winst garanderen. Om de trailing take profit goed uit te kunnen leggen staat hieronder een voorbeeld van hoe het werkt. 

Als je een aandeel koopt van een bedrijf die €100 waard is kun je bijvoorbeeld een take profit op €120 zetten, zonder trailing take profit zou je investering nu gesloten worden zodra dit bedrag is behaald. 

Bij een trailing take profit stel je echter ook nog een percentage in, we volgen het voorbeeld hierboven en naast de take profit op €120 hebben we gekozen voor een trailing take profit percentage van 5%. 

Zodra de €120 gehaald wordt komt de trailing take profit in actie, het ingestelde percentage van 5% zorgt er voor dat de investering nu gestopt wordt als hij zakt tot €120 – (€120 * 5%) = €114 bereikt.

Zoals je ziet heb je nu gegarandeerd winst gemaakt, of de koers stijgt door en je beslist zelf wanneer je verkoopt of hij zakt tot €114 en de investering sluit automatisch. 

Je kunt de trailing take profit bij Capital.com vaak gebruiken bij CFD’s. De trailing take profit wordt soms ook onder de noemer trailing stop loss aangeboden. 

trailing take profit

Gedeeltelijke Take Profit order

Een gedeeltelijke take profit werkt heel anders dan de standaard take profit. Waar normaal gesproken bij een bepaalde waarde de investering automatisch gesloten wordt als je een take profit hebt ingesteld past een gedeeltelijke take profit zich aan de koers aan.

Simpel gezegd kun je bij een gedeeltelijke take profit alvast een deel van je winst uit laten betalen zodra de investering op een bepaalde waarde terecht komt. De rest van de investering kun je dan laten staan of bij een hogere waarde de take profit instellen. 

Er zijn verschillende methodes voor de gedeeltelijke take profit, de meest bekende zijn de 50/50 take profit, de drievoudige take profit en de 80/20 take profit. De methodes verschillen nauwelijks van elkaar en zijn ook niet allemaal bij elke broker mogelijk. 

De 50/50 take profit is het makkelijkst uit te leggen. Je verdeelt de investering in twee delen en stelt voor beide helften een take profit in, zodra de ingestelde waarde van de eerste take profit gehaald wordt sluit de broker deze investering automatisch, de overige 50% blijft open staan totdat het volgende prijspunt behaald wordt. 

De drievoudige take profit lijkt erg op de hiervoor beschreven 50/50 take profit. In plaats van twee delen creëer je bij de drievoudige take profit drie delen die je allemaal een aparte take profit mee kan geven. 

Tot slot is er de 80/20 take profit waarbij je de investering in twee ongelijke delen splitst en je voor de eerste 80% een take profit instelt en voor de laatste 20%. Je wilt met de eerste 80% alvast zekerheid in bouwen en een kleine winst maken en met de laatste 20% hogere winsten. 

Deze gedeeltelijke take profit heeft als voordeel dat je in volatiele markten minder risico neemt omdat je vaak al een deel uit laat betalen bij een eerste prijspunt. Vooral ervaren beleggers kunnen goed inschatten bij welk product welke take profit methode het meest geschikt is. 

Wil jij nog even oefenen voordat je begint? Volkomen begrijpelijk. Open dan een demo-account bij Capital.com. 

De voor- en nadelen van Take Profit

Voordelen 

 • De toepassing van de Take profit voorkomt dat je na het openen van de trade je laat leiden door emoties. Wanneer je een transactie handmatig sluit neemt soms hebzucht of angst de overhand, dit zorgt voor onnodig verlies.
 • Take profit biedt de trader een zekere mate van vrijheid en controle.
 • Je hoeft niet constant de markt in de gaten te houden.
 • Vooraf duidelijkheid over hetgeen wat je riskeert en wat je zou kunnen verdienen.

Nadelen

 • Het kan voorkomen dat posities, vanwege de normale volatiliteit van de onderliggende activa, automatisch worden gesloten en de trader steeds kleine sommen verliest.

Tip: Maak gebruik van het demo account van Capital.com om te oefenen met Take profit!

Tips voordat je begint met Take Profit

 • Kies van te voren hoe hoog je de take profit in wilt stellen doe dit altijd op basis van objectief onderzoek of een technische analyse. 
 • Beleggen kent altijd risico; wees je bewust dat je ook met een take profit en stop-loss nog steeds verlies kunt maken op een investering. 
 • Kies een strategie en blijf deze strategie consistent volgen. 
 • Heb je de mogelijkheid om verschillende take profit methodes te gebruiken? Probeer dan met virtueel geld de verschillende mogelijkheden uit om te leren hoe de take profit precies werkt.
 • Een take profit stop loss investering zorgt ervoor dat je zelf de koersen minder actief in de gaten hoeft te houden.
 • Wil je liever passief beleggen? Sluit dan zeker bij elke investering een take profit stop loss af om jezelf te verzekeren voor de momenten dat je niet actief bezig bent met beleggen. 

Een take profit kan ook handig zijn bij volatiele producten als cryptocurrency.

Veelgestelde vragen

Dat kan zeker, bij Capital.com heb je de mogelijkheid om risicoloos te oefenen met het Take profit door middel van je demo account.

Let op, het gaat hier dus niet om beleggen met echt geld, maar alleen het virtueel beleggen ermee. Wanneer jij er klaar voor bent stap je vervolgens over naar een echte beleggingsaccount.

Take profit stop loss lijken erg veel op elkaar, maar Take profit stop loss zijn beide andere tools. 

Lees ons stop loss artikel om het verschil te lezen tussen Take profit stop loss.

Een Take profit is essentieel om winstgevend te worden. Wanneer je een Take profit instelt is het belangrijk om te weten hoe je dit doet. Hierdoor weet je precies hoeveel winst je kunt maken per trade en ook hoeveel je maximaal kunt verliezen.

De MetaTrader software is meer dan een trading platform. Met geïntegreerde functionaliteiten voor technische analyse kun je  het platform gebruiken om je technische analyse uit kunt voeren en te bepalen wat de meest gunstige niveaus voor het plaatsen van je Take profit orders zijn.

Je kunt uiteraard ook het Take profit gebruiken op het MetaTrader platform. 

Bij een traling take profit stel je een percentage in zodat de ingestelde take profit mee beweegt met de koers. Als de koers stijgt dan beweegt er een take profit onder de koers waarde mee, zo weet je zeker dat als de koers inmiddels een bepaald punt heeft behaald dat je nooit meer verlies gaat maken op deze aankoop. 

Take Profit: Conclusie

Door middel van de Take profit wil je voorkomen dat je je winsten terug geeft wanneer de markt zich tegen je keert. Wanneer de prijs wordt bereikt, wordt de transactie automatisch gesloten en de winst op je rekening gecrediteerd.

De Take profit is dus een erg handige risicomanagement tool die voor veel traders onmisbaar is. Je beperkt je verliezen op deze manier en optimaliseert je winsten, het enige wat je moet doen is je winstdoel instellen.

Take profit Capital.com is goed idee. Je kunt door middel van je demo account risicoloos oefenen met de Take profit. 

Take Profit Capital.com
Benieuwd geraakt naar deze handige tool? Maak dan gauw een account aan bij Capital.com om te oefenen met Take profit Capital.com!
TIP
Scroll naar boven