Beheerd beleggen – beter dan zelf beleggen?

Bij beleggen hoort keuzes maken, maar bij beheerd beleggen maakt iemand anders die keuzes voor je. Levert beheerd beleggen genoeg rendement op? Of kun je toch beter zelf een beleggers account openen? Wij zoeken het uit!

Beheerd Beleggen in 4 stappen

Liever zelf beleggen in plaats van beheerd beleggen? Ga dan snel naar eToro en maak een account aan via de groene knop hiernaast!

81% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet overwegen of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen dat u uw geld verliest.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Beginnen met beleggen kan een moeilijke stap zijn. Daarom kiezen beginnende beleggers vaak voor beheerd bellen bij een bank of beleggen via een goede online broker.

In dit artikel lees je alles over hoe je zelf kan beginnen met beheerd beleggen, of zelf beleggen niet meer geschikt is voor je en helpen we je met een stappenplan. Lees snel verder of begin meteen met een account aanmaken bij de online broker eToro! 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Wat is Beheerd Beleggen?

Bij beheerd beleggen zet je jouw geld vast bij een bank of andere partij. Vervolgens gaan hun ervaren beleggers jouw geld beleggen. 

Er zijn vaak verschillende pakketten beschikbaar zodat jij kan kiezen hoeveel risico er genomen wordt. Ook kun je bijvoorbeeld een doel aangeven wat je met beheerd beleggen wilt bereiken. 

De financiële experts van de bank waar jij wilt beginnen met beheerd beleggen zullen vooral een strategie uitzetten voor alle gebruikers. Als er investeringen met jouw geld gedaan worden zullen deze ook voor andere klanten van beheerd beleggen bij deze partij gedaan worden.

Hoe werkt Beheerd Beleggen?

Hoe beheerd beleggen precies werkt, hangt af van de partij waarbij je dit gaat doen, het pakket dat je kiest en een eventuele strategie. Je kiest deze zaken bij het aanvragen van een account voor beheerd beleggen en daarop worden de keuzes van de financieel experts gebaseerd. 

Je kunt kiezen voor beheerd beleggen bij de Rabobank, hier krijg je de keuze uit de pakketten basis, actief of toekomst. Bij basis gaat een vermogensbeheerder voor jou duurzame beleggingen in indexen doen. 

Bij het “actief” pakket zal een vermogensbeheerder dagelijks met jouw account bezig zijn om de beste kansen in de huidige trends te vinden. Bij zo’n pakket kun je alleen beginnen als je meer dan €20.000,- meeneemt. 

Je krijgt bij beheerd beleggen inzicht in de investeringen die op dat moment lopen. Dit kan via een smartphone-app zijn of via de website van de bank waar jij hebt gekozen voor beheerd beleggen. 

Begin ook met beleggen en maak zelf alle keuzes bij de online broker eToro!

81% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet overwegen of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen dat u uw geld verliest.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Voor wie is Beheerd Beleggen?

Iedereen die geld op een bankrekening heeft staan, maar niet de tijd, kennis of zin heeft om dit geld te gaan beleggen kan kiezen voor beheerd beleggen.

Ook voor mensen die het moeilijk vinden om de risico’s van beleggen goed in te schatten kan beheerd beleggen uitkomst bieden. 

Als je met kleine bedragen gaat beleggen kan het lastig zijn om te beginnen met beheerd beleggen. De pakketten die je kunt kiezen als je met minder dan €100.000,- wilt gaan beleggen zijn vaak fondsen of online beheer. 

Dit houdt in dat je dus weinig contact hebt met een vermogensbeheerder en deze op afstand voor jou de beleggingen regelt. Als je wel met grote bedragen aan de slag gaat kun je een vermogensbeheerder in de hand nemen of zelfs voor private banking kiezen met een persoonlijk adviseur. 

Begin ook met zelf beleggen bij de online broker eToro en maak nu je account aan!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Beheerd Beleggen vs zelf beleggen

Het belangrijkste verschil tussen beheerd beleggen en zelf beleggen is natuurlijk wie de keuzes maakt. Bij beheerd beleggen zal de bank via een vermogensbeheerder of persoonlijk adviseur jouw geld gaan beleggen terwijl je bij zelf beleggen zelf de touwtjes in handen hebt.

Daarnaast betaal je bij beheerd beleggen kosten voor het laten beheren van je portfolio. Van de winst over je investeringen zal er een deel ingehouden worden, of worden er zoals bij bijvoorbeeld de Rabobank kosten van 0,06% per kwartaal over het gemiddelde belegde vermogen gerekend. 

Bij zelf beleggen is het afhankelijk van de broker waar je gaat beleggen welke kosten deze rekent, maar je hoeft geen percentage van je beleggingen af te staan elk kwartaal. 

Tijd en kennis

In de keuze voor beheerd beleggen zullen de meeste consumenten aangeven dat vooral tijd en kennis belangrijk waren bij deze keuze. Tegenwoordig is dit echter geen sterk argument meer.

Het is namelijk heel eenvoudig geworden om zelf te beleggen, en vaak nog goedkoper ook! Doordat de brokers tegenwoordig allemaal een handige online app hebben kun je altijd en overal beleggen.

Daarbij krijg je veel informatie vanuit de brokers en kun je zelf kiezen of je voor de lange of korte termijn gaat beleggen, en hoeveel tijd dit kost!

Ook angst voor onvoldoende kennis of educatie is verleden tijd wanneer je gaat beleggen bij eToro. Zo heeft elke belegging een eigen pagina met statistieken en gegevens die je kunt gebruiken, en is er een gratis demo account waarmee je kan leren hoe je dit correct doet. 

Nog makkelijker is de functie om te copy traden, hiermee kopieer je simpelweg de gebruikers van eToro die de beste winstpercentages hebben. Je selecteert er één en eToro voert automatisch dezelfde trades uit!

Ook liever zelf beleggen? Ga dan snel naar eToro en maak in enkele minuten je account aan. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Voordelen zelf beleggen vs Beheerd Beleggen

Je hebt al het één en ander kunnen lezen over de verschillen tussen zelf beleggen en beheer beleggen, maar er zijn nog meer voordelen die je bij zelf beleggen krijgt. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen die je krijgt als je zelf gaat beleggen. 

Lage kosten

Je bent geen geld meer kwijt aan een adviseur die voor jou aan de slag gaat. De enige kosten die je nog betaalt zijn transactiekosten, kosten om te handelen op een beurs en eventuele extra kosten bij zaken als inactiviteit.  

Breed aanbod

Het aanbod bij een broker waar je zelf kan beleggen is vele malen groter dan het aanbod van een bank die voor jou aan de slag gaat met beleggen. Zo bieden banken bijvoorbeeld vaak geen cryptocurrency aan terwijl je die bij brokers wel kunt toevoegen aan je portfolio. 

Gebruiksvriendelijkheid

Een broker heeft de hele website ontwikkeld zodat jij als gebruiker zo eenvoudig mogelijk kan beginnen met beleggen. Bij beheerd beleggen is hiervoor veel minder ontwikkeld, zo heb je ook minder overzicht over je portfolio en is het lastig om keuzes te blijven maken. 

Snelheid

Als je bij beheerd beleggen van strategie wil veranderen of iets wilt weten over je portfolio ben je afhankelijk van vermogensbeheerder. Zeker voor mensen die met kleine bedragen gaan beleggen is het vaak lastig om snel contact te krijgen.

Flexibiliteit (Traden op elk tijdstip)

Als je zelf gaat beleggen kun je altijd en overal inloggen bij een broker en investeringen doen of juist beleggingen verkopen. Bij beheerd beleggen ontbreekt deze flexibiliteit.

beheerd beleggen

Ook overtuigt van de voordelen van zelf beleggen? Maak dan nu een account aan bij eToro!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Alternatieven voor Beheerd Beleggen

Om zelf te gaan beleggen moet je een account aanmaken bij een broker. Een broker is een tussenpersoon die jou toegang biedt tot allerlei verschillende handelsproducten, dit loopt uiteen van aandelen tot grondstoffen en vreemde valuta’s. 

In dit stappenplan helpen we je met alle stappen die nodig zijn om je eerste investering te kunnen doen. Zo kun je gemakkelijk zelf beleggen in plaats van beheer beleggen bij een bank. 

Stap 1: Zelf beleggen in plaats van Beheerd Beleggen - broker kiezen

De belangrijkste stap naar zelf beleggen is het kiezen van een online broker. Er zijn tientallen gereguleerde brokers online te vinden, maar er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het maken van je keuze. 

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van een platform. Zeker voor beginners is het handig om een platform te kiezen waar je gemakkelijk alle producten kan vinden en je zonder problemen investeringen kan doen. 

Ook de kosten die je maakt bij een broker zijn belangrijk om naar te kijken voordat je er een account aanmaakt. Brokers kunnen op verschillende manieren kosten doorberekenen aan de klanten en het is handig om alvast te weten hoe dit gebeurt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Kijk ook goed naar het aanbod van een broker zodat je van tevoren weet welke investeringen je er kunt doen. Wil jij bijvoorbeeld ook graag in cryptocurrency investeren? Dan heb je al een stuk minder keuze in online brokers. 

Beheerd Beleggen alternatief: eToro

Voor de beginnende belegger is eToro de plek om aan de slag te gaan. Deze broker biedt een aantal handige tools en heeft een zeer gebruiksvriendelijk platform. 

Je kunt bij eToro beginnen met een gratis demo account. Dit account, gevuld met virtueel geld, kun je gebruiken om het platform te leren kennen en alvast een paar virtuele investeringen te doen. 

Zo weet je precies hoe het moet en wat je gaat doen als je met echt geld aan de slag gaat. Als je met echt geld aan de slag gaat moet je de eerste keer minimaal $50 (€42) storten

De eToro homepage

eToro is geschikt voor allerlei beleggers, ze bieden namelijk erg veel verschillende producten aan. Zo kun je bij deze broker terecht voor aandelen, ETF’s, CFD’s, grondstoffen, valuta’s en cryptocurrency zodat je een divers portfolio samen kunt stellen. 

Je betaalt bij eToro bij het kopen en verkopen van aandelen en ETF’s zelfs 0% commissie. Dit is voor beginners handig omdat je zo zeker weet dat er geen gekke kosten achteraf gerekend worden, ook kun je op deze manier een nog hoger rendement behalen. 

Je wilt als je zelf gaat beleggen altijd terecht bij een veilige broker en eToro is dan een geschikte optie. De broker wordt gereguleerd door meerdere Europese toezichthouders, zoals het Britse FCA, waardoor je zeker weet dat je als consument beschermd bent en de broker zich houdt aan de Europese wet. 

Als je een combinatie tussen zelf beleggen en beheerd beleggen zoekt, kun je ook gebruik maken van de Copy Trading Tool. Met deze tool kun je de portfolio’s van andere beleggers in zien en met één druk op de knop kopiëren naar je eigen portfolio. 

Ook aan de slag bij één van de populairste brokers? Maak snel een account aan bij eToro! 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Beheerd Beleggen alternatief: DEGIRO

Zelf beleggen kan ook bij de Nederlandse broker DEGIRO. Deze broker is sinds een aantal jaar toegankelijk voor consumenten en sindsdien enorm gegroeid. 

DEGIRO biedt je vooral toegang tot erg veel verschillende beurzen verspreid over de hele wereld. Daarmee is deze broker vooral geschikt als je op zoek bent naar een groot aanbod aandelen en ETF’s. 

Ook DEGIRO wordt gereguleerd door een toezichthouder, in dit geval zijn dit de Nederlandse partijen DNB en AFM. Het platform van DEGIRO is al vaak bekroond en één van de grootste voordelen zijn de lage kosten die je bij deze broker betaalt. 

Ga ook aan de slag bij de grootste Nederlandse aandelenbroker en maak een account aan bij DEGIRO. 

Stap 2: Maak een account aan

Tijd ome en account aan te maken bij een broker naar jouw keuze. In dit stappenplan gebruiken we als voorbeeld eToro. Hier kun je gemakkelijk een account aanmaken met een gebruikersnaam, E-mailadres en wachtwoord. 

Je krijgt dan meteen toegang tot het platform via het demo account. Om gebruik te maken van een account met echt geld moet je een verificatie voltooien. 

In deze verificatie vraagt eToro naar een kopie van je identiteitsbewijs en moet je een vragenlijst invullen.

In die vragenlijst kijkt eToro of je genoeg kennis en ervaring hebt met beleggen om zelf aan de slag te gaan. 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Stap 3: Geld op account zetten

Nu het account aangemaakt en geverifieerd is, kun je geld gaan storten op het account. Bij eToro heb je keuze uit allerlei verschillende betaalmethodes zodat iedereen gemakkelijk geld kan storten. 

Als je via een betaalmethode als PayPal of iDeal geld stort, staat het direct op je rekening en kun je beginnen.

Stort eenvoudig geld via iDeal

Stap 4: Zoek een geschikt product

Zoek geschikte producten op eToro

Tijd om het eerste product te gaan zoeken waar jij in wilt investeren. Het kan zijn dat je al een idee hebt, maar je kunt ook bij eToro alle producten bekijken.

Bij elk product dat op eToro aangeboden wordt, vind je een eigen pagina met daarop de meningen van andere beleggers, de koers en verder informatie over het product.

Stap 5: Doe je eerste investering

Als je een product gevonden hebt waar je graag eigenaar van wordt kun je op de blauwe knop handelen klikken. Je krijgt dan het scherm te zien dat je hiernaast ziet. 

Hierin kun je kiezen hoeveel je wilt investeren en of je dat voor de huidige prijs wilt doen of een order voor een andere prijs wilt doen. 

Vandaag nog je eerste aandelen kopen? Maak dan snel een account aan bij eToro! 

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Beheerd Beleggen vs zelf beleggen vergeleken

Hieronder vind je een overzicht van alle kosten die je maakt bij beheerd beleggen met Rabobank en bij zelf beleggen via eToro. Meer weten over beleggen en benieuwd naar andere beleggingsvormen? Bekijk dan eens onze Peaks beleggen review.

DienstverleningBeheerkostenBeleggingskosten
eToro (zelf beleggen)GratisGratisVerschilt per product
Rabobank (beheerd beleggen)Tot €100.000: 0,06%
Tot €500.000: 0,03%
Tot €2.000.000: 0,01%
Vanaf €2.000.000: 0,0025%
*kosten per kwartaal over gemiddeld belegde vermogen
Tot €100.000: 0,10%
Vanaf €100.000: 0,09%
*kosten per kwartaal over gemiddeldbelegde vermogen
Ongeveer 0,15% van de waarde van je portefeuille per jaar

Ook zoveel mogelijk besparen op de kosten bij het beleggen? Ga dan nu naar eToro!

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Veelgestelde vragen

Beheerd beleggen is het laten beleggen van jouw geld door een vermogensbeheerder of persoonlijk adviseur van een bank of broker. Hiervoor rekenen ze een percentage aan kosten over het ingelegde bedrag, en of over de gemaakte winst. Dit wordt bij Rabobank bijvoorbeeld per kwartaal gedaan.

Bij beheerd beleggen betaal je bepaalde percentages aan kosten over de waarde van je portfolio. Dit zijn zowel kosten voor het beheren van het portfolio als kosten voor de producten zelf. Ook betaal je nog een percentage voor de dienstverlening. 

Beheerd beleggen is niet voordelig. Het is voordeliger om zelf te gaan beleggen bij een broker, je kunt dan ook de broker uitzoeken met de laagste kosten. Bij eToro betaal je bijvoorbeeld 0% commissiekosten over de handel in aandelen en ETF’s.

De nadelen van beheerd beleggen zijn de kosten, de lage flexibiliteit, het kleine aanbod en de snelheid van de service. 

Een alternatief voor beheerd beleggen is zelf beleggen bij een online broker als eToro. Hier heb je meer vrijheid, lagere kosten en kun je alles zelf inrichten zoals je wilt. 

Beheerd Beleggen: Conclusie

In Nederland wordt beheerd beleggen aangeboden door de grotere banken, het kan daardoor aanlokkelijk zijn om je geld te stallen bij de bank waar je ook een rekening hebt. Toch kun je beter kiezen voor zelf beleggen, hier kun je uiteindelijk een hoger rendement mee behalen. 

Zelf beleggen is flexibeler, kan veel sneller inspelen op de markt en is ook nog eens stukken goedkoper dan beheerd beleggen. Door apps en bijvoorbeeld copy trading van eToro bovendien toegankelijker dan ooit!

Ook kun je met zelf beleggen eerst beginnen met lagere bedragen. Zo kun je alles uitproberen met een laag risico terwijl je bij beheerd beleggen vaak grotere bedragen in één keer moet inleggen. 

81% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s met deze aanbieder. U moet overwegen of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen dat u uw geld verliest.

Beleggen in crypto activa is zeer volatiel en niet gereguleerd in sommige EU-landen. Geen consumentenbescherming. Winstbelasting kan van toepassing zijn.

Scroll naar boven