Hefboomeffect: CFD, Turbo, Hefboomproducten & hefboomwerking 2024

Ben jij geïnteresseerd in beleggen met hefboomeffect, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Gebruik een Hefboomeffect op aandelen in 4 korte stappen

Wil jij beleggen met hefboomeffect? Bij eToro maak je geheel gratis een account aan en krijg je toegang tot veel aandelen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Beleggen met hefboomeffect voor beginners

Wanneer je wilt beginnen met beleggen, of je wilt verdiepen in nieuwe manieren van beleggen, is het belangrijk dat je je goed inleest.

Er zijn verschillende soorten beleggingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan handel in aandelen, CFD, grondstoffen, cryptocurrency en ETF’s. In dit artikel gaan we specifiek in op CFD trading, en in het bijzonder het hefboomeffect wat hierbij hoort.

CFD handel is vaak niet weggelegd voor beginnende beleggers door het hogere risico wat er mee gepaard gaat. Daarom proberen wij jou in dit artikel volledig op de hoogte te brengen van de hefboomwerking en hoe jij het beste kunt beginnen met CFD handel!

Wat is een financieel hefboomeffect?

Handelen met een hefboomeffect geeft je als belegger de mogelijkheid om een grote positie te openen op de beleggingsmarkt, zonder dat je meteen de volledige kosten hoeft te betalen.

Het werkt als het ware als een soort borg, ook wel leverage genoemd.

Wanneer jij bijvoorbeeld besluit dat je 1000 aandelen wilt kopen van € 10 per stuk, dan kost deze investering je normaliter 10 x 1000 = € 10.000.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Bij een koersstijging of koersdaling maak je winst of verlies op het aandeel als je het weer zou verkopen.

Wanneer jij bijvoorbeeld besluit dat je 1000 aandelen wilt kopen van € 10 per stuk, dan kost deze investering je normaliter 10 x 1000 = € 10.000. Bij een koersstijging of koersdaling maak je winst of verlies op het aandeel als je het weer zou verkopen.

Bij een hefboomeffect van 1:5 kun jij met € 2000 dezelfde investering in aandelen van € 10.000 maken. Jij legt namelijk 1/5 van dit bedrag in als “borg”, en de online broker schiet je de rest voor.

Een koersstijging of daling zal hetzelfde effect hebben als bij de andere investering, maar je winstpercentage is significant groter door je lagere inleg! Hieruit kun je dus zien dat beleggen met een hefboomeffect kan leiden tot mooie rendementen op de korte termijn.

Het handelen met een hefboomwerking zou je op die manier ook kunnen doen met een lening die je besluit te beleggen, echter wordt het via een broker baak gedaan via het hefboomproduct CFD. CFD staat voor contract for difference, en betekent dat je inspeelt op een koerswijziging van een aandeel.

In Nederland worden deze hefboomproducten vaak turbo’s genoemd. De turbo’s zijn ooit bedacht door de ABN AMRO en werken dus hetzelfde als deze CFDs. De turbo’s worden nu alleen nog maar aangeboden door de bank BNP Paribas. De term CFD is daarom een stuk populairder geworden dan de turbo’s.

CFDs zijn lastige producten om in te handelen en veel retailbeleggers maken verlies op de handel in CFD. In dit artikel geven we geen beleggingsadvies, maar proberen je zo goed mogelijk te informeren over CFDs, hefboomeffecten en de werking hiervan.

Onze ervaringen kunnen je helpen met het inschatten van je eigen keuze en risico’s op het gebied van beleggen. Hieronder leggen we je uit hoe je kan starten met handelen bij een online broker, daarna gaan we verder in over de werking van een CFD, en de voor- en nadelen van handelen met een hefboomwerking.

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen? Open dan een account op eToro en profiteer van het gratis demoaccount!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe kan ik beginnen met CFD handel?

Vroeger was beleggen nogal ingewikkeld. Tegenwoordig is beginnen met beleggen een fluitje van een cent.

Dit is te danken aan de komst van online brokers. Een online broker is een handelsplatform waar je met je eigen account toegang hebt tot veel verschillende financiële producten op verschillende beurzen.

Een broker fungeert dus als een soort makelaar voor jou op de effectenbeurs. Jij geeft aan wat je wilt doen, en de broker regelt de rest voor je.

Het is belangrijk dat je een goede online broker kiest die past bij jouw handelsstrategie. Verschillende brokers hebben verschillende unieke voor- en nadelen. Ook zijn sommige brokers gespecialiseerd op sommige handelsproducten.

Daarnaast is het goed om ook altijd zelf onderzoek te doen naar de beschikbare brokers. Veiligheid speelt bij veel beginnende beleggers een belangrijke rol. Bij de meeste brokers zit dit wel goed, die worden namelijk vaak gereguleerd door een onafhankelijke financiële toezichthouder, zoals het AFM of de SEC.

Hieronder hebben we een paar aanbevolen brokers voor je op een rijtje gezet om je helpen bij de juiste keuze. Ook laten we zien hoe je deze brokers kunt gebruiken als je meteen wilt starten met beleggen.

Wil je graag meer weten over het assortiment aan brokers? Ga dan naar onze broker vergelijken pagina.

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Stap 1: Vergelijk en kies een broker met hefboomeffect

Ben je klaar om een broker te kiezen? Hieronder lees je over twee aanbevolen brokers en hun voor- en nadelen. 

eToro

etoro pensioen beleggen vergelijken

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

eToro is één van de meest bekende online brokers en heeft miljoenen tevreden gebruikers. Het is dan ook onze aanrader de belegging in algemene handelsproducten en voor beginnende beleggers.

Het platform eToro is gebruiksvriendelijk en beschikt over vele andere voordelen die we hieronder voor je hebben genoteerd.

eToro beschikt over een reusachtig assortiment aan verschillende financiële instrumenten om in te handelen.

Het is bij dit platform mogelijk om te handelen in bijvoorbeeld aandelen, CFDs, ETFs, grondstoffen en in wisselkoersen.

Ook heeft eToro een erg populaire functionaliteit genaamd copytrading. 

eToro copytrading hefboomeffect
Op eToro kopieer je eenvoudig toptraders of samengestelde beleggingsfondsen

Met copytrading heb je de mogelijkheid om portfolio’s van andere gebruikers te volgen en over te nemen. Handig als je niet meteen weet waar je in wilt beleggen!

Hiernaast zie je hoe copytrading eruit ziet op eToro.

Tot slot kun je bij eToro ook beginnen met een demoaccount. Met dit account heb je alle functionaliteiten van eToro, maar handel je met een virtuele portemonnee. Het geeft je de mogelijkheid om het platform eerst even te ontdekken en te oefenen met het beleggen van geld.

Wanneer je besluit dat het tijd is om met je eigen geld te traden, dan geeft eToro je het voordeel van een lage minimale inlegwaarde van € 170,00! Je bent dus niet meteen je hele spaarrekening kwijt als je je eerste beleggingen wilt maken op het platform.

Klik op de groene knop hieronder als je klaar bent om een account te maken!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

This content does not apply to US users.

Plus500

Plus500 is een andere bekende online broker die je vaak tegenkomt op internet. Dit platform is opgericht in Engeland en specialiseert zich in CFD handel.

Het grootste nadeel van Plus500 is dan ook dat je door deze specialisatie niet snel je portfolio kan diversifiëren. Uiteraard is het voordeel wel dat Plus500 mooie specialisatietools heeft ontwikkeld voor de handel in het hefboomproduct CFD.

Het platform heeft een goede klantenservice, maar is niet zo goed weggelegd voor beginnende beleggers.

Stap 2: Maak een nieuw account aan

Om te starten op een online broker zal je uiteraard eerst een nieuw account aan moeten maken. In dit voorbeeld gebruiken wij eToro, maar het proces zal bij vele brokers hetzelfde zijn.

Op de homepagina van eToro druk je op de knop ‘Join Now’ om gegevens in te voeren voor je nieuwe account.

Klik op ‘Account aanmaken’ als je dit hebt gedaan en voila, je hebt een nieuw account gemaakt.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is naar je opgegeven e-mailadres gaan en je account te verifiëren via een verificatielink.

Hierna is jouw account op eToro officieel aangemaakt en kun je bijna starten met je eerste belegging.

Bevestiging account eToro hefboomeffect
Maak je account aan en start gemakkelijk met je eerste beleggingen!

This content does not apply to US users.

Stap 3: Stort tegoed

Het is nu al mogelijk om te beleggen via je demoaccount. Echter zal je dan gaan investeren met virtueel geld, en nog niet met je eigen geld.

Wanneer je met echt geld wilt gaan beleggen moet je nog één stap ondergaan.

Deze stap bestaat uit het maken van een test en het aanvullen van enkele gegevens, zoals een kopie van je identificatiebewijs of paspoort. Bij de test vraagt eToro om je huidige ervaring op de financiële markt en je algehele kennis van financiële producten.

Zodra je deze stap hebt voltooid kun je starten met het storten van geld. Hiernaast zie je de verschillende mogelijkheden die eToro bied om geld te storten.

Betaal je eerste storting van € 170 of meer bijvoorbeeld met iDeal, PayPal of creditcard!

Account finnacieren eToro hefboomeffect
De verschillende beschikbare betaalmethodes bij eToro

Stap 4: Kies je hefboomproduct

Nu je een account hebt aangemaakt, voltooid en geld hebt gestort is het tijd om je eerste hefboombelegging te doen. Zoek een aandeel op waarin je wilt beleggen, bijvoorbeeld Tesla (TSLA), en klik op de knop ‘handelen’ rechtsbovenin.

Op dit scherm kun je kiezen hoeveel jij wilt inleggen, en welke hefboomwerking je wilt instellen. Je hebt de mogelijkheid om een hefboomwerking in te stellen van 1x je inleg (normale handel), 2x je inleg of 5x je inleg. Zodra je je keuze hebt gemaakt plaats je de order en de broker regelt de rest voor je.

Hefboomeffect eToro handelen
Handelen met een hefboom doe je via eToro. Maak snel en gemakkelijk een account aan en begin vandaag nog met handel in CFD, ETF of aandelen!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Hoe werkt CFD handel?

Beleggen in CFD is anders dan in aandelen. Met beleggen in aandelen koop je een stukje van een bedrijf, met de hoop dat de aandelen van het bedrijf, en dus jouw stukje, zal groeien.

Deze verhoging van de koers is dan je beleggingswinst.

Bij CFD handel is jouw geld, en het aandeel waarmee je belegd niet van jou, maar werkt het als een soort onderpand. Je legt een beetje geld in, waarmee je meer geld kunt beleggen. Je speelt vervolgens in op een koersstijging of koersdaling. De winst die je maakt komt uit de juistheid van je voorspelling.

Je kunt met CFD handel dus ook winst maken op een daling in waarde van een aandeel.

Het voordeel hiervan is dat je verliezen van bezittingen in je portfolio kunt compenseren door een CFD positie te openen. Hieronder leggen we je enkele belangrijke termen uit van CFD handel.

Short en long CFD handel

Je kunt dus inspelen op zowel een koersdaling én stijging. Deze twee richtingen worden ook wel “short” (verkopen, dus dalen) en “long” (kopen, dus stijgen) genoemd. 

Bij het sluiten van de positie kun je dus winst maken op het prijsverschil die tot stand is gekomen. Op beide posities kun verlies maken wanneer je voorspelling niet juist is geweest.

Stop loss

Een stop loss is een soort grens die je kan aangeven bij het aangaan van een CFD positie. Wanneer het prijsverschil van je belegging onder een bepaald niveau komt wordt je belegging automatisch gesloten om het verlies te minimaliseren.

Deze stop loss kun je zelf aangeven wanneer je gaat handelen met een hefboomeffect.

Take profit

Een take profit is eigenlijk het omgekeerde van een stop loss.

Bij een take profit verkoop je de CFD positie wanneer de koers van het aandeel waarin je belegt bij een bepaald punt is. Je kun hiermee dus zelf bepalen op welk ‘winstpunt’ jij de positie wilt sluiten.

Voor beide van deze zogeheten limietorders is vaak al een aanbevolen waarde verbonden wanneer jij via bijvoorbeeld eToro besluit te handelen met een hefboomeffect.

Weet jij genoeg en wil je gelijk beginnen met handelen in CFD’s? Open dan vandaag nog een account op eToro en profiteer van het gratis demoaccount!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Voor- en nadelen hefboomproducten

Hieronder zetten wij de verschillende voordelen en nadelen van handelen in hefboomproducten voor je onder elkaar. Ga voor jezelf na wat de voor- en nadelen zijn van dit handelsproduct alvorens je besluit om te gaan handelen.

Het is belangrijk dat je je eigen risico kan inschatten met hefboomeffecten. Ga na of jij de kans op hoge rendementen kan combineren met de mogelijkheid op hoge verliezen.

Voordelen

Nadelen

Wanneer kan ik het beste handelen met een hefboomeffect?

Op dit moment weet je dus al iets meer over wat een hefboomeffect is en wat de voor- en nadelen zijn van het handelen in CFDs. Maar wanneer kan je het beste handelen met een hefboomeffect?

Zoals eerder vermeld gaat het bij het handelen met een hefboomeffect echt om de rendementen die je ermee kan maken. Bij het handelen in aandelen is er vaak ook een bepaalde interesse om een ‘stukje’ van het bedrijf te bezitten.

De koerswisselingen zijn dan natuurlijk ook bepalend voor de winst die je maakt, maar zijn niet altijd de voornaamste reden om te handelen.

Handelen met een leverage zoals bij de CFDs en turbo’s brengt een aanzienlijk hoger risico met zich mee, maar kan dus leiden tot mooie winsten op de korte termijn. Daarnaast is het mogelijk om winsten te maken door in te spelen op dalingen van een aandeel, iets wat je bij ‘normaal’ handelen niet ziet.

Stel dat je erg goed op de hoogte bent van de huidige markt, of van de prestaties van specifieke bedrijven en sectoren, dan is het mogelijk dat je goed kan inschatten wat toekomstige koerswisselingen kunnen zijn.

Sommige handelaren gaan zelfs heel ver met zeer uitgebreide technische analyses. Andere experts spelen in op algemeen vertrouwen in bepaalde aandelen.

Bepaal voor jezelf waar jouw specialisatie ligt in het handelen van CFDs. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de markt en wat er mee speelt in de koerswijzigingen van een bepaald aandeel. Onze ervaring is dat historische voorspellingen niet altijd garantie geven voor de resultaten van de toekomst.

Wanneer jij je comfortabel voelt om te gaan beleggen in producten met een hefboomeffect, of graag wilt gaan investeren in de algehele effectenmarkt, kun je direct een account aanmaken bij eToro en oefenen met enkele CFD beleggingen via het demoaccount!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Veelgestelde vragen

Beleggen met een hefboomeffect heeft vaak een hoger risico dan andere vormen van beleggen. 75% van niet-professionele beleggers verliest geld met zijn inleg op hefboomproducten.

Zorg daarom dat je altijd op de hoogte bent van de risico’s en dat je voor jezelf goed kunt inschatten of jij een eventueel groot verlies kunt leiden.

Een hoog risico gaat natuurlijk ook gepaard met veel potentieel rendement. Het is een populaire beleggingsvorm bij succesvolle professionals door de hoge winsten die ze kunnen behalen bij het goed inschatten van koerswisselingen.

Bij veel brokers betaal je een commissie wanneer je posities op de effectenbeurs aangaat. Bij eToro heb je echter geen commissie op aandelen en ETF’s, waardoor je kan besparen op deze kosten.

Bij CFD’s heb je daarnaast vaak ook nog een overnachtingstarief wanneer jij je positie na het sluiten van de markt nog wilt behouden. Je betaalt dan een klein tarief om je positie actief te houden.

Tot slot heb je bij CFD handel ook indirecte rentekosten omdat een deel van je inleg wordt gefinancierd door de broker. Deze kosten zitten al in de ‘prijs’ van je belegging verstopt, maar spelen dus ook een rol in de kosten.

Ja, je geld is altijd veilig bij een online broker. Echter zul je ook zelf altijd onderzoek moeten doen naar de broker waar jij graag wilt beginnen met beleggen. De brokers die wij noemen, zoals eToro en Plus500, zijn groot en bekend en worden daarom gereguleerd door bepaalde instanties.

Deze financiele reguleerders beschermen de consument tegen verkeerde financiele praktijken en waarborgen daarom de veiligheid van jouw vermogen.

Daarnaast zijn de meeste grote brokers ook verzekerd tegen bepaalde speciale situaties. Daarom is een deel van je beleggingen altijd gedekt tegen schade. Als beginnende belegger hoef je je daarom niet zo zorgen te maken over de veiligheid van je geld.

Voor beginnende beleggers en algemene investeringen raden wij eToro aan. eToro bied een ruime keuze financiele producten om te verhandelen, zoals aandelen, ETF’s en CFDs. Ook heeft het platform vele andere voordelen. Voor meer informatie bekijk je ons eToro review!

Voor beleggingen in CFD’s is Plus500 ook een geschikte broker. Deze is gespecialiseerd in dit type handelsproduct en bied daarom veel functionaliteiten. Echter is het minder geschikt voor beginnende beleggers en is de mogelijkheid om je portfolio te diversifiëren minder ruim.

Naast CFD’s (Contract for Difference), het product met hefboomeffect die wij in dit artikel hebben besproken, zijn er nog genoeg andere soorten beleggingen mogelijk.

Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, een stukje eigendom van een bedrijf. Met aandelen hoop je dat het bedrijf waar je in investeert meer waard wordt over tijd, waardoor ook jouw aandeel meer waard wordt. Daarnaast is het een manier voor mensen om te investeren in bedrijven of sectoren die zij belangrijk vinden.

Naast aandelen zijn ETFs, cryptovaluta en grondstoffen ook populair. Met een ETF koop je een mandje aandelen, waardoor je vaak een breed portfolio kunt opbouwen.

Cryptovaluta zijn digitale valuta die tegenwoordig erg populair zijn door de hoge volatiliteit. Een bekende crypto is de Bitcoin.

Grondstoffen zoals goud zijn al heel erg lang een populaire manier van beleggen geweest. Goud is waardevast en op sommige momenten een goede keuze om in te beleggen.

Hefboomeffect: Conclusie

Al met al kunnen we zien dat financiële producten met een hefboomeffect interessante instrumenten zijn om in te handelen. We hebben informatie gegeven over de werking van hefboomeffecten en CFD handel, en de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Ook heb je gelezen hoe je kan beginnen met het handelen van verschillende producten (met óf zonder hefboomeffect) via een online broker zoals eToro.

Doe zelf onderzoek voordat je besluit om te gaan handelen in risicovolle producten zoals CFDs. Het is belangrijk dat je zelf alle voor- en nadelen op een rijtje hebt en je eigen risico kan inschatten zodat je eigen verliezen of winsten kan permitteren.

Wil je graag starten met je eerste investeringen? Klik dan op de knop hieronder en maak snel en gemakkelijk een account aan op eToro!

Beleggen in CFD, ETF of aandelen via eToro?
Bij eToro heb je de mogelijkheid om te beleggen in vele verschillende handelsproducten. Maak snel en gemakkelijk een account aan en begin vandaag nog met beleggen!
Onze tip!

eToro is een multi-asset investeringsplatform. De waarde van je investeringen kan fluctueren. Je kapitaal loopt risico.

Scroll naar boven