Alles over beleggen in Cyclische Aandelen!

Wil jij ook graag starten met investeren in aandelen? Wellicht zijn cyclische aandelen dan iets voor jou! In dit artikel gaan we dieper in op dit type handelsinstrument en vertellen we waar je het beste kunt starten met handelen in het handelen van deze cyclische aandelen.

Beleggen in Cyclische Aandelen in 4 stappen

Wil je starten met cyclische aandelen? Bij eToro vind je vele verschillende cyclische aandelen waarin jij meteen kunt investeren!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

In aandelen handelen. Hoe doe je dat? In een economische crisis, of andere momenten die veel effect hebben op de economie kan het juist een mooi moment zijn om te handelen op de aandelenmarkt!

In dit artikel gaan we dieper in op cyclische aandelen, aandelen die mee gaan met de cyclus van de economie (ook wel conjunctuur genoemd). Je vind hier een paar mooie voorbeelden van goede investeringen op de aandelenmarkt en komt meer te weten over het investeren in cyclische aandelen.

Meteen starten? Wacht niet langer en maak een account aan op eToro, onze aanrader voor de handel in aandelen.

Wat zijn Cyclische Aandelen?

Cyclische aandelen zijn aandelen waarvan de prijs wordt beïnvloed door systematische of macro-economische veranderingen in de economie.

Deze cyclische aandelen volgen de cycli van een economie door het gebruik van een piek, recessie en herstel. De koersen bewegen hier dus sterk in mee.

Cyclische aandelen

Stel dat er een recessie plaats vindt, dan zullen de cyclische aandelen ook sterk dalen. Is er een sterke economische groei? Dan floreren de cyclische aandelen.

Onder de cyclische aandelen vallen dus de aandelen die erg afhankelijk zijn van de economie. Je kunt hier een voorbeeld nemen uit de corona crisis, waarin er op luxe diensten zoals reizen, bezuinigd wordt.

Op het moment dat het slecht gaat met de economie, maken consumenten ook hele andere keuzes. Zo geven mensen naast reizen ook minder geld uit op kleding, hotels, meubels en restaurants.

Deze uitgaven worden ook wel de discretionaire uitgaven genoemd. Dat zijn de eerste uitgaven waar op wordt bezuinigd in een dalende economie.

Aan de andere kant bestaan er ook niet-cyclische aandelen, deze worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Verder in dit artikel zullen wij hier wat meer over vertellen.

Daarnaast leggen wij jou uit wat je moet weten over het beleggen in cyclische aandelen, geven wij voorbeelden en hoe je daarbij rekening kunt houden met je beleggingsstrategie.

Hoe kan ik zelf beleggen in cyclische aandelen?

Om te kunnen starten met beleggen in cyclische of defensieve aandelen zul je wel moeten weten waar je deze kunt krijgen en wat je hiervoor moet doen. Dit kan nog eens lastig lijken, maar is eigenlijk erg gemakkelijk.

In dit stappenplan leggen wij uit hoe jij meteen kunt beginnen met het beleggen in cyclische of niet-cyclische aandelen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Kies een online broker

De eerste, en ook wel de belangrijkste stap, is het kiezen van een online broker. Tegenwoordig zijn er veel verschillende online brokers in de markt waar jij uit kunt kiezen. 

De brokers verschillen toch allen van elkaar door hun eigen onderscheidende kenmerken. Wij hebben een aantal brokers hieronder uitgelegd die jou een stapje verder helpen met de zoektocht naar de perfecte broker. 

Broker
Capital
⭐⭐⭐⭐
Vantage
⭐⭐⭐⭐
Libertex
⭐⭐⭐
Skilling
⭐⭐⭐⭐
Avatrade
⭐⭐⭐
DEGIRO
⭐⭐⭐
Capital bekijkenVantageFX bekijkenLibertex bekijkenSkilling bekijkenAvatrade bekijkenDEGIRO bekijken
Beoordeling Mobiele App10/109.5/109.5/109.5/109.0/108.0/10
Minimale storting (€)€ 20,00€ 175,00€ 100,00€ 100,00€ 90,00€ 0,01
Minimale spread (pips)0.120.0vanaf 0,01%0.10.9vanaf 0,01%
Minimale trade size (€)€ 20,000.01 lots€ 10,00€ 0,010.01 lots€ 90,00
Maximale Hefboom20:1500:1100:1100:1100:130:1
Valutaparen10040100705050
Regulatie FCA, CySEC, ASICVFSCFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINCySECFCA, CySEC, ASIC, CFTC, NFA, BAFINBaFin, AFM, DNB
Overnacht / conversiekostenVariabelVariabelVariabelVariabel0,0058%Variabel
Opnamekosten€ 0,00€ 0,00Max € 10,00€ 0,00€ 0,00€ 0,00
Onderhoudskosten€ 0,00€ 0,00€ 5,00 na 6 maand€ 10,00 na 12 maand€ 50,00 na 3 maand€ 2,50

eToro

etoro logo

Allereerst introduceren wij jou eToro, een van onze favoriete online brokers. Bij eToro krijg je toegang tot verschillende tools en heb je keuze uit vele handelsproducten.

Een van de meest gebruikte functies bij eToro is de CopyTrading functie. Dit is vooral een veel gebruikte functie onder de beginnende beleggers.

Hiermee krijg je de mogelijkheid om het portfolio van andere succesvolle beleggers te bekijken en zelfs te kopiëren. Zo kun je kijken hoe deze beleggers traden en kun je jouw strategie daar eventueel op aanpassen.

CopyTrading
Portfolio van een succesvolle belegger

Het aanbod bij eToro is uitgebreid. Zo kun je naast aandelen ook beleggen in indexen, CFD’s, forex en grondstoffen. Voor ieder dus wat wils.

Als je jouw account hebt aangemaakt, kun je direct starten met een gratis demoversie. Hier krijg je een fictief bedrag waar je mee kunt oefenen zonder risico te lopen.

Een ander voordeel van eToro is dat je ook kunt beleggen in aandelen en ETF’s met 0% commissie. Dit zorgt ervoor dat je rendement nog hoger kan uitvallen wanneer je start met beleggen.

Ben je klaar om met het echte werk te starten, dan hoef je bij eToro maar een minimaal stortbedrag te betalen van maar €170,-. Dat zorgt ervoor dat je niet meteen teveel hoeft in te leggen. 

De online broker wordt gereguleerd door de FCA (Financial Conduct Authority) en de CySEC (Cyprus Securities Exchange Commission) waardoor de veiligheid van eToro kan worden bevestigd.

Wil je meer lezen over eToro? Bekijk dan de review en ervaringen over deze broker, geschreven vanuit onze experts. Of begin meteen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

DEGIRO

Een andere favoriet die wij ook zeker willen aanraden is de Nederlandse DEGIRO. Ontstaan in 2013 en inmiddels in 18 Europese landen te verkrijgen.

Ook DEGIRO biedt een groot scala aan handelsproducten aan zoals ETF’s, aandelen en indexen. Deze kun je allemaal vinden via 50 verschillende internationale beurzen.

Het is een veilige en betrouwbare broker omdat het wordt gereguleerd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Tot nu toe heeft DEGIRO zich nog altijd aan de strenge AFM-regels gehouden.

Helaas biedt DEGIRO geen demoversie aan, maar het is wel mogelijk om te starten met de academie voor beginners waarin je veel over het vak kunt leren.

Wil je beginnen met DEGIRO? Klik dan snel op de groene knop. Toch meer lezen? Bekijk dan hier onze review en ervaringen met DEGIRO.

Stap 2: Maak een account aan

Als je een keuze hebt gemaakt voor de broker, moet je eerst een account aanmaken voordat je kunt starten. Omdat dit proces bij vele brokers hetzelfde gebeurd, nemen wij eToro als voorbeeld.

Als je op de knop drukt, kom je uit op de pagina van eToro. Hier druk je op de groene knop ‘Meld u nu aan’.

Je komt dan uit op een pagina waar je een gebruikersnaam, e-mail en wachtwoord moet instellen. Nadat je akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden zul je een e-mail ontangen waarin je jouw account moet bevestigen.

Na het bevestigen van je account, krijg je meteen toegang tot de gratis demoversie. Wil je meteen starten met echt geld? Lees dan de volgende stap.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 3: Geld op account zetten

Voordat je kunt starten met echt geld, moet je eerst natuurlijk geld op je account hebben staan.

eToro biedt verschillende betaalmogelijkheden aan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit iDeal, creditcard, PayPal of een bankoverschrijving.

In de afbeelding hiernaast kun je zien waar je deze functie kunt vinden.

Daarna krijg je nog een vragenlijst die je moet invullen en je identiteitsbewijs en bankrekening koppelen. Zo kan eToro jouw identiteit verifiëren.

cyclische aandelen geld storten
Geld storten

Stap 4: Zoek Cyclische Aandelen

Bij eToro heb je direct toegang tot meer dan 1700 beschikbare aandelen via verschillende nationale beurzen. Zo heb je naast de AEX ook toegang tot de NASDAQ en NYSE om Amerikaanse aandelen te kopen.

Je kunt de aandelen bij eToro gemakkelijk vinden door te filteren op aandelen uit bepaalde landen of sectoren. Dit is vooral handig als je op zoek bent naar een cyclische aandeel aex. 

Hier kun je dus gemakkelijk zoeken naar aandelen die sterk op koersbewegingen reageren. Bijna alle aandelen die verkocht worden op de AEX zijn cyclische aandelen.

Je zou ook al gebruik kunnen maken van de CopyTrading tool bij eToro waardoor je kunt kijken naar goedkope aandelen die te vinden zijn in de portfolio’s van succesvolle beleggers.

Stap 5: Investeer in Cyclische Aandelen

Als je jouw aandeel hebt gevonden is het tijd om te starten. Dit kan gemakkelijk door te klikken op het desbetreffende aandeel en te starten met handelen.

Bij eToro kun je nog gebruik maken van verschillende opties voordat je het aandeel in eigen handen hebt. Zo kun je ook nog kiezen voor een stop-loss, take-profit en hefboomeffect.

Als je het hefboomeffect wilt instellen moet je deze niet in de aandelen beleggen, maar afsluiten in de CFD’S. Met het hefboomeffect kun je jouw risico vergroten of verkleinen, de keuze is aan jou. 

cyclische aandelen handelen

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Cyclische Aandelen vs Defensieve Aandelen

Zoals we net al hebben uitgelegd bestaan er cyclische en defensieve aandelen. Cyclische aandelen reageren op de economische veranderingen terwijl defensieve aandelen de neiging hebben om de markt te verslaan en de economische trend te negeren als het ware.

Er zijn veel bedrijfstakken die vallen binnen de cyclische sectoren. Een aantal cyclische aandelen voorbeelden zijn hotels, restaurants, autofabrikanten, detailhandel, technologie, banken en natuurlijk de airlines.

Vele van deze sectoren zijn consumentgerichte bedrijfstakken en vallen daarom onder de cyclische consumentensector. Deze zijn weer onder te verdelen in duurzaam en niet-duurzame producten.

Defensieve aandelen

Een niet-cyclische aandeel zijn bedrijven die ongeacht de staat van de economie, nog steeds ongeveer hetzelfde presteren. Unilever bijvoorbeeld. Het maakt niet uit hoe de economie is, wij hebben nog steeds eten nodig.  

Deze niet-cyclische aandelen worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Hieronder vallen onroerend goed, nutsbedrijven of niet-discretionair detailhandel zoals drogisterijen of supermarkten.

Het hebben van defensieve aandelen in je portefeuille wordt ook wel gezien als een geweldige strategie voor beleggers. Als het slecht gaat met de economie, kunnen de verliezen gedekt worden die in deze periode zijn ontstaan door de cyclische bedrijven.

Overweging

Voor het kiezen van een van deze twee aandelen zul je wel een overweging moeten maken. Cyclische aandelen zijn volatieler dan defensieve aandelen omdat het sterk reageert op economische veranderingen.

Is er een economische groei aanwezig, dan bieden cyclische aandelen wel een groter groeipotentieel dan de defensieve aandelen. Ben je op zoek naar een stabielere volatiliteit op lange termijn, dan wordt er aangeraden om de portefeuilles zowel met cyclische aandelen als defensieve aandelen te vullen. 

Cyclische aandelen maken sterke bewegingen mee wat ervoor zorgt dat als je er voor kiest om short te gaan, je ook goede winsten kunt behalen. Hier kun je het best gebruik maken van een online broker, zoals eToro, omdat je hier met lage transactiekosten snel posities kunt openen en sluiten. 

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Cyclische Aandelen Voorbeelden en Defensie Aandelen

Cyclische aandelen worden verdeeld onder duurzame goederen, niet-duurzame goederen en diensten.

Onder de duurzame goederen kun je denken aan fysieke goederen met een levensduur van meer dan drie jaar zoals een auto of meubels.

Dit kun je zien als een soort van maatstaf. Op het moment dat de bestellingen van duurzame goederen oplopen, kan dit wijzen op een sterkere economische groei in de toekomst.

Cyclische aandelen
Defensieve goederen

Niet-duurzame goederen, ook wel fast-moving consumer goods, zijn goederen met een levensduur van minder dan drie jaar, zoals sportkleding en smartphones.

De cyclische aandelen zijn te vinden in de grote indexen zoals de AEX-index. Het grootste deel van deze indexen worden gelabeld als een cyclische aandeel (cyclische aandelen aex).

Naast de goederen heb je natuurlijk ook diensten. Dit valt apart onder een categorie van cyclische aandelen. De diensten van cyclische aandelen zijn meestal reizen, amusement en andere vrijetijdsactiviteiten.

Twee cyclische aandelen voorbeelden die hieronder vallen zijn de communicatiediensten Netflix en Walt Disney. 

Cyclische aandelen AEX

Om een beter beeld te geven wat nou precies valt onder cyclische aandelen en defensieve aandelen, zullen wij hieronder enkele cyclische aandelen AEX voorbeelden geven.

Omdat je via eToro toegang hebt tot verschillende internationale beurzen, zullen de onderstaande aandelen niet alleen te vinden zijn via de cyclische aandelen AEX. Investeren in deze cyclische aandelen voorbeelden kan ook goed bij deze online broker.

Cyclische aandelen

Defensieve aandelen

Naast deze voorbeelden zijn er uiteraard nog veel meer cyclische aandelen en defensieve aandelen denkbaar. Ga daarom vooral ook op onderzoek uit om zelf pareltjes te ontdekken waar je in wil beleggen!

Ben jij klaar om te handelen in Cyclische Aandelen? Begin dan gelijk bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

De voor- en nadelen van Cyclische Aandelen

Een van de voordelen van cyclische aandelen is dat het een hoge volatiliteit heeft waardoor je op goede momenten een hoog rendement kunt behalen. Waar je veel winst kunt verkrijgen in een goede tijd, kun je ook veel verlies lijden in een slechte tijd.

Wanneer de economie zal groeien, is dat een perfect moment om een aantal cyclische aandelen in je portefeuille te hebben. Deze zullen als eerst winsten laten zien die ook nog eens flink op kunnen lopen.

Een hoge volatiliteit zou je dus ook kunnen zien als een nadeel, dus wees daarvan bewust. Een ander nadeel is dat het heel lastig is om op tijd te timen met de verandering van de markt.

Een recessie ontstaat meestal binnen zo’n korte tijd, dat je echt ervaren belegger moet zijn om dit door te hebben en hier op te kunnen anticiperen. Ervaren beleggers weten in dat geval, ten opzichte van de beginnende belegger, het juiste moment te vinden om hun aandelen te verkopen en hun verlies te minimaliseren.

Tip: Om goed om te kunnen gaan met hoge volatiliteit, kun je het best aandelen kopen bij een online broker zoals eToro. Hier kun je snel en gemakkelijk jouw cyclische aandelen AEX verhandelen.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Wanneer moet je Cyclische Aandelen kopen?

Als we uitgaan van de perfecte situatie, dan is het voor iedereen logisch om je cyclische aandeel te kopen op het begin van een economische expansie, en het weer te verkopen wanneer de recessie eraan komt. Het timen van dit perfecte moment kost alleen erg veel moeite en tijd, dus dit is gewoonweg niet te doen.

Daarom wordt het aangeraden om niet alleen je portefeuille te vullen met cyclische aandelen, maar ook met defensieve aandelen. Dit zorgt ervoor dat je groeimomenten hebt tijdens een sterke economie en stabiele momenten tijdens een dalende economie.

De mix van zowel cyclische als defensieve aandelen in je portefeuille wordt vanuit veel experts gezien als de perfecte samenstelling.

Wanneer je portefeuille alleen uit cyclische aandelen bestaat, zorgt dat ervoor dat je portefeuille erg volatiel is. Zowel in je dividenduitkeringen als prijsschommelingen zul je een grote schommeling zien. 

Een beleggingsportefeuille met alleen defensieve aandelen betekend een lage volatiliteit, en dus een lager rendement op korte termijn. 

Voordat je jouw portefeuille meteen gaat vullen met zowel cyclische aandelen als defensieve aandelen, is het belangrijk om te weten wat je doel is van het beleggen. Het hebben van een mix van beide, wordt vooral aangeraden op lange termijn beleggen.

Hierbij wordt de hoge volatiliteit als minder dreigend gezien door de stabiele defensieve aandelen. Dit creëert een passief inkomen wat je uiteindelijk weer kunt herbeleggen.

Wil jij vandaag nog beginnen met handelen in Cyclische Aandelen? Begin dan gelijk en open een account bij eToro!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Wanneer de economie groeit, zal dit nooit in een sterke lijn gebeuren. Zo kent het pieke en dalen die ook wel hoogconjunctuur en laagconjunctuur worden genoemd.

Deze volgen ook altijd na elkaar. Dus is er een periode geweest van hoog conjunctuur, dan zal het daarna volgen in een laagconjunctuur.

Momenteel zitten wij in een laagconjunctuur. Op het moment dat wij een hoogconjunctuur ingaan, is het verstandig dat je jouw aandelen al hebt gekocht omdat zij in deze periode zullen gaan stijgen.

Vooral de cyclische aandelen zullen in deze periode een hoog rendement behalen. Dat betekent niet dat je ze nu niet kunt kopen.

Door de juiste trucs te gebruiken zou je ook in de laagconjunctuur rendement kunnen halen. Hier zul je vaak short moeten gaan. 

Een cyclisch aandeel houdt in dat het de ‘cyclussen’ volgt van de conjunctuur. Als we in een laagconjunctuur zitten koopt men minder luxe goederen.

Zitten we in een hoogconjunctuur, dan zal men meer geld over hebben en besteden aan luxe goederen. De cyclische aandelen achtervolgen de koers tijdens de laag- en hoogconjunctuur.

Het is erg lastig om te voorspellen of de koers zal stijgen of dalen. Dit geldt dus ook voor cyclische aandelen. 

In dit geval zou je het best kunnen beleggen in een indexfonds. Dit zorgt ervoor dat je periodiek kunt beleggen in een groepje aandelen.

Met index beleggen kun je je portfolio uitbreiden en vaker meer rendement behalen. Wil je meer weten over index beleggen? Lees dan ons artikel over index beleggen.

Je kunt op verschillende manieren erkennen of een aandeel cyclisch is. Allereerst kun je jezelf afvragen of het bedrijf in kwestie luxe goederen levert.

Wanneer consumenten in een dalende economie gaan bezuinigen op dit product of de dienst, dan is het hoogstwaarschijnlijk een cyclisch aandeel.

Als tweede kun je de grafiek van het aandeel naast de AEX-koers leggen. Beweegt het ongeveer hetzelfde als deze koers, dan is het defensief. 

Reageert de koers veel heftiger dan de AEX-koers, dan zou er sprake kunnen zijn van een cyclisch aandeel.

Je kunt in aandelen zowel fysiek als via een online broker beleggen. Als we praten over cyclische aandelen dan is het in elk geval de beste keuze om dit via een online broker te doen zoals eToro.

Via een online broker krijg je een groot aanbod zoals cyclische aandelen AEX en  je kunt snel je aandelen verhandelen. Dit is erg handig bij een hoge volatiliteit. 

Cyclische Aandelen: conclusie

Er bestaan verschillende type aandelen, maar het type waar snel een hoog rendement op te behalen valt zijn de cyclische aandelen. Het zijn erg volatiele aandelen wat helaas inhoud dat het ook mogelijk is om dubbel zoveel verlies te maken.

Cyclische aandelen zijn namelijk aandelen die sterk reageren op economische wisselingen. Hieronder vallen bedrijven die diensten en goederen leveren die binnen het luxe segment vallen.

In dat opzicht zijn cyclische aandelen dus erg volatiel waardoor je ze goed in de gate moet houden. Heb je daar minder tijd voor in een tijd van laagconjunctuur? Dan is het gunstig om ook defensieve aandelen te hebben in je portefeuille.

Defensieve aandelen zijn aandelen die minder erg reageren op economische wisselingen waardoor ze veel stabieler zijn. De combinatie van beide aandelen zorgen ervoor dat de verliezen mee zullen vallen in laagconjunctuur en je alsnog een passief inkomen zou kunnen ontvangen.

Benaderen we de hoogconjunctuur? Dan zou ik kunnen aanraden om goed te kijken naar de cyclische aandelen omdat hier zeker wat rendement op te behalen valt.

Wil je alvast een kijkje nemen in de cyclische aandelen? eToro biedt meer dan 1700 aandelen aan waar jij uit kunt kiezen, dus maak snel een account aan!

Benieuwd naar alle Cyclische Aandelen?
eToro biedt meer dan 1700 aandelen aan uit verschillende internationale beurzen.
TIP

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven